گزارش هفتگی از نقض حقوق بشر در کردستان فرصتی برای یادآوری وضعیت نگران کننده حقوق بشر در این محدودە جغرافیایی است، همینطور یادمانی برای قربانیان نقض این حقوق
گزارش این هفته شامل بخشهای زیر میباشد: بازداشتها، وضعیت زندانیان سیاسی، وضعیت دانشجویان، تیراندازی به افراد بیگناه، وضعیت روستائیان در مناطق کرد نشین، و در پایان وضعیت کارگران
بازداشتها
سرنوشت جوانی ٢١ ساله در ادارهی اطلاعات سنندج نامعلوم است
از سرنوشت یک جوان بوکانی که طی هفتههای اخیر بازداشت گردیده بود، اطلاع دقیقی در دست نمیباشد.
در هفتههای اخیر مأموران امنیتی حکومت اسلامی ایران در شهر سنندج یک جوان کُرد به نام "محمد نسیمپور" فرزند فتاح را بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردند.
این شهروند ٢١ ساله از اهالی روستای علیآباد شهرستان بوکان است یکی از نزدیکان خانوادهی نسیمپور گفت.
از ٢٠ روز قبل که محمد بازداشت گردیده تاکنون خانوادهی وی بارها به مراکز امنیتی و قضایی حکومت اسلامی ایران مراجعه کردهاند اما پاسخ قانعکنندهای دریافت ننمودهاند.
طی زمستان امسال نیروهای امنیتی و انتظامی حکومت ایران، ٤٦ شهروند کُرد را به دلایل مختلف بازداشت و به زندان منتقل کردهاند(1)
گزارش کوتاهی از بازداشت و تهدید فعالان دانشجویی در کُردستان
وزارت اطلاعات حکومت اسلامی ایران، شماری از فعالان دانشجویی کُردستان را بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کرد.
روز گذشته مأموران امنیتی ایران در چند شهر استان کُردستان، 5 فعال دانشجویی را بازداشت و ١ تن دیگر را با تماس تلفنی مورد تهدید قرار دادند.
در ادامهی پروندهسازی نهادهای امنیتی علیه فعالان دانشجویی و مدنی، روز سهشنبهی هفتهی جاری 5 فعال دانشجویی توسط نیروهای ادارهی اطلاعات بازداشت و به مکان نامعلومی انتقال یافتند.
شاهو احمدی دانشجوی دانشگاه آزاد مریوان گفت: دیروز صبح هر یک از آقایان؛ داود قسیمی فرزند قادر، دانشجوی کارشناسی رشتهی جامعهشناسی در دانشگاه آزاد تهران ــ مرکز، سامان محمودی فرزند حسین دانشجوی کارشناسی در دانشگاه ارومیه، خالد محمدی دانشجوی کارشناسی ارشد رشتهی جغرافیا، سوران دانشور فارغالتحصیل رشتهی مسکن و شهرسازی در دانشگاه کُردستان، محمد کهنهپوشی فرزند علی دانشجوی دانشگاه ارومیه از سوی نیروهای امنیتی حکومت اسلامی ایران بازداشت شدند.
این فعال دانشجوی در ادامه گفت که ادارهی اطلاعات مریوان با منزل بنده "شاهو احمدی" تماس تلفنی گرفته و مرا تهدید به بازداشت کردند.
شاهو احمدی اظهار داشت که عصر روز گذشته حدود 50 نفر از بستگان و نزدیکان بازداشتشدگان در مقابل فرمانداری شهرستان مریوان تجمع نموده و از معاون فرماندار خواستند که به وضعیت مبهم فرزندانشان رسیدگی نمایند.
به گفتهی این دانشجوی سابق دانشگاه آزاد سنندج، بازداشت این دانشجویان تنها بمنظور پروندهسازی علیه فعالیت صنفی و مسالمتآمیز آنان بوده و این افراد به جز فعالیت قانونی و صنفی، هیچ عمل غیر قانونی دیگر مرتکب نشدهاند.
داود قسیمی در سنندج و خالد محمدی در شهرک کانیدینار بازداشت شده بودند.
شاهو احمدی در پایان خاطرنشان کرد که در حین بازداشت این افراد، کامپیوتر شخصی و دیگر وسایل آنان از سوی مأموران مورد تفتیش واقع شده و برخی وسایل نیز به ادارهی اطلاعات منتقل شده است.
هر یک از سامان محمودی و سوران دانشور پیشتر نیز توسط نهادهای امنیتی بازداشت و مورد بازجویی واقع شده بودند.
برخی منابع نیز از بازداشت یک فعال دانشجویی کُرد بنام زانا معینی خبر میدهند که تاکنون بازداشت وی در هالهای از ابهام است.
چند روز قبل نیز هیوا تاسه از دانشجویان کُرد دانشگاه علامه طباطبایی تهران از این دانشگاه و بنابه دستورمستقیم وزارت اطلاعات، اخراج گردیده بود(1)
یک فعال دانشجویی کرد دیگر بازداشت شد
در پی بازداشت فعالین دانشجویی کرد، خالد محمدی دانشجوی کارشناسی ارشد رشته جغرافیا نیز بازداشت شد.
خالد محمدی دانشجوی کارشناسی ارشد رشته جغرافیا طی هفته گذشته توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل گردید.
پیشتر بازداشت ۴ فعال دانشجویی کرد در شهر مریوان در طی گزارشی منتشر شده بود که با بازداشت خالد محمدی تعداد بازداشت شدگان به ۵ نفر رسید.
اسامی دیگر بازداشت شدگان عبارت است از، سامان محمودی دانشجوی دانشگاه ارومیه، سوران دانشور دانش آموخته رشته مسکن و شهرسازی از دانشگاه کردستان، داود قسیمی دانشجوی کارشناسی جامعهشناسی در دانشگاه آزاد تهران و محمد کهنهپوشی دانشجوی دانشگاه ارومیه هفته گذشته توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدهاند.
بازداشت این دانشجویان، که همراه با تفتیش منزل و بردن کیسهای کامپیوتر و وسایل شخصی این دانشجویان بوده، در حالی صورت میگیرد که از وضعیت فعلی آنان خبری در دست نیست.
در حال حاضر نزدیک به سی تن از دانشجویان ایرانی در زندان هستند و بسیاری از آنان به احکام طولانی مدت حبس محکوم شدهاند(2).
زندانیان سیاسی .وضعیت
انتقال یک زندانی سیاسی به بند ٢٠٩ اوین
یک زندانی سیاسی کُرد از زندان رجاییشهر کرج به زندان اوین تهران منتقل شد.
نیروهای امنیتی حکومت اسلامی ایران روز هشتم دیماه، رضا شریفی بوکانی را از زندان رجاییشهر به بند ٢٠٩ زندان اوین منتقل کردند.
یک منبع مطلع از زندان رجاییشهر کرج گفت. رضا شریفی بوکانی حین انتقال به زندان اوین تهدید کرده که اگر تا ٢ هفتهی دیگر به زندان رجاییشهر بازگردانده نشود، دست به اعتصاب غذا خواهد زد.
انتقال شریفی بوکانی بنابه تصمیم "عباس جعفری دولتآبادی" بوده است.
پیشتر نیز این زندانی سیاسی کُرد به زندان اوین منتقل شده بود که به سبب عدم صدور مجوز از سوی دادستان کل تهران، فوراً به زندان رجاییشهر کرج بازگردانده شد
رضا شریفی بوکانی در اواسط اردیبهشتماه ٨٩ توسط نیروهای امنیتی ایران بازداشت شد (1)
شیرکوه معارفی زندانی سیاسی محکوم به مرگ همچنان بلاتکلیف است
پرونده شیرکوه معارفی زندانی سیاسی زندان سقز که به اعدام محکوم شده است، همچنان در کمیسیون عفو و بخشودگی سنندج بدون جواب مانده است و وی کماکان زیر حکم اعدام بسر میبرد.
شیرکوه معارفی زندانی سیاسی زندان سقز که از سوی دادگاه انقلاب به مرگ محکوم شده است، در حالی در انتظار پاسخ کمیسیون عفو بخشودگی بسر میبرد که حکم اعدام وی کماکان پابرجا میباشد.
این زندانی سیاسی ۳۰ ساله، اهل بانه در نهم مهرماه سال ۱۳۸۷ دستگیر شده و از سوی شعبه اول دادگاه انقلاب سقز متهم به محاربه و به اعدام محکوم شد.
پرونده وی پس از اعتراض به شعبه ۴ تجدید نظر استان ارسال و این شعبه حکم را عیناً تایید نمود. در مهر ماه ۸۸ نیز دیوان عالی کشور حکم اعدام را تایید کرده و از آن زمان شیرکوه معارفی در خطر اجرای حکم اعدام بسر میبرد.
پرونده وی سپس با تقاضای عفو، به کمیسیون عفو بخشودگی استان ارسال میشود و این کمیسیون تا این لحظه از هرگونه پاسخی به خانواده معارفی امتناع کرده است.
شیرکوه معارفی در فروردین ماه سال جاری نیز یکبار در اعتراض به وضعیت نامعلوم و نامشخص خود در زندان دست به اعتصاب زده و این اقدام را طی نامهای به دادستان و مسئولین زندان اعلام نمود(2).
ضرب و شتم، عفونت و خونریزی داخلی یک زندانی سیاسی کُرد را درپی داشت
یکی از زندانیان سیاسی کُرد در ارومیه، وضعیت جسمی نامناسبی دارد.
از زندان مرکزی ارومیه گزارش میرسد که وضعیت جسمانی علی افشاری، زندانی سیاسی محکوم به اعدام که دچار خونریزی داخلی و عفونت زخم شده است، وخیم میباشد.
این زندانی ، بیش از ٣٠% دچار فلج بدنی شده و از ناحیهی کتف پای چپ و دست چپ مورد اصابت گلوله قرار گرفته است.
عفونت زخمها و تنگه نفسی ناشی از تیراندازی مأموران امنیتی حکومت اسلامی ایران به این شهروند کُرد در حین بازداشت وی در روز بیستم آذرماه ٨٩ میباشد.
علی افشاری در اواسط آبانماه امسال نیز بر اثر خونریزی در ناحیهی روده و وخامت وضعیت جسمی، به بیمارستانی در شهر ارومیه منتقل گردید که بدون رسیدگی پزشکی و درمانی، مجدداً به زندان مرکزی بازگردانده شد.
کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی مدعی است که وی در زندان مورد شکنجه واقع شده و از ناحیهی گردن دچار مصدومیت شده به نحوی که حتی قادر به نظافت شخصی خویش نیز نیست.
حکم اعدام علی افشاری و برادرش، حبیب به اتهام محاربه از طریق فعالیت تبلیغی و عضویت در یکی از احزاب کُرد اپوزسیون حکومت اسلامی ایران، توسط شعبهی ۳۱ دیوان عالی تأیید و ۲۹ مهرماه سال جاری از سوی دایرهی اجرای احکام زندان ارومیه به صورت رسمی به آنان ابلاغ شده بود.
علی افشاری متولد ١٣٥٩ در روستای گوگجلو حبیبله از توابع شهرستان میاندوآب میباشد.(1)
وضعیت دانشجویان
یک دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد از دانشگاه علامه اخراج شد
وزارت اطلاعات حکومت اسلامی ایران از ادامه تحصیل یک دانشجوی کُرد جلوگیری بعمل آورد.
هیوا تاسه دانشجوی دانشگاه علامهی تهران در تماسی تلفنی گفت وزارت اطلاعات ایران برای بار دوم از ادامه تحصیل بنده در دانشگاه ممانعت کرد.
وی در این باره توضیح داد که روز دهم دیماه امسال، سازمان سنجش آموزش کشور با ارسال نامهای به دانشگاه علامه طباطبایی، اعلام نمود که هیوا تاسه صلاحیت ادامه تحصیل را ندارد.
اخراج این دانشجوی رشتهی مدیریت بازرگانی بعد از آن صورت گرفت که سازمان سنجش و نمایندگان مجلس نهم تلاش کردند که وزارت اطلاعات را از این اقدام برحذر دارند که متأسفانه با مخالفت دوبارهی این نهاد امنیتی، از ادامه تحصیل محروم شد.
تاسه در هشتم بهمنماه از طریق سازمان سنجش رسماً مطلع گردیده که از دانشگاه اخراج شده است.
این فعال دانشجویی کُرد در ادامه مدعی گردید که تابستان امسال دو بار به سازمان سنجش جهت انجام مصاحبه دعوت شده و هر بار مأموران وزارت اطلاعات در جلسه حضور داشتهاند.
وزارت اطلاعات، هیوا تاسه را متهم کرده که در آبانماه سال ٨٨ در رابطه با حکم اعدام احسان فتاحیان، تحصن اعتراضی برپا کرده است.
وی یک ترم را در دانشگاه علامه در مقطع کارشناسی ارشد گذرانده است(1).
تیراندازی به افراد بیگناه
هنگ مرزی استان کرمانشاه یک شهروند یارسان را کشتند
چند روز پیش یک شهروند کُرد پیرو آیین یارسان، توسط مأموران هنگ مرزی شهرستان ثلاث باباجانی کشته شد.
یکی از اهالی منطقهی دالاهو به نام "حشمت بهلولی " در نقطهی مرزی "بَمو " از سوی مأموران هنگ مرزی مورد شلیک مستقیم گلوله قرار گرفته و در نهایت جان خود را از دست داد.
به دنبال تیراندازی مأموران نظامی ایران، فرد دیگری نیز به شدت زخمی و بیمارستان منتقل شد.
از هویت فرد زخمیشده تاکنون اطلاع دقیقی در دست نیست.
مأموران هنگ مرزی استان کرمانشاه این دو شهروند را به بهانهی حمل سلاح و مهمات مورد شلیگ گلوله قرار دادهاند(1).
وضعیت روستاییان در مناطق کرد نشین
سرقت اموال شهروندان توسط افراد حکومتی در یکی از روستاهای سنندج
پدیدهی دزدی در منطقهی " ژاورود " از توابع سنندج رو به افزایش بوده و نگرانی شهروندان کُرد را سبب شده است.
تعدادی از افراد ناشناس در روستاهای تابعهی شهرستان سنندج اقدام به سرقت احشام و اموال منقول شهروندان ساکن منطقه نموده و در این باره نهادهای ذیربط کوچکترین واکنشی به این رویدادها نشان ندادهاند.
یکی از ساکنان منطقهی ژاورود گفت . بیش از یک ماه است که افراد ناشناسیاقدام به دزدیدن احشام، نفت، ابزارآلات کشاورزی، موتور برق و پمپ آب شهروندان منطقهی چَمشار و ژاورو میکنند.
وی که نخواست نامش فاش شود، مدعی گردید که چند روز پیش بیش از ٢٠ رأس از احشام متعلق به دامداران روستای "گلین" نیز به سرقت رفت.
علیرغم اینکه ساکنین روستای "گلین " نسبت به این بروز اینگونه حوادث اقدام به ثبت شکایت در پاسگاه انتظامی نمودهاند اما شورا و دهیار روستا، شهروندان شاکی را مورد تهدید قرار داده و گفتهاند که ادعای شما بدون سند و مدرک است.
شهروندان منطقهی ژاورود مدعیاند که اینگونه سرقتها از سوی افراد وابسته به دهیاری و شورای روستای " گلین " صورت گرفته است.
پیشتر هم افراد وابسته به حکومت اسلامی ایران از طریق شورای روستا، دهیار و افراد دیگر مشغول خرید و فروش و پخش مواد مخدر در بین جوانان روستای گلین بوده و از این راه بسیاری از جوانان این روستا را معتاد به مواد مخدر کردهاند(1)
وضعیت کارگران
یک کارگر ساختمانی در شهر مریوان جان سپرد
حادثهی ناشی از کار، جان یک کارگر کُرد را در مریوان گرفت.
روز گذشته یکی از کارگران ساختمانی در شهر مریوان به علت سقوط از بلندی در حین کار، جان خود را از دست داد.
هویت این کارگر متأهل، "حسین" و از اهالی روستای "نژمار" اعلام شده است.
سابقهی کاری این شهروند کُرد ١٥ سال میباشد و به سبب نبود ایمنی در محل کار و بیتوجهی کارفرما، دچار حادثه شده بود.
حسین دارای ٤٥ سال سن بوده است(1)
اخراج و تعویق دستمزد کارگران شهرک صنعتی کرمانشاه
مدیران شرکت "راه پویان صنعت غرب" در کرمانشاه از پرداخت دستمزد ١٥٠ کارگر شاغل، امتناع میکنند
یکی از مراکز صنعتی استان کرمانشاه به نام راه پویان صنعت غرب، طی شش ماه اخیر، حقوق و مزایای ١٥٠ کارگر را بدون هیچ دلیلی، به تعویق انداخته است.
کارفرمای شرکت پویان غرب در چند ماه گذشته نیز ٣٥٠ کارگر را به بهانههای مختلف از کار اخراج کردهاند.
علت بروز چنین شرایطی در شهرک صنعتی و اخراج روزانهی کارگران را کمبود منابع مالی عنوان میکنند.
این شرکت صنعتی طراح و نصب کنندەی کانلهای شبکەهای انتقال و توزیع برق است.
تورم، نوسانات نرخ ارز و حذف یارانههای حامل انرژی از مهمترین عواملی هستند که باعث تعطیلی و ورشکستگی واحدهای تولیدی به ویژه کوچک و متوسط شده و در این میان واحدهای تولیدی مناطق حاشیهای ایران بیشترین ضرر را از شرایط بوجود آمده نصیب میشوند(1).
منابع
1)کردپا
2)هرانا

