گزارش هفتگی از نقض حقوق بشر در کردستان فرصتی برای یادآوری وضعیت نگران کننده حقوق بشر در این محدودە جغرافیایی است ، همینطور یادمانی برای قربانیان نقض این حقوق
گزارش هفته آخر بهمن ماه شامل بخشهای زیر میباشد:
وضعیت اسفبار کولبران کرد، زندانیان سیاسی، احکام، وضعیت فرهنگیان در مناطق کرد نشین، بازداشتها، ضرب وشتم شهروندان کرد، وضعیت دانشجویان و دانش آموزان کورد، گزارشی از دانش آموزان شین آباد، وضعیت کارگران، کمبود خدمات درمانی در مناطق کرد نشین و اعدام.
وضعیت کولبران کرد
کشته شدن وحشتناک ٣ کولبر کُرد توسط نظامیان حکومت اسلامی ایران
سه کولبر کُرد بعد از دستگیری توسط مأموران نظامی حکومت اسلامی ایران با دست و پای بسته شده از ارتفاع کوه مرزی سورکیو در شهرستان بانه به پایین پرت شدهاند.
برپایهی گزارشات منتشره، چهار شهروند مهابادی که جهت امرار معاش در مناطق مرزی شهابالدین بانه مشغول به کولبری بودند، در کمین نیروهای هنگ مرزی گرفتار و سه تن از آنان توسط این نظامیان دستگیر و در کوه سورکیو به پایین پرت شدند.
هویت این سه کولبر کُرد که به شیوهای غیرانسانی با آنان رفتار گردیده، "حسین رستمنژاد" ١٦ ساله فرزند محمد،"هوشیار رستمنژاد" ٢٠ ساله فرزند محمد و "رزگار کتانی" ١٨ ساله فرزند کمال است.
همچنین یکی دیگر از کولبران بنام "علی" فرزند نادر بعد از نجات یافتن از دست مأموران مرزی با میدان مین برجای مانده از دوران جنگ هشت سالهی ایران ــ عراق برخورد و بر اثر انفجار مین، یک پای خود را از دست میدهد.
کولبران کُرد در اواخر هفتهی گذشته دچار این اقدام نظامیان حکومت اسلامی ایران شده بودند، اما اجساد آنان روز گذشته توسط ساکنین روستاهای منطقهی سورکیو پیدا شد.
همچنین گفته میشود که در تیراندازی مأموران نظامی حکومت اسلامی ایران، بیش از ٧٠ رأس اسب باربر نیز توسط این نیروها به هلاکت رسیدهاند(1)
جسد کولبران شهر مهاباد، پس از تحویل به خانوادههایشان به خاک سپرده شدند
جسد ٣ کولبر کُرد اهل شهرستان مهاباد كه از سوی نیروهای نظامی رژیم ايران در منطقهی مرزی و کوهستانی شهر بانه از ارتفاعات کوه به پایین پرتاب شده بودند به خانوادههایشان تحویل داده شد.
نزدیک به ١٥٠ تن از خویشاوندان، نزدیکان و دوستان این سه کولبر مورخهی بیست و دوم بهمن ماه به منظور تحویل جسد آنها به مراکز امنیتی شهر بانه مراجعه کرده و در نهایت موفق به تحویل اجساد فرزندان خود شدند.
یکی از نزدیکان حسین و هوشیار رستمنژاد گفته است جسد این کولبر جوان در سردخانهی یکی از بیمارستانهای شهر سنندج نگه داشته شده است.
این شهروند همچنین افزود: صبحگاه امروز دوشنبه مورخهی بیست و سوم بهمنماه پدر حسین و هوشیار به نام"محمد چاوشین" به قرارگاه نظامی شهر مهاباد احضار و تاکنون از علت احضار وی اطلاعی در دست نیست.
چند روز پیش چهار کولبر کُرد به نامهای علی فرزند نادر، حسین و هوشيار رستمنژاد فرزند محمد (چاوشین) ساکن میدان استقلال شهر مهاباد و رزگار فرزند کمال کتانی در منطقهی شهابالدین بانه به دست نیروهای نظامی رژیم کشته شدند.
یکی از کولبران به نام علی از این حادثه جان سالم به در برده اما در حال فرار به مینهای کاشته شده برخورد و یک پای خود را از دست داد.
نیروهای نظامی رژیم ایران سه کولبر دیگر را دستگیر و پس از بستن دست و پا، آنها را از ارتفاعات کوه "سورکیو" به پایین پرتاپ كرده بودند.
جسد این سه جوان کُرد مورخهی بیست و یکم بهمن از سوی مردم منطقه پیدا شد.
کولبران و کاسیکاران کُرد به علت نبود شغل مناسب و فقر به کار پر خطر کولبری روی برده و این کار خطرناک اکثر اوقات مرگ آنها را بدنبال دارد.(3)
زخمیشدن یک شهروند کُرد توسط نیروهای نظامی رژیم ایران
یک شهروند کُرد در نقطهی مرزی شهابالدین بانه هدف گلولهی نیروهای نظامی رژیم ایران قرار گرفت و به شدت زخمی شد.
جمعه شب مورخهی بیست و هفتم بهمنماه، نیروهای نظامی رژیم ایران یک چوپان کُرد را هدف گلوله قرار داده و به شدت زخمی کردند.
این نیروها علیرغم زخمی کردن این شهروند کُرد تمام دامهای وی را توقیف کردند.
در حال حاضر این چوپان در یکی از بیمارستانهای شهر سلیمانیه اقلیم کُردستان بستری است.
چند روز پیش نیز نیروهای انتظامی در شهر "چوارتا" دو چوپان کُرد اهل اقلیم کُردستان را به نامهای "شمیران جلال" و "ههلو یاسین" را هدف گلوله قرار داده که در نهایت یکی از آنها زخمی شد.(3)
نیروهای نظامی در منطقهی سردشت اجناس کولبران را ضبط کردند
اجناس کولبران روستای قلعهی سیاه "قهلهرش" در سردشت توسط نیروهای نظامی رژیم ایران ضبط شد.
جمعه شب، مورخهی بیست و هفتم بهمنماه نیروهای رژیم ایران به روستای قلعهی سیاه وارد شده و ضمن بیحرمتی به شهروندان، تمامی اجناس کولبران را ضبط کردند. در همین رابطه ٣٠ رأس اسب بارکش شهروندان کُرد در روستای درمانآباد از توابع شهرستان سردشت توسط نیروهای انتظامی کشته شد. از میان این ٣٠ رأس اسب، مالکان ٢٥رأس آنها اهل روستای شینآباد از توابع پیرانشهر و مالک ٥ رأس دیگر از شهروندان منطقهی سردشت بودند. یکی از شاهدان عینی گفت. نیروهای انتظامی در حالی این ٣٠ رأس اسب را هدف گلوله قرار داده بودند که هیچ باری همراه نداشتهاند(3)
وضعیت زندانیان سیاسی
قاسم رحیمآذر در زندان مهاباد، اعتصاب کرده است
در زندان مرکزی مهاباد، یکی از زندانیان سیاسی در اعتراض به بیتوجهی مسئولان این زندان، دست به اعتصاب زده است.
در دو روز اخیر، قاسم رحیمآذر، زندانی سیاسی کُرد به نشانهی نارضایتی و اعتراض به عدم رسیدگی مسئولان زندان، از مصرف داروهای تجویزی پزشک خودداری میکند.
آقای رحیمآذر از یک ماه قبل دچار بیماری عفونی سِل میباشد و مسئولان زندان مرکزی مهاباد بدون توجه به وضعیت نامناسب جسمی وی، او را به قرطینه منتقل کردهاند.
این زندانی سیاسی اهل شهرستان بوکان تاکنون بارها خواستار مرخصی استعلاجی شده که با عدم موافقت مسئولان زندان مهاباد روبرو شده است.
" قاسم رحیم آذر" فعال مدنی و کارمند آزمایشگاه بیمارستان بوکان است، که دوبار در روز شانزدهم اسفندماه ٨٩ و بیست و دوم آبانماه ٩٠ توسط ادارهی اطلاعات شهرستان بوکان بازداشت گردیده بود.
این فعال سیاسی در رسیدگیهای اولیه در دادگاه به اتهام همکاری با یکی از احزاب کُرد اپوزیسیون حکومت اسلامی ایران به هشت سال حبس محکوم، که سپس این حکم از سوی دادگاه تجدید نظر استان به چهار سال کاهش یافت.
قاسم رحیمی آذر هم اکنون در زندان مهاباد به سر میبرد و بدون اینکه اجازهی حضور در دادگاه و دفاع از خود را داشته باشد از کار برکنار شده است(1)
سرنوشت یک جوان ٢٤ ساله در کُردستان نامعلوم است
سرنوشت یک شهروند کُرد اهل دهگلان پس از گذشت یک ماه از بازداشت وی، همچنان نامعلوم است.
سی و پنج روز قبل "سیروان حسینپناهی" در روستای "قروچای" از توابع شهرستان دهگلان توسط نیروهای اطلاعات این شهر بازداشت و علیرغم پیگیریهای مستمر خانواده جهت اطلاع از سرنوشت فرزندشان اما تاکنون هیچ خبری از وضعیت وی دریافت نکردهاند.
از سوی دیگر "کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی" اعلام کرد، مدتی پیش به دلیل شکنجههای جسمی یکی از دندههای جناغ سینهی "سیروان" شکسته شده است.
این منبع همچنین مدعی است، این احتمال وجود دارد که به دلیل بیتوجهی این زندانی سیاسی به درخواستهای ادارهی اطلاعات جهت مصاحبه با کانال "پرس تی وی"، مورد شکنجه قرار گرفته و به همین دلیل امکان آسیب جدی حتی مرگ وی نیز وجود دارد.(1)
یک زندانی کُرد، در شهر میناب استان هرمزگان، جان باخت
یکی از زندانیان محبوس در زندان شهرستان میناب در استان هرمزگان به دلیل خونریزی شدید و عدم رسیدگی و ارائهی مراقبتهای پزشکی، جان خود را از دست داد.
شامگاه روز گذشته، یک زندانی کُرد به نام " محمد زینتی" فرزند " منصور" که در شهر میناب زندانی است دچار خونریزی شدید "معده" شده و به دلیل عدم رسیدگی و ارائهی مراقبتهای پزشکی از سوی مسئولان زندان، فوت کرد. این شهروند ٣١ ساله از اهالی شهر سقز است که هشت سال قبل توسط نیروهای انتظامی حکومت اسلامی ایران در این شهر بازداشت شده بود.
"محمد" از سوی دادگاه انقلاب سقز به اتهام "نگهداری سلاح و مهمات" به حبس ابد محکوم و بعدها نیز دادگاه تجدید نظر استان کُردستان مورد تأیید و سپس به زندان میناب در استان "هرمزگان"تبعید شدوی متأهل و دارای یک فرزند میباشد.
تا لحظهی انتشار این خبر جسد محمد زینتی در سردخانهی یکی از مراکز درمانی شهر میناب نگهداری و به خانوادهی زینتی تحویل داده نشده است.
همچنین وضعیت جسمی یکی دیگر از زندانیان سیاسی کرد به نام کمال شریفی به سبب بیماری گوارشی و کلیوی دچار وخامت شده اما مسولان زندان میناب تاکنون از رسیدگی فوری پزشکی به وی ممانعت به عمل میآورند.
این روزنامه نگار کرد در سال ١٣٨٧ در شهر سقز بازداشت و توسط دستگاه قضایی به تحمل ٣٠ سال حبس محکوم شده بود.(1)
احکام
تایید حکم ۵ سال زندان جمال قادرنژاد، فعال دانشجویی کرد
- طی روزهای اخیر دادگاه تجدیدنظر استان آذربایجان غربی، حکم ۵ سال حبس را برای جمال قادرنژاد که توسط دادگاه انقلاب مهاباد صادر شده بود، قطعی اعلام کرد. «عباس جمالی» وکیل جمال قادرنژاد، دانشجوی رشته علوم اجتماعی دانشگاه پیام نور میاندوآب،درباره حکم صادره گفت: حکم نهایی پنج سال زندان برای جمال قادرنژاد چند روز پیش از طرف شعبه دهم دادگاه تجدیدنظر استان آذربایجان غربی تأئید شد. وی با بیان اینکه اتهام اصلی ایشان «عضویت در یکی از احزاب مخالف نظام» بود، اضافه کرد: علاوه بر این اتهام، که اصلیترین اتهام آقای قادرنژاد بود، اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم بر ضد امنیت ملی کشور و فعالیت تبلیغی علیه نظام نیز اتهامهای دیگری بود که در پرونده ایشان آمده بود.
جمالی افزود: موکل بنده را اداره اطلاعات با همین اتهامات بازداشت کرده بود. نکته قابل تأمل و تعجب برانگیز برای بنده این بود که خود اداره اطلاعات صراحتا تقاضای اشد مجازات به استناد مواد ۴۹۹ و ۵۰۰ و ۶۱۰ قانون مجازات کرده بود، که قانونا این موضوع ربطی به اداره اطلاعات ندارد و اصولا این ارگان نمیتواند برای کسی تقاضای مجازات کند چون اطلاعات حتی ضابط قضایی هم نیست. اگرهم ضابط قضایی باشد نمیتواند چنین کاری بکند، این امر مربوط به دادسرا و بازپرس است.
این وکیل دادگستری با بیان اینکه متاسفانه بازپرس پرونده هم بر اساس گزارش اداره اطلاعات کیفرخواست به دادگاه بدوی داده بود، ادامه داد: در حالی که آقای قادرنژاد اعلام کرده بود که هیچ عضویتی در احزاب مخالف نظام ندارد، ولی با این وجود قاضی دادگاه بدوی حکم به محکومیت ایشان صادر کردند.
جمالی اضافه کرد: قاضی پرونده عنوان کرده بودند که دیگر اتهامات نامبرده یعنی اجتماع و تبانی و فعالیت تبلیغی علیه نظام، جرمهای مستقلی نیستند و براین اساس آنها را رد کردند ولی برای اتهام عضویت، حکم ۵ سال زندان برای ایشان صادر کردند.
وی همچنین افزود: در مرحله رسیدگی به پرونده در دادگاه بدوی، اداره اطلاعات ادعا کرده بود که مدارکی و شواهدی پانصد صفحهای در اختیار قاضی پرونده قرار داده است که اتهام آقای قادرنژاد را اثبات میکند. بنده تقاضا کردم که این مدارک را مشاهده کنم ولی قاضی پرونده گفتند: «مدارک را من دیدهام، کافی است. شما لازم نیست ببینید» و هیچ مدرکی به ما ارائه نکرد.
وی افزود: موکل بنده الآن با دیسک کمر خیلی شدید در زندان مواجه هستند که در صورت ادامه این وضعیت احتمال وخیم شدن حال جسمی ایشان زیاد است.2)
وضعیت فرهنگیان در مناطق کرد نشین
شرکت در راهپیمایی ٢٢ بهمنماه، شرط گزینش معلمان بوکان
رئیس ادارهی آموزش و پرورش شهرستان بوکان معلمان و کارمندان این اداره را جهت شرکت در راهپیمایی ٢٢ بهمن، تهدید کردند.
رئیس ادارهی آموزش و پرورش شهرستان بوکان، معلمان این اداره را جهت شرکت در راهپیمایی روز ٢٢ بهمنماه تهدید و گفته در صورت عدم شرکت، هستهی گزینش این اداره اقدام به گزینش دوبارهی آنان خواهد کرد.
این مقام محلی شهر بوکان اعلام کرده: افراد ویژه و وابسته به خود را در نقاط اصلی و چهار راههایشهر مستقر نموده و معلمان را تحت کنترل گرفته که در صورت مشاهده و گزارش عدم حضور معلم یا معلمانی در مراسم ٢٢ بهمنماه، اسامی آنان به هستهی گزینش این اداره داده و با آنان به شدت برخورد و گزینش نخواهند شد.
طی روزهای گذشته و در آستانهی سالروز انقلاب ٥٧ مردم ایران، حکومت اسلامی، بیشتر شهرهای کُردنشین را ملیتاریزه کرده و رفت و آمد شهروندان را در شهرها به شدت تحت کنترل گرفته و در میادین اصلی و چهار راهها دوربینهای مداربسته نصب کردهاند.
حکومت اسلامی ایران هر ساله در آستانهی بیست و دوم بهمن به دلیل اینکه مردم مناطق کُردنشین به ندرت در مراسم و مناسبتهای این روز شرکت میکنند اقدام به توزیع مجانی خوراک و پوشاک در میان مردم نموده ، تا بدین وسیله آنان را جهت حضور در تظاهرات خیابانی، ترغیب و تشویق نماید.(1)
بازداشتها
- از سرنوشت یک شهروند کرد که بیش از دو هفته است توسط نیروهای وزارت اطلاعات این شهرستان احضارو بازداشت شده خبری در دست نیست.
فیصل دودکانلو فرزند حسن اهل روستای اغ داش منطقه زوراباد از توابع شهرستان خوی از شهروندان کرد پس از گذشت دوهفته از بازداشتش توسط نیروهای اطلاعات این شهرستان هیچگونه تماسی با خانوادهاش نداشته است.
علارغم مراجعه مکرر خانواده فیصل دودکانلو به اطلاعات و نهادهای امنیتی دراین شهرستان، هیچ اطلاعی از وضعیت وی کسب نکردهاند. برپای همین گزارش، اتهامات نامبرده از سوی مقامات امنیتی ایران اتهامات امنیتی ذکر شده است.
اتهام وارده بر وی و اعلام بیاطلاعی نهادهای امنیتی نگرانیهای خانواده وی را افزایش داده است.
در ضمن لازم به ذکر است که حسن دودکانلو پدراین شهروند نیزچند سال پیش توسط نیروهای به اصطلاح انتظامی جمهوری اسلامی به اتهام همکاری با احزاب کرد مخالف دولت کشته شده است(2)
وضعیت نگران کننده سلیمان محمدی روزنامه نگار دربند
وضعیت جسمی سلیمان محمدی یکی از ۱۶ روزنامه نگار بازداشت شده طی هفتههای اخیر، نگران کننده گزارش شده است. با گذشت بیش از دو هفته از بازداشت شبانه این روزنامه نگار و با وجود اعلام نگرانی چند بارهٔ خانواده سلیمان محمدی به مسوولان نسبت به سلامتی او، پیگیریهای آنها تاکنون بینتیجه مانده است
درحالی که این روزنامه نگار چندی پیش عمل دیسک کمر و فیوژن مهره داشته، از زمان بازداشت تاکنون هیچ اقدام درمانی خاصی برای وی صورت نگرفته و با اینکه روز اول خانوادهٔ او داروهایش را تحویل دادهاند هنوز هیچ دارویی به وی داده نشده است.
سلیمان محمدی در تماس هفتهٔ پیش با خانواده، از درد کمر و انتقال درد به پای راستش گفته و ابراز کرده که کنترل پا برای وی سخت شده و در آخرین تماس که چند روز پیش انجام شده اطلاع داده که پای چپش نیز کاملا سر شده است.
محمدی دبیر سرویس حوادث روزنامه بهار ۷ بهمن ماه بعد از خروج از روزنامه شبانه بازداشت شد و اکنون خانواده وی خواستار مرخصی درمانی برای وی هستند.
محمدی از دانشجویان ستارهدار و محروم از تحصیل است که با روزنامههای روزگار، اعتماد، شرق، فرهیختگان، همشهری و فرهنگ آشتی همکاری داشته است.(2)
بازداشت یک جوان مریوانی و انتقال وی به کرمانشاه
یک شهروند کُرد در مریوان، از سوی نیروهای انتظامی حکومت اسلامی ایران بازداشت شد.
صبح روز شنبە، ٢٨ بهمنماه مأموران نظامی حکومتی در شهر مریوان با مراجعه به روستای "موسک" از توابع بخش مرکزی، اقدام به بازداشت یک شهروند کُرد به نام "سیروان محمدی" کردند. گزارش ارسالی حاکی از آن است که مأموران انتظامی علاوه بر بازداشت یکی از اعضای خانواده، منزل مسکونی را مورد تفتیش قرار داده و یک دستگاه ماهواره را نیز ضبط و مصادره کردند. یکی از نزدیکان خانوادهی محمدی گفت. که علت بازداشت سیروان محمدی فرزند کریم، فرار از دورهی خدمت وظیفهی عمومی"سربازی" است و او فوراً نیز به کرمانشاه منتقل شد.(1)
ضرب وشتم شهروندان کرد
ضرب و شتم یک شهروند کُرد توسط نیروی انتظامی سبب مرگ وی شد
اذیت و آزار یک شهروند کُرد توسط مأموران نظامی حکومت اسلامی ایران در بخش باینگان از توابع شهرستان پاوه، مرگ وی را درپی داشت.
عصر روز یکشنبه، بیست و دوم بهمنماه، نیروهای انتظامی بخش باینگان، به ظن حمل کالای قاچاق، یک شهروند کُرد بنام"عبدالقادر اَشدَری" فرزند حاج عبدالرحیم را دستگیر و مدتی بعد آزاد میکنند.
یکی از نزدیکان خانواده اشدی مدعی است که عبدالقادر بعد از آنکه توسط نیروهای نظامی پاسگاه مرزی "دروله" مورد اذیت و آزار قرار میگیرد در منطقه رها شده و به سبب تاریکی هوا، مسیر خانه در روستای "کانی سالار" را گم و به داخل یکی از رودخانههای منطقه سقوط و جان خود را از دست میدهد.
جسد این شهروند ٣٥ ساله روز گذشته در روستای "بانهوره" از توابع شهرستان پاوه به خاک سپرد شد.
مناطق دروله و کانیسالار در نقطهی سفر مرزی استان کرمانشاه با اقلیم کُردستان عراق واقع شدهاند و اکثر ساکنین این روستاهای به شغل دامداری مشغول میباشند که ییلاق و قشلاق آنان در دو طرف مرزها قرار میگیرد.
در روزهای اخیر نیز در مناطق مرزی شهرستان بانه، سه کولبر کُرد توسط نیروهای نظامی ایران بعد از دستگیری و بستن دست و پای آنان، از بالای کوه سورکیو به پایین پرت کرده و کشته شدن هر سه نفر را موجب گردید.(1)
یک شهروند مریوانی به نام "عیسی غلامویسی" به دلیل اعتراض به نیروهای انتظامی " کلانتری ١١" مورد ضرب و شتم قرار گرفته و در نهایت جان خود را از دست میدهد.
یکی از افراد نزدیک به این خانواده گفت. مدتی پیش در مریوان اتومبیل یک شهروند با عیسی تصادف و وی را مجروح کرده که پس از این حادثه، مأموران کلانتری ١١ در محل حاضر شده و فوراً رانندهی متخلف را آزاد میکنند
این منبع در ادامه اشاره کرد که این اقدام نیروهای انتظامی اعتراض "عیسی غلام ویسی" را به دنبال داشته و به همین دلیل با ضرب و شتم شدید این نیروها مواجه و دچار خونریزی و شکستگی یکی از پاهایش شده بود.
همان منبع افزود، مأموران کلانتری ١١ پس از این اقدام در عوض انتقال عیسی به بیمارستان، وی را که بیهوش بوده در یکی از محلههای نزدیک به منزلشان رها کرده که پس از چند ساعت به دلیل شدت خونریزی جان خود را از دست میدهد.
"عیسی غلامویسی" ٢٥ ساله در روستای "بیساران" منطقهی ژاورود متولد، که در ١٢ بهمنماه امسال به دست مأموران کلانتری ١١ مریوان کشته شد.
در این مدت علیرغم پیگیریهای خانوادهی این شهروند کُرد به خاطر کشته شدن فرزندشان، نه تنها از سوی نهادهای مرتبط هیچ پاسخی دریافت نکردهاند بلکه مورد بی احترامی و تهدید کلانتری ١١ مریوان قرار گرفتهاند.(1)
مرگ مشکوک يك شهروند کُرد پس از بازداشت توسط نیروی انتظامی
یک شهروند کُرد اهل روستای جوانمرد از توابع شهرستان بوکان پس از بازداشت به طرز مشکوکی جان خود را از دست داد.
هاشم پینهچی فرزند محمد مشهور به "محمد رش" اهل روستای جوانمرد از توابع شهرستان بوکان یک ماه پیش در تهران در خیابان ولیعصر توسط نیروهای انتطامی رژیم بازداشت میشود.
به گفتهی یکی از نزدیکان این خانواده، هاشم پینهچی پس از بازداشت به زندان منتقل و در آنجا به طرز مشکوکی جان خود را از دست میدهد. جنازه وی پس از مرگ به سرخانه انتقال داده میشود.
خانوادهی نامبرده بعد از یک ماه پیگیری مستمر، سرانجام روز چهارشنبه بیست و پنجم بهمنماه جسد وی را تحویل گرفتند.
هاشم پینهچی متولد ١٣٥٢ و از خانوادهای بیبضاعت منطقه بوده و مدت چند سال در تهران به کار جوشکاری مشغول بوده است
جسد نامبرده روز پنجشنبه بیست و ششم بهمنماه با شرکت اهالی جوانمرد در زادگاه خود به خاک سپرده شد.(3)
وضعیت دانشجویان کرد
وزارت اطلاعات دستور انتقال ٣ دانشجوی کُرد به سنندج را صادر نمود
بنابه تصمیم وزارت اطلاعات حکومت اسلامی ایران، سه دانشجوی دانشگاه پیامنور مریوان جهت ادامه تحصیل به دانشگاه پیامنور سنندج منتقل شدند.
عزیز تازیک"دانشجوی علوم اجتماعی و همچنین عضو هیئت اجرایی کانون فرهنگی- هنری "وژین" همراه با"دانا لنجآبادی" دانشجوی ترم ششم مهندسی کشاورزی" و "ژیار سلامتیان" دانشجوی ترم آخر رشتهی حقوق" علیرغم میل باطنی و طبق دستور مستقیم نهادهای امنیتی به دانشگاه پیام نور سنندج منتقل شدند.
این تصمیم وزارت اطلاعات حکومت اسلامی ایران، اواخر هفتهی گذشته از طریق کمیتهی انضباطی دانشگاه پیامنور مریوان به آنان ابلاغ و اعلام شده است.
همزمان این سه فعال دانشجویی کُردستان گفتهاند که تا زمانی در یک دادرسی منصفانه و با اتهام مشخص به مورد آنان رسیدگی نگردد، تسلیم این تصمیم نهادهای امنیتی نخواهند شد.
این فعالان دانشجویی طی چند سال گذشته به صورت مستمر از سوی مراکز امنیتی حکومت اسلام ایران احضار و مورد بازجویی قرار گرفتند.
روز بیست و سوم بهمنماه سال گذشته نیز عزیز تازیک بهمراه ژیار سلامتیان و اسماعیل روانگرد به ستاد خبری ادارهی اطلاعات مریوان احضار شده بودند.
همچنین طی چند روز گذشته و به دنبال بازداشت پنج فعال دانشجویی در شهرستان مریوان، "دانا لنجآبادی" همراه با "شاهو محمودی" از سوی ستاد خبری ادارهی اطلاعات مریوان احضار و به مدت چندین ساعت تحت بازجویی قرار گرفته بودند.
پیشتر نیز "دانا لنجآبادی" در اردیبهشتماه ١٣٨٩ ازسوی دادگاه انقلاب شهرستان مریوان به دلیل فعالیتهایش به پنج سال حبس تعلیقی محکوم شد.
در همین ارتباط نیز در دهم بهمنماه "هیوا تاسه" دانشجویی کُرد دانشگاه علامه طباطبایی تهران بر اساس تصمیم مستقیم وزارت اطلاعات حکومت اسلامی ایران از ادامهی تحصیل محروم شده بود.(1)
وضعیت دانش آموزان
در سنندج از دانشآموزان ٢ مدرسه وجه نقد دریافت شده است
مسئولان مدرسهی "الزهرا، مائده و درویشان" در شهر سنندج وجه نقد را از دانشآموزان دریافت و به همهی دانشآموزان دیگر ابلاغ کردهاند که باید به مدرسه پول پرداخت کنند.
مسئولان مدرسهی راهنمایی دخترانه "الزهرا" در خیابان مردوخ، به کلیهی دانشآموزان گفتهاند که هر کدام ٢٠٠ تا ٥٠٠ هزار تومان به مدرسه پرداخت کنند.
مدرسه "الزهرا" شبانه روزی بوده و آن دسته ازدانشآموزانی که در آنجا مشغول به تحصیل هستند از روستاهای اطراف شهر سنندج آمده و از اقشار کم درآمد جامعه هستند.
مسئولان مدرسهی"الزهرا" مبلغ مذکور را از شمار زیادی از دانشآموز دختر دریافت کردهاند.
در همین رابطه دبیرستان مائده در "دفتر فنی" شهر سنندج از دانشآموزان، پول مطالبه کردهاند.
یکی از دانشآموزان که نخواسته نامش فاش شود گفت: دانشآموزان شبانهروزی دخترانهی مائده به دانشآموزان گفتهاند، برای تأمین وسایل مدرسه لازم است ٢٠٠ تا ٤٠٠ هزار تومان پول به مدرسه پرداخت کنند.
از دیگر سو مسئولان مدرسهی راهنمایی و دبیرستان "درویشان" در منطقهی "ژاوهروی" از توابع شهر سنندج به دانشآموزان گفتهاند، بودجهای که از سوی وزارت آموزش و پرورش برای ما اختصاص یافته است کم بوده و جوابگوی نیازهای ما نمیباشد و باید دانشآموزان نیازمندیهای مدرسه را تأمین کنند.
مسئولان این مدرسه از دانشآموزان مبلغ ٢٠٠ تا ٥٠٠ هزار تومان پول مطالبه کرده بودند.
مسئولان مدرسهی "الزهرا، مائده و درویشان" که شمار زیادی از آنان اهالی روستاهای "تەوریوەر"، "تەختە"، "هەشەمێز"،"شیان"، "حەڵوان"، "خانەگای"، "گەلێن"، "هەنگەراو" و "دەرەکەوڵە" و... هستند و به مدت ٩ ماه در این مدارس ساکن خواهند بود.(3)
از نبود امکانات ضروری برای مدارس تا دریافت وجه نقد از دانشآموزان سنندج
مدتی است که مسئولان مدراس راهنمایی و متوسطه"شبانهروزی" شهرستان سنندج به منظور دریافت وجه نقد، دانشآموزان را تحت فشار قرار دادهاند.
مسئولان مدارس دولتی "شیخ شلتوت" در شهرستان سنندج به دانشآموزان گقتهاند، هر دانشآموز باید ١٥٠ تا ٣٠٠ هزار تومان وجه نقد به مدارس پرداخت کنند. این مدارس به دانشآموزان ابلاغ کردهاند، مدارس شیخ شلتوت امکانات لازم را ندارند و لازم است دانشآموزان این امکانات و وسایل را تأمین کنند. خانوادهی یکی از دانشآموزان این مدرسه ‘گفت ما در روستا زندگی میکنیم و توان پرداخت این وجه نقد را نداریم چون به سختی قادر به تامین زندگی خود هستیم.
مدرسهمتوسطهی شیخ شلتوت در محلهی فیضآباد در نزدیکی میدان چوبفروشان شهر سنندج واقع شده است. در همین رابطه مسئولان مدرسهی "الزهرا، مائده و درویشان" در شهرستان سنندج وجه نقد زیادی را از دانشآموزان دریافت و به تمام دانشآموزان دیگر ابلاغ کردهاند که باید به مدرسه پول پرداخت کنند
وجه نقدی که از دانشآموزان دریافت کردهاند معادل 200 تا ٥٠٠ هزار تومان بوده است.
كليهی این مدارس شبانهروزی هستند و دانشآموزان از روستاها و شهرهای اطراف به منظور ادامه تحصیل به مدت ٩ ماه در این مدارس ساکن خواهند بود.(3)
گزارشی در مورد دانش آموزان مدرسه شین آباد
امکان افسردگی دانشآموزان حادثهی شینآباد وجود دارد
یک پزشک متخصص در اصفهان از امکان بروز مشکلات روحی و روانی ناشی از سوختگی دانشآموزان حادثهی شینآباد پیرانشهر خبر داد.
رئیس بیمارستان سوانح و سوختگی اصفهان که ٦ دانشآموزِ حادثه دیدهی شینآباد در این مرکز درمانی بستری میباشند، میگوید که ایجاد گوشت اضافی ناشی از سوختگی در بدن دانشآموزان وجود دارد. فریدون عابدینی به ایسنا گفت: علت چنین پدیدهی از عوارض سوختگی بوده و به دلیل کمی سن دانشآموزان، بر روی سه نفر از آنان عمل ترمیمی گراف انجام شده است.
طی هفتهی جاری برای سه نفر از حادثه دیدگان، یکسری اعمال کوچک ترمیمی گراف در ناحیهی پیشانی، شانه و انگشتان انجام میگیرد. دکتر عابدینی همچنین دربارهی زیبایی ظاهری دختران دچار سوختگی این نکته را خاطر نشان کرد که بدست آوردن زیبایی ظاهری آنان، "زمانبر" خواهد بود.
وی ادعا نمود که با بالا رفتن سن دانشآموزان، امکان بروز افسردگی نیز وجود دارد. هماکنون ٦ دانشآموز حادثه دیده بنامهای آرزو طاهرآبادی، آمنه راک، نادیا صالح، سیما شادکام، سیما مرادی و فریده امیدوار در بیمارستان سوانح و سوختگی اصفهان بستری میباشند و فیزیوتراپی و توانبخشی و یا اعمال ترمیمی احتمالی از درمانهای روزمرهی آنان محسوب میشود. برخی از پزشکان متخصص خواستار انتقال دانشآموزان حادثه دیده به خارج از کشور شدند که بعدها این عمل توسط نهادهای دولتی و به بهانهی وجود مراکز درمانی پیشرفته، متوقف گردید. در روز پانزدهم آذرماه امسال بر اثر انفجار بخاری نفتی در مدرسهی ابتدایی شینآباد پیرانشهر ٣٧ دانشآموز ١٠ ساله دچار سوختگی ١٠ تا ٧٠% شدند که بعدها دو تن از آنان به نامهای"سیران یگانه" و "ساریا رسولزاده" به سبب سوختگی شدید جان خود را از دست دادند.1)
وضعیت کارگران
تجمع اعتراضی کارگران اعضای تعاونی مسکن صنعت کاران سنندج
اعضای تعاونی مسکن صنعتکاران سنندج به نشانهی اعتراض به اجرایی نشدن وعدههای سیستم قضایی این شهرستان، دست به اعتصاب زدند.
دیروز بعدازظهر بیست و چهارم بهمنماه، ٧٠ تن از کارگران صنعتکار و اعضای تعاونی مسکن صنعتکاران سنندج به نشانهی اعتراض به اجرایی نشدن وعدههای سیستم قضایی مبنی بر کلاهبرداری از شهروندان توسط "سید مهدی تخت فیروزه" رئیس سابق این تعاونی و شورای شهر سنندج، مقابل دادگستری استان کردستان در این شهر تجمع کردند.
همزمان با تجمع اعضای این سندیکا، تعداد چمگیری از نیروهای گارد ویژه به منظور متفرق کردن کارگران در آن جا مستقر شده که با مقاومت معترضان مواجه شدند.
نزدیک به ١٥ سال پیش ٦٥٧ تن از تعمیرکاران اتومبیل این سندیکا، مبلغ ١ میلیون و ٥٠٠ هزار تومان جهت خرید قطعهای زمین به "سید مهدی تخت فیروزه" پرداخت کرده بودند، ولی تا کنون هیچکدام زمینی را دریافت نکردهاند.
پیشتر نیز این افراد در ١٥ بهمنماه سال جاری در مقابل استانداری "سنندج" تجمع اعتراضی برگزار کرده که از سوی استانداری وعده و قول مساعد مبنی بر رسیدگی و بازنگری به خواستههای آنان داده شده بود ولی تا کنون این وعدهها عملی نشده است.
این کارگران تابستان امسال نیز طی نامهای که به "صادق لاریجانی" رئیس قوهی قضایهی حکومت اسلامی ایران نوشته بودند خواهان رسیدگی به این پرونده شدند اما تاکنون در این رابطه پاسخی را دریافت نکردهاند.(1)
عدم پرداخت حقوق ٤ ماهه کارگران سد ژاوه
شرکت پروژه سد ژاوه حقوق ٤ ماه کارگران خود را پرداخت نکرده است.
به گزارش کمیتهی هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکلهای کارگری، یکی از شرکتهای فعال در پروژهی سد ژاوه که در بخش راهسازی و تونل این سد مشغول به فعالیت میباشد حقوق چهار ماه ٣٠٠ نفر از کارگران خود را پرداخت نکرده است.
در همین رابطه و براساس این گزارش شرکت ژیان، دیگر شرکت فعال در سد ژاوه حقوق چهار ماه کارگران خود را پرداخت نکرده است.
این در حالی است که کارگران در صورت اعتراض به این شرایط تهدید به اخراج و در مواردی اخراج کارگران صورت گرفته است.
این کارگران در شرایط سخت و طاقتفرسایی کار کرده و در قبال ١٢ - ١٠ ساعت کار روزانه ماهیانه مبلغی حدود ٦٠٠هزار تومان دریافت و دارای قرارداد سه ماهه میباشند.
بیکاری و عدم پرداخت حقوق کارگران در ایران و کُردستان ایران، گریبانگیر بیشتر کارگران شده است.
همچنین حقوق شش ماه و اضافهکاری يازده ماه ۲۰۰ نفر از کارگران اداره راه استان کهگیلویه و بویراحمد پرداخت نشده بود.بنا به گزارش خبرگزاری کار ایران و به نقل از معاون راهداری اداره کل راه و شهرسازی کهگیلویه و بویراحمد اين اداره هفت میلیارد ریال کسری بودجه داشته و همین دلیل را سبب پرداخت نکردن حقوق این ٢٠٠ کارگر عنوان کرده بود
پیشتر نیز و به گزارش کمیتهی هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکلهای کارگری، دستمزد ٢٨ کارگر صنایع دستی شهر سنندج، که هر کدام سابقهی 20 سال کارگری را دارند نزدیک به ٧ ماه است که پرداخت نشده است
این کارگران چندین بار نسبت به این وضعیت اعتراض ولی هیچ پاسخی دریافت نکرده بودند.
اخراج کارگران و نبود امنیت کاری، در بیشتر حالتها اعتراض و اعتصاب کارگران را به دنبال داشته و این پدیده به علت تحریمهای اقتصادی کشورهای غربی به حکومت ایران و توجه نکردن این حکومت به قطعنامههای بینالمللی روزبهروز افزایش یافته و رژیم جمهوری اسلامی ایران توان تأمین بودجه کارگاه و کارخانهها و همچنین تأمین مواد خام اولیه را ندارد.
کارگران و بیشتر شهروندان کمدرآمد، به ویژه در کُردستان ایران، به علت بیکاری و نبود امنیت کار به اجبار به کشورهای همسایه و به ویژه اقلیم کُردستان عراق روی بردهاند.(1)
وضعیت خدمات درمانی در مناطق کردنشین
مشکلات درمانی در شهر بوکان همچنان ادامه دارد
مراکز درمانی شهرستان بوکان با کمبود جدی دارو مواجه شده و در این میان درمانگاه تأمین اجتماعی این شهر در وضعیت نامناسبی بسر میبرد.
درمانگاه تأمین اجتماعی بوکان واقع در جادهی کمربندی به علت کمی دارو و درمان از ارائهی خدمات پزشکی با مشکلات جدی روبرو گردیده و مراجعهکنندگان از گرانی ویزیت پزشک نیز معترض میباشند. برخی از مراجعهکنندگان از ساعات اولیهی بامداد به درمانگاه مراجعه و این امر موجب تشکیل صفهای طولانی شده است. این درمانگاه که در سال ٧٩ راهاندازی و روزانه بیش از ٢٥٠ نفر را ویزیت میکرد اکنون با شرایط غیرقابل قبولی روبروست و روزانه تنها قادر به ویزیت ٢٥ نفر میباشد. به دلیل مراجعهی شهروندان تحت پوشش تأمین اجتماعی و نیز یک شیفت کاری(صبح)، صفهای طولانی و نوبتی آنان، مشکلات بیماران را دو چندان کرده است.
بیش از ٥٩ هزار شهروند زیر پوشش تأمین اجتماعی هستند که از این تعداد حدود ١٨ هزار نفر بیمه شدهی اصلی میباشند. گفته میشود که قالیبافان، رانندگان درون شهری، کارگران ساختمانی و زنان سرپرست خانوار از بیمهشدگان تحت پوشش تأمین اجتماعی بوکان هستند. همچنین در هفتههای اخیر دستگاه "سی تی اسکن" شهر بوکان به سبب بالا رفتن نرخ ارز و هزینهی ١٢٠ میلیون تومانی تعویض تیوب " CTـــ SCAN " از ارائهی خدمات درمانی بازمانددر ماههای اخیر کمبود دارو و تجهیزات پزشکی در ایران به یک بحران جدی مبدل گشته و در این رابطه مشکل کمی دارو در شهرستانها بیش از تهران گزارش شده است. کمبود ارز و سوء مدیریت نهادهای ذیربط در حوزهی دارو و درمان، از عوامل اصلی بوجود آمدن بحران خدمات درمانی در ایران عنوان میشود
محمدحسین طریقت٬ سرپرست وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی میگوید مردم ایران حدود ٦٠%هزینههای دارو و درمان را شخصاً پرداخت میکنند و دیگر قادر به تأمین این هزینهها نیستند.(1)
اعدام
یک شهروند در زندان سنندج اعدام شد
یک شهروند در سنندج به دستور مراجع قضایی در محوطه زندان مرکزی این شهر به دار آویخته شد.
بامداد روز شنبه ۲۸ بهمن سال جاری، یک شهروند اهل دیواندره به نام عمر شهبازی که به اتهام قتل، توسط دادگاه به اعدام محکوم شده بود، در محوطه زندان مرکزی سنندج به دار آویخته شد.
براساس همین گزارش، اتهام عمرشهبازی که حدود دو سال را در زندان سپری کرده بود از سوی مراجع قضایی، قتل عنوان شده است.(2)
منابع
1)کردپا
2)هرانا
3)کردستان مدیا

