گزارش هفتگی از نقض حقوق بشر در کردستان فرصتی برای یادآوری وضعیت نگران کننده حقوق بشر در این محدودە جغرافیایی است ، همینطور یادمانی برای قربانیان نقض این حقوق.
گزارش هفته سوم فروردین ماه شامل اين بخشها میباشد: زندانیان سیاسی، تهدید خانواده فعالان دانشجویی، احضار روحانیون اهل سنت به دادگاه روحانیت، کولبران کرد، دانش آموزان و احکام.
وضعیت زندانیان سیاسی
بیخبری مطلق از وضعیت دو فعال حقوق بشر کرد پس از یک ماه
با وجود گذشت یک ماه از بازداشت خسرو و مسعود کردپور ایشان تا کنون موفق به تماس با خانواده نشدهاند و در بلاتکلیفی بسر میبرند. خسرو کردپور در تاریخ ۱۷ اسفند ماه سال گذشته با مراجعه ماموران امنیتی به منزلش بازداشت شد و برادر وی مسعود کردپور روز بعد که برای پیگیری پرونده وی به اداره اطلاعات مهاباد مراجعه کرده بود بازداشت گردید اکنون با وجود گذشت ۱ ماه از بازداشت این دو فعال حقوق بشر کرد، ایشان موفق به تماس با خانواده خود نشدهاند و تنها در مراجعه خانواده این دو فعال حقوق بشر به اداره اطلاعات به ایشان اطلاع داده شد، که خسرو و مسعود کردپور تا روز ۲۲ اسفند ماه در اداره اطلاعات مهاباد نگهداری شدند و در این تاریخ به اداره اطلاعات ارومیه منتقل گردیدند(1)
انتقال فوری یک زندان سیاسی کُرد به زندان نوشهر استان مازندران
یک زندانی زن سیاسی اهل کامیاران و ساکن کرج، قبل از آن که تحت مداوای درمانی و پزشکی قرار گیرد، به زندان "نوشهر" در استان مازندران منتقل گردید.
"فاطمه پرویزی" زن زندانی کُرد که به دلیل وضعیت نامناسب جسمی مدت ٥ روز مرخصی استعلاجی دریافت کرده بود به علت نبود وقت و فاصلهی زیاد زندان از منزلش، موفق به دریافت مراقبتهای پزشکی لازم نشده و دوباره به زندان منتقل شد. این در حالی است که پزشک معالج به وی گفته بود لازم است مدت زمان بیشتری تحت مداوای پزشکی باشد، اما خانم پرویزی به دلیل نبود وقت( مرخصی) تنها توانست به مدت ٢ روز به پزشک مراجعه کند. فاطمه پرویزی به اتهام "بیاحترامی و توهین به سربازان گمنام امام زمان" به ٦ ماه حبس تعزیری محکوم و هم اكنون در زندان نوشهر میباشد.
در ادبیات سیاسی ـ امنیتی حکومت اسلامی ایران، سرباز گمنام به مأموران نهادهای اطلاعاتی اطلاق میشود.
همچنین مسئولان قضایی حکومت اسلامی ایران به اين زندانی سیاسی اعلام کردهاند تنها در صورتی آزاد خواهد شد، که فرزندش "سيروان کمانگر" به ایران بازگشته و خود را به نیروهای امنیتی تحویل دهد
"سیروان کمانگر" در سال ١٣٨٢ به اتهام همکاری با یکی از احزاب کُرد اپوزیسیون حکومت اسلامی ایران به مدت ١٠٥ روز در زندان ادارهی اطلاعات سنندج بازداشت و سپس به اتهام " تبلیغ علیه امنیت ملی" از سوی دادگاه انقلاب"خرمآباد" در استان لرستان به ٢ سال حبس تعزیزی محکوم و این دوران را در زندان خرمآباد بسر برد.(2)
پس از گذشت بیش از ٣٠ روز از بازداشت برادران کُردپور سرنوشت آنان همچنان نامعلوم است
پس از گذشت ٣٤ روز از بازداشت مسعود و خسرو کُردپور دو روزنامهنگار کُرد، از سرنوشت آنان هیچ خبری در دست نیست.
برداران کردپور هفدهم و هجدهم اسفندماه ٩١، توسط نیروهای وابسته به اطلاعات رژیم ایران در شهر مهاباد بازداشت و پس از گذشت سه هفته بازداشت در اطلاعات رژیم، هشتم فروردینماه ٩٢ به اطلاعات رژیم در ارومیه منتقل شدند. بازداشت این دو فعال حقوق بشر در حالی است که چند روز بعد از بازداشت، وکیل آنها به منظور اطلاع از وضعیت و دیدار با مسعود و خسرو به ادارهی اطلاعات شهر مهاباد مراجعه کرده بود، اما علیرغم اینکه نیروهای اطلاعاتی رژیم از دیدار وی با این دو روزنامهنگار ممانعت بعمل آوردند، وکالتنامهی آنها را نیز که توسط وکیلشان ارائه داده شده بود توقیف کردند
خسرو کُردپور در تاریخ هفدهم اسفندماه ١٣٩١، در شهر مهاباد و در منزل شخصی خود، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد. در همین رابطه و یک روز بعد، مسعود کُردپور در حالی که به منظور پیگیری سرنوشت برادرش به ادارهی اطلاعات شهر مهاباد مراجعه کرده بود نیز توسط این مرکز امنیتی بازداشت شد.(3)
دستگاه قضایی، قرار بازداشت برادران کُردپور را یکماه دیگر تمدید کرد
قرار بازداشت مسعود و خسرو کُردپور، از سوی دستگاه قضایی حکومت اسلامی ایران برای یکماه دیگر تمدید شد.
کمال حسینی، روزنامهنگار و همکار آژانس خبری موکریان طی تماسی تلفنی ضمن تأیید خبر تمدید قرار بازداشت برادران کُردپور به آژانس کُردپا گفت: قرار بازداشت خسرو و مسعود کُردپور از سوی دادگاه انقلاب شهرستان مهاباد برای مدت یکماه دیگر تمدید شد. وی افزود که بعد از تعطیلات نوروز امسال جهت پیگیری وضعیت پروندهی قضایی این دو فعال حقوق بشر کُرد، هر روز به قاضی بازپُرس پرونده در مهاباد مراجعه کرده، اما پاسخی دریافت نکردهاند. تمدید قرار بازداشت این دو فعال حقوقبشر کُرد در حالی است که با استناد به مفاد قانونی دستگاه قضایی در حکومت اسلامی ایران، فرد بازداشتی باید ظرف 24ساعت تفهیم اتهام شده و در محلی نگهداری شود که آن محل تحت نظارت قاضی ناظر بر زندان باشد(زندان عمومی) و بر خلاف این قانون، مسعود و خسرو کُردپور تاکنون در سلولهای انفرادی ادارهی اطلاعات حکومت اسلامی ایران نگهداری میشوند. 2)
تهدید خانواده فعالان دانشجوئی
تهدید و احضار خانوادهی یک فعال دانشجویی کُرد در ارومیه
نیروهای اطلاعات حکومت اسلامی ایران در ارومیه خانوادهی یک فعال دانشجویی کُرد را تحت فشار قرار دادهاند.
خانوادهی امید عبدی، فعال دانشجویی از طریق تماس تلفنی و از سوی ادارهی اطلاعات شهر ارومیه مورد تهدید قرار گرفتهاند که محل سکونت فرزندشان را برای مأموران آشکار نمایند
نیروهای امنیتی حکومت اسلامی ایران روز شنبه، هفدهم فروردینماه، خالص عبدی و لیلی عبدی عمو و مادر امید را مطلع کردهاند که روز بعد در ادارهی اطلاعات شهرچای از توابع ارومیه حاضر شوندادارهی اطلاعات ارومیه، خانوادهی این فعال دانشجویی را تحت فشار قرار میدهند که امید را از خارج کشور به ایران بازگردانند.
پیشتر حراست دانشگاه پیامنور ارومیه با فشار بر فعالین دانشجویی کُرد موجب ترک تحصیل چندین دانشجوی کُردستانی از جمله "امید عبدی" دانشجوی رشتهی "فیزیک هستهای این دانشگاه شده بودند.
این دانشجوی کُرد هماکنون در خارج از کشور سکونت میکند.(2)
احضار روحانیون اهل سنت به دادگاه روحانیون
یکی از روحانیون اهل سنت شهرستان سردشت برای بار دیگر بهدادگاه ویژهیروحانیت شهر تبریز احضار شد.
ماموستا "سلام گلنواز"، امام جمعه و جماعت مسجد محلهی"شیوهابراهیم " سردشت، از سوی مراجع ذیربط مطلع گردیدهاست کهباید تاریخ ٢٦ فروردینماه خود را بهدادگاه ویژهروحانیت شهر تبریز معرفی نماید.
یک منبع مطلع گفت. دادگاه ویژهی روحانیت شهر تبریز، ماموستا ملا عبدالسلام را از داشتن حق وکیل محروم کرده است.
از اتهامات وارده به این شخصیت روحانی، تبلیغ احزاب سیاسی کُردستان و عضویت در مکتب قرآن عنوان میشود.
این روحانی کُرد پیشتر نیز و در اردیبهشت و خردادماه سال ٩١ از سوی دادگاه روحانیت شهر اورمیهاحضار گردیدهبود . وی آخرین بار در هفتم اسفندماه همان سال از سوی دادگاه ویژهروحانیت شهر تبریز احضار گردیدهو دادگاهی شدهبود.(2)
کولبران کرد
نظامیان حکومت ایران یک کولبر کُرد را در ماکو به قتل رساندند
در نقطهی مرزی شهرستان ماکو یک کولبر دیگر کُرد هدف گلولهی نیروهای انتظامی حکومت اسلامی ایران قرار میگیرد و در نهایت کشته میشود.
چند روز پیش یک کولبر دیگر کُرد به نام "سجاد چوپانی" ٣٠ ساله و متأهل در کوهستانهای بین ماکو و بازرگان هدف گلوله نیروهای انتظامی حکومت اسلامی ایران قرار گرفته و جان خود را از دست میدهد. جسد این شهروند پس از ٣ ساعت توسط ساکنین این منطقه پیدا میشود.
از دیگر سو روز دوشنبه نوزدهم فروردینماه یک کولبر دیگر کُرد به نام "محمد کریمپور" در نقطهی مرزی "سهیرانبند" شهرستان بانه توسط نیروهای انتظامی حکومت اسلامی کشته شد.(2)
دانش آموزان
آبدانان/ برگزاری کلاس درس دانشآموزان کُردستانی در زیر چادر و کانکس
دانشآموزان شهرستان آبادانان استان ایلام در زیر چادر و ساختمانهای فرسوده مشغول به تحصیل هستند.
به گفتهی مدیر آموزش و پرورش آبدانان، برای تکمیل فضاهای آموزشی و رسیدن به نقطهی مطلوب، ٢٠ مدرسه در این شهرستان نیاز است. پرویز جایروندی با اشاره به تحصیل هشت هزار و پانصد دانشآموزی آبدانانی در١٠٠ فضای آموزشی این شهرستان به خبرگزاری ایرنا گفت: هماکنون ١٦ کلاس در زیر چادر و کانکس برگزار میشود و١١ ساختمان آموزشی به دلیل فرسودگی و طول عمر بالا، قابلیت استفاده را ندارند. وضعیت اسفناک فضای آموزش در شهرستان آبدانان در حالی است که پیشتر نمایندهی دهلران، آبدانان و دره شهر در مجلس اسلامی از حل و فصل مشکلات و کمبود فضای آموزشی و فرهنگی آبدانان خبر داده بود. شهرستان آبدانان با جمعیتی بالغ بر ٥٠ هزار نفر و دارای سه بخش و سه دهستان یکی از مناطق محروم استان ایلام است.
همچنین برخی منابع دولتی گفتهاند: سرانهی فضای آموزشی دانشآموزان در مدارس فنی و حرفهای استان ایلام پايينتر از استاندارد كشور است. امروز هم جشنواره خیرین مدرسهساز شهرستان آبدانان در محل خانهی معلم با حضور بازاريان و اصناف و ساير اقشار و با سخنان خانم عليليان نمايندهی بانوان در امر خيرين مدرسهسازبرگزار شد.
چند روز قبل نیز گزارش شد که دیوارهای مدرسه دبیرستان "شهید بهشتی" شهر مریوان واقع در محله دارسیران ٢، به دلیل قدمت و عدم نوسازی، در حال تخریب است.
همچنین خبرگزاری مهر به نقل از"سید الهوردی قریشی" رئیس اداره آموزش و پرورش شهرستان سلماس اعلام کرد: ٦٥ مدرسه در سلماس، که شامل ٢٥٥ کلاس درس میباشد دارای قدمتی بیش از ٦٥ سال هستند(2)
احکام
حکم زندان برای ٤ شهروند کُرد صادر شد
دستگاه قضائی در ایران، حکم ٢٨ سال زندان برای چهار شهروند کُرد را صادر کرد.
چهار شهروند کُردستانی به نامهای فواد محمدی، بهزاد امینی، ناصر کریمی و بیژن لطفی هر یک به تحمل ٧ سال زندان محکوم شدند. حکم مزبور در دادگاه انقلاب ارومیه صادر گردیده و آنان جهت سپری نمودن مدت حبس به زندان مرکزی این شهر منتقل شدند. کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی اعلام کرد: اتهام این ٤ شهروند اهل روستای "نبیکندی" شهرستان تکاب، همکاری با یکی از احزاب کُرد است. آنان در اواخر بهمنماه سال گذشته توسط مأموران امنیتی حکومت اسلامی ایران بازداشت و به مدت ٧٥ روز در بازداشتگاه ادارهی اطلاعات شهر تکاب نگهداری شده بودند.
همین وبسایت خبری در گزارش دیگری و به نقل از پدر زانیار مرادی که اکنون در زندان گوهردشت کرج، محبوس است، نوشت: زانیار در وضعیت جسمی خطرناکی بسر میبرد و علیرغم شکستگی مهرهی کمر، نهادهای امنیتی و مسئولان زندان مانع از انتقال وی به مراکز درمانی هستند.
اقبال مرادی از تمام ملت آزادیخواه اعم از فعالين مدنی و سياسی میخواهد برای نجات و آزادی فرزندش اقدام نمایند.(2)
منابع
1)هرانا
2)کردپا
3)کردستان مدیا

