گزارش هفتگی از نقض حقوق بشر در کردستان فرصتی برای یادآوری وضعیت نگران کننده حقوق بشر در این محدودە جغرافیایی است ، همینطور یادمانی برای قربانیان نقض این حقوق
گزارش این هفته شرحی است از وضعیت زندانیان سیاسی، فرهنگیان و دانش آموزان، وضعیت کاسبکاران، تیراندازی به افراد بیگناه، وضعیت کارگران و همچنین گزارشی از کمبود خدمات درمانی در مناطق کرد نشین
وضعیت زندانیان
سه زندانی سیاسی کرد به اتهام ارتباط با احمد شهید محاکمه می شوند
در پی انتقال پنج زندانی سیاسی کرد از زندان ارومیه به اداره اطلاعات این شهر سه تن از ایشان تبعید و مورد محاکمه قرار می گیرند.
در تاریخ ۲۰ مهرماه سال جاری ۵ تن از زندانیان سیاسی کرد زندان ارومیه بنامهای جهانگیر (هوشنگ) بادوزاده، احمد تمویی، یوسف کاکه ممی، علی احمد سلیمان و مصطفی علی احمد از بند سیاسی زندان ارومیه به اداره اطلاعات این شهر منتقل شدند.
زندانیان مذکور در طول دو ماه گذشته از هرگونه ارتباط با خانواده و وکلای خود محروم بوده و در بازداشتگاه اداره اطلاعات مورد تهدید، تحقیر و بدرفتاری قرار گرفتند.
بر اساس آخرین گزارشات رسیده، این زندانیان از سوی بازجویان وزارت اطلاعات به ارتباط با رسانه های بیگانه، انتشار اخبار زندان از طریق انتقال آن به گروه های حقوق بشری و هم چنین ارتباط با گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران متهم شدند.
جهانگیر (هوشنگ) بادوزاده به همراه یوسف کاکه ممی دو زندانی سیاسی پس از تحمل دو ماه انفرادی به زندان ارومیه منتقل شده و احمد تمویی به زندان رجایی شهر تبعید شده است و از محل تبعید دو زندانی دیگر به نامهای علی احمد سلیمان، مصطفی علی احمد اطلاعی در دست نیست و نگرانی ها در خصوص سرنوشت این دو زندانی سیاسی کماکان باقی است.
ماموران اعزام احمد تمویی به زندان رجایی شهر کرج در بین راه وی را مورد ضرب و شتم قرار داده و سپس به زندان رجایی شهر تسلیم کردند، این زندانی صبح امروز در رابطه با اتهامات فوق مجددا به دادگاه فراخوانده شده است و بر اساس پرونده جدید مورد محاکمه قرار خواهد گرفت.
جهانگیر (هوشنگ) بادوزاده، احمد تمویی، علی احمد سلیمان، مصطفی علی احمد و یوسف کاکه ممی پیشتر از سوی دادگاه انقلاب شهرهای ارومیه و مهاباد به ترتیب به ابد، ۱۵ سال، ۵ سال، ۱۰ سال و ۷ سال زندان محکوم شدهاند(1)
انتقال یک دانشجوی کُرد به زندان دیزلآباد کرمانشاه
یک دانشجوی کُرد اهل شهرستان پاوه، بعد از گذشت چهار ماه از بازداشت، همچنان در زندان به سر میبرد، دستگاه قضایی حکومت اسلامی ایران برای آزادی موقت وی تودیع وثیقهی ٢٠٠ میلیون تومانی میطلبد.
معاذ حکیمی دانشجوی کُرد اهل روستای "شرکان" از توابع بخش نوسود، ٢٥ مردادماه از سوی نیروهای امنیتی در تهران بازداشت و تاکنون در زندان دیزلآباد کرمانشاه محبوس است و دستگاه قضایی حکومت اسلامی ایران برای آزادی این شهروند کُرد خواستار وثیقهی٢٠٠ میلیون تومانی میباشد.
معاذ حکیمی دانشجوی کارشناسی ارشد در رشتهی الهیات دانشگاه مذاهب اسلامی تهران است.
در اواخر آبانماه سال جاری معاذ حکیمی از زندان تهران به زندان"دیزل آباد" کرمانشاه منتقل شده بود، ولی علی رغم پیگیری خانوادهاش، نهادهای امنیتی و قضایی هیچ گونه اطلاعی از سرنوشت وی در اختیار این خانواده قرار ندادهاند.
این دانشجوی کُرد در جلسات دینی و بحثهای آیینی شرکت کرده و احتمال میرود دلیل بازداشت این دانشجوی کُرد فعالیتهای مرتبط با آن باشد(2)
٣ سال حبس برای یک فعال سیاسی کُرد در مریوان
دستگاه قضایی حکومت اسلامی ایران سه سال حبس را برای یک فعال سیاسی کُرد صادر کرد.
دادگاه انقلاب شهرستان مریوان، یک جوان کُرد به نام "سامان شاویسی" را به اتهام همکاری با احزاب کُرد اپوزسیون حکومت ایران به تحمل 3 سال حبس محکوم کرد.
"کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی" اعلام کرد: این فعال سیاسی ٢٦ سال سن دارد و دارای دو فرزند نیز میباشد.
سامان شاویسی بعد از بازداشت توسط مأموران امنیتی حکومت اسلامی ایران، ٦ ماه را در سلول انفرادی ادارهی اطلاعات سنندج سپری نموده و مورد اذیت و آزار مأموران قرار گرفته است(2).
از ایجاد مرکز ترک اعتیاد در زندان مهاباد جلوگیری شد
درخواست مجوز یک زندانی سیاسی کُرد برای ایجاد یک مرکز ترک اعتیاد در داخل زندان مهاباد، از سوی مسؤلان این زندانف رد شد.
یک زندان سیاسی کُرد به نام " قاسم رحیمیآذر" از مسؤلان زندان مرکزی مهاباد درخواست دریافت مجوز برای ایجاد یک مرکز ترک اعتیاد در این زندان را کرده است.
گزارش ارسالی حاکی از ان است که شمار مبتلایان به مواد مخدر در زندان شهرهای بوکان و مهاباد رو به افزایش است و بر اساس آمارهای سال گذشته، ٦٣% زندانیان زندان بوکان، به مواد مخدر مبتلا بودهاند
درخواست قاسم رحیمیآذر مبنی بر ایجاد یک مرکز توانبخشی ترک اعتیاد در این زندان، از سوی مسؤلان ادارهی اطلاعات و زندان مرکزی مهاباد رد شده است.
قاسم رحیم آذر" فعال مدنی و کارمند آزمایشگاه بیمارستان بوکان است، که تا کنون دوبار در روز شانزدهم اسفندماه ٨٩ و بیست و دوم آبانماه ٩٠ توسط ادارهی اطلاعات شهرستان بوکان بازداشت گردیده است.
این فعال سیاسی در رسیدگیهای اولیه در دادگاه به اتهام همکاری با یکی از احزاب کُرد اپوزیسیون حکومت اسلامی ایران به هشت سال حبس محکوم، که سپس این حکم از سوی دادگاه تجدید نظر استان به چهار سال کاهش یافت.
قاسم رحیمی آذر هم اکنون در زندان مهاباد به سر میبرد و بدون اینکه اجازهی حضور در دادگاه و دفاع از خود را داشته باشد از کار برکنار شده است(2)
انتقال پدرام نصرالهی به سلول انفرادی و ممنوعیت ملاقات وی
مسئولین زندان سنندج ضمن اعزام پدرام نصرالهی به سلول انفرادی از ملاقات این فعال کارگری در بند ممانعت به عمل آورده و وی را ممنوع الملاقات کردند..
روز دوشنبه ۲۷ آذر ماه خانواده پدرام نصرالهی که برای ملاقات با وی به زندان مرکزی سنندج رفته بودند با ممانعت مسئولین زندان مواجه شدند و به ایشان گفته شد: "پدرام را به سلول انفرادی انتقال دادهاند و تا زمانی که قاضی پرونده دستور ندهد ممنوع الملاقات میباشد."
پدرام نصرالهی در تاریخ ۱۸ اسفند ماه سال گذشته طی یک تماس تلفنی به اداره اطلاعات در سنندج احضار و به مدت ۴۸ روز مورد بازجویی قرار گرفته و سپس با قید وثیقه ۷۰ میلیون تومانی آزاد شده بود.
وی توسط دادگاه انقلاب اسلامی در سنندج به اتهام عضویت در کمیته هماهنگی به ۲ سال حبس و به اتهام اطلاع رسانی به یکی از سازمانهای سیاسی به یک سال حبس محکوم شد.
حکم این فعال کارگری سپس در دادگاه تجدید نظر به ۱۹ ماه حبس تعزیری کاهش یافت و در تاریخ ۲۴ آبان ماه در پی مراجعه به دادگاه انقلاب بازداشت و به زندان مرکزی سنندج منتقل گردید.(1)
سرنوشت یک شهروند کُرد، نامعلوم است
سرنوشت یک شهروند مهابادی پس از بازداشت از سوی مأموران اطلاعاتی حکومت اسلامی ایران، همچنان نامعلوم است.
بیست و ششم آذرماه یک شهروند کُرد به نام "حسن ملاک" از طریق تلفن به ادارهی اطلاعات شهرستان مهاباد احضار و پس از مراجعه به این اداره، بازداشت میشود.
یست و نهم آذرماه ادارهی اطلاعات شهرستان مهاباد یکی از فرزندان حسن به نام "هیوا ملاک" را احضار و پس از چند ساعت بازجویی، وی را آزاد میکنند.
، علی رغم پیگیریهای خانوادهی این شهروند بازداشت شده تا کنون هیچ اطلاعی از علل بازداشت و مکان نگهداری حسن ملاک به آنان داده نشده است.
حسن ملاک طی سالهای ٦٩ تا ٧٨ به طور مداوم تحت کنترل ادارهی اطلاعات بوده و مرتباً مورد بازجویی قرار گرفته و در سال ١٣٧٠ به مدت سه سال در شهر میاندوآب تبعید بوده است(2).
وضعیت فرهنگیان ودانش آموزان
محرومیت معلم سنی مذهب از تحصیل در دانشگاه
محمد مصطفی زاده، معلم عربی دبیرستانهای بوکان که در دانشگاه شهید مدنی تبریز و در مقطع کارشناسی ارشد عربی پذیرفته شده بود از ادامه تحصیل محروم شد.
محمد مصطفی زاده اخیراً طی حکمی مبنی بر اخراج و عدم تأیید و پذیرش وی که از طرف سازمان سنجش آموزش کشور به دانشگاه محل تحصیلش ابلاغ شده وی را مجبور کرده اند که هر چه سریعتر با دانشگاه مذکور تسویه حساب نماید و از ادامه ی تحصیل انصراف نماید.
. این در حالی است که آقای محمد مصطفی زاده قبلاً از طرف حراست و هسته گزینش تهران جهت پاره ای توضیحات در رابطه با اعتقادات مذهبی اش به تهران فرا خوانده شده بود و سپس طی اقدامی مأموران دولت، کامپیوتر و وسایل شخصی اش را در منزلش در بوکان تفتیش و توقیف کردند.
با گذشت سه ماه از تحصیل وی در آن دانشگاه ، مسئولان نظام آموزش عالی بدون ارائه ی هیچ گونه دلیل منطقی و قانع کننده به او، مجبورش کرده اند که سریعاً با دانشگاه فوق تسویه حساب نماید و از ادامه تحصیل باز ماند(1)
حادثه در کمین دانشآموزان ٥ روستای شهرستان روانسر است
به دلیل هر آنچه "عمل نکردن پیمانکاران ادارهی کل نوسازی مدارس استان کرمانشاه" عنوان گردیده، وضعیت تحصیل دانشآموزان پنج روستای شهرستان روانسر، نامناسب میباشد.
مدارس تازه مقاومسازی شدهی روستاهای قلاین، بدرآباد، بنچله، ده لیلی و سریاس از توابع شهرستان روانسر در شرایط نامناسبی قرار دارند.
فرماندار روانسر در گفتوگو با خبرنگار دولتی اذعان داشت که نگران وقوع حادثه برای دانشآموزان است و تصریح کرد: مدیرکل نوسازی و تجهیز مدارس استان کرمانشاه از وضعیت این مدارس مطلع است.
گزارش حاکی از آن است که هماکنون دانش آموزان روستاهای قلاین و ده لیلی در مسجد روستا، کلاسهایشان تشکیل میشود و طول لوله بخاری مسجد روستای قلاین حتی به چهار متر میرسد که با کوچکترین ضربهای ممکن است ریزش کند و حادثه آفرین باشد.
همچنین شرایط مدارس روستاهای بدرآباد و سریاس نیز نامناسب است و فاقد آب و برق و فضای آموزش هستند.
جلال امینی، مدیرکل آموزش و پرورش استان کرمانشاه بروز چنین مشکلاتی در پنج روستای شهرستان روانسر را ناکافی بودن اعتبارات و عمل نکردن پیمانکاران پروژهها به تعهداتشان عنوان کرد.
این روستاها در مسیر خط لولهی اصلی گاز، اما بنابه نظر کارشناسان امر، از بخاری گازی استفاده نمیشود.
انتشار این اخبار درحالی است که روز پانزدهم آذرماه بر اثر انفجار بخاری نفتی در یک مدرسهی دخترانه در روستای شینآباد پیرانشهر ٣٧ دانشآموز ١٠ ساله دچار سوختگی شدند که یکی از آنان فوت کرد.
همچنین چند روز قبل در شهرستان پاوه نیز گزارش رسید که دو مدرسه در بخش نوسود و روستای بانهوره در خطر ریزش و وقوع حادثه میباشند(2)
مطالبه پول مسئولان مدرسهی روستای دیزجمرگور از دانشآموزان
مسئولان مدرسهی روستایی "دیزج مرگور" از توابع شهرستان اروميه از دانشآموزان درخواست کردهاند مبلغی را جهت تأمين سوخت به مسئولان مدرسه پرداخت کنند.
یکی از این مسئولان به دانشآموزان ابلاغ کرده است که هر کدام مبلغ ٣٠ تا ٤٠ هزار تومان به منظور تامین سوخت به مدرسه پرداخت کنند.
این مدرسه تنها مکان آموزشی در منطقه است که دانش آموزان بیش از ٢٠ روستا مانند دربند، نناس، ناز ناز، گولبر، بارستان، نصرآباد، ژاراوی و "بهرده کشک" در آن مشغول به تحصیل میباشند.
پیشتر نیز در شهر"دیزج مرگور" از توابع شهرستان ارومیه از سوی مسئولان مدرسهی خیام جهت تامین سوخت برای گرم کردن کلاسهایشان از دانش آموزان وجه نقد مطالبه کرده بودند.
به این دانشآموزان ابلاغ شده بود که باید هر دانش آموز مبلغ 10 تا 15 هزار تومان پرداخت کند.
مدتی پیش ادارهی آموزش و پرورش شهرستان بوکان با ارسال بخشنامهای برای همهی مدارس این شهر از آنان خواسته بود جهت هزینهی مدارس از هر دانش آموز مبلغ ٥٠ تا ١٠٠ هزار تومان دریافت کنند.
در همین رابطه در مدارس "امیرآباد" و روستای "داشبند" از توابع شهر بوکان به علت تحت فشار قرار دادن دانشآموزان جهت پرداخت پول، چند دانشآموز که حاضر به پرداخت این وجه نقد نشده بودند از مدرسه اخراج شدند نیروهای اطلاعاتی شهر مریوان چندین مکان شهر را تحت نظر قرار داده و نیروهای زیادی را در آنجا مستقر کرده بودند..
محلهی موسک و دارسیران ١ و ٢ مکانهایی بودند که به شدت از سوی نیروهای رژیم تحت کنترل قرار گرفته بود (3)
وضعیت کاسبکاران
نیروهای انتظامی رژیم ایران، در جادهی شمشیرسریاس در منطقهی پاوه، ماشین تعدادی از کاسبکاران را هدف گلوله قرار دادند.
این حادثه جمعه شب مورخهی بیست و چهارم آذرماه اتفاق افتادپس از حمله ی نیروهای نظامی رژیم کاسبکاران، بلافاصله محل را ترک کردند. این اقدام نیروهای نظامی هیچ زیان مالی و جانی را برای کاسبکاران در پی نداشت.
نیروهای نظامی رژیم ایران به صورت مستمر کولبران و کاسبکاران کرد را هدف گلوله قرار داده و روزانه تعدادی از کاسبکاران مرزی کردستان یا جان خود را از دست میدهند و یا اجناس آنان توقیف میگردد(3)
مأموران ادارهی اماکن عمومی نیروی انتظامی مریوان برای مغازهداران و فروشندگان سطح شهر، ایجاد مانع و مشکل میکنند.
روز جمعهی گذشته ادارهی اماکن نیروی انتظامی شهرستان مریوان طی دستورالعملی به کلیهی مغازهداران چهار راه شبرنگ ابلاغ نموده که باید قبل از ساعت ١٢ نیمهشب دوکانهای خود را تعطیل نمایند.
هرگونه تخلفی از اخطاریهی ادارهی اماکن عمومی مریوان، پلمپ مغازه را به دنبال خواهد داشت.
یکی از ایستگاههای مسافربری مریوان-سنندج در چهارراه شبرنگ واقع شده و منبع درآمد مغازهداران میباشد و این تصمیم ادارهی اماکن بدون شک ما را دچار مشکل میکند.
دستورالعمل ادارهی اماکن عمومی نیروی انتظامی درحالی است که شهرستان مریوان به سبب نزدیکی به بازارچهی مرزی باشماق، یکی از شهرهای گردشگری غرب ایران میباشد و بسیاری از مسافران در ساعات شب اقدام به خرید اجناس و کالا میکنند.
همچنین در روز نوزدهم این ماه مأموران شهرداری کامیاران در استان کُردستان اقدام به اذیت و آزار دستفروشان سطح شهر کردند که موجب زخمیشدن یک از شهروندان کُرد به نام "ناصر مظفریان" و انتقال وی به یکی از مراکز درمانی کرمانشاه میشود(2)
. ناجا، ١٢٠ میلیون تومان از اجناس کاسبکاران را مصادرە کرد
مأموران نیروی انتظامی در شهرستان پاوه اقدام به اذیت و آزار کاسبکاران کرده و اجناس آنان را ضبط و مصادره میکنند.
نیروهای انتظامی حکومت اسلامی ایران روز گذشته در مکانی به نام "قلعهگاه" در نزدیکی روستای "شوشمی" از توابع بخش نوسود، کاسبکاران این منطقهی مرزی را در یک کمین قرار داده و کالاهای متعلق به شهروندان را ضبط کردند.
گفته میشود که ارزش ریالی این اجناس بالغ بر ١٢٠ میلیون تومان بوده است.
همچنین مأموران انتظامی بخش نوسود علاوه بر مصادرهی اجناس کاسبکاران کُرد، ١٢ رأس اسب بارکش را نیز به افراد وابسته به حکومت فروخته و این رفتار مأموران موجب نارضایتی کاسبکارن گردید که بازداشت برخی از آنان را بهمراه داشت.
تاکنون از هویت افراد بازداشت شده اطلاع دقیقی در دست نمیباشد.
چند روز قبل شورای تأمین استان کرمانشاه در بخشنامهای کلیه بازارچههای مرزی با اقلیم کُردستان را تعطیل نموده و این اقدام موجب در تنگنا قرار گرفتن کاسبکاران و کولبران کُرد شد، زیرا کولبری تنها منبع درآمد بسیاری از ساکنین مناطق مرزی استان کرمانشاه میباشد.
از دیگر سو نیز گزارش شده که شورای تأمین شهرستان پاوه با انتشار نامهای اعلام کرده که کاسبکاران منطقه باید تا چند روز آینده اسبهای بارکش را بفروشند(2).
تیراندازی به افراد بیگناه
یک دانشآموز کامیارانی هدف گلولهی فرد ناشناسی قرار گرفت
تیراندازی یک فرد ناشناس در شهر کامیاران، زخمی شدن جوانی 16 ساله را درپی داشت.
چند روز قبل یک شهروند کُرد به نام "محمد گرگانی" فرزند عزیز در یکی از خیابانهای شهر کامیاران هدف تیراندازی یک فردناشناس واقع شد.
این جوان ١٦ ساله از اهالی روستای "اَلک" از توابع شهرستان کامیاران است و از ناحیهی دست، پا و شکم به شدت زخمی و به بیمارستان"امام رضا" کرمانشاه منتقل شده است.
محمد گرگانی که دانشآموز دوم دبیرستان میباشد در این حادثه مورد اصابت ٥ گلوله قرار گرفته است.
تا لحظهی انتشار این خبر از هویت فرد ضارب و انگیزهی وی اطلاعی دقیقی در دسترس نمیباشد.
یک منبع مطلع به آژانس کُردپا گفت که چند سال قبل پدر این دانشآموز کُرد توسط مأموران ادارهی اطلاعات شهرستان کامیاران بازداشت و مدتی را در حبس بسر برده است.(2)
وضعیت کارگران
در هر شبانهروز، ٥ کارگر فوت میکنند
شمار کارگرانی که در حین انجام کار جان خود را از دست میدهند روبه افزایش است.
بنابه گزارش سازمان پزشکی قانونی ایران، از آغاز سال جاری تا اواخرمهرماه جمعاً یکهزار و صد و یک تن بر اثر حوادث ناشی از کار جان خود را از دست دادهاند.
طبق آمار این نهاد دولتی که امروز انتشار یافته است، مرگ و میر ناشی از حوادث کار در ٢١٥ روز نخست سال جاری حدود ٢٤% نسبت به بازهی زمانی سال ٩٠ افزایش نشان میدهد.
منبع یاد شده علت افزایش مرگ و میر ناشی از کار را ذکر نکرده است.
در میان این تعداد از کارگران، ١٥ زن دیده میشوند که در حین کار جان سپردهاند.
بیشترین آمار مرگ و میر ناشی از حوادث کاری در هفت ماههی نخست سال جاری مربوط به سقوط از بلندی با٤٥٦ فوتی است.
در بازهی زمانی سال گذشته ٨٨٨ کارگر فوت کردهاند.
همچنین آمار سازمان پزشکی قانونی کشور حاکی از آن است که در ١٠ ساله اخیر( ٨١ــ٩٠) جمعاً نُه هزار ششصد و بیست و پنج نفر در حوادث ناشی از اتفاقات کاری فوت کردهاند.
هر روز در ایران ٥ کارگر جان خود را از دست میدهند.
، در ٩ ماه اخیر جمعاً ٣٦ کارگر در مناطق شهری و روستایی کُردستان ایران بر اثر حوادث کار جان سپردهاند که آمارهای واقعی بیش از این تعداد میباشد.
ضعف در نظارت های دولت، جدی نبودن کارفرمایان در لزوم به کارگیری ابزارهای حمایتی نیروی کار در زمان اجرای پروژهها، نور ناقص، تهویهی نامطلوب، لباس خطرناک و عدم آموزش از دلایل مهم وقوع حوادث کاری در ایران عنوان میشود(2).
کمبود خدمات درمانی درمناطق کرد نشین
اتاق سیتی اسکن بوکان تعطیل میشود
دستگاه "سی تی اسکن" شهر بوکان قادر به ارائهی خدمات درمانی به شهروندان کُرد نیست.
شرکت پیشرو درمانِ بوکان در نامهای به مسئولان شبکهی بهداشت این شهر اعلام نموده که از روز یکم دیماه "فردا"، دیگر قادر به ارئهی خدمات سی تی اسکن نیست و به زیاندهی افتاده است.
وبسایت "بوکان خاتون" با درج این خبر و به نقل از شرکت مزبور مینویسد: بالا رفتن نرخ ارز و هزینهی ١٢٠ میلیون تومانی تعویض تیوب " CTـــ SCAN " بوکان، دلیل زیاندهی دستگاه میباشد.
قطع خدمات درمانی به شهروندان کُرد در شهرستان بوکان درحالی است که شرکت پیشرو درمان بوکان راهکار برون رفت از این مشکل را تامین پزشک و پرداخت حقوق آن از سوی شبکه بهداشت و درمان عنوان میکند.
شهریورماه امسال نیز به مدت ١٥ روز دستگاه سیتیاسکن بیمارستان قلیپور از خدماترسانی بازمانده بود.
همچنین شهرستان بوکان با جمعیت ٢٢٥ هزار نفر فاقددستگاه .عم.آر.آی.است(2)
منابع
1)هرانا
2)کردپا
3)کردستان میدیا

