گزارش هفتگی از نقض حقوق بشر در کردستان فرصتی برای یادآوری وضعیت نگران کننده حقوق بشر در این محدودە جغرافیایی است ، همینطور یادمانی برای قربانیان نقض این حقوق.
گزارش هفته اول اسفندماه شامل این بخشها میباشد.
وضعیت روزنامه نگاران کرد، وضعیت خدمات درمانی در مناطق کردنشین، احکام، وضعیت فعالان دانشجوی، تیراندازی به افراد بیگناه، فشار نیروهای امنیتی بر خانواده ی فعالان سیاسی، بازداشتها، وضعیت زندانیان سیاسی وکارگران.
وضعیت روزنامه نگاران کرد
گفتوگو با همسر یک روزنامهنگار ناپدیده شده در سنندج
از سرنوشت یک روزنامهنگار کُرد که مدت ٧ روز است ناپدید گشته، هیچ اطلاع در دسترس نمیباشد.
در هفتهی گذشته یک روزنامهنگار کُرد به نام "مادح نظری" در سنندج ناپدیده گردیده و همسر این شهروند
گفت. بیست روز قبل توسط ادارهی اطلاعات سنندج و از طریق تلفن، احضار و مورد تهدید قرار گرفته بود.
مادح نظری ساکن سنندج و سردبیر هفتهنامهی دیدگاه است.
شیوا نظری ضمن ابراز نگرانی از وضعیت همسرش خاطرنشان کرد: مادح فقط یک روزنامهنگار ساده و فعال در حوزهی فرهنگی بوده و با وجود مراجعه به مراکز امنیتی حکومت اسلامی ایران، اما تاکنون از وضعیت همسرم هیچ اطلاع دقیقی ندارم.
مادح نظری ساکن سنندج و سردبیر هفتهنامهی دیدگاه است.(1)
کمبود خدمات درمانی در مناطق کرد نشین
وضعیت بیمارستانهای مریوان و سروآباد اسفناک است
نماینده شهرستانهای مریوان و سروآباد در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: متاسفانه ضعف مدیریت حوزه سلامت در شهرستانهای محروم استان کردستان از جمله مریوان و سروآباد، کاملا مشهود است.
امید کریمیان وضعیت بیمارستانهای مریوان و سروآباد را اسفناک توصیف کرد و گفت: متأسفانه کمبود پزشک و تجهیزات پزشکی موجب بروز مشکلات بسیار و ریشهدواندن محرومیت در این دو شهرستان شده است.
وی تصریح کرد: از سوی دیگر رشد روز افزون جمعیت در این منطقه با رشد امکانات بهداشتی و درمانی متناسب نبوده و همین مشکلات فراوانی را برای شهروندان ایجاد کردهاست.
کریمیان افزود: نارضایتی بیماران و همراهان آنان به دلیل کمبود امکانات و خدمات درمانی، گلایه همیشه مردم در این دو شهرستان بوده و هست که سالها از امکانات مطلوب و مناسب درمانی بیبهره بودهاند.
وی ادامه داد: عدم امکانات اولیه، کمبود نیروی انسانی و مراکز تخصصی در بسیاری از بخشها، وضعیت نامطلوب فضای فیزیکی و فقدان تأسیسات گرمایشی و سرمایشی مناسب، شهروندان مریوانی و سروآبادی را همچنان برای مداوا و درمان بیماران خود ناچار به مراجعه به پایتخت و یا استانهای همجوار میکند.
کریمیان گفت: علیرغم ضعف وزارت بهداشت و درمان در حوزه سلامت، متأسفانه بخش خصوصی نیز در شهرستانهای محروم ضعیف عمل کرده، اما تا زمانی که بستر و زمینه حمایت از بخش خصوصی از سوی مسولان وزارت بهداشت و درمان برای سرمایه گذاری و تشویق بخش خصوصی فراهم نباشد و بوروکراسی دست و پاگیر و غیر حمایتی بر سر کار باشد متأسفانه بخش خصوصی نیز حضورش کم رنگ خواهد بود(2)
احکام
یک شهروند مهابادی به ۴ سال حبس محکوم شد
. یک شهروند اهل مهاباد توسط دادگاه انقلاب اسلامی این شهر به زندان محکوم شد.
یک شهروند مهابادی به نام مصطفی فقه که در آذرماه سال جاری توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده بود توسط دادگاه انقلاب اسلامی این شهر به اتهام ارتباط با یک حزب مخالف نظام به چهار سال حبس محکوم شد.
گفتنی است مصطفی فقه که هم اکنون در زندان مرکزی مهاباد به سر می برد 20 روز فرصت دارد که به رأی صادره اعتراض نماید(2)
وضعیت فعالان دانشجویی
سرنوشت فعالان دانشجویی بازداشتشده شهر مریوان همچنان نامعلوم است
بعد از گذشت بیشتر از ٢٠ روز از بازداشت شماری از فعالان دانشجویی کُرد شهر مریوان، هیچ اطلاعی از سرنوشت آنان در دست نیست.
مورخهی ١٠ بهمنماه، ٦ فعال دانشجویی کُرد توسط نیروهای امنیتی رژیم اسلامی ایران در شهر مریوان بازداشت شدند. بر اساس گزارش رادیو زمانه، این ٦ فعال دانشجویی در بازداشتگاه ادارهی اطلاعات شهر مریوان تحتبازجویی هستند. داوود قسیمی فرزند قادر کارشناس رشتهی جامعهشناسی دانشگاه آزاد تهران، سامان محمودی دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه ارومیه، خالد محمودی دانشجوی کارشناسی ارشد رشتهی جغرافیا، سوران دانشور دانشجوی رشتهی شهرسازی دانشگاه کُردستان، محمد کهنهپوشی دانشجوی دانشگاه ارومیه و زانا معینی، اسامی شهروندان بازداشتشده میباشد. منازلاین بازداشتشدگان همزمان از سوی نیروهای امنیتی تفتیش، و کامپیوتر و اکثر وسایل شخصی آنان را ضبط کردهاند. سامان محمودی و سوران دانشور، پیشتر از سوی نیروهای امنیتی بازداشت و مورد بازجویی قرار گرفته بودند.(3)
تیراندازی به افراد بیگناه
تیراندازی نظامیان حکومتی در بانه، مرگ یک شهروند مدنی را درپی داشت
یک شهروند کُرد بر اثر شدت جراحات ناشی از شلیک مستقیم نیروهای نظامی حکومت اسلامی ایران، جان خود را از دست داد.
صبح امروز، چهارم اسفندماه در شهر بانه یک شهروند به نام "سعید سلیمانی" فرزند مصطفی که پیشتر توسط مأموران نظامی ایران هدف تیراندازی قرار گرفته بود، جان سپرد. وی ١٥ روز قبل در روستای "گورهدار" از توابع شهرستان بانه، به ظن نگهداری کالای قاچاق، از سوی نیروهای نظامی ایران هدف گلوله قرار گرفته که به علت شدت جراحات به یکی از مراکز درمانی شهر بانه منتقل شده بود. طی سال ٩١ جمعاً ٦٢ شهروند مدنی کُرد تنها به گمان حمل کالای قاچاق، در مناطق مسکونی توسط نیروهای نظامی حکومت اسلامی ایران هدف تیراندازی قرار گرفتهاند که منجر به مرگ ٣٨ تن و زخمی شدن ٢١ تن دیگر شده است.(1)
یک جوان ١٨ ساله در ماکو بر اثر شلیک خمپارهی سپاه پاسداران زخمی شد
سپاه پاسداران حکومت ایران در مناطق مرزی شهرستان ماکو در استان آذربایجانغربی سرگرم استقرار و تجهیز نیروهای نظامی میباشد.
نیروهای نظامی سپاه پاسداران در مناطق مرزی "بورآلان" علاوه بر میلیتاریزه نمودن ارتفاعات منطقه و احداث پایگاه نظامی جدید، اقدام به شلیک بدون هدف به اطراف پایگاهها هستند که زخمی شدن برخی شهروندان را نیز در پی داشته است. نظامیان سپاه طی روزهای اخیر به بهانهی وجود نیروهای مسلح احزاب کُرد اپوزسیون، با توپباران مناطق آگری، بوزتپه، آغگول، آجامی و... موجب زخمی زخمی شدن یک کُرد جوان شدند.
این جوان ١٨ ساله به نام "محمد رسولیقزلباش" به علت اصابت ترکش خمپاره در نزدیکی روستای "کُلیک" زخمی میشود. برخی از ساکنان محلی مدعی هستند که امنیتی شدن مناطق مرزی و حضور سپاه در بیش از ١٠ پایگاه نظامی، مانع بزرگی در امرار معاش آنان به ویژه دامداران منطقهی بورآلان است. همچنین گزارش ارسالی حاکی از آن است که جمعآوری ماهواره توسط نیروهای حکومتی بصورت گستردهای در بیشتر روستاهای تابعهی شهرستان ماکو در حال جریان است و تاکنون بیش از یکصد دستگاه گیرندهی ماهواره از شهروندان ضبط و مصادره شده است. گفته میشود اقدام مأموران حکومتی بدون برگهی قانونی از دادگاه صورت میگیرد.(1)
فشار نیروهای امنیتی بر خانوادهی فعالان سیاسی کُردستان
خانوادههای فعالان سیاسی به صورت مستمر از سوی نیروهای امنیتی حکومت اسلامی ایران مورد تهدید و بازجویی قرار میگیرند.
نیروهای ادارهی اطلاعات شهرستان سقز در چند روز گذشته خانوادهی "آزاد مسلم" فعال سیاسی این شهر تحت فشار قرار داده و با وجود بازداشت و بازجویی، به آنان گفتهاند که باید هر روز خود را به این اداره معرفی کنند.
یکی از نزدیکان به خانوادهی این فعال سیاسی کُرد ضمن تأیید گزارشات فوق، گفت: روز یکشنبهی گذشته "معتصم مسلم" ٣١ ساله، ساکن سقز و بردار"آزاد مسلم" توسط مأموران امنیتی سقز در منزل مسکونی خویش بازداشت و به ستاد خبری ادارهی اطلاعات منتقل شده بود. این منبع همچنین اشاره کرد، برادر این فعال سیاسی تا ساعت ده شب آن روز از سوی نیروهای اطلاعات مورد بازجویی بوده و به وی اعلام کردهاند که هر روز باید خود را به این اداره معرفی کرده تا مورد بازجویی قرار بگیرد. "آزاد مسلم" فعال سیاسی در خردادماه سال جاری به دلیل فشار نیروهای اطلاعات مجبور به خروج از کشور شد که بعدها غیاباً از سوی دادگاه انقلاب این شهر به ٨ سال حبس تعزیزی محکوم شد. در همین رابطه یکی از ساکنان روستای بردهرشه از توابع مریوان به نام "کژال هوژهبری" همسر "علی دانش" به ادارهی اطلاعات مریوان احضار و ضمن بازجویی به وی اعلام کردهاند در اسرع وقت باید از شوهرش طلاق بگیرد. یکی از افراد نزدیک به این خانواده گفت. پس از اینکه "علی" مجبور به خروج از کشور شد، دو دستگاه اتومبیل وی از سوی نیروهای اطلاعات ضبط و همچنین یکی از برادران و دو دوست وی به مدت ٥٣ روز در ادارهی اطلاعات حکومت اسلامی ایران در مریوان در بازداشت بودند.(1)
بازداشتها
ناپدید شدن یک شهروند مریوانی
طی چند روز گذشته یک شهروند اهل شهرستان مریوان ناپدید شده و از سرنوشت وی هیچ اطلاعی در دست نیست.
یک شهروند کُرد به نام "بهاءالدین روانگرد" ٢٥ ساله، فرزند ابراهیم و اهل مریوان، مدت یک هفته است ناپدید شده و علیرغم پیگیری و جستجوهای خانوادهی وی، هیچ اطلاعی از سرنوشت این شهروند کُرد در دست نیست. افراد نزدیک به این خانواده بر این باورند که "بهاءالدین روانگرد" توسط نیروهای امنیتی حکومت اسلامی ایران بازداشت شده است. از سوی دیگر و در همین رابطه "مادح نظری" روزنامهنگار، اهل سنندج، نیز بیش از ١٠ روز است که ناپدید شده و همسر این روزنامهنگار اعلام کرده است که، احتمال میرود که این روزنامهنگار توسط ادارهی اطلاعات این شهر بازداشت شده باشد. "مادح نظری" ٢٥ روز پیش از سوی نیروهای اطلاعات حکومت اسلامی ایران در سنندج طی تماس تلفنی احضار و مورد تهدید قرار گرفته بود.(1)
سرنوشت دو شهروند كُرد اهل سلماس همچنان نامعلوم است
از سرنوشت دو شهروند كُرد اهل سلماس در استان ارومیه که٧ماه پیش توسط نیروهای اطلاعاتی بازداشت شدهاند، هيچ اطلاعی در دست نیست.
حبیب اطمانی فرزند جعفر و آزاد اطمانی فرزند افروز اهل منطقه اسلامآباد شهرستان سلماس، ۷ ماه پیش توسط اداره اطلاعات این شهرستان بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدهاند. بازداشت شدگان تاکنون از حق دسترسی به وکیل و ملاقات آزادانه با خانوادههای خود محروم بوده و علیرغم پیگیریهای مستمر خانواده این دو شهروند، تاکنون هیچ اطلاعی از وضعیت آنها در دست نیست. براساس مادهی ٩٢ کنوانسیون حقوق زندانیان، زندانی محاکمه نشده باید اجازه داشته باشد بلافاصله خانواده خود را از بازداشت، مراحل محاکمه و از وضعیت خود مطلع کند. همچنین بايد تمام امکانات مناسب برای برقراری ارتباط با خانواده و دوستان و نیز ملاقات حضوری، با نظارت و با در نظر گرفتن مقررات زندان و حفظ امنیت و نظم زندان، برای وی فراهم شود.(3)
وضعیت زندانیان سیاسی
سمکو خلقتی از ۶ روز پیش به مکان نامعلومی منتقل شده است
سمکو خلقتی زندانی سیاسی زندان رجایی شهر کرج، از ۶ روز پیش به مکان نامعلومی منتقل شده است.
سمکو خلقتی زندانی سیاسی ۳۲ ساله کرد اهل مهاباد که در سالن ۱۲ زندان رجایی شهر کرج بسر میبرد، از بعد از ظهر دوشنبه ۳۰ بهمن ماه به مکان نامعلومی منتقل شده است.
وی به اتهام اقدام علیه امنیت ملی از طریق جاسوسی برای حزب دمکرات کردستان به ۱۵ سال زندان محکوم گردیده.
یکی از همبندیان وی که نخواست نامش فاش شود گفت: "سمکو بدون وسایل شخصی خود، بعد از ظهر دوشنبه از سالن ۱۲ خارج گردید و احتمالا وی را به بند ۲۰۹ اوین و یا بند ۲- الف سپاه منتقل نمودهاند تا دوباره مورد بازجویی قرار گیرد."
وی ادامه داد. "این در حالی است که حکم قطعی سمکو صادر شده و معلوم نیست نهادهای امنیتی چرا مجددا وی را برای بازجویی احضار کردهاند."
این زندانی سیاسی که سال ۱۳۸۸ در اراک بازداشت گردیده پس از مدتی به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل و در آنجا تحت فشار برای انجام مصاحبه تلویزیونی قرار گرفته بود.(4)
یک زندانی سیاسی کرد در زندان زاهدان دست به اعتصاب غذا زد
امیر طالب مرهم زندانی سیاسی کرد در زندان مرکزی زاهدان بدلیل کارشکنیهای مستمر مسئولین در روند آزادی و مرخصیاش دست به اعتصاب غذا زده و به قرنطینه زندان منتقل گردیدامیر طالب مرهم که پدر خود «باپیر» را در زمانی که در زندان بوده از دست داده و پیشتر با آزادی مشروط وی چندین بار مخالفت شده بود، در اعتراض به کارشکنی مسئولین در موافقت با آزادی مشروط و مرخصی از امروز دست به اعتصاب غذا زد. مسئولین زندان نیز بجای رسیدگی به وضعیت و خواستهای این زندانی سیاسی، وی را به بند قرنطینه زندان مرکزی زاهدان منتقل نمودند. وی در ۴ مردادماه ۱۳۸۸ توسط اطلاعات سپاه به اتهام ارتباط با شبکههای ماهوارهای بازداشت شده و بعد از ۳ روز به وزارت اطلاعات تحویل داده میشود.
این زندانی سیاسی پس از ۲ ماه که در بازداشتگاه وزارت اطلاعات تحت فشار قرار گرفته بود به اتهام هواداری از احزاب کردی و خرید و فروش اسلحه غیرمجاز به ۶ سال حبس در تبعید زندان مرکزی زاهدان محکوم میشود. وی پس صدور حکم به زندان ارومیه منتقل شده و پس از ۷ ماه، زمانی که حکمش مورد تایید دادگاه تجدید نظر قرار میگیرد به زندان مرکزی زاهدان تبعید میشود. پس از انتقال این زندانی ۳۰ ساله کرد به زندان زاهدان خانواده وی دیگر امکان ملاقات با وی را بدست نمیآورند و پدر وی نیز در طی این مدت فوت میکند. یکی از نزدیکان این زندانی سیاسی که نخواست نامش فاش شود گفت: "پیشتر با وجود موافقت چندین باره شورای انضباطی زندان، باممانعت دادستان ارومیه برای آزادی مشروط وی، امیر نتوانست از این حق استفاده نماید. اینک نیز که تمام مراحل مرخصی برای او فراهم شده، بازهم دادستان ارومیه در این امر کارشکنی میکند."(4)
وضعیت نگران کننده یک زندانی سیاسی در زندان رجایی شهر کرج
نامق محمودی زندانی سیاسی که به اتهام محاربه بازداشت شده است در شرایط وخیم جسمی بسر میبرد.
ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، نامق محمودی زندانی ۶۲ ساله که از کهولت سن و آب مروارید رنج میبرد، هم اکنون در سالن ۱۲ زندان رجایی شهر کرج در وضعیت نگران کنندهای بسر میبرد. باوجودی که این زندانی سیاسی بدلیل آب مروارید از ناحیه یک چشم کاملا نابینا گشته و چشم دیگر وی نیز دید بسیار محدودی دارد، بهداری زندان هیچ گونه اقدامی برای درمان و یا بهبود وضع جسمی وی انجام نمیدهد. این زندانی سیاسی ۹ ماه پیش در تاریخ ۱۷ فروردین ۱۳۹۱ به همراه سه فرزند خود، توسط وزارت اطلاعات بازداشت و در بند اطلاعات سنندج و سپس ۲۰۹ اوین مورد بازجویی قرار گرفت و سپس به سالن ۱۲ زندان رجایی شهر کرج منتقل گردید. گفتنی است، هر سه فرزند وی در آبان ماه سال جاری آزاد شدهاند ولی نامق محمودی کماکان بلاتکلیف در زندان بسر میبرد. اتهامی که قرار است نامق محمودی بخاطر آن محاکمه گردد محاربه عنوان شده است.(4)
وضعیت کارگران
کارگران باربر مرز باشماخ در مریوان اعتصاب کردند
کارگران باربر مرز مریوان به نشانهی انتقال مکان بارگیری و تخلیه بار از خاک ایران به اقلیم کُردستان دست یه یک تجمع اعتراضی زدند
روز دوشنبه مورخهی هفتم اسفندماه، کارگران و پیلهوران مرز باشماخ به نشانهی اعتراض به تخلیهی بارها از خاک اقلیم کُردستان دست به اعتصاب زده و خواستار این هستند که مانند قبل بارها را از مرز باشماخ در مرز خاک ایران تخلیه و بارگیری کنند. یک شاهد عینی گفت. چند روزی است بارهایی که پیشتر در خاک کُردستان ایران تخلیه میشدند، در حال حاضر در خاک اقلیم کُردستان تخلیه میشوند و کارگران مرزی به نشانهی اعتراض به این اقدام ادارهی گمرک، اعتصاب کردهاند. این شهروند که نخواست نامش فاش شود افزود: این اقدام ادارهی گمرک، هزاران کارگر را بیکار کرده که پیشتر از راه "تخلیهی بار در مرز ایران" امرار معاش میکردند. در حال حاضر کارگران و پیلهوران مرز مریوان ضمن اعتصاب، از حرکت این بارها به اقلیم کُردستان ممانعت بعمل آورده و اعلام کردهاند، تا وقتی که خواست آنها برآورده نشود به اعتصاب ادامه خواهند داد. پس از اعتصاب کارگران، فرمانداری، مسئولان ادارهی اطلاعات و سپاه پاسداران و ادارهی گمرک مریوان، به مکان اعتصاب آمده و علاوه بر اینکه هیچ پاسخی را به کارگران ندادهاند به آنها بیاحترامی و آنها را مورد ضرب و شتم قرار دادهاند.
این اعتراض کنندگان کولبر نیستند و عموما کار آنها جابجایی بار در بازارچههای مرزی میباشد.(3)
منابع
1)کردپا
2)موکریان
3)کردستان میدیا
4)هرانا

