گزارش هفتگی از نقض حقوق بشر در کردستان فرصتی برای یادآوری وضعیت نگران کننده حقوق بشر در این محدودە جغرافیایی است، همینطور یادمانی برای قربانیان نقض این حقوق.
گزارش هفته دوم اسفند ماه شامل اين بخشها میباشد: احکام، وضعیت زندانیان سیاسی، بازداشتها، وضعیت خانواده فعالان سیاسی.
احکام
حکم زندان یک جوان ٢٨ سالهی کُرد صادر شد
دستگاه قضایی حکومت ایران یک شهروند کُرد را به تحمل زندان محکوم کرد.
یک جوان بیست و هشت ساله به نام "زاهد رستمپور" فرزند حسین از سوی دادگاه انقلاب شهرستان مهاباد به یک سال حبس تعزیری و ٤ سال حبس تعلیقی محکوم شد. اتهام این شهروند کُرد که اوایل دیماه سال ٩٠ توسط نیروهای امنیتی بازداشت و مدت یک ماه را در مکان نامعلومی بسر برده بود، همکاری و عضویت در یکی از احزاب کُرد اپوزسیون خارج از کشور اعلام شده است. زاهد رستمپور که از ساکنین بخش سیمینه(قرهموسالو) شهرستان بوکان میباشد، پیش از این مدتی را در زندان بوده که با تودیع وثیقهی ٢٠ میلیون تومانی از زندان آزاد شد.
وی اواخر بهمنماه امسال جهت سپری نمودن دوران محکومیت به زندان مهاباد منتقل شد.(1)
وضعیت زندانیان سیاسی
انتقال چهار فعال دانشجویی کُرد به زندان مریوان
امروز پنجشنبه دهم اسفندماه چهارتن از فعالان دانشجویی شهرستان مریوان توسط مأموران اطلاعاتی ایران به زندان این شهر منتقل شدند.
"سوران دانشور، داود قاسمی، محمد کهنهپوشی و سامان محمودی" از بازداشتگاه ادارهی اطلاعات شهرستان مریوان به زندان مرکزی این شهر انتقال یافتند. دهم بهمنماه"داود قسیمی"، فرزند قادر، دانشجوی رشتهی علوم اجتماعی دانشگاه آزاد تهران، "سامان محمودی"، فرزند حسین، دانشجوی رشتهی کارشناسی ارشد دانشگاه ارومیه، "سوران دانشور"، دانشجوی رشتهی شهرسازی دانشگاه کُردستان، "محمد کهنهپوشی"، فرزند علی، دانشجویی دانشگاه ارومیه، توسط نیروهای انتظامی حکومت اسلامی ایران بازداشت گردیدند.
همزمان نیروهای امنیتی ضمن تفتیش منازل این فعالان دانشجویی، کامپیوتر و بسیاری از وسایل شخصی آنان را ضبط نمودند. تا لحظهی انتشار این خبر هیچکدام از این فعالان دانشجویی از سوی دستگاه قضایی حکومت اسلامی ایران محکامه نشده و طی یک ماه گذشته در بازداشتگاه ادارهی اطلاعات مریوان تحت شکنجه و بازجویی بودهاند.(1)
بازداشتها
بازداشت شماری از جوانان کُرد در منطقهی افشار شاهیندژ
تعدادی از جوانان روستایی از توابع شهرستان شاهیندژ در استان آذربایجانغربی، توسط مأموران نظامی حکومت اسلامی ایران بازداشت شدند.
روز سهشنبهی هفتهی جاری، مأموران ادارهی اماکن نیروی انتظامی با مراجعه به روستای "قوزلوی افشار"، ضمن جمعآوری بشقابهای ماهواره، اقدام به بازداشت تعدادی از جوانان نیز کردند. یکی از اهالی روستای قوزلو ضمن تأیید خبر اذیت و آزار شهروندان و بازداشت شماری از جوانان، به خبرنگار کُردپا گفت: جوانان بازداشتی به شهر شاهیندژ منتقل و در یکی از مراکز انتظامی ــ امنیتی مورد بازجویی قرار گرفتهاند. گفته میشود که این جوانان از سوی ادارهی اطلاعات شاهیندژ مورد بازجویی قرار گرفتهاند. گزارش میافزاید که این افراد با قید ضمانت از زندان آزاد شدند. هویت جوانان بازداشتشده تاکنون منتشر نگردیده است (1)
سه جوان کُرد در شهر کامیاران بازداشت شدند
به دنبال کشته شدن یک عضو برجستهی سپاه پاسداران در اطراف سنندج، شهرهای استان کُردستان میلیتاریزه میباشند و در این ارتباط چند شهروند کُرد نیز بازداشت شدند.
روز گذشته مأموران نظامی حکومت اسلامی ایران در شهرستان کامیاران، سه جوان کُرد را بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردند.
هویت این سه شهروند و علل بازداشت آنان تاکنون نامعلوم است. نیروهاینظامی و یگان ویژه در خیابانها حضور پُررنگی دارند و علاوه بر اخذ کارت هویتی از عابران، شهروندان را نیز مورد تفتیش بدنی قرار میدهند.
روز هفتم اسفندماه یک عضو باسابقهی سپاه به نام "ابراهیم محمدی" که گفته میشود در بازداشت و کشتن جوانان این منطقه که به عضویت احزاب کُرد اپوزیسیون حکومت اسلامی ایران درآمدهاند دست داشته، توسط افراد ناشناسی در یک روستای بخش کلاترزان سنندج هدف تیراندازی قرار گرفته و کشته شد.(1)
یک فعال سیاسی در کُردستان بازداشت شد
نیروهای اطلاعاتی حکومت اسلامی ایران در شهرستان اشنویه، اقدام به بازداشت دوبارهی یک شهروند کُرد کردند.
روز گذشته مأموران ادارهی اطلاعات اشنویه در استان آذربایجانغربی یک شهروند کُرد به نام "کامل سلامت" فرزند محمدامین را مجدداً بازداشت و به مکان نامعلومی انتقال دادند. یکی از نزدیکان خانوادهی سلامت گفت
کامل در بیست و یکم تیرماه 90 از سوی نیروهای امنیتی ایران به اتهام تبلیغ و همکاری با احزاب کُرد اپوزسیون حکومت اسلامی بازداشت شده بود. این شهروند ساکن اشنویه بعد از سپری نمودن 5 ماه حبس، با تودیع وثیقه از زندان آزاد شد. گفته میشود علیرغم مراجعهی خانوادهی سلامت به نهادهای امنیتی و قضایی، تاکنون از سرنوشت وی اطلاع دقیقی در دسترس نمیباشد. در طی 70 روز اخیر جمعاً 78 شهروند کُرد توسط مأموران امنیتی و نظامی حکومت اسلامی ایران بازداشت و به زندان منتقل شدهاند.(1)
یک روحانی اهل سنت در کُردستان بازداشت شد
نیروهای اطلاعات حکومت اسلامی ایران یک روحانی را در شهرستان پیرانشهر بازداشت کردند.
روز شنبه دوازدهم اسفندماه یک فعال ملی ــ مذهبی به نام "عثمان آژ"امام جمعهی روستای "گردهبن" از توابع شهرستان پیرانشهر توسط نیروهای اطلاعات این شهر بازداشت گردید.
به گفتهی افراد مطلع ، این روحانی در خطبههای نماز جمعه هفتهی گذشته در رابطه با مسائل ملی و سیاسی کُردها به ایراد سخنرانی پرداخته بود، به همین دلیل توسط نیروهای اطلاعات حکومت اسلامی ایران بازداشت و به ادارهی اطلاعات ارومیه منتقل شده است. ماموستا "عثمان آژ" ٣٨ ساله، متأهل و ساکن روستای"گردهبن" از توابع بخش "لاجان" در شهرستان پیرانشهر میباشد. در همین رابطه چند روز پیش نیز ماموستا "سلام گلنواز" امام جمعهی مسجد محلهی " شیوه ابراهیم" سردشت به دلیل عضویت درمکتب قرآن و پیروی از "احمد مفتیزاده" به دادگاه روحانیت شهر تبریز احضار شده بود(1)
وضعیت خانواده فعالان سیاسی
اخذ تعهد کتبی از همسر مادح نظری در اطلاعات سنندج
همسر یک روزنامهنگار کُرد از سوی ادارهی اطلاعات سنندج تحت فشار قرار گرفته است.
همسر مادح نظری، روزنامهنگار ناپدیدشدهی کُرد توسط مأموران امنیتی حکومت اسلامی ایران به ستاد خبری ادارهی اطلاعات سنندج احضار و مورد بازجویی قرار گرفته است.
خانم شیوا گنجی به سبب اطلاعرسانی از وضعیت مبهم همسرش و نیز گفتوگو با رسانهها، مورد بازجویی قرار گرفته و از وی تعهد اخذ گردیده که در صورت تماس با رسانهها، عواقب احتمالی چنین اقدامی متوجه شخص وی میباشد.
همسر این روزنامهنگار کُرد به علت فشار نیروهای امنیتی و نیز نگرانی از سرنوشت مادح نظری، در روزهای چهارشنبه و پنجشنبهی هفتهی گذشته به بیمارستان منتقل گردیده و تا شامگاه روز گذشته تحت مراقبتهای ویژه پزشکی بوده است.
اخذ تعهد کتبی از شیوا گنجی در حالی است که همسر وی مادح نظری از بیست روز قبل ناپدیده گردیده و خانم گنجی طی تماسی تلفنی که قبلاً انجام گرفته بود به آژانس کُردپا گفت که مادح حدود یکماه پیش از طریق تلفن به ادارهی اطلاعات سنندج احضار و مورد تهدید قرار گرفته بود.
شیوا گنجی از خبرنگاران باشگاه خبرنگاران جوان در سنندج میباشد.
مادح نظری ساکن سنندج و سردبیر هفتهنامهی دیدگاه است.(1)
منبع:
1)کردپا

