گزارش هفتگی از نقض حقوق بشر در کردستان فرصتی برای یادآوری وضعیت نگران کننده حقوق بشر در این محدودە جغرافیایی است ، همینطور یادمانی برای قربانیان نقض این حقوق.
درهفته ای که گذشت شاهد نقض گسترده حقوق بشر در کردستان ایران بودیم . بخشهای از این موارد بشرح زیر میباشد:
احکام، نقض مبانی حقوق محیط زیست، احضار مدرسین علوم دینی اهل سنت به دادسزای روحانیت، تیراندازی به افراد بیگناه، توذیع مواد مخدر در روستاهای مناطق کرد نشین، بازداشتها، وضعیت دانشجویان و دانش آموزان، وضعیت کولبران وضعیت زندانیان سیاسی، احضار فعالان سیاسی به اداره اطلاعات.
احکام
دستگاه قضایی ایران حکم زندان یک شهروند کُرد را صادر نمود
دادگاه شهرستان بوکان یک شهروند کُرد را به حبس تعزیری محکوم کرد.
روز شنبه دوازدهم اسفندماه یک شهروند کُرد به نام هیوا کاظمی ٣٢ ساله از سوی دستگاه قضایی حکومت اسلامی ایران به تحمل شش ماه حبس تعزیری محکوم شد. این شهروند بوکانی قبلاً نیز در٢١ آبانماه امسال توسط نیروهای امنیتی بازداشت و پس از ٢ ماه حبس در ادارهی اطلاعات ارومیه با تودیع وثیقه موقتاً آزاد شده بود.
دادگاه بوکان حکم صادره برای این شهروند کُرد را، ارتباط و همکاری با یکی از احزاب کُرد اپوزیسیون حکومت اسلامی ایران اعلام کرده است. از آغاز فصل زمستان تاکنون حکم ٦٩ سال حبس برای ١٨ شهروند کُرد در مناطق کُردنشین ایران به اتهامات مختلف صادر و ٢ شهروند دیگر نیز علاوه بر حکم حبس، محکوم به تحمل ١٢ سال تبعید به دیگر شهرهای ایران شدهاند.(1)
حکم اعدام دو زندانی سیاسی به ده سال حبس در تبعید تقلیل یافت
سید سامی حسینی زندانی سیاسی کرد به همراه جمال الدین محمدی که به اتهام بمبگذاری و عضویت در پژاک به اعدام محکوم شده بودند در بررسی مجدد پرونده به ده سال حبس تعزیری و تبعید محکوم شدند. این دو زندانی سیاسی در خرداد ماه سال ۸۷ در ایست بازرسی گلوگاه شیرازی سلماس بازداشت شدند. این دو زندانی پس از شکنجههای جسمی شدید به طوری که مسئولین زندان سلماس از پذیرش آنها سرباز میزد به زندان سلماس منتقل شدند. اتهام بمبگذاری در حالی به وی تفهیم شد که حادثه مذکور ۴۴ روز پس از بازداشت وی رخ داده بود با این وجود دادگاه انقلاب با تکیه بر «علم قاضی» وی و جمالدین محمدی را به اعدام محکوم کرده بود. حکم صادره سر انجام از سوی شعبه هم عرض شکسته شد و به اتهام عضویت در پژاک هر کدام به ۱۰ سال حبس تعزیری و تبعید محکوم شدند.(3)
نقض مبانی حقوق محیط زیست
آتشسوزی در٦٨٠ هکتار از جنگلهای استان کُردستان
طی سال جاری ١٦٧ فقره آتشسوزی در مناطق جنگلی استان کُردستان رخ داده است.
طی سال جاری ١٦٧ فقره آتشسوزی در ٦٨٠ هکتار از جنگلهای این استان رخ داده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کُردستان میگوید، آتش سوزی یکی از مهمترین عوامل تخریب جنگلهای استان کُردستان محسوب میشود که بیشترین میزان تخریب آتش سوزی مربوط به سال ٨٩ میباشد. پیمان باباپیری عوامل تخریب جنگل در استان کُردستان را علاوه بر آتش سوزی، وجود ریزگردها و انسان و نیز تغییر کاربری اراضی مرتعی و زراعی عنوان کرد.
تاکنون بیش از ١٣٠ گونه درختی و درختچهای در استان کُردستان شناسایی شده است. "باپیری" همچنین اشاره کرد، با وجودی که متوسط فرسایش خاک در ایران ٢٥ تن در هر هکتار است ولی بر اساس تحقیقات انجام گرفته میزان فرسایش خاک در استان کُردستان ٨٠٠ تا ٢/٥ تن در هکتار میباشد. برخی آمارها در ایران از فرسایش دو و نیم میلیارد تن خاک در هر سال خبر میدهند که در جهان رتبهی نخست را به خود اختصاص داده است. مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کردستان مدتی پیش نیز از پایین بودن میانگین بهرهمندی مناطق حفاظت شده استان کُردستان نسبت به میانگین کشوری از کارشناسان و محیط بانان خبر داد و گفت در حالی که در کشور برای هر ١٠ هزار هکتار ٨٤ صدم درصد کارشناس و ٢ نفر محیط بان وجود دارد ولی در استان کُردستان این میزان ٢ دهم درصد کارشناس و ٤ دهم درصد محیط بان است. مساحت کل استان کُردستان ٢ میلیون و ٩١٣ هزار و ٧٠٠ هکتار است که حدود ١٢/٩درصد از سطح کل این استان از جنگل تشکیل شده است.(1)
تخريب و تاراج آثار تاریخی کُردستان ادامه دارد
شهر تاریخی و قدیمی "انجن دانه" در روستای اسپریز در منطقهی اورامان، مورد تاراج و تخریب قرار گرفت و نهایتا اعتراض مردم این مناطق را در پی داشت.
مدتی است نیروها و افراد وابسته به رژیم جمهوری اسلامی ایران در روستای "اسپریز" منطقهاورامان تخت در استان کُردستان، آثار تاریخی این منطقه را جمعآوری و به تاراج میبرند. گروه تاراج آثار تاریخی روستای اسپریز با همکاری تیم ویژهی کرمانشاهی و به سرپرستی افراد وابسته به رژیم جمهوری اسلامی ایران که نام آنها نزد وبسایت کُردستان میدیا محفوظ است صورت میگیرد. یک شهروند روستای اسپریز به وبسایت کُردستان میدیا گفت: این اقدام افراد وابسته به رژیم به شیوهی مسلحانه و در شب و روز صورت میگیرد و آثار تاریخی را به تاراج میبرند. این شهروند که نخواست نامش فاش شود گفت: پیشتر نیز چنین اقداماتی توسط نیروهای رژیم به صورت پنهان و آشکار صورت گرفته، ولی این بار با همکاری "اطلاعات سپاه" آثار تاریخی را به تاراج بردهاند
این شهروند همچنین گفت:به تاراج بردن آثار تاریخی کُردستان در ادامهی سیاستهای "استرتژی تخریب آثار تاریخی کُردستان" از سوی رژیم جمهوری اسلامی ایران که سالهای زیادی است ادامه دارد و در ادامهی تخریب و سوزاندن محیط زیست و طبیعت، گسترش اعتیاد و پخش مواد مخدر و دهها استراتژی پنهان و آشکار دیگر انجام میشود. تاراج و تخریب آثار تاریخی روستای اسپریز در حالی است که مردم این روستا، اعتراض خود را نسبت به همکاریو اقدامات افراد وابسته به رژیم ابراز کرده و از سوی شماری از شهروندان موضعهای شدید و تندی گرفته شده است. "انجن دانه" نام این شهر تاریخی است که در روستای اسپریز منطقهی اورامان تخت، واقع شده و مورد هجوم و یورش افراد فرصت طلب قرار گرفته است.
پیشتر نیز آثار تاریخی شهر مریوان مورد تخریب و تاراج قرار گرفته بود
پیشتر نیز به بهانهی نوسازی مسجد لیلاخیها در محلهی چهار باغ شهر مریوان، تلاش میشد تا آثار تاریخی این مسجد به تاراج برده شود. افراد فرصتطلب به بهانهی بازسازی این مکان تاریخی، آثار تاریخی و قدیمی مسجد لیلاخیها در محلهی چهارباغ در نزدیکی پارک ملت، را سرقت کردند. همچنین پیشتر نيز، سپاه پاسداران رژیم اسلامی ایران، تحت نام حفاری زاغهی مهمات، تلاش کردند قلعهی تاریخی شهر مریوان را تخریب کند. در همین رابطه پل تاریخی گاران به علت بیتوجهی مسئولان میراث فرهنگی شهر مریوان تخریب شد(2)
احضار مدرسین علوم دینی اهل سنت به دادسرای روحانیت
احضار یک مدرس علوم دینی اهل سنت به دادسرای روحانیت همدان
یک عضو شورای رهبری مکتب قرآن کُردستان ایران برای دومینبار طی ٥ ماه اخیر به ستاد خبری ادارهی کل اطلاعات استان کُردستان احضار گردید.
ادارهی کل اطلاعات استان کُردستان روز چهاردهم اسفندماه یکی از مدرسین علوم دینی به نام "هاشم حسینپناهی" را به ستاد خبری احضار و مورد بازجویی قرار داد.
ستاد خبری ادارهی اطلاعات در سنندج به این عضو مکتب قرآن گفتهاند که نشریهی دینی "راه ما" و مدرسهی علوم دینی "امام بخاری" بصورت غیرقانونی و فاقد مجوز فعالیت میکنند. همچنین بنابه وبسایت اطلاعرسانی مکتب قرآن کُردستان ایران، هاشم حسینپناهی برای روز بیستم اسفندماه امسال نیز به دادسرای ویژهی روحانیت همدان اخضار شده است
وی از مدیران دفتر حاکم شرع مردمی کُردستان ایران است که طی مهرماه امسال تاکنون دو بار به ادارهی اطلاعات احضار میشود. منبع مزبور به نقل از این مدرس دینی اعلام کرد:تمامی فعالیتهای مکتب قرآن کردستان در چارچوب مذهب اهلسنت و قانون اساسی از جمله اصل ۱۲ میباشد.
مکتب قرآن کُردستان، حرکتی دینی در مناطق کُردنشین ایران-سنینشین است که از شاگردان و پیروان احمد مفتیزاده تشکیل و در حوزههای اجتماعی، فرهنگی، دعوت و تبلیغ و حتی سیاسی-اقتصادی فعالیت میکنند
طی روزهای اخیر نیز ماموستا "عثمان آژ" در پیرانشهر و "سلام گلنواز" در سردشت به مراکز امنیتی و دادگاه روحانیت احضار شده بودند.(1)
تیراندازی به افراد بیگناه
شلیک نظامیان حکومتی به یک شهروند مریوانی وی را راهی بیمارستان کرد
نیروهای نظامی حکومت اسلامی ایران یک شهروند مریوانی را مورد شلیک مستقیم گلوله قرار داده و وی رامجروح کردند.
عصر روز دوشنبه چهاردهم اسفندماه یک شهروند کُرد به نام "خلیل رستمی" ملقب به "خلیل نازیه" توسط مأموران نظامی حکومت ایران هدف تیراندازی مستقیم قرار گرفت و به شدت زخمی شد. این تیراندازی در نزدیکی روستای ساوجی از توابع شهرستان مریوان روی داده است. گزارش ارسالی حاکی از آن است که به علت شدت جراحات وارده، این شهروند کُرد به بیمارستان شهر مریوان منتقل و در بخش آیسییو بستری میباشد. به گفتهی نزدیکان خانوادهی رستمی، خلیل هم اکنون در کما بوده و احتمال فوت وی وجود دارد.
تا لحظهی انتشار این گزارش، خانوادهی رستمی پیگیر علل تیراندازی به خلیل میباشند اما نظامیان ایران پاسخگوی وضعیت بوجودآمده نیستند(1)
توزیع مواد مخدر در روستاهای کردنشین
پدیدهی اعتیادِ جوانان در روستاهای کُردستان روبه افزایش است
موج تازهای از اعتیاد در روستاهای کُردستان ایران روبه گسترش است و در این میان جوانان از قربانیان اصلی چنین پدیدهای میباشند.
طی چند سال اخیر برخی از عوامل وابسته به حکومت اسلامی ایران بصورت گسترده و آشکارا اقدام به توزیع مواد مخدر میان جوانان روستای "اَلک" از توابع شهرستان کامیاران در استان کُردستان میکنند. دو تن از آنان به نامهای "ب.پ"و"ف.پ"، آزادانه مشغول خرید و فروش مواد مخدر در روستای الک هستند و علیرغم شکوائیهای شهروندان به مقامات مسئول و نهادهای ذیربط، اما تاکنون هیچ اقدامی در ممانعت از چنین اعمالی صورت نگرفته است. افراد مورد اشاره، مواد مخدر توزیعی را از مقامات سپاه پاسداران منطقه بصورت مجانی دریافت و در میان جوانان روستای الک پخش میکنند که حتی عمل آنان توسط پایگاه بسیج نیز مورد حمایت قرار میگیردساکنین روستای الک گفتهاند که در ٥ سال گذشته بیش از ٢٠٠ نوجوان و جوان کُرد دچار مصرف مواد مخدر شده و جزء معتادین رسمی محسوب میشوند
پیشتر تعداد معتادان روستای الک، کمتر از تعداد انگشتان دست بوده است.
روستای الک در ٨ کیلومتری غرب شهرستان کامیاران واقع شده و جمعیت آن بیش از ١٥٠٠ نفر میباشد.
در سالهای اخیر بسیاری از فعالان فرهنگی و ادبی روستای الک به دلیل فشار و تهدید نهادهای امنیتی، بازداشت و یا مجبور به خروج از ایران شدهاند.
در همین زمینه نیز آژانس کُردپا در یک آمار تحلیلی به وضعیت روبه وخامت روستای گلین از توابع شهر سنندج در رابطه با افزایش آمار معتادان به مواد مخدر پرداخته و گزارش داد که به سبب توزیع مواد افیونی از سوی رئیس شورای روستا و دهیاری آن، بیش از ٦٨ تن از جوانان کُرد ساکن روستای گلین به مصرف مواد مخدر روی آوردهاند. بسیاری از روستاهای تابع شهرستان ارومیه نیز به واسطهی برخی از عوامل حکومتی وابسته به سپاه اقدام به توزیع انواع مواد مخدر صنعتی میان جوانان زیر بیست سال میکنند. طی سالهای اخیر خرید و فروش مواد صنعتی روبه افزایش بوده و از نوعی تغییر الگوی مصرف از مواد سنتی به صنعتی خبر میدهند.(1)
بازداشتها
٤ فعال کارگری در سنندج بازداشت شدند
در آستانهی روز جهانی زن، مأموران ادارهی اطلاعات سنندج، تعدادی از فعالین کارگری این شهر را بازداشت کردند.
وبسایت کمیتهی هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکلهای کارگری اعلام کرد: بامداد امروز، هفدهم اسفندماه ٤ نفر از اعضای کمیتهی هماهنگی در شهر سنندج توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند. هویت این افراد، وفا قادری، سید خالد حسینی، بهزاد فرجالهی و حامد عنوان شده است.
فعالین کارگری سنندج ساعت ٥:٣٠ بامداد امروز در منازلشان بازداشت شدهاند. منبع مزبور تلویحاً بازداشت این تعداد از فعالین کارگری را مرتبط با برگزاری مراسم روز جهانی زنان در سنندج دانسته است. عصر روز گذشته ادارهی اطلاعات سنندج طی تماسی تلفنی، وفا قادری را دربارهی برگزاری چنین مراسمی مورد تهدید قرار دادند. تاکنون از مکان بازداشت و علت اصلی بازداشت این ٤ شهروند کُرد، گزارش دقیقی منتشر نکرده است.(1)
خسرو کُردپور توسط ادارهی اطلاعات مهاباد بازداشت شد
یک روزنامهنگار و فعال حقوقبشر کُرد توسط ادارهی اطلاعات مهاباد بازداشت شد.
بعدازظهر امروز، هفدهم اسفندماه نیروهای ادارهی اطلاعات شهرستان مهاباد "خسرو کُردپور" مدیر آژانس خبری مکریان را بازداشت کردند. مسعود کُردپور برادر خسرو در تماسی تلفنی ضمن تأیید خبر بازداشت این روزنامهنگار کُرد به آژانس کُردپا گفت:ادارهی اطلاعات مهاباد با ارائهی حکم قضایی، اقدام به بازداشت خسرو کردند
منزل این روزنامهنگار نیز توسط مأموران مورد تفتیش قرار گرفته است. مسعود کُردپور میگوید علل بازداشت خسرو، فعالیتهای مدنی و انتشار اخبار مربوط به نقض حقوقبشر در وبسایت مکریان میباشد.
آژانس خبری مکریان اخبار و گزارشات اجتماعی، فرهنگی و هنری مناطق کُردنشین ایران را منتشر میکند.
مدیر مسئول آژانس خبری مکریان که بیش از ١٢ سال فعالیت روزنامهنگاری دارد در سال ٨٠ نیز توسط دادگاه انقلاب بوکان به اتهام فعالیت علیه حکومت اسلامی ایران بازداشت شده بود.(1)
پس از تهدیدهای امام جمعهی شهر پاوه دو فعال فرهنگی - ادبی این شهر بازداشت شدند
دو فعال فرهنگی – ادبی شهر پاوه، پس از واکنش به بیحرمتی ملا قادر قادری امام جمعهی پاوه به فعالان فرهنگی، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند.
کیهان عزیزی و داود غفاری دو فعال فرهنگی – ادبی شهر پاوه توسط ادارهی اطلاعات شهر پاوه احضار و بازداشت شدند. این دو فعال فرهنگی به اتهام بیحرمتی به امام جمعهی شهر پاوه و"نمایندهی ولی فقیه" این شهر بازداشت شدند. به گفتهی افراد مطلع، وضعیت جسمی کیهان عزیزی در بازداشتگاه ادارهی اطلاعات نامناسب و به همین دلیل به زندان شهر پاوه منتقل شده است. مورخهی بیست و ششم دیماه در مجلس ترحیم علی رحیمی شخصیت سرشناس منطقهی اورامان، جمعی از فعالان فرهنگی – ادبی شهر پاوه متنی را تحت عنوان"سخنی برای تسلیت" نوشته و آن را در آنجا قرائت كردند. در همین رابطه ملا قادر قادری امام جمعهی شهر پاوه در حال رفتن به مراسم ترحیم این شخصیت، این پیام را بیاساس و ضد آیین اسلامی قلمداد کرد. امام جمعهی شهر پاوه ضمن بیاحترامی به این پیام گفت: لازم است فعالان فرهنگی را تحت فشار قرار داد و کسانی که این پیامرا نوشتهاند سریعا و به شدت محاکمه شوند. به دنبال این سخنان، دو تن به نامهای کیهان عزیزی و داوود غفاری، عضو انجمن فرهنگی – ادبی شهر پاوه در این مراسم به بیحرمتیهای ملا قادر قادری واکنش نشان دادند.(2)
دو روزنامهنگار کرد در ایران بازداشت شدند
خسرو کردپور، مدیر آژانس خبری موکریان و قاسم احمدی، سردبیر فصل نامه "روژه" مهاباد امروز ۱۷ اسفندماه با حضور ماموران امنیتی در این شهر دستگیر شدند.
مسعود کردپور، برادر خسرو کردپور با تائید این خبر به بیبیسی فارسی گفت: "اداره اطلاعات مهاباد با ارائه حکم قضایی امروز برادرم را بازداشت کرد و وسایل شخصی او نظیر لپتاپ، موبایل و کتابهایش را نیز همراه خود بردند." به گفته آقای کردپور "اطلاع رسانی از زندانیان و فعالیت حقوق بشری" اتهامی است که علیه برادرش مطرح شده است. قاسم احمدی، از اعضای شورای سردبیری فصل نامه روژه در مهاباد بازداشت شد. فصلنامەی سیاسی، اجتماعی، فرهنگی "روژه" توسط دانشجویان کرد دانشگاه تهران منتشر میشد. این نشریه پس از انتشار ١٣ شماره از آن در تاریخ ٢٠ فروردین ماه سال ١٣٩٠ از سوی مسئولان امور فرهنگی و کمیتەی انضباطی دانشگاه تهران توقیف شد. از دوماه پیش موج جدیدی از بازداشت روزنامهنگاران و برخورد با اهالی مطبوعات در ایران آغاز شده است.(3)
بازداشت ٤ شهروند کُرد در نقده و اشنویه
در ادامهی موج بازداشتیها در مناطق کُردنشین ایران، هفتهی گذشته ٤ شهروند کُرد در شهرهای نقده و اشنویه از سوی مأموران اطلاعاتی بازداشت شدند.
در روز چهاردهم اسفندماه مأموران امنیتی حکومت اسلامی ایران در شهر نقده دو شهروند کُرد به نامهای "کامران عثمانی" و "شهاب احمدیآذر" را بازداشت کردند. همچنین دو شهروند دیگر به نامهای "قادر داستان" و "رحیم فتوحی" در همین روز توسط نهادهای امنیتی در شهر اشنویه بازداشت میشوند. این ٤ شهروند کُرد به ادارهی اطلاعات ارومیه منتقل شدهاند.تا کنون از علت بازداشت این افراد خبر موثفی در دسترس نمیباشد
از دیگر سو نیز گزارش رسیده که در چند روز اخیر ٥ شهروند کُرد توسط ادارهی اطلاعات مهاباد بازداشت شدهاند.
هویت افراد بازداشت شده؛ خسروکُردپور مدیر آژانس خبری مکریان، قاسم احمدی مدیر مسئول فصلنامهی توقیفشدهی روژهف، فاروق سامانی هنرمند، خضر رسولمروت فعال دانشجویی و فرزاد سامانی هنرمند میباشد. (1)
ادارهی اطلاعات پاوه ٧ شهروند کُرد را بازداشت کرد
در طی یک هفتهی گذشته، هفت شهروند کُرد از سوی مأموران امنیتی حکومت اسلامی ایران در شهرستان پاوه بازداشت شدهاند.
نیروهای اطلاعاتی پاوه در روز دوازدهم اسفندماه با مراجعه به منازل مسکونی چهار شهروند کُرد در روستای"خانقاه" در سه کیلومتری پاوه، اقدام به بازداشت آنان میکنند. هویت افراد بازداشتشده؛ فردین رسولی، بختیار رسولی، ستار احمدی و مختار احمدی است. این شهروندان بعد از گذشت سه روز به زندان پاوه منتقل میشوند. تاکنون از علت اصلی بازداشت این افراد گزارش دقیقی منتشر نگردیده است. همچنین روز پنجشنبه، هفدهم اسفندماه یکی دیگر از شهروندان کُرد در روستای "شمشیر" از توابع شهرستان پاوه به نام"یاسر کاکایی" فرزند یعقوب بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد. یکی از نزدیکان خانوادهی کاکایی گفت. مأموران اطلاعاتی با مراجعه به منزل یاسر ضمن بازداشت وی، اقدام به تفتیش منزل مسکونی و ضبط و مصادرهی کامپیوتر، چندین جلد کتاب و برخی اموال شخصی کردند. از اتهامات احتمالی وارده به این شهروند کُرد و مکان بازداشت وی تاکنون گزارش دقیقی منتشر نگردیده است.(1)
مسعود کُردپور در ادارهی اطلاعات مهاباد بازداشت شد
یکی دیگر از روزنامهنگاران کُردستان از سوی ادارهی اطلاعات مهاباد بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.
نوزدهم اسفندماه، مأموران ادارهی اطلاعات مهاباد، مسعود کُردپور روزنامهنگار و فعال حقوقبشر را بازداشت کردند.
کمال حسینی از همکاران آژانس خبری مکریان در تماسی تلفنی ضمن تأیید این خبر گفت. صبح امروز بهمراه مسعود کردپور جهت پیگیری وضعیت پروندهی خسرو کُردپور به ادارهی اطلاعات مهاباد مراجعه نمودیم که مأموران او را بازداشت و از ادارهی اطلاعات به مکان نامعلومی منتقل کردند. این فعال حقوقبشر در ادامه افزود: ساعت یک بعدازظهر مسعود را بدون هیچ دلیل مشخصی بازداشت کردند که تاکنون از سرنوشت وی اطلاع موثقی در دسترس نمیباشد. پیشتر خسروکُردپور، مدیر وبسایت خبری مکریان و برادر مسعود کردپور توسط ادارهی اطلاعات مهاباد بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شده بود. مسعود کُردپور در مردادماه ٨٧ از سوی نهادهای امنیتی حکومت اسلامی ایران در شهر بوکان بازداشت و بعداً بدون حضور وکیل مدافع، به اتهام"تبليغ عليه نظام از طريق مصاحبه و گفت و گو با رسانههاى بيگانه" به یک سال حبس و تبعید به شهر تکاب محکوم شد.(1)
موج بازداشت فعالان فرهنگی شهر پاوه ادامه همچنان دارد / بازداشت ٥ فعال فرهنگی دیگر
٥ فعال فرهنگی کُرد توسط نیروهای امنیتی رژیم ایران در شهر پاوه بازداشت شدند
٥ فعال فرهنگی به نامهای "قانع حاتمی، محمد نگاری، بابک عباسی، معتصم شافعی و جهانبخش احمدی" توسط نیروهای وابسته به ادارهی اطلاعات شهر پاوه بازداشت شدند. نیروهای امنیتی کلیهی وسایل شخصی و کامپیوتر این ٥ فعال فرهنگی را با خود بردهاند. تا لحظهی انتشار این خبر از علت دستگیری این شهروندان اطلاعی در دست نیست. درمدت کمتر از ١٠ روز، شمار چشمگیری از فعالان فرهنگی و ادبی شهر پاوه بازداشت شدهاند. این در حالی است که علت دستگیری آنها نامعلوم و در اکثر موارد خانوادههایشان از مکان بازداشت آنها مطلع نیستند.(2)
مأموران اطلاعاتی نقده، ٣ شهروند کُرد را بازداشت کردند
در ادامه بازداشت شهروندان کُردستان، ٣ تن دیگر نیز در شهر نقده از سوی نیروهای امنیتی حکومت اسلامی ایران بازداشت شدند.
نهادهای امنیتی حکومت اسلامی ایران در شهر نقده اقدام به بازداشت ٢ شهروند کُرد بنامهای محمد سهرابی ٢٥ ساله فرزند جمیل و ناصر نعمتخواه ٢٩ ساله فرزند عثمان کردند. این افراد توسط مأموران اطلاعاتی نقده در محل کار آنان در یک کارگاه نجاری بازداشت شدهاند. تا لحظهی انتشار این خبر، از علل بازداشت این دو شهروند کُرد و نیز مکان نگهداری آنان هیچ اطلاع دقیقی در دست نمیباشد. همچنین گزارش ارسالی حاکی از آن است که یکی دیگر از شهروندان کُرد به نام یوسف حاجیخوش از سوی نیروهای امنیتی نقده بازداشت گردیده که محل نگهداری وی نیز نامعلوم است. طی چند روز گذشته نزدیک به ٣٠ تن از روزنامهنگاران، فعالین فرهنگی و شهروندان مدنی در مناطق کُردنشین ایران از سوی نیروهای امنیتی بازداشت شدهاند. خسرو کُردپور، مسعود کُردپور، کیهان عزیزی، داوود غفاری، وفا قادری، خالد حسینی، بهزاد فرجالهی، حامد محمودنژاد، قاسم احمدی، رسول خضرمروت، فرزاد سامانی، فاروق سامانی، منوچهر پوردل، مختار احمدی، بختیار و فردین رسولی، یاسر کاکایی، کیوان شیخی، کامران عوسمانی، شهاب احمدیآذر، قادر داستان و رحیم فتوحی از بازداشتشدگان روزهای اخیر در کُردستان ایران هستند.(1)
در شهر پاوه، ٨ شهروند دیگر بازداشت شدند
نیروهای اطلاعاتی پاوه برخی دیگر از شهروندان کُرد ساکن پاوه را بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردند.
بامداد روز گذشته هشت شهروند کُرد که هویت یکی از آنان، "گوران بهرامی" فرزند بهرام است توسط مأموران امنیتی حکومت اسلامی ایران بازداشت شدند. وی دارای ٢٤ سال سن و رانندهی تاکسی بوده است. برخی منابع محلی از انتقال این افراد به زندان دیزلآباد کرمانشاه خبر میدهند. تاکنون هویت ٧ تن از آنان و اتهامات احتمالی وارده به بازداشتشدگان شهر پاوه گزارش دقیقی در دسترس نمیباشد. در روزهای اخیر نهادهای امنیتی حکومت اسلامی ایران با مراجعه به منازل مسکونی ١٢ شهروند پاوهای ضمن بازداشت آنان، اقدام به تفتیش و ضبط کامپیوتر و وسایل شخصی آنان کردند. به دلیل فضای امنیتی در شهر پاوه و هشدار نیروهای اطلاعاتی به خانوادههای بازداشتیها، اطلاعرسانی کامل و به موقع از افراد بازداشتشده عملاً میسر نمیباشد.
طی ١٥ روز اخیر جمعاً ٢٠ شهروند کُرد توسط ادارهی اطلاعات شهرستان پاوه بازداشت شدهاند(1)
بازداشت یک فعال کارگری دیگر در سنندج
یکی از اعضای هیأت مدیرهی اتحادیهی آزاد کارگران ایران در سنندج بازداشت گردید. 1391/12/21 -
به گزارش وب سایت اتحادیهی آزاد کارگران ایران، دیروز یکشنبه بیستم اسفندماه نیروهای اطلاعاتی سنندج یک فعال کارگری به نام شریف ساعدپناه را بازداشت کردند.
مأموران امنیتی حکومت اسلامی ایران علاوه بر بازداشت این فعال کارگری، اقدام به تفتیش منزل مسکونی وی کرده و برخی از وسایل شخصی از جمله کیس کامپیوتر وی را نیز ضبط کردهاند. "شریف ساعد پناه" عضو هیأت مدیرهی اتحادیهی آزاد کارگران ایران و از فعالین کارگری در سنندج است. این فعال کارگری پیشتر نیز در ١٥ دیماه سال ١٣٩٠، توسط نیروهای امنیتی حکومت اسلامی ایران بازداشت شده بود و سپس با تودیع وثیقهی ٨٠ میلیون تومانی موقتاً آزاد و در ارتباط با این بازداشت تا به حال چندین بار محاکمه، که آخرین مورد از محاکمهی وی روز پنجم اسفندماه سال جاری صورت گرفت.1)
بیخبری از سرنوشت یک شهروند بازداشتشده در مریوان
سرنوشت یک شهروند کُرد که یکماه قبل در روستایی از توابع مریوان بازداشت شده بود، در هالهای از ابهام قرار گرفته است. 1391/12/21 –
مأموران اطلاعاتی حکومت اسلامی ایران حدود یک ماه قبل شهروندی به نام "محمد بهرامی" را در روستای "سَیف" از توابع شهرستان مریوان بازداشت کردند. علارغم گذشت یک ماه از بازداشت این شهروند کُرد، تاکنون سرنوشت وی نامعلوم میباشد.
در هفتههای اخیر نیروهای امنیتی حکومت اسلامی ایران در مناطق کُردنشین ایران به صورت گسترده اقدام به بازداشت شهروندان نمودهاند که به سبب فضای پلیسی و هشدار مأموران اطلاعاتی به خانوادهها، اطلاعرسانی اخبار مرتبط به دستگیریها، با مشکلات جدی مواجه است. طی ٨٠ روز گذشته، ١٢٣ شهروند کُرد توسط نهادهای امنیتی بازداشت و به زندان منتقل شدهاند.1(
وضعیت دانشجویان و دانش آموزان
اخراج دانشآموزان دختر به دلیل عدم پرداخت وجه نقد مطالبه شده از سوی مدرسه
ادارهی آموزش و پرورش شهرستان مریوان، شماری از دانشآموزان دختر مدارس این شهر را به دلیل عدم پرداخت وجه نقد مطالبه شده از ادامهی تحصیل محروم کرد.
مسئولان"مدرسهی فاطمه زهرا" شهرستان مریوان از دانشآموزان مبلغ ١٠٠ هزار تومان وجه نقد مطالبه کرده بودند که تعدادی از دانشآموزان به دلیل بیبضاعتی و عدم پرداخت وجه مطالبه شده توسط ادارهی آموزش و پرورش از ادامه تحصیل محروم شدند. دبیرستان فاطمه زهرا ویژهی دانشآموزانی است که از روستاهای اطراف مریوان به منظور ادامهی تحصیل به مدت ٩ ماه در آنجا مشغول به تحصیل میباشند. مسئولان این مراکز تحصیلی نه تنها با دانشآموزان همکاری نکرده بلکه آنان را برای دریافت و مطالبهی وجه نقد تحت فشار قرار میدهند. به گفتهی منابع مطلع، بیش از ٤٠ دانش آموز دختر به دلیل عدم پرادخت پول از ادامه تحصیل محروم شدهاند. دبیرستان "فاطمه زهرا"دخترانه بوده و بیشتر دانشآموزان روستاهای "چور، نهنه و همچنین دانشآموزان روستاهایی از توابع "خاو میراوا" در آنجا مشغول به تحصیل هستند. پیشتر نیز مدرسههای "شیخ شلتوت، الزهرا، مائده" در سنندج و همچنین مدرسهی "درویشان" در منطقهی "ژاورو" از توابع سنندج، مبلغ ١٥٠ تا ٣٠٠ هزار تومان وجه نقد از دانش آموزان مطالبه کرده بودند(2)
محرومیت از تحصیل برای دانشجوی دکترای کرد اهل سنت
اسماء چشمهکبودی دانشجوی کرد اهل سنت در مقطع دکترا از ادامه تحصیل محروم شد.
اسماء چشمهکبودی ساکن سنندج و از "پیروان مکتب قرآن"، دانشجوی دکترای ریاضی محض (آنالیز) دانشگاه کردستان بدستور وزارت اطلاعات سنندج و از طریق حراست دانشگاه از ادامه تحصیل محروم شد. گفتنی است، پس از پایان امتحانات ترم اول (۲۴ بهمن ماه) از طرف مدیر گروه ریاضی، اخراج وی اطلاع داده میشود. در برگ ابلاغ اتهامات، عقیدتی و مذهبی همچون تحریک دانش آموزان و معلمان در جهت تفرقه مذهبی و توزیع مکرر اعلامیه در دبیرستان فاطمه الزهرا شهرستان کامیاران در جریان ماههای مهر و آبان سال تحصیلی ۹۲-۹۱ با موضوعاتی از قبیل:
۱- لغو مدرک پزشکان اهل سنت
۲- ستمهای ملی ومذهبی علیه اهل سنت کردستان
۳- سریال سیاست برخورد با اهل سنت ایران
اسماء چشمه کبودی ساکن سنندج ودبیر رسمی ریاضی در آموزش وپرورش کامیاران -دبیرستان فاطمة الزهرا- میباشد، که در کنار تدریس، موفق به أخذ مدرک کارشناسی ارشد ریاضی به عنوان دانشجوی ممتازگردید، وامسال نیز (۹۱) در آزمون دکترای ریاضی محض (آنالیز) با نمره عالی در دانشگاه کردستان پذیرفته میشودلازم به یاد آوریست، پیشتر نیز تنی چند از دبیران و معلمان "مکتب قرآن" ممنوع التدریس شده بودند و مدرک طبابت چند تن از پزشکان وابسته به این گروه لغو شده بود.(3)
وضعیت کولبران کرد
تیراندازی نظامیان ایران در کُردستان موجب قطع پای یک کولبر مرزی شد
یک کولبر کُرد در منطقهی مرزی سردشت به دلیل تعقیب و گریز نیروهای نظامی حکومت اسلامی ایران، با مین کاشته شده برخورد و به شدت مجروح میشود.
شامگاه چهارشنبه شانزدهم اسفندماه تعدادی از کولبران در کمین نیروهای نظامی حکومت اسلامی ایران هدف تیراندازی مستقیم قرار گرفته که در نتیجهی آن، "کریم محمدپور" فرزند احمد، با مینهای بجای مانده از جنگ ایران ــ عراق برخورد و یکی از پاهای خود را از دست میدهد. این کولبر کُرد اهل روستای "بیوران سفلی" از توابع سردشت بوده که به سبب شدت جراحات وارده به شهر قلعهدیزه در اقلیم کُردستان انتقال یافت.
همچنین چند روز قبل نیروهای نظامی حکومت اسلامی ایران تعدادی از کولبران منطقهی مرزی ماکو را مورد هدف گلوله قرار داده که در نهایت یک کولبر ١٦ ساله به نام "شاهین میرزاییعلم" را زخمی کردند.(1)
وضعیت زندانیان سیاسی
۹ زندانی سیاسی کرد به زندان مرکزی ارومیه منتقل شدند
– ۹ تن از شهروندان بازداشتی در شهرهای آذربایجان غربی که به اتهام همکاری با احزاب کرد بازداشت شده بودند به زندان مرکزی ارومیه منتقل شدند. ناصر محمدی، بهزاد عبدینژاد، مهدی یوسفپور و محمد قهرمانی چهار زندانی هستند که به اتهام ارتباط با حزب حیات آزاد کردستان بازداشت شدند و هم اکنون در بند ۱۳ (جوانان) زندان ارومیه بسر میبرند. صلاح احمدزاده، عباس موسی طاط و محمد موسی طاط سه زندانی هستند که به اتهام ارتباط با حزب دموکرات بازداشت و به ادازه اطلاعات ارومیه منتقل شدند، این افراد نیز پس از طی پروسه تحقیقات و بازجویی به بند ۱۴ زندان ارومیه منتقل شدند.
هم چنین سلیم عبدی، عمر پیرنیا دو بازداشتی دیگر نیز که به اتهام ارتباط با حزب حیات آزاد کردستان بازداشت شدند به بند (۳/۴) زندان ارومیه منتقل شدند. بازداشت شدگان پس از تحمل سه الی چهارماه بازداشت در اداره اطلاعات ارومیه اخیرا به زندان این شهر منتقل شدند و حکمی در خصوص اتهامات ایشان صادر نشده است.(3)
ارجاع پرونده سه زندانی سیاسی محکوم به اعدام به اجرای احکام
با تائید محکومیت سه زندانی سیاسی کرد متهم به عضویت در پژاک و ارسال پرونده ایشان به اجرای احکام زندان مرکزی ارومیه، نگرانیها از اجرای حکم ایشان افزایش یافت. ابراهیم عیسیپور، سمکو نژادی، سامان نسیم سه زندانی سیاسی کرد محبوس در زندان مرکزی ارومیه با تائید حکم اعدامشان در دیوان عالی کشور و ارسال پرونده به اجرای احکام زندان ارومیه در آستانه اعدام قرار گرفتند. ابرهیم عیسیپور از شهروندان کرد روستایی در شهرستان سردشت در تاریخ ۱۶ تیرماه سال ۹۰ از سوی ماموران وزارت اطلاعات بازداشت شد؛ وی در طول یک و نیم ماه بازداشت در اداره اطلاعات مهاباد مورد بدرفتاری و شکنجههای طاقت فرسا قرار داشته تا با حاضر شدن در مقابل دوربین اعترافاتی بر علیه "حزب حیات آزاد کردستان" و اقدامات خود انجام دهد. بازجویان پرونده پس تهدیدات و تطمیع وی نهایتا موفق به اخذ اعترافات کتبی دال بر همکاری با حزب مذکور میشونداعترافات تحت شکنجه تنها مدرک موجود در پرونده وی میباشد که با دخالت و اعمال فشار بازجویان پرونده بر قاضی دادگاه انقلاب مهاباد رای به اعدام وی میدهد و حکم صادره عینا در دیوان عالی کشور نیز تائید و اخیرا به اجرای احکام زندان ارومیه ارجاع شده است. تحقیقات صورت گرفته از نحوه محاکمه این زندانی تاکنون به جای نرسیده است و مشخص نیست این زندانی از حق اختیار وکیل برای خود برخوردار بوده است. سیروان نژاوی دیگر متهم پرونده دو روز قبل از ابراهیم عیسیپور در شهرستان کرج بازداشت و به اداره اطلاعات مهاباد منتقل میشود و پس از بازجوییهای طاقت فرسا و شکنجه های فیزیکی طولانی مدت نهایتا وی نیز اعترافات مشابهی (کتبی) در خصوص همکاری خود با حزب حیات آزاد کردستان میکند. شعبه یکم دادگاه انقلاب مهاباد با نظر کارشناسان وزارت اطلاعات و بر اساس همان اطلاعات دیکته شده بازجویان و اعترافات کسب شده رای به اعدام متهم میدهد و حکم صادره پس از تائید در دیوان عالی کشور به اجرای احکام زندان ارومیه ارسال میشود. تحقیقات صورت گرفته از نحوه محاکمه این زندانی تاکنون به جای نرسیده است و مشخص نیست این زندانی از حق اختیار وکیل برای خود برخوردار بوده است یا خیر. سامان نسیم دیگر زندانی کرد اهل مریوان است که در تیرماه سال ۹۰ در مناطق مرزی استان آذربایجان غربی (سردشت) توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد و پس از شکنجههای جسمی در بازداشتگاه اداره اطلاعات مهاباد (احتمالا) وادار به اعتراف تلویزیونی شد وی در اعترافات خود اتهاماتی را متوجه حزب حیات آزاد کردستان کرده است که از شبکههای وابسته به تلویزیون ایران پخش شد. مبنای حکم صادره برای وی علاوه بر اعترافات مذکور ادعای نیروهای امنیتی مبنی بر شرکت وی در درگیریهای مرزی در شهرستان سردشت بوده است. شعبه یکم دادگاه انقلاب مهاباد بر اساس این اتهامات وی را به اعدام محکوم کرد و دیوان عالی کشور نیز حکم صادره را عینا تائید و به اجرای احکام زندان ارومیه فرستاده است. با تائید حکم اعدام این سه زندانی سیاسی و ارسال آن به اجرای احکام زندان ارومیه خطر اجرای حکم اعدام این سه زندانی نگرانی خانوادههای ایشان را در پی داشته است که تا کنون به دلیل ترس از وارد شدن اتهاماتی به خود و تهدید نیروهای امنیتی مصاحبهای با رسانههای مستقل نداشتهاند.(3)
احضار فعالان سیاسی به اداره اطلاعات
احضار دو فعال فرهنگی و دانشجویی به مراکز اطلاعاتی حکومت ایران
دو تن از فعالان دانشجویی و فرهنگی کُرد به نهادهای امنیتی حکومت اسلامی ایران احضار شدهاند
صبح امروز ادارهی اطلاعات شهرستان مریوان، عبید زارعی از فعالین جامعهی مدنی را احضار کردوی در حین کار و با تماس تلفنی احضار شده و تاکنون از سرنوشت وی اطلاعی در دسترس نمیباشداین فعال سابق دانشجویی اواسط تیرماه امسال نیز بازداشت شده بود که پس از ٢ ماه حبس با تودیع وثیقهی ١٠ میلیون تومانی از زندان آزاد شده بودهمچنین آذر طاهرآبادی از روزنامهنگاران شهر کنگاور در استان کرمانشاه هفتهی گذشته به دفتر پیگیری وزارت اطلاعات احضار شده بودگفته میشود این فعال فرهنگی به دلیل انتشار مقاله و گزارش در هفتهنامهی غرب و آژانس خبری موکریان به تهران احضار شده است وی از اعضای سرای اهل قلم است که روز ١٦ اسفندماه ٥ تن از آنان به دادگاه انقلاب تهران احضار شدند
طی چند هفتهی اخیر بسیاری از روزنامهنگاران و فعالین حقوقبشر در مناطق کُردنشین ایران به نهادهای امنیتی و قضایی احضار و یا بازداشت شدهاند که ١٢ تن در ایلام، ٧ تن در سنندج، ١٢ تن در پاوه و ٩ نفر در مهاباد و بیش از ٦ نفر در اشنویه و نقده از جملهی بازداشت شدگان بودهاند(1)
منابع
)کردپا1
2)کردستان میدیا
3)هرانا

