گزارش هفتگی از نقض حقوق بشر در کردستان فرصتی برای یادآوری وضعیت نگران کننده حقوق بشر در این محدودە جغرافیایی است، همینطور یادمانی برای قربانیان نقض این حقوق
گزارش هفته دوم دیماه شامل این بخشها میباشد:
گزارشی در مورد فوت یکی از دانش آموزان حادثه آتش سوزی مدرسه شین آباد، وضعیت زندانیان سیاسی، بازداشتها، کمبودخدمات درمانی در مناطق کرد نشین، وضعیت ورزشکاران کرد، و در پایان وضعیت اسفبار روستائیان در مناطق کرد نشین
فوت یکی از دانش آموزان حادثه آتش سوزی مدرسه شین آباد
نماینده پیرانشهر در مجلس اعلام کرد: یکی دیگر از دانشآموزان حادثه دیده در آتشسوزی کلاس درس دبستان شهر «شینآباد» از توابع پیرانشهر، بامداد امروز بر اثر شدت جراحات فوت کرد
سارینا رسول زاده یکی از دانشآموزان حادثه دیده در آتشسوزی کلاس درس دبستان شهر «شینآباد» از توابع پیرانشهر که در بیمارستان سینا تبریز بستری بود فوت کرد.
وی با بیان تسلیت به خانواده این دانش آموز گفت: بر اثر حادثه آتشسوزی بخاری کلاس درس دبستان «انقلاب اسلامی» روستای «شینآباد» یک دانشآموز فوت کرده بود و 27 دانشآموزان دختر کلاس چهارم دبستانی مصدوم شدند. ما امیدوار بودیم سارینا زنده بماند که متاسفانه جراحات تا حدی بود که این دختر معصوم فوت کرد(1).
وضعیت سلامتی ٣ دانشآموز دختر آسیب دیده شینآباد نامناسب است
وضعیت سلامتی دانشآموزان حادثهی شینآباد که به بیمارستان مشهد و اصفهان منتقل شدهاند وخیم است.
در حال حاضر ١٢دانشآموز حادثهی آتشسوزی دبستان شینآباد در پیرانشهر به علت شدت سوختگی به بیمارستان تبریز، اصفهان و مشهد منتقل شدهاند.
فریدون عباسی مسئول بیمارستان اصفهان به خبرگزاری "دانشجویان ایران" گفته است: دو تن از این دانشآموزان دچار عفونت کلیه و قلب شده و وضعیت آنها وخیم میباشد.
عباسی همچنین گفت، پزشکان بیمارستان تبریز برای مداوای پزشکی این دانشآموزان در مدت بستری، از روشهای سنتی و قدیمی استفاده کرده و به همین علت دچار عفونت شدهاند.
عابدینی گفت: برای معالجهی این دانش آموزان سوخته شده از بتادین و پماد استفاده کرده که براساس نو آوریهای جدید علم پزشکی برای این درجه از سطح سوختگی مناسب نیست.
فریدون عابدینی براین باور است، لازم بود در آغاز این دانشآموزان مورد عمل جراحی قرار گرفته و در مدت ٢٤ساعت نخست جسم آنان از پوست سوخته پاک شده و پانسمان "نانو کریستال" برای آنها صورت گرفته و اگر این کارها برای آنان انجام میشد روند بهبودی بسیار سریعتر بود.
مورخهی پانزدهم آذرماه ١٣٩١، کلاس درس چهارم دبستان روستای شینآباد از توابع شهر پیرانشهر به علت انفجار بخاری نفتی آتش گرفت و ٣٧ دانشآموز این دبستان دچار سوختگی شدید شدند(4).
وضعیت زندانیان سیاسی
بهروز آلخانی زندانی سیاسی کرد در آستانه حکم اعدام
- با تایید حکم بهروز آلخانی در دادگاه تجدید نظر این زندانی سیاسی کرد محکوم به اعدام، در آستانه اجرای حکم قرار گرفته است
بهروز آلخانی به همراه ۱۵ تن دیگر در ۷ بهمن ماه ۱۳۸۸ توسط نیروهای امنیتی در شهر سلماس به اتهام رابطه با پژاک بازداشت شد.
وی پس از چند ماه با اتهام جدید مشارکت در قتل دادستان خوی روبرو شد و در شعبه ۱ دادگاه انقلاب ارومیه به ریاست قاضی چابک به اتهام همکاری موثر با پژاک و قتل دادستان شهرستان خوی به اعدام محکوم شد.
پرونده بهروز آلخانی سپس با اعتراض وی به دیوان عالی کشور ارجاع شد و دیوان حکم صادره از سوی شعبه ۱ دادگاه انقلاب ارومیه را نقض کرده و پرونده را به شعبه ۱۰ دادگاه تجدید نظر استان ارجاع داد و حکم اعدام وی مجددا در این دادگاه به تایید رسید.
وی بیش از ۱ سال و نیم را در بازداشت وزارت اطلاعات ارومیه سپری کرد و تقریبا تمام این مدت را در سلول انفرادی بوده است.
برادر بهروز آلخانی گفت: "بهروز در طی مدت بازداشت مورد شکنجه قرار گرفته بود. با دریل مچ پای وی را سوراخ کرده بودند و انگشتان دستش را شکسته بودند.
پیمان آلخانی ادامه داد: "به سر وی شک الکتریکی وصل نمودند و به وسیله کابل هم بسیار مورد تعزیر قرار گرفته بود و بر اثر ضرباتی که به سر بهروز وارد کرده بودند وی تعادل روحی خود را از دست داده بود تا جایی که یکبار در جلسه دادگاه به درخواست وکیل تسخیری وی (آقای یدالله حصاری) مبنی بر وخامت وضع روحی بهروز جلسه دادگاه به تعویق افتاد."
. وی همچنین ادامه داد: "برادر من به اتهام قتل دادستان خوی بنام (ولی حاجی قلیزاده) به اعدام محکوم شده است. در حالی که بهروز به هیچ وجه به قتل دادستان اعتراف نکرده است و تنها مدرکی که علیه وی موجود است اظهارات یکی از دوستان بهروز است که گفته در شب قتل دادستان خوی بهروز آلخانی را پریشان و نگران دیده است."
برادر وی همچنین گفت: "بهروز بیگناه است و در ترور دادستان هیچگونه نقشی نداشته است، حتی خانواده دادستان نیز حاضر به شکاین از وی نشدهاند و اکنون شاکی او مدعی العموم است"
گفتنی است، وضعیت جسمی و روحی بهروز آلخانی در زندان وخیم گزارش شده است و به تشخیص پزشکان وی باید در بیمارستانی خارج از زندان بستری شود ولی مسئولین زندان به بهانه نوع محکومیت وی از اعزام او به بیمارستان طفره میروند.
بهروز آلخانی همچنین در پروندهای دیگر به اتهام حمل و نگهداری سلاح گرم به ۱۰ سال زندان محکوم شده است. برادر وی در این زمینه میگوید: "در هنگام بازداشت هیچ سلاحی از وی کشف نشده و تنها برای اینکه ادله کافی برای اثبات قتل دادستان در اختیار نداشتند این اتهام را به بهروز وارد نمودند."
از کسانی که به همراه بهروز آلخانی بازداشت شدند، اکبر اکبرلو نیز به ۱۳ سال زندان محکوم شده بود که هم اکنون آزاد شده است(2)
زندانیان سیاسی کُرد ضمن اتمام دوران محکومیت، همچنان در زندان بسر میبرند
یک زندانی سیاسی کُرد پس از اتمام حکم ٢٠ سالهی خود، همچنان در حبس بسر برده و مسئولان زندان "ارومیه" حکم آزادی وی را صادر نمیکنند. .
مسئولان زندان ارومیه ضمن اتمام حکم علی صادقی، از آزادی این زندانی سیاسی ممانعت به عمل آوردهاند
مسئولان زندان اعلام کردهاند که از ادارهی اطلاعات حکم آزادی "علی صادقی" ابلاغ نشده به همین دلیل از آزادی این زندانی سیاسی ممانعت به عمل آوردهاند.
٢٠ سال پیش "علی صادقی" به اتهام عضویت در یک حزب کُردی مخالف رژیم ایران بازداشت و قرار براین بود در بیستم آذرماه 1391 از زندان آزاد شود.
این زندانی سیاسی در حال حاضر در بند ٢ زندان مرکزی ارومیه محبوس است.
پیشتر نیز مسئولان زندان شهر قروه ضمن اتمام حکم صباح حسینپناهی فعال سیاسی کُرد از آزادی او ممانعت به عمل آورده بودند.
مورخهی هجدهم آبانماه صباح حسینپناهی ضمن اینکه مدت حکم خود را سپری کرده بود، به علت اعتراض به ابهام در وضعیت پروندهاش مدت ١٣ روز به سلول انفرادی زندان شهر منتقل شده بود(4).
بازداشتها
صدورحکم حبس برای ۲ شهروند کرد اهل سلماس
طی چند روز گذشته ۲ شهروند کرد اهل روستای دریک ازتوابع شهرستان سلماس به چهارسال و شش ماه حبس محکوم شدند.
دلاور بادکان فرزند محمد اهل روستای دریک ازتوابع شهرستان سلماس و کیوان احمدی فرزند رشید، ۲ شهروند کرد توسط دادگاه انقلاب شهرستان خوی به اتهام همکاری با احزاب کردی مخالف دولت به ترتیب به شش ماه و چهارسال حبس محکوم شدند.
حکم صادره علیه این شهروندان ظرف ۲۰ روز قابل اعتراض و تجدیدنظر خواهی در دادگاه استان خواهد بود.
لازم به ذکر است دلاور بادکان که قبلا به دفعات توسط نیروهای امنیتی ایران بازداشت وزندانی شده بود، چند ماه پیش دوباره طی پرونده متشکله به اتهام همکاری با یکی ازاحزاب کرد مخالف دولت بازداشت و بعد از یک هفته به زندان شهرستان سلماس منتقل و بعد از شش ماه به قید وثیقه موقت آزاد شده بود(2).
ادارهی اطلاعات سرپلذهاب سه شهروند کُرد را بازداشت کرد
هفتهی گذشته در یکی از مناطق مرزی استان کرمانشاه، سه شهروند کُرد از سوی مراکز امنیتی حکومت ایران بازداشت شدند.
چند روز قبل در یکی از روستاهای تابع شهرستان سرپلذهاب، سه شهروند توسط مأموران ادارهی اطلاعات بازداشت و به مکان نامعلومی انتقال یافتند.
خبرنگار کُردپا هویت این سه شهروند را "قهرمان رحمانی" فرزند کریم، "فرمان رحمانی" ٣٩ ساله فرزند قهرمان و "عسگر رحمانی" ٤٦ ساله اعلام کرد.
یکی از بازداشتشدگان که همگی از اهالی روستای "دنگی" از توابع دهستان "پشتتنگ" میباشند، بیش از ٨٠ سال سن دارد.
یک منبع محلی مدعی شد که فرزندان این سه شهروند ساکن استان کرمانشاه از اعضای احزاب کُرد اپوزسیون حکومت اسلامی ایران هستند.
تاکنون از محل نگهداری و اتهامات احتمالی وارده به آنان گزارش دقیقی انتشار نیافته است.
اواخر تیرماه امسال نیز پس از حضور نیروهای اطلاعاتی و انتظامی در روستای "الیاسی" از توابع دهستان پشتتنگ، یک شهروند کُرد به نام "سعید دارابی" کشته و برادر وی به نام "خالد دارابی" نیز بازداشت شد.(3)
سه شهروند اهل سقز به زندان محکوم شدند
دادگاه انقلاب اسلامی سقز سه شهروند را به حبس محکوم کرد.
دادگاه انقلاب اسلامی سقز، سه شهروند اهل این شهر را به نامهای مختار الیاسی، کمال خضری و یوسف عبدی را به اتهام امنیتی، هر کدام به تحمل یک سال حبس محکوم نمود.
گفتنی است، این سه شهروند که پیشتر مدتی را در زندان سقز در بازداشت بسر برده و با قرار وثیقه آزاد شده بودند، هم اکنون در زندان مرکزی این شهر دوران محکومیت خود را میگذرانند(2)
بازداشت بیش از ٣٠ راننده کُرد در یکی از بنادر جنوبی ایران
نیروهای انتظامی حکومت اسلامی ایران بیش از ٣٠ رانندهی کُرد را که نسبت به بی توجهی مسؤلان پارکینگ"بندر امام" اعتراض کرده بودند بازداشت کرد.
یکشنبه ١٠ دیماه جمعی از رانندگان ماشینهای نفتکش نسبت به بیتوجهی مسؤلان و وضعیت نامناسب پارکینگ"بندر امام" اعتراض کرده، که به درگیری و دخالت نیروی انتظامی انجامیده و نهایتاً بیش از ٣٠ تن از این رانندگان که از شهروندان کُرد ایران و عراق بودند توسط نیروهای انتظامی "بندر امام خمینی" بازداشت شدند.
بازداشت این رانندگان در حالی از سوی نیروهای انتظامی صورت گرفته که مسؤلان بندر امام به منظور آسفالت این پارکینگ مبلغ چشمگیری پول از هر راننده دریافت کردهاند، ولی تا کنون هیچ نوع تسهیلاتی را برای این رانندگان در نظر نگرفتهاند.
رانندگانی که از اقلیم کُردستان نفت سیاه را به بندر امام منتقل میکنند، همواره از سوی نیروهای انتظامی حکومت اسلامی ایران مورد آزار و اذیت قرار گرفته و در اکثر اوقات به اجبار مبلغ چشمگیری پول از آنان گرفته میشود، به همین دلیل مدتی است که رانندگان کُرد عراقی کمتر از قبل به این بندر مراجعه میکنند(3).
کمبود خدمات درمانی در مناطق کرد نشین
مرگ معلم نوسودی بر اثر کمبود دارو
نبود دارو و امکانات اولیهی پزشکی در مرکز درمانی بخش نوسود، فوت یک شهروند کُرد را درپی داشت.
یکی از معلمان بخش نوسود از توابع شهرستان پاوه که دچار بیماری شده بود به سبب کمبود داروهای درمانی در مرکز بهداشت این شهر، جان خود را از دست داد.
هویت این شهروند ٤٧ ساله، "علیمراد مرادی" فرزند عنایت عنوان شده است.
برخی منابع محلی مدعی هستند که مرگ شهروندان در چند سال گذشته نیز به وقوع پیوسته اما اقدامات عملی در رفع موانع و مشکلات درمانی و پزشکی منطقه بصورت جدی پیگیری نمیشود.
سوء مدیریت مراکز پزشکی و نیز تحریمهای بینالمللی علیه حکومت اسلامی ایران موجب گردیده که روزانه شماری از بیماران به ویژه بیماران خاص به سبب کمبود داروهای درمانی و نبود امکانات پزشکی با خطر مرگ مواجه شوند و این امر در مناطق محرم و دور افتاده بیش از دیگر نقاط کشور میباشد.
بخش نوسود با جمعیتی بالغ بر ١١ هزار نفر در چند روز اخیر و بنابه درخواستهای مکرر شهروندان کُرد، از یک واحد دندانپزشکی بهرهمند گردید.
نوسود در نقطهی صفر مرزی استان کرمانشاه با اقلیم کُردستان عراق واقع شده است(3).
وعدههای 6 ساله عملی نشد، تکابیها چشم انتظار تکمیل بیمارستان جدید
عملیات اجرایی پروژه بیمارستان 64 تختخوابی تکاب که از مصوبات اولین سفر استانی دولت به آذربایجان غربی است از سال 1386 آغاز ولی با گذشت شش سال همچنان نیمه کاره رها شده است.
این مصوبه هیئت دولت در سال 1385 بارقه ای از امید در دل مردم محروم منطقه ایجاد کرد اما نوع مالکیت و نحوه تملک زمین محل احداث، عدم تخصیص به موقع اعتبارات مورد نیاز و مسائل مربوط به سازمان مسکن و شهر سازی استان موجب شده با گذشت شش سال این طرح بلاتکلیف بماند.
بیمارستان 64 تختخوابی تکاب در زمینی به مساحت 30 هزار متر مربع و زیربنای شش هزار و 400متر مربع در چهار طبقه احداث می شود.
برای احداث و بهره برداری از این پروژه 50 میلیارد ریال اعتبار تخصیص یافته است اما عملیات احداث این بیمارستان طی چندین مرحله متوقف و مجددا از سر گرفته شده که علت کندی روند عملیات اجرایی آن بیشتر متوجه مالکیت زمین و مشکلات حوزه مسکن و شهرسازی است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان آذربایجان غربی در آیین آغاز عملیات اجرایی این پروژه گفته بود: این بیمارستان طی مدت سه سال احداث و به بهره برداری خواهد رسید.
امروز با گذشت بیش از شش سال روند احداث آن به کندی پیش می رود و تنها از 60 درصد پیشرفت در عملیات فیزیکی برخوردار است(1).
وضعیت ورزشکاران کرد
ورزشکار کرمانشاهی: کُرد بودن، تنها دلیل پایمال شدن حقوقم در مسابقات بوده است
گفتگویی ویژه با "فرشاد درکه" ورزشکار کُرد کرمانشاهی دربارهی وضعیت کنونی وی و ورزشکاران کُرد
فرشاد درکه قهرمان رشتهی کیک بوکسینگ، آزار و دردهای جامعهی ورزشی کُرد به ویژه شخص خود را این گونه بیان کرد: مسؤلان ورزشی ایران نه تنها نسبت به ورزشکارن کُرد بیاعتنا هستند بلکه رفتاری را که شایستهی یک انسان باشد نیز با ورزشکاران کُرد ندارند.
وی گفت: طی دوران ورزشی خود چندین بار مقام قهرمانی را در سطح ایران کسب نمودهام، اما به دلیل کُرد بودنم همیشه مانع از شرکت من در رقابتهای بینالمللی و جهانی میشدند و مدام به بهانههای مختلف ورزشکاران دیگری را به جای من اعزام میکردند
در همین ارتباط فرشاد تصریح کرد که مسؤلان ورزشی ایران تاکنون به وی اجازهی شرکت در مسابقات بینالمللی کشورهای اسکاتلند، یونان، کرواسی، آمریکا و کاندا را ندادهاند.
در سال جاری این ورزشکار با همکاری مالی چند پزشک کُرد، موفق به شرکت در رقابتهای ورزشی کشور گرجستان شد که مقام نخست را نیز به خود اختصاص دهد.
فرشاد درکه به آژانس کُردپا میگوید که امسال در جزیرهی کیش در مسابقهی کیک بوکسینگ "فستیوال بینالمللی ورزشهای رزمی" شرکت و توانستم که تمام حریفان داخلی و خارجی خود را شکست دهدم ولی در پایان بازیها یکی از حریفهای ایرانی غیر کُرد را به عنوان برندهی مسابقات انتخاب کردند.
این در حالی بوده که شب قبل از رقابتها در پارک شب را به روز رسانده بوده است، این ورزشکار با دلی آکنده از غم و اندوه تأکید کرد که پیروز و برندهی این رقابتها وی بوده و دلیل آن را تنها کُرد بودنش اعلام کرد.
در ادامهی همین گفتگو گفت، پس از رقابتهای جزیرهی کیش، در بازیهای آسیایی کشور ایران شرکت کردم، علیرغم اینکه این بازیها به مراتب دشوارتر از بازیهای جزیرهی کیش بود، ولی موفق شدم در این بازیها به مقام قهرمانی نائل شوم، به این دلیل که هئیت داوران ایرانی نبوده و قضاوت آنان براساس عدالت و واقعیت بود.
این ورزشکار طی دوران ورزشی خویش موفق به کسب ١٢ مدال در سطح آسیا، ١ مدال در سطح جهان و همچنین در سال ١٣٨٧ حکم قهرمانی آسیا را در کشور قبرس به خود اختصاص دهد و همچنین کاپ قهرمانی اروپا را در سال ١٣٩٠ کسب نماید.
همچنین تأکید کرد تمام مدالهایم را تقدیم به ملت کُرد کرده و تنها آرزویم این است که بتوانم افتخار و سربلندی هرچه بیشتری را برای ملت کُرد کسب کنم.
این ورزشکار کُرد هم اکنون عضو تیم ملی کشور ایران است ولی همانطور که اعلام کرد؛ تیم ملی ایران یا به عبارتی تیم تهران، هیچ نوع ارزش و اهمیتی برای دیگر ورزشکاران به ویژه کُردها قائل نیستند.
فرشاد درکه متولد سال ١٣٦٧ در کرمانشاه است، از ١٣ سالگی شروع به فعالیت در رشتهی کیک بوکسینگ کرده، در سن ١٦ سالگی مقام دوم آسیا را به دست میآورد و در مجموع موفق به کسب ١٢ مدال رقابتهای داخلی و خارجی شده است.
دارای مدرک مربیگری بین المللی در ورزشهای کیک بوکسینگ و شنا بوده و تاکنون در دهها رقابت شرکت کرده و آخرین موفقیت وی شرکت در رقابتهای سازمان "واکو" در کشور هند و کسب مقام نخست و دریافت مدال طلای این رقابتها بود.
این سرگذشت یکی از بهترین ورزشکاران کُرد در سطح بینالمللی است که تا کنون مورد بیتوجهی مسؤلان ورزشی حکومت اسلامی ایران واقع شده و با بی بضاعتی دست و پنجه نرم میکند(3)
وضعیت روستائیان در مناطق کرد نشین
سرقت دامهای شهروندان کُرد از سوی نیروهای رژیم ایران ادامه دارد
در روستای "هانه گرمله" از توابع شهرستان پاوه، نیروهای رژیم یک ماشین حامل دامهای شهروندان کُرد را توقیف کردند.
مورخهی دهم دیماه، نیروهای رژیم در روستای "هانه گرمله" ماشین حامل دام شهروندان را هدف گلوله قرار داده و پس از توقف ماشین، تمام دامهای آنان را توقیف کردند.
به گفتهی یکی از شهروندان این منطقه، نیروهای رژیم بعد از توقیف دامها، شمار زیادی از آنان را در بین نیروهای رژیم این منطقه تقسیم کردند
شاهدحالان این رویداد گفتهاند، بعد از ذبح، به مالکان دامها بیاحترامی کرده و گوشت دامها را در بین نیروهای رژیم در منطقه تقسیم کردند.
پیشتر نیز دامهای شهروندان از سوی نیروهای رژیم توقیف شدهاند.
مدتی پیش نیروهای اطلاعاتی شهر مريوان با همكاری نیروی انتظامی و پاسگاههای منطقه، به روستای "نی" رفته و ١١٥ رأس گوسفند را با خود برده بودند.
بهانهی اين نيروها از این اقدام، وجود كالاهای قاچاق در منزل شهروندان بوده و در انجام ١١٥ رأس دام شهروندان را توقیف کردهاند.
در روستای "دزلی" منطقهی اورامان نیز این پدیده اتفاق افتاده و در کوهی به نام "رنگین" ٢٤٠ رأس از دامهای شهروندان از سوی نیروهای انتظامی رژیم ایران توقیف شده بود.
نیروهای انتظامی پاسگاه "ژالانه" در روستای درهکی منطقهی اورامان تخت از توابع شهرستان سروآباد، ٤٠ رأس از دامهای ساکنین این روستا را توقیف کرده بودند و بعد از مدتی مشخص شد که نیروهای رژیم این چهل رأس دام را پس از کشتار در کشتارگاه بین پاسگاههای انتظامی رژیم در منطقه اورامان تقسیم کردهاند.
در ٣ ماه گذشته بیشتر از ٤٠٠ رأس از دامهای شهروندان کُرد از سوی نیروهای رژیم اسلامی ایران در مناطق مختلف کُردنشین توقیف شدهاند(4).
منابع
1(موکریان
2(هرانا
3(کردپا
4(کردستان مدیا

