گزارش هفتگی از نقض حقوق بشر در کردستان فرصتی برای یادآوری وضعیت نگران کننده حقوق بشر در این محدودە جغرافیایی است، همینطور یادمانی برای قربانیان نقض این حقوق.
گزارش هفته دوم تیز ماه شامل این بخشها میباشد: زندانیان سیاسی، کولبران کرد، نقض مبانی حقوق محیط زیست، احکام و بازداشتها.
زندانیان سیاسی
ادارهی اطلاعات شهر بوکان از شرکت یک زندانی سیاسی کُرد در آزمون کنکور ممانعت بعمل آورد
مراکز امنیتی شهر بوکان به یک زندانی سیاسی کُرد در زندان شهر مهاباد، اجازهی شرکت در آزمون کنکور را ندادند.
قاسم رحیمیآذر" زندانی سیاسی بازداشتی به منظور شرکت در آزمون کنکور در رشتهی "علوم تجربی" خود را آماده کرده بود، اما از سوی مراکز امنیتی رژیم اجازهی شرکت داده نشد.
مدتی پیش نیز مسئولین و نهادهای رژیم ایران در شهر مهاباد با انتقال "قاسم رحیمیآذر" و "جلال ناصری" به زندان بوکان موافقت کرده بود که مدت باقیماندهی حکمشان را در زندان شهر بوکان سپری کنند، اما ادارهی اطلاعات شهر بوکان با انتقال این دو زندانی سیاسی به این شهر مخالفت کرده بود.
قاسم رحیمی آذر" و "جلال ناصری" اسفندماه ١٣٨٩ توسط نیروهای امنیتی شهر بوکان به اتهام همکاری با یک حزب سیاسی مخالف رژیم ایران بازداشت شدند.
این شهروندان پس از ٧٥ روز بازداشت در بازداشتگاه ادارهی اطلاعات هر کدام با وثیقهی ٧٠ میلیون تومانی از زندان آزاد شدند و مورخهی نوزدهم مهرماه ١٣٩٠ در مجموع به ١٣ سال زندان محکوم شدند.
قاسم رحیمیآذر" و "جلال ناصری" به نشانهی اعتراض به حکمشان اعتصاب کردند و این حکم در دادگاه تجدید نظر به ٤ سال کاهش یافت.
از دیگر سو، مدتی پیش نیز مراکر امنیتی رژیم ایران به "جمال قادرنژاد" و "جلال ناصری" دو زندانی سیاسی کُرد اجازهنداند که در آزمون دانشگاه پیامنور و پیشدانشگاهی شرکت کنند(1)
انتقال مسعود و خسرو کُردپور به زندان مهاباد
دو تن از روزنامهنگاران محبوس در بازداشتگاه حفاظت اطلاعات سپاه ارومیه به زندان مرکزی شهر مهاباد منتقل شدند.
وکیل برادران کُردپور ضمن تأیید این خبر گفت آقایان کُردپور روز چهارشنبهی هفتهی گذشته از ادارهی اطلاعات سپاه ارومیه به زندان مرکزی مهاباد انتقال یافتند عباس جمالی خاطرنشان کرد که دادرسی به پروندهی قضایی مسعود و خسرو کُردپور هیچ پیشرفتی نداشته و احتمال میرود طی هفتهی آینده اجازهی بررسی پرونده و اتهامات احتمالی وارده را صادر نمایند این وکیل دادگستری در پاسخ به این پرسش که آیا احتمال تمدید قراربازداشت آنها وجود دارد یا نه، گفت: طبق قانون دیگر قرار بازداشت برادران کُردپور وجود ندارد و شاید دادگاه قرار بازداشت آنها را با تودیع وثیقه اعلام خواهد کرد خسرو و مسعود کُردپور در هفدهم و نوزدهم اسفندماه سال گذشته توسط نیروهای امنیتی حکومت اسلامی ایران در مهاباد بازداشت و پس از 10 روز، از بازداشتگاه ادارهی اطلاعات این شهر، در بیست و ششم اسفندماه سال گذشته به ارومیه منتقل شده بودند(1)
گزارشی از وضعیت محمد عبدالهی زندانی سیاسی کرد زندان مهاباد
محمد عبدالهی زندانی سیاسی کرد زندان مهاباد در شرایط جسمی وخیمی بسر میبرد و تا کنون اجازه اختیار وکیل را نداشته است محمد عبدالهی ۳۴ ساله در ۴ فروردین ماه ۱۳۸۹ در منزل شخصی خود در مهاباد بازداشت شدیکی از بستگان وی که نخواست نامش فاش شود، در این رابطه گفت: "مامورین امنیتی هنگام یورش به منزل محمد، باوجودی که وی مسلح نبوده است به او تیراندازی کرده و از ناحیه پا با یک گلوله مجروحش نمودند. سپس وی را بصورت زخمی به اداره اطلاعات ارومیه انتقال داده و بدون اینکه درمان مناسب و کاملی بر رویش صورت پذیرد به سلول انفرادی انتقالش دادند. بعد از چند روز که بهبود نسبی حاصل میشود محمد مورد شکنجه قرار گرفته و بر اثر شکنجه یک پا و یک دست و چند دندانش را میشکنند. بعد از ۳ ماه شکنجه و بازجویی زمانی که وضع جسمی محمد رو به وخامت میگراید و زخمهایش عفونت میکنند؛ اداره اطلاعات از ترس اینکه وی در بازداشتگاه آنها فوت کند، او را به زندان مهاباد انتقال میدهد. پزشکان بهداری زندان مهاباد در همان بدو ورود تشخیص میدهند که وی باید به بیرون از زندان منتقل شود و در مراکز درمانی خارج از زندان تحت مداوا قرار گیرد، ولی مسئولین زندان با اعزامش به مراکز درمانی خارج از زندان مخالفت کرده و باعث میشوند که پایش کج جوش بخورد. دست وی نیز با اینکه جوش خورده است هیچ وضع مطلوبی ندارد و کلا با وجود گذشت ۳ سال محمد از شرایط جسمی نامناسبی برخوردار است.
وی همچنین ادامه داد: "محمد عبدالهی از ابتدای تابستان ۱۳۸۹ در زندان مهاباد بسر میبرد و اتهام محاربه از طریق عضویت در حزب کومله به او تفهیم شده است. وی از تابستان ۱۳۸۹ تا بهحال ۹ جلسه بدون داشتن وکیل در شعبه ۱ دادگاه انقلاب مهاباد محاکمه شده است ولی از آن رو که هیچ دلیل و مدرکی دال بر مجرم بودن ایشان وجود ندارد دادگاه انقلاب نتوانسته است محکومش کند. مسئولین دادگاه به وی اجازه معرفی وکیل نداده اند و میگویند پرونده شما محرمانه است و شما نمیتوانید وکیل اختیار کنید. تمام ۹ جلسه دادگاهی محمد بدون وکیل برگزار شده و آخرین جلسه محاکمهاش دو ماه پیش برگزار شد وی در ادامه گفت: "محمد عبدالهی اکنون شدیدا نیاز به جراحی در بیرون از زندان دارد ولی مسئولین زندان و مسئولین قضایی و مسئولین اطلاعات از انتقال او به بیرون از زندان جهت مداوا جلوگیری میکنند."
گفتنی است، محمد عبدالهی برادر محمد امین عبدالهی، زندانی سیاسی زندان ارومیه است که در پاییز سال ۱۳۸۴ در منزل مسکونی خود بازداشت شده و به اتهام ارتباط با حزب کومله و محاربه در مجموع به ۱۸ سال حبس در تبعید به زندان طبس محکوم شده است(3)
کولبران کرد
درگیری ناجا با کولبران کُرد، خلع سلاح مأموران را رقم زد
به دنبال درگیری نیروهای انتظامی حکومت اسلامی ایران با کولبران کُرد در مناطق مرزی شهرستان سردشت، این مأموران توسط کولبران خلع سلاح شدند.
ضبط اجناس کولبران و کاسبکاران کُرد روستای "ههرزنه " در سردشت توسط نیروهای انتظامی حکومت اسلامی در روز گذشته، منجر به درگیری میان این نیروها و شهروندان کُرد در این منطقه شد.
در نتیجهی این درگیری، شهروندان و کاسبکاران، مأموران نیروهای انتظامی را خلع سلاح کرده که سپس با وساطت برخی از معتمدین منطقه سلاحها به این نیروهای حکومتی تحویل داده شد.
به دنبال تهدید نیروهای انتظامی چندین تن از شهروندان این روستا به ناچار وارد اقلیم کُردستان عراق شدهاند.(1)
نقض مبانی حقو ق محیط زیست
آتشسوزی، جنگلهای بلوط منطقهی اورامانات را طعمهی حریق کرد
مساحت چشمگیری از جنگلها و مراتع طبیعی اطراف شهرپاوه" در استان کرمانشاه تعمداً و توسط افراد ناشناسی در آتش سوخت.
روز شنبه هشتم تیرماه مراتع جنگلی روستای بانهمران و کوهپایههای اطراف روستاهای داریان و ورا توسط افراد ناشناسی به آتش کشیده و طعمهی حریق شدند.
به گفتهی ساکنین محلی، نهادهای دولتی در پاوه تاکنون هیچگونه پاسخی مبنی بر خاموشی و یا کنترل این آتشسوزیها ندادهاند و حتی در بیشتر مواقع چنین ادارات حکومتی مانعی بر سر کنترل آتشسوزیها هستند.
از دیگر سو و به گفتهی شاهدان عینی، روز چهارشنبه نیروهای پاسگاه "تک درخت" در بخش نوسود به بهانهی سوزاندن لاشهی اسبهای تلف شدهی کاسبکاران، جنگلهای منطقهی " پروینی" و " آوزنی" به آتش کشیده و همزمان مانع از کنترل آتش سوزی توسط شهروندان این منطقه شدند(1)
جنگلهای کُردستان همچنان در آتش میسوزند
جنگلهای اطراف شهر "نوسود" توسط افراد ناشناس به آتش کشیده شد و همچنین آتشسوزی جنگلهای مریوان و روستاهای اطراف نیز روز به روز در حال افزایش میباشد.
امروز سهشنبه یازدهم تیرماه ١٣٩٢، جنگلهای اطراف شهر نوسود و به ویژه سلسلهکوههای شرام" واقع در اطراف روستای "هانگرمه" توسط فرد با افراد ناشناسی به آتش کشیده شد و بیشتر جنگلها در آتش سوخته شدند همچنین به آتش کشیدن جنگلهای مریوان و روستاهای اطراف روزبهروز در حال افزایش است و تاکنون صدها هکتار از جنگلها و پوشش گیاهی این شهر در آتش سوخته شدند و برای از بین بردن طبیعت این شهر تلاش میشود .
جنگلها و پوشش گیاهی روستاهایی که به اتش کشیده شدهاند عبارتند از. گاگل، نژمار، بیله، گوشخالی، سروآباد و پشت محلهی دار سیران ..
در همین رابطه یکی از شهروندان گفت. این آتشسوزی از سوی افراد وابسته به رژیم صورت گرفته است".
همزمان مراکز مرتبط رژیم تاکنون برای کنترل این آتشسوزی هیچ اقدامی را انجام نداده و طی سه ماه گذشته تاکنون ٤٠ حالت آتشسوزی بوقوع پیوسته است.
در حالی که تنها "انجمن سبز چیا" که سازمانی مدنی و طرفدار محیط زیست میباشد، برای کنترلکردن آتشسوزی کار و فعالیت میکند، اما نیروهای امنیتی رژیم به صورت مستمر در تلاش برای ایجاد رعب و وحشت در اعضای انجمن هستند و از فعالیت آنان ممانعت بعمل آورده و به آنها ابلاغ میکنند که از کنترلکردن آتشسوزی دست بردارند در گزارشات مختلفی که طی سالهای اخیر و از سوی نهادهای مدافع محیط زیست منتشر گردیدە است، همواره بر ساختگی و مصنوعیبودن بیشتر آتشسوزیها در کُردستان اشارە شدە و آمده است که بیش از ٩٥% آتشسوزی در جنگلهای کُردستان ایران، عامل انسانی دارند و انسان در آنها تاثیر دارد.
مناطق کردستان ایران علیرغم اینکه از لحاظ میزان بارندگی و میزان رطوبت یکی از مناطق نادر ایران به شمار میآید اما همواره بیشترین آتشسوزیها در جنگلها کردستان ایران به وقوع پیوستەاند.
نیروهای رژیم کسانی را نیز که به صورت خودجوش و داوطلبانه اقدام به خاموش کردن آتشسوزی در جنگلهای کردستان میکنند، ضرب و شتم کرده و آنان را بازداشت و با اتهامات واهی امنیتی و محاربه دادگاهی میکنند.(1)
احکام
صدور ٤ سال حبس برای ٢ روزنامهنگار زن در روانسر
دستگاه قضایی حکومت اسلامی ایران در شهر روانسر دو خواهر ساکن این شهر هر کدام را بە تحمل دو سال زندان تعلیقی محکوم کرد.
دو شهروند کُرد اهل روانسر در استان کرمانشاه بە نامهای "پریسا احمدی" ٢٦ سالە و "غزال احمدی" ٢٩ سالە از سوی دادگاه انقلاب این شهر و بە اتهام همکاری و عضویت در یکی از احزاب کُرد اپوزسیون حکومت ایران بە طور جداگانە و هر کدام بە ٢ سال زندان تعلیقی محکوم نمود این دو خواهر در زمستان سال گذشتە از سوی نیروهای اطلاعات حکومت اسلامی ایران بازداشت و زیر فشار از آنها اعترافات تلویزیونی گرفتە شد.
این اعترافات در شبکهی برون مرزی پرس تیوی وابستە نهادهای امنیتی حکومت اسلامی ایران پخش گردید.
پریسا احمدی مدرک لیسانس زمین شناسی را از دانشگاه پیام نور کرمانشاه اخذ نمودە و غزال نیز لیسانس منابع طبیعی را از سنندج اخذ نمودە و هماکنون در دانشگاه زاهدان جهت گرفتن مدرک فوقلیسانس جغرافیای شهری، مشغول تحصیل میباشد.
"این دو تن نیز در نشریات محلی استان کرمانشاه نظیر دیدگاه، فجر امید، کرمانشاه و دریابار فعالیت روزنامهنگاری داشتەاند(1)
محاکمه و زندانی ٣ فعال کارگری در سنندج
شعبهی یکم دادگاه انقلاب سنندج یک فعال کارگری کُردستان را به یک سال حبس تعزیری محکوم کرد.
.. روز سهشنبه یازدهم تیرماه، یکی از فعالین کارگری ساکن سنندج به نام "وفا قادری" از سوی شعبهی یکم دادگاه انقلاب این شهر به یک سال زندان تعزیری محکوم شد.
اتهام آقای قادری، اقدام علیه امنیت ملی عنوان شده است
به گزارش کمیتهیهماهنگی برای کمک به ایجاد تشکلهای کارگری، دادگاه انقلاب سنندج همچنین
بهزاد فرجالهی" را به اتهام تبلیغ علیه نظام به ١ سال حبس تعریزی محکوم کرد.
از دیگر سو روز یکشنبه نهم تیرماه غالب حسینی دیگر فعال کارگری، اهل سنندج به اتهام طرفداری از یکی از احزاب کُرد اپوزیسیون حکومت اسلامی ایران"، در دادگاه انقلاب این شهر محاکمه شد(1)
حکم اعدام ٨تن از فعالان سنیمذهبی به دیوان عالی منتقل شد
حکم اعدام ٨ تن از زندانیان عقیدتی - مذهبی سنی به منظور تصویب به دیوان عالی منتقل شد.
شمار افرادی که به اتهام "عقیدتی و محاربه" در زندانهای رژیم ایران کە در سال ١٣٨٨ دستگیر شدەاند، یکصد و ٤٩ تن است و از مجموع این تعداد، حکم اعدام هشت تن از آنان به دیوان عالی منتقل شده است.
پوریا محمدی، امید پیوند، مختار رحیمی، بهمن رحیمی، محمد پاوررحیمی، شهرام احمدی، محمد غریبی و فرامرز شانزری، 8 تن از کسانی هستند که به اعدام محکوم شدهانداین هشت تن به صورت مستمر عنوان کردهاند تنها در زمینهی مذهب سنی به فعالیت مشغول بودهاند این ٨ تن سال ١٣٨٨ از سوی دستگاه قضایی رژیم ایران به اعدام محکوم شدهاند و در حال حاضر در زندان بسر میبرند(2).
بازداشتها
ادارهی اطلاعات ارومیه ٨ شهروند کُرد را بازداشت کرد
اوایل هفتهی جاری در شهر ارومیه، هشت شهروند کُرد از سوی مأموران اطلاعاتی بازداشت شدند.
نیروهای امنیتی حکومت اسلامی ایران روز شنبه، هشتم تیرماه ٨ شهروند کُرد را در شهر ارومیه بازداشت کردند . خبرنگار آژانس کُردپا علت بازداشت این افراد را ارتباط با احزاب کُرد اپوزسیون حکومت اسلامی ایران عنوان میکند هویت یک از بازداشتشدگان ارومیه، "قاسم مرادپرست" فرزند جاسم و از اهالی روستای "بالاجخ" است تا لحظهی انتشار این خبر از هویت دیگر بازداشتیها و نیز محل نگهداری آنها اطلاعی دقیق در دسترس نمیباشدطی ١٠ روز گذشته نهادهای امنیتی حکومت اسلامی ایران ١٧ شهروند کُرد را در مناطق کُردنشین ایران بازداشت و به زندان منتقل نمودهاند.
به سبب نبود رسانههای مستقل در این مناطق و رویکرد امنیتی حاکمیت، گردش اطلاعات و نیز آمارهای واقعی و دقیق از نقض حقوقبشر در مناطق کُردنشین با دشواری و سختی روبرو است و آمارهای ارائه شده بالقوه بیش از این تعداد میباشد(1).
منابع
1)کردپا
2)کردستان میدیا
3)هرانا

