گزارش هفتگی از نقض حقوق بشر در کردستان فرصتی برای یادآوری وضعیت نگران کننده حقوق بشر در این محدودە جغرافیایی است ، همینطور یادمانی برای قربانیان نقض این حقوق.
گزارش این هفته مشروحیست از وضعیت محمد صدیق کبودوند، شرحی از بازداشتها و صدوراحکام اعدام برای فعالان سیاسی، وضعیت کولبران کرد وکارگران وفشار اداره اطلاعات بر روستائیان منطقه اورامانات و همچنین وضعیت دانشجویان و دانش آموزان
مرخصی محمد صدیق کبودوند و وثیقهی ٥٠٠ میلیون تومانی
دستگاه قضایی حکومت اسلامی ایران برای دادن مرخصی به محمدصدیق کبودوند خواستار وثیقهی پانصد میلیونی شده است
دستگاه قضایی حکومت اسلامی ایران که تصمیم داشت طی روزهای اخیر به محمدصدیق کبودوند، فعال حقوقبشر کُرد مرخصی بدهد اکنون به صورت غیر رسمی به خانوادهی وی اعلام کرده که برای مرخصی کبودوند باید وثیقهی پانصد میلیون تومانی ثبت شوداکنون خانوادهی آقای کبودوند به همراه سازمانهای دفاع از حقوقبشر کُردستان به دنبال تأمین این وثیقه جهت اعطای مرخصی به محمد صدیق کبودوند میباشندرئیس سازمان دفاع از حقوقبشر کُردستان ٥ سال گذشته را بدون مرخصی در زندان اوین سپری کرده است محمدصدیق کبودوند، فعال حقوقبشر، روزنامهنگار و بنیانگذار سازمان دفاع از حقوقبشر کُردستان، روز دهم تیرماه ٨٦ بازداشت و از سوی دادگاه انقلاب تهران به اتهام تلاش علیه امنیت ملی از طریق تأسیس و سرپرستی سازمان حقوق بشر کُردستان به ده سال زندان و همچنین بعدها به اتهام تبلیغ علیه حکومت اسلامی ایران از طریق ارتباط با سازمانهای بینالمللی و کوفی عنان و رسانههای گروهی به یک سال زندان و در مجموع به یازده سال زندان محکوم شد.
سپس این حکم از طرف دادگاه تجدید نظر تهران به ده سال زندان تقلیل یافت کبودوند به علت هفت ماه زندان انفرادی و و ضعیت نامساعد زندان به بیماریهای حاد ریوی، کلیه و پوست و نیز سکتهی مغزی مبتلا شده و تاکنون هیچ اطلاعی از روند درمان بیماریهای وی در دست نیست(1)
بازداشتها
بازاداشت یک شهروند سردشتی و حکم پنج سال زندان برای دو شهروند دیگر
یک شهروند سردشتی توسط نیروهای امنیتی حکومت اسلامی ایران بازداشت، و دو شهروند دیگر از سوی دستگاه قضایی به پنج سال زندان محکوم شدند.
روز شنبه ٢٩مهر ماه یک شهروند کُرد اهل سردشت به نام"محمد شخصی"به اتهام همکاری و ارتباط بایکی از احزاب کُرد اپوزسیون حکومت اسلامی ایران، توسط اداره اطلاعات شهرستان سردشت احضار و بازداشت گردید.
بر اساس یک منبع مطلع، طی دو ماه گذشته این دومین بار است که محمد شخصی به مراکز امنیتی احضار میشود.
دادگاه انقلاب سردشت دو شهروند دیگر این شهرستان را به تحمل پنج سال زندان محکوم کرده است.
فرزاد شیخانی بیستوسه ساله، هفته گذشته از سوی شعبهی یکم دادگاه انقلاب سردشت به اتهام همکاری و ارتباط با یکی از احزاب کُرد اپوزسیون حکومت ایران و عبور غیر قانونی از مرز و فعالیت علیه حکومت، به چهارسال زندان تعزیری محکوم شده است.
در ادامه همین گزارش آمده است، شهروند دیگر به نام آکو 22 ساله و اهل روستای درماناوی ازتوابع شهرستان سردشت است که از سوی شعبهی یکم دادگاه انقلاب این شهر به اتهام تبلیغ علیه حکومت به یک سال زندان محکوم گردیده است.
تا لحظه انتشار این خبر هیچ گونه اطلاعی از سرنوشت شهروند بازداشت شده در دست نیست(1)
صدور احکام اعدام.
تأیید حکم اعدام دو زندانی کُرد به اتهام محاربه
یوان عالی کشور دو شهروند اهل مهاباد به نام های علی افشاری و حبیب (رزگار) افشاری به اتهام محاربه به اعدام محکوم کرد.
وکیل این دو شهروند ضمن تأیید این خبر اظهار داشت: شعبه ۳۲ دیوان عالی کشور حکم اعدام دو شهروند اهل مهاباد به نامهای علی افشاری و حبیب (رزگار) افشاری را تأیید نمود.
وی در ادامه افزود: این دو شهروند پیشتر از سوی دادگاه انقلاب اسلامی مهاباد به اتهام محاربه و افساد فی الارض از طریق عضویت در احزاب غیرقانونی و درگیری با نیروهای حکومتی و... به اعدام محکوم شده بودند که دادنامه تجدیدنظرخواسته، از طرف شعبه ۳۱ دیوانعالی کشور عیناً تأیید گردید
یادآور میگردد علی و حبیب (رزگار) افشاری آبانماه ۸۹ از سوی نیروهای امنیتی بازداشت و هم اکنون در زندان مرکزی ارومیه بسر میبرند(2).
وضعیت کولبران
کشته شدن یک کولبر دیگر کُرد در ارومیه به دست نیروهای انتظامی
سه روز پیش یک کولبر کُرد به نام "سامی مروانیان" اهل روستای "انبی" واقع در منطقهی "ترگور" شهرستان ارومیه به دست مأموران انتظامی حکومت اسلامی ایران کشته شد.
روز هفتم آبانماه یک کولبر دیگر کُرد به نام سامی مروانیان ١٩ ساله و فرزند عبدالله، از ساکنین روستای "انبی" از توابع شهرستان ارومیه کشته شد و امروز جسد این کولبرکُرد توسط چندچوپان پیدا شد که فوراً به پزشکی قانونی ارومیه انتقال داده شد.
تا لحطه انتشار این خبر، جسد این کولبر کُرد تحویل خانوادهاش داده نشده است.
در فاصلهی کمتر از ده روز گذشته سه کولبر کُرد در مناطق مرزی کُردستان ایران از سوی نیروهای انتظامی حکومت اسلامی ایران کشته شدهاند(1).
توقیف اموال جمعی از کاسبکاران در سردشت
نیروهای نظامی رژیم ایران جمعی کولبر در یکی از روستاهای سردشت را مورد حمله قرار داده و اموال آنها را توقیف کردند.
روز هشتم آبانماه سال جاری نیروهای نظامی رژیم ایران، در روستای"ههرزنی" از توابع سردشت در استان آذربایجان غربی پس از محاصره تعدادی از کولبران این مناطق، اموال آنها را توقیف کردند.
درخواست اهالی این روستا مبنی بر پس دادن اموال کولبران، با توهین و تهدید به کشتن پاسخ داده شد(3).
اذیت و آزار پیلهوران شهرستان مریوان توسط نظامیان حکومتی
مأموران نظامی ایران، کولبران و کاسبکاران بازارچهی مرزی "باشماق" را مورد اذیت و آزار قرار میدهند.
طی روزهای اخیر نیروهای نظامی مستقر در مرز شهرستان مریوان کولبران و کاسبکاران کُرد را بدون دلیل مورد اذیت و آزار قرار میدهند.گزارشها حاکی از آن است که مأموران حکومت اسلامی ایران ضمن فشار بر کولبران، کالاها و اجناس همراه آنان را نیز توقیف نموده و در برخی موارد آتش زدهاند.
همچنین نیروهای نظامی ایران تاکنون چندین کولبر و کاسبکار کُرد را در مرز باشماق دستگیر و جریمهی نقدی کرده است.
اذیت و آزار شهروندان شاغل در مرز باشماق جهت امرار معاش روزانه توسط مأموران نظامی حکومت اسلامی ایران در حالی است که بازارچه خوداقدام به صدور کارت پیلهوری برای کولبران و کاسبکاران نموده و اقداماتی از این دست توسط مأموران نظامی کاملاً غیرقانونی میباشد(1).
وضعیت کارگران
اعتصاب مجدد کارگران شرکت جهاد توسعه
کارگران شرکت جهاد توسعه پیمانکار سد بنیر در ۵ کیلومتری روستای نگل از توابع شهرستان مریوان در پی عدم پرداخت حقوقهای معوقه مجددا دست به اعتصاب زدهاند.
به گزارش کمیته هماهنگی , کارگران این پیمانکاری در اعتراض به عدم پرداخت حقوقهای معوقه خود در ۲۸ مهر دست به اعتصاب زده بودند که با وعده کارفرما مبنی بر پرداخت حقوقهای معوقه آنان طی یک هفته به سر کار خود بازگشته بودند.
در پی عدم تحقق این وعده، در روز سه شنبه ۸ آبان ماه مجددا تمام کارگران در بخشهای مختلف و رانندگان ماشینهای سنگین، نگهبانان و راننده آمبولانس دست به اعتصاب زده و بر ادامه اعتصاب خود تا دستیابی به مطالباتشان تاکید کردهاند(2).
تجمع اعتراضی کارگران شرکت تارا در کامیاران
کارگران شرکت تارا که کار آبیاری تحت فشار دشت بیلوار کامیاران را به عهده دارند، در یک اقدام اعتراضی دست از کار کشیدند
روز چهارشنبه دهم آبان ماه، کارگران شرکت تارا در اعتراض به عدم پرداخت حقوق ۵ ماه گذشته خود، در روستای باتمان درمقابل درب این شرکت تجمع کردند
بر اساس همین گزارش، کارفرمای این شرکت که در مراحل پایانی کار خود قرار دارد، از پرداخت حقوق کارگران خودداری مینماید.
گفتنی است تا لحظه تنظیم خبر تجمع کارگران شرکت تارا در مقابل این شرکت همچنان ادامه دارد(2).
در شهرستان دهگلان از پرداخت دستمزد ٨٥ کارگر خودداری میشود
دو شرکت تولیدی و خدماتی در استان کُردستان از پرداخت حقوق معوقه و عیدی کارگران شاغل در این کارگاهها خودداری میکنند.
برپایهی گزارش تارنمای اتحادیهی آزاد کارگران ایران، شرکت لبنیاتی " بَفرین " واقع در مسیر جادهی دهگلان ــ سنندج به بهانهی عدم وصول هزینهی حاملهای انرژی، دستمزد ٦٠ کارگر قراردادی شاغل در کارخانه را پرداخت نمیکند.
شرکت لبندوش غرب" حقوق دو ماه کارگران و نیز بیمهی روزهای مرخصی اجباری را واریز نمیکند و حتی یکی از کارگران شاغل مدعی شده که در ماه جاری ٥ کارگر به سبب اذیت و آزار کارفرما به صورت داوطلبانه تسویه حساب کردهاند.
همین منبع در خبر دیگری از استان کُردستان اعلام کرده که ٢٥ کارگر نمایندهی تعمیرات پس از فروش "ایران خودرو" در شهرستان دهگلان حقوق دو ماه قبل خود را دریافت ننمودهاند.
این کارگران هُشدار میدهند که در صورت عدم پرداخت دستمزدها، از روز چهاردهم آبانماه اعتصاب خواهند کرد.
پیشتر نیز کارگران شرکت مهندسیِ "تارا" در شهرستان کامیاران در اعتراض به عدم پرداخت حقوق ٥ ماه گذشتهی خود مقابل درب این شرکت در روستای باتمان تجمع نمودند.
کارگران سد آزاد روستای "بَنیدر" واقع در بخش کلاترزان سنندج هم به دنبال عدم پرداخت دستمزد خود در اعتصاب بسر میبرند(1).
فشار ادارهی اطلاعات بر خانوادهی روستاییان منطقهی اورامانات
نیروهای امنیتی حکومت اسلامی ایران چهار خانوار روستایی شهرستان سروآباد را تحت فشار و تهدید قرار دادهاند.
مأموران اطلاعاتی شهرستان سروآباد مدتی است که اعضای چهار خانوار ساکن روستای "درهکی" را تحت آزار و اذیت قرار داده و فشار نیروهای امنیتی موجب ترس و نگرانی میان اعضای این خانواده شده است.
ادارهی اطلاعات به این چهار خانوادهی کُرد اعلام کردهاند که باید آنان را در جریان وضعیت زندگی فرزندانشان که در خارج از کشور میباشند، قرار دهند.
چند تن از اعضای این خانوادهها به دلایل مختلف و از چند سال قبل مجبور به خروج از ایران شده و هماکنون ساکن کشورهای اروپایی هستند.
همچنین گزارشها حاکی از آن است که نهادهای امنیتی منطقهی اورامانات به شهروندان مناطق مرزی هُشدار دادهاند که باید هرگونه رویدادی در منطقه را گزارش، و کولبران و کاسبکاران کُرد مسئول عواقب چنین رویدادهایی میباشند.
این تعداد بر اساس آمار ثبت شده در مرکز آمار آژانس کُردپا انتشار یافته و احتمال میرود شمار کولبران کشته شده، بیش از این تعداد باشد(1)
وضعیت دانشجویان ودانش آموزان
ادامهی فشارهای امنیتی بر دانشجویان دانشگاه سنندج
علیرغم گذشت ده روز از آغاز مشکلات دانشجویان دانشگاه کُردستان در سنندج و وعدەهای مسؤلین، اما کماکان مشکلات بدون راه حلی مناسب باقی مانده و فشار نهادهای امنیتی بر دانشجویان ادامه دارد.
. مسؤلان و حراست دانشگاه کُردستان ضمن هُشدار و تهدید دانشجویان، به آنان گفتهاند که اگر به اعتراضات خود پایان ندهند، تمام افرادی را که در این اعتصاب شرکت نموده و عکس آنان در حراست دانشگاه موجود است، احضار و به تندی با آنان رفتار خواهد شد.
پیشتر پنج دانشجو این دانشگاه به بهانهی سازماندهی اعتراضات دانشجویی توسط حراست دانشگاه احضار و به محرومیت از ادامهی تحصیل و اخراج از دانشگاه تهدید شدند.
اعتراض دانشجویان دانشگاه کُردستان به علت کیفیت بد غذا و قطع وعدهی غذایی روزهای پنجشنبه صورت گرفت که مسؤلین دانشگاه به بهانهی مشکلات اقتصادی و کمی اعتبارات مالی چنین تصمیمی را اتخاذ کردهاند.
مسؤلین دانشگاه جهت از سرگیری وعدهی غذایی روزهای پنجشنبه دو شرط گذاشتهاند؛ نخست غذا باید "کنسرو ماهی" یا همان جوجه ی قبل باشد که نرخ هر پرس ١٥٠٠ تومان است دوم دانشجویان دختر و پسر نباید در محوطهی دانشگاه با هم ارتباط داشته باشند.
بیش از ١٠٠٠ دانشجوی دانشگاه کُردستان در سنندج به مدت دو روز در سی ام مهر ماه و یکم آبانماه دست به اعتصاب زده و نسبت به کیفیت بد غذای دانشگاه اعتراض کردند(1).
اخراج چند دانش آموز بوکانی به علت عدم پرداخت پول
دارهی آموزش وپرورش شهرستان بوکان طی ارسال بخشنامهای برای کلیهی مدارس این شهر، از آنها خواسته برای تأمین هزینهی مدارس مبلغ پنجاه تا صد هزار تومان از هر دانش آموز دریافت کنند.
ادارهی آموزش و پرورش شهرستان بوکان با ارسال بخشنامهای به اطلاع دانش آموزان شهر بوکان و حومه رسانده است که با هدف حل مشکلات اقتصادی مدارس هر دانش آموز باید مبلغ پنجاه تا صد هزار تومان پرداخت نماید.
در روزهای گذشته در مدارس "امیر آباد" و روستای داشبند ازتوابع بوکان درپی فشار به دانش آموزان بیبضاعت به منظور پرداخت پول، چند دانش آموز از مدرسه اخراج شدهاند.
همچنین در روزهای اخیر به سبب کمبود اعتبار مالی در ادارهی آموزش و پرورش شهرستان مریوان، دانشآموزان مؤظف به پرداخت پنجاه هزار تومان هزینهی تحصیلی شدند(1).
کردپا(1)
هرانا(2)
کردستان میدیا(3)

