گزارش هفتگی از نقض حقوق بشر در کردستان فرصتی برای یادآوری وضعیت نگران کننده حقوق بشر در این محدودە جغرافیایی است ، همینطور یادمانی برای قربانیان نقض این حقوق
گزارش هفته اول بهمن ماه 1391 شامل بخشهای زیر میباشد.
وضیعت کارگران و کولبران کرد، تیراندازی به افراد بیگناه، بازداشتها، وضعیت خانوادهای زندانیان سیاسی، دانش آموزان، احکام، وضعیت درمانی در مناطق کردنشین و همچنین وضعیت زندانیان سیاسی
وضعیت کارگران و کولبران کرد
کشتە شدن یک کولبر کُرد در مرز بانه
در مناطق مرزی شهرستان بانە یک کولبر کُرد با شلیک نیروهای انتظامی جانش را از دست داد.
شامگاه روز دوشنبە، ٢ بهمنماه، نیروهای انتظامی مستقر در یکی از پایگاههای مرزی شهرستان بانە، تعدادی از کولبران کُرد را مورد هدف مستقیم گلولە قرار دادند و در نتیجە یک جوان بە نام "صابر آلتون"، جان سپرد.
"صابر آلتون" کە ١٧ سال سن دارد، فرزند "جلال" و از اهالی روستای "نمینجە"ی پیرانشهر میباشد.
این شهروند کُرد بە علت نبود فرصتهای شغلی در پیرانشهر، بە کسب درآمد پر مخاطرە کولبری روی بردە بود.
تا لحظە انتشار این خبر، جسد این کولبر کُرد در بیمارستان شهر بانە میباشد و بە خانوادە وی تحویل دادە نشدە است(1)
اخراج و اعتصاب کارگران در سنندج
اخراج کارگارگران قراردادی و اعتصاب کارگران شرکت جهاد نصر در سنندج همچنان ادامه دارد.
گزارش شده که شرکت تعاونی ١٦٣ کارخانە آسفالتِ واقع در جادەی سنندج _کامیاران، روز یکشنبەی هفتهی جاری، ٥ نفر از کارگران قراردادی خود را اخراج کرده است.
کمیتهی هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکلهای کارگری هویت 4 تن از کارگران قراردادی اخراج شده را " برهان ریاضی، محمدکریم زمانی، فرشاد رسولی و چنگیز اعلام کرد.
این شرکت تعاونی دارای 70 کارگر است و 5 کارگر اخراجی از 7 ماه تا 2 سال، سابقهی کاری داشتهاند.
اوایل دیماه نیز مقامات شهرداری منطقهی 2 سنندج، 9 کارگر آسفالت را با سوایق کاری 5 الی 15 سال از کار اخراج کرده بود.
همین منبع در گزارش دیگری مینویسد: کارگران شرکت پیمانکاری جهاد نصر که 110 نفر میباشند در روز یکشنبه یکم بهمنماه از ساعت 9 صبح در اعتراض به اخراج خود در مقابل دفتر مرکزی این شرکت در سنندج دست به تجمع زدند.
گفته میشود که مؤسسهی نیمه خصوصی و نیمه دولتیِ "جهاد نصر"، به سبب نبود اعتبارات مالی و طلبکار بودن 9 میلیارد تومانی به ادارات دولتی سنندج، اقدام به اخراج دستهجمعی کارگران نموده است.
این شرکت از جمله مراکز ورشکستهی دولتی بوده که با سپردن پروژهی مسکن مهر توسط ستاد مسکن استانداری کُردستان به آن، دوباره رونق گرفت و برخی منابع از شاغل بودن ٣٠٠ نفر در این شرکت سخن میگویند(1).
تیراندازی به افراد بیگناه
قتل یک شهروند سردشتی به دست نیروهای نظامی ایران
بر اثر تیراندازی مستقیم مأموران انتظامی شهرستان سردشت، یک شهروند کُرد جان خود را از دست داد.
چند روز قبل در روستای "هرمزآباد" از توابع شهرستان سردشت، یکی از اهالی این روستا توسط مأمورین انتظامی هدف شلیک مستقیم قرار گرفت و در دم جان سپرد.
هویت این شهروند "اسماعیل حاج خدر" عنوان شدتا لحظهی انتشار این خبر از علل تیراندازی مأموران نظامی حکومت اسلامی ایران گزارش دقیقی در دست نمیباشد.
در مناطق مسکونی و جادههای مواصلاتی کُردستان ایران، شهروندان کُرد از سوی نیروهای نظامی-انتظامی حکومت ایران فقط به ظن حمل کالای قاچاق مورد تیراندازی این مأموران قرار گرفته که در بسیاری مواقع مرگ این شهروندان را نیز در پی دارد(1)
یک کشته و هشت بازداشتی در درگیری پاسگاه نظامی با شهروندان در شهرستان سردشت
کُشتە شدن یک شهروند کُرد ساکن ربط از توابع سردشت توسط نیروهای انتظامی حکومت اسلامی ایران، واکنش مردم منطقە و بازداشت ٨ شهروند دیگر را در پی داشت.
ساعت ٥ صبح روز دوشنبە یک شهروند کُرد بە نام "اسماعیل شریفی" اهل روستای " نستان" کە با خودرو شخصی خود از رَبط عازم شهر سردشت بود که با شلیک مستقیم مأمورین انتظامی جانش را از دست میدهد.
یک منبع مطلع گفت تعدادی از شهروندان کە قصد عزیمت به محل حادثهی قتل اسماعیل شریفی را داشتند از سوی مأموران نظامی ایران بازداشت شدند.
همان منبع اسامی بازداشتشدگان را؛ قادر خضرزادە، علی قالهای، محمد حبیبی، شیرزاد مصطفیزادە، ابراهیم حسینزادە، ابوبکر محمدی، آکو نازی از اهالی روستای نستان و ابراهیم شریفی از روستای سیسر اعلام کرد.
بعد از کُشتە شدن این شهروند کُرد تعداد زیادی از ساکنین روستای"نستان" بە پاسگاه مزبور رفتە و خواهان پاسخگویی مسئولین شدە بودند کە بە علت بی توجهی بە خواست آنها، مردم با نیروهای انتظامی حاضر در پاسگاه درگیر شدەاند.
در این درگیریها کە بە زخمی شدن یکی از پرسنل پاسگاه انجامیدە است، مامورین انتظامی برای ایجاد ترس و رعب و همچنین پراکندە کردن مردم اقدام بە شلیک تیر هوایی کردەاند.
از دیگر سو مغازەداران شهر ربط بە نشانەی اعتراض بە این عمل نیروهای انتظامی، دست به اعتصاب زده و اعلام نمودهاند، تا زمانی کە بە خواستەهایشان جواب مثبت داده نشود بە اعتراض و اعتصاب خود ادامە خواهند داد(1).
بازداشتها
انتقال یک فعال دانشجویی به زندان دیزلآباد کرمانشاه
ادارهی اطلاعات شهرستان پاوه یکی از شهروندان کُرد را بازداشت و به زندان دیزلآباد کرمانشاه منتقل کرد.
روز یکشنبهی هفتهی جاری یک شهروند پاوهای به نام "هیمن اژند" فرزند حاج محمدطاهر از سوی مأموران امنیتی این شهر بازداشت گردید.
این جوان کُرد پس از بازداشت به زندان دیزلآباد شهر کرمانشاه منتقل گردیده است.
هیمن اژند از اهالی شهر نوسود از توابع شهرستان پاوه میباشد که در سالهای اخیر یکی از فعالین دانشجویی کُرد در دانشگاه بهشتی تهران بوده است.
تا لحظهی انتشار این گزارش، از علل بازداشت این فعال دانشجویی و سرنوشت وی خبر دقیقی در دسترس نمیباشد.
هفتهی قبل نیز "مهدی دعاگو"، دبیر اتحادیهی دمکراتیک دانشجویان کُرد از سوی شعبهی اول دادگاه انقلاب شهر سنندج به 6 ماه حبس محکوم شده بود(1)
بازجویی و تهدید یک فعال مذهبی در سنندج
یکی از مسئولین دفتر رئیس شورای مکتب قرآن کُردستان ایران پس از احضار به ادارهی کل اطلاعات استان کُردستان، مورد تهدید و تطمیع قرار گرفت.
روز دوشنبهی هفتهی گذشته، "عبدالله عباسی"، یکی از فعالان مذهبی کُردستان توسط ستادخبری ادارهی کل اطلاعات استان کُردستان احضار و بیش از ٤ ساعت را در بازجویی بسر برده است.
وی یکی از مدیران دفتر حسن امینی، مفتی سرشناس کُردستان ایران میباشد که از اواسط شهریورماه امسال تاکنون، سه بار دیگر به نهادهای امنیتی در شهر سنندج احضار و دربارهی اقدامات و فعالیتهای دینی وی در چارچوب حرکت دینی مکتب قرآن کُردستان ایران مورد بازخواست قرار گرفته بود.
پایگاه اطلاعرسانی مکتب قرآن کُردستان ــ اسلام کُرد، مدعی گردیده که عبدالله عباسی در روز دوم بهمنماه امسال که به ستادخبری احضار شده؛ از سوی بازجو به روشهای مختلف تهدید و تطمیع شده تا از کار و فعالیتهای دینی خود دست بردارد.
وی در روز ششم مردادماه جاری در پلیس راه سنندج ــ کرمانشاه توسط نیروهای امنیتی بازداشت و سپس به ستاد خبری ادارهی کل اطلاعات استان کُردستان منتقل گردیده و چهاردهم شهریورماه با تودیع وثیقهی ٥٠ میلیون تومانی موقتاً از بازداشتگاه ادارهی اطلاعات سنندج آزاد شده بود.
اقدام به احضار یک فعال مذهبی درحالی است که هفتهی جاری از سوی حکومت ایران بنام "هفتهی وحدت میان مذاهب دین اسلام" نامگذاری شده است(1).
وضعیت خانواده زندانیان سیاسی
حساب بانکی خانوادهی حسینپناهی مسدود شد
ادارهی اطلاعات شهرستان قروه، حساب بانکی خانوادهی حسینپناهی را مسدود کرد.
امروز دوشنبه بعد از احضار خانوادهی حسینپناهی به ادارهی اطلاعات قروه به آنان گفته شده که حساب بانکی خانواده از سوی این نهاد امنیتی مسدود شده است.
اعضای خانوادهی حسینپناهی که به اطلاعات احضار شدهاند؛ پدر، مادر و بردار کوچکتر انور حسینپناهی میباشند.
گزارش ارسالی دلیل مسدود شدن حساب بانکی را؛ واریز مبلغ 100 میلیون ریال به حساب جاری خانوادهی حسینپناهی توسط برادر انور، عنوان میکند.
یکی از نزدیکان خانوادهی حسینپناهی مدعی گردید، علت چنین اقدامی از سوی مراکز امنیتی؛ اعمال فشار و تهدید بر علیه خانوادهی انور است.
همچنین روز بیستم دیماه امسال، سیروان حسینپناهی خواهرزادهی انور حسینپناهی در روستای قورچای بازداشت و به مکان نامعلومی انتقال یافت که تاکنون از سرنوشت وی اطلاعی در دسترس نیست(1)
دادگاه انقلاب سنندج خانوادهی یک فعال سیاسی را تهدید کرد
دادگاه انقلاب استان کُردستان خانوادهی یک روزنامهنگار و فعال سیاسی کُرد را احضار کرد.
روز شنبه یکم بهمنماه سال ١٣٩1، خانوادهی " افشین ابراهیمیان " مجدداً از سوی شعبهی چهارم دادگاه انقلاب استان کُردستان احضار شدند.
به گفتهی یکی از نزدیکان خانوادهی ابراهیمیان، مادر افشین علاوه بر احضار تلفنی به ادارهی اطلاعات سنندج، به شعبهی چهارم دادگاه انقلاب کُردستان نیز احضار و نسبت به فعالیتهای فرزندش در خارج از کشور؛ " علیه حکومت اسلامی ایران " هشدار و وی را تهدید کردهاند که نباید هیچگونه ارتباط و تماسی با فرزندشان داشته باشند.
مقامات قضایی حکومت اسلامی ایران در سنندج تهدید کردهاند که درصورت تماس با فرزندش، به شدت با وی برخورد خواهد شد.
افشین ابراهیمیان از مؤسسان "کمپین ضد اعدام در خارج از کشور" میباشد.
وی معاون سردبیر هفتهنامهی "ندای گروس" بوده که به دلیل افشاگری از اختلاس و همچنین فروش داروهای غیر مجاز بیماران سرطانی، در نیمهی دوم سال 90 به علت اعمال فشار دستگاهای امنیتی حكومت اسلامي ايران ناچار به خروج از ایران گردید(1).
وضعیت دانش آموزان
به علت نبود سوخت مدرسهای در منطقهی اورامانات تعطیل شد
مدرسهی دو نوبتی ابتدایی و راهنمایی روستای "درکی" به علت نبود سوخت تعطیل شد.
چند روز پیش مدرسهی دو نوبتی "برکت" در روستای "درکی" در منطقهی اورامان تخت، به علت نبود سوخت جهت امکانات گرمایشی کلاسهای درس از سوی ادارهی آموزش و پرورش شهرستان سروآباد تعطیل شد.
مدرسهی برکت که در محلهی " هەوشوبارانی" روستای "درهکی" واقع شده و مسئولان این مدرسه از دانشآموزان خواستهاند تا خانوادههایشان نفت این مدرسه را تأمین کنند و این در حالی است که مردم بیبضاعت روستای "درکی" توان تأمین نفت این مدرسه را ندارند.
در همین رابطه مدرسهی ابتدایی" سید اورامی" در منطقهی اورامان تخت از توابع شهر سروآباد به علت نبود سوخت جهت گرم نگه داشتن کلاس درس از روز یکشنبه بیست و سوم دیماه تعطیل شده است.
تعطیلی این مدرسه در حالی است که پیشتر هر دانشآموز مبلغ یکصدهزار تومان جهت تأمین سوخت برای فصل زمستان به این مدرسه پرداخت کرده بودند(2).
مطالبهی وجه نقد از دانشآموزان شبانهروزی روستای نگل
در یکی از روستاهای تابع سنندج، مسؤلان یک مدرسه به بهانهی کمی اعتبار، از دانش آموزان مبلغ چشمگیری پول مطالبه کردهاند.
مسؤلان مدرسهی شبانهروزی روستای "نگل" از توابع بخش کلاترزان اعلام کردهاند، به منظور تأمین هزینههای تهیهی وسایل مورد نیاز امور روزانهی، هر دانشآموز باید مبلغ ٢٥٠ هزار تومان وجه نقد به مدرسه پرداخت نماید.
این اقدام مسؤلان مدرسه سبب نگرانی خانوادههای آنان شده به طوری که دانشآموزان برخی از خانوادههای این روستا به دلیل بیبضاعتی در پرداخت این مبلغ، از ادامهی تحصیل بازمانده و مجبور به ترک تحصیل شدهاند.
پیشتر هم مسؤلان دبیرستان "شبانهروزی" روستای" قشلاقپرد" در شهرستان سقز دانشآموزان را تحت فشار قرار داده بودند که مبلغ ٧٠٠ هزار تومان جهت "تغذیه" به مدرسه پرداخت کنند.
روند مطالبهی پول از دانشآموزان مناطق کُردنشین پیدرپی ادامه داشته و در برخی از مناطق این مسئله به اخراج دانشآموزان از مدرسه یا ترک تحصیل آنان منجر شده است(1)
پدیدهای بنام "مطالبهی پول از دانشآموزان" در کُردستان روبه گسترش است
مسؤلان مدارس حومهی ارومیه جهت تأمین سوخت و وسایل مورد نیاز روزانه، وجه نقد از دانشآموزان مطالبه میکنند.
روز گذشته در نامهای که به مدارس حومهی شهر ارومیه ارسال گردیده از دانشآموزان خواسته شده که مبلغ ٣٠ تا ٥٠ هزار تومان وجه نقد به مدیران مدرسه پرداخت شود.
مطالبهی پول از دانشآموزان برای هزینهی تأمین سوخت مصرفی و برخی وسایل مورد نیاز روزانهی دانشآموزان عنوان شده است.
گزارش ارسالی حاکی از آن است که مسئولان آموزش و پرورش ارومیه به دانشآموزان تا روز یکشنبهی هفتهی آینده فرصت دادهاند که مبلغ مطالبه شده را پرداخت نمایند.
برخی افراد مطلع نیز مدعی هستند که طی سال تحصیلی امسال، چندین بار از دانشآموزان مبالغی پول اخذ شده است.
پیشتر هم مدارس "صلاحالدین ایوبی" در منطقهی ترگور، "خیام" در منطقهی مرگور و شهرک راژان از توابع ارومیه به بهانهی تأمین سوخت برای کلاسهای این مدارس از دانش آموزان پول مطالبه کرده بودند.
اخذ مبالغی پول از دانشآموزان که در بسیاری مواقع از مرز٥٠٠ هزار تومان نیز میگذرد به امر متداولی در مناطق کُردنشین ایران مبدل گردیده و علیرغم نارضایتی خانوادهها و اطلاعرسانی در این باره، تاکنون هیچ از مقامات آموزش و پرورش این مناطق نسبت به این پدیده واکنش نشان نداده و پاسخگو نمیباشند(1).
احکام
صدورحکم حبس برای یک شهروند کرد اهل مهاباد
طی چند روز گذشته یک شهروند کرد اهل شهرستان مهاباد به ۱۰ ماه حبس محکوم شدند.
سیاوش قنبری، شهروند کرد اهل شهرستان مهاباد توسط دادگاه انقلاب این شهرستان به اتهام همکاری با احزاب کردی مخالف دولت به ۱۰ ماه حبس محکوم شدند.
بنابراین گزارش، حکم صادره علیه این شهروند ظرف ۲۰ روز قابل اعتراض و تجدیدنظراستان خواهد بود.
در ضمن لازم به ذکر است، سیاوش قنبری که قبلا به دفعات توسط نیروهای امنیتی ایران احضار و بازداشت شده بود، چند ماه پیش دوباره طی پرونده متشکله به اتهام همکاری با یکی ازاحزاب کرد، مخالف دولت و همچنین تردد به کردستان عراق به این حکم محکوم شده است(3)
یک شهروند کُرد سلماس به ٥ سال زندان محکوم شد
یک شهروند کُرد اهل روستای "بروشخوران" از توابع شهر سلماس به ٥ سال زندان محکوم شد.
"فرهاد پنیرک" فرزند چرگز از سوی دادگاه انقلاب شهرستان سلماس به اتهام امنیتی محکوم شده است.
این شهروند پیشتر از سوی مراکز امنیتی رژیم ایران احضار و بازداشت شده بود.
بازداشت شهروندان کُرد در شهرهای کُردستان همچنان ادامه دارد و این شهروندان اکثر اوقات در هنگام محاکمه در دادگاه از وکیل مدافع محروم هستند (2.
وضعیت درمانی در مناطق کرد نشین
مرگ مادر باردار بهمراه فرزندش در بیمارستان سنندج
یک زن باردار در سنندج به دلیل عدم رسیدگی و بیتوجهی مسئولان بیمارستان " تأمین اجتماعی " این شهر، جان خود را از دست داد.
چند روز پیش زن بارداری به نام " فرانک چوپانی " اهل سنندج پس از انتقال به بیمارستان تأمین اجتماعی این شهر به دلیل عدم رسیدگی و بیتوجهی پزشکان این مرکز درمانی، فوت کرد.
نوزاد این مادر باردار ساعاتی قبل از زایمان، جان سپرد و وی نیز به دلیل نبود مراقبتهای پزشکی لازم و به موقع، جان خود را از دست داد.
همان منبع افزود، به دنبال این حادثه جمعی از شهروندان سنندج به نشانهی اعتراض به بیتوجهی پزشکان بیمارستان " تأمین اجتماعی " در مقابل درب این بیمارستان تجمع کردند.
گفته میشود خانوادهی "فرانک" نسبت به کمکاری در انجام وظایف محوله به مسؤلان بیمارستان در برابر این رویداد، از کادر پزشکی این بیمارستان شکایت کردهاند.
پیشتر هم زنی به نام "شیرین خلقی" ٤٠ ساله، اهل روانسر، پس از گذشت بیست و چهار ساعت از تولد فرزندش، به دلیل خونریزی شدید و بیتوجهی مسؤلان بیمارستان جوانرود فوت کرده بود(1)
وضعیت زندانیان
ابهام در سرنوشت یک زندانی ٧٢ ساله در رجاییشهر کرج
مدت پنج روز است که از سرنوشت یک زندانی کُرد اهل سقز هیچ اطلاعی در دست نیست.
یک زندانی کُرد به نام "نامق محمودی " پنج روز پیش از سوی مسؤلان زندان "رجایی شهر " کرج احضار و تاکنون به زندان بازگردانده نشده است یک منبع مطلع از زندان " رجایی شهر کرج گفت احتمالاً این زندانی جهت بازجویی به مراکز امنیتی منتقل شده باشد.
همان منبع اشاره کرد: "نامق محمودی " متهم به نگهداری سلاح و مهمات شده و از زمان بازداشت وی تاکنون، دادگاهی نشده و همچنین در بند ٢٠٩ زندان اوین در بازداشت بسر برده است.
نامق محمودی ٧٢ ساله و اهل روستا "ایرانخواه " از توابع شهرستان سقز است که در ١٧ فروردینماه سال ١٣٩٠ همراه با ٣ فرزندش به نامهای " منوچهر، بهنام، بهزاد " و فرد دیگری از همین روستا به نام "عثمان قادری " توسط نیروهای اطلاعات حکومت اسلامی ایران بازداشت شدند(1).
منابع
1)کردپا
2)کردستان میدیا
3)هرانا

