گزارش هفتگی از نقض حقوق بشر در کردستان فرصتی برای یادآوری وضعیت نگران کننده حقوق بشر در این محدودە جغرافیایی است، همینطور یادمانی برای قربانیان نقض این حقوق.
گزارش زیرمشروحیست از وضعیت زندانیان و فرهنگیان، بازداشتهای خودسرادنه، وضعیت کولبران کرد، نقض مبانی حقوق محیط زیست و همچنین تیراندازی به افراد بیگناه
ـ وضعیت زندانیان
ارومیه : انتقال پنج زندانی کُرد به بازداشتگاه
پنج زندانی کرد به دستور مسئولين زندان اروميه به بازداشتگاه یک نهاد امنیتی منتقل شدند.
صبح روز پنج شنبه 20 مهرماه جاری، پنج زندانی محبوس در زندان مرکزی شهر اروميه به نام های علی احمد سليمان، احمد تموئی، جهانگير(هوشنگ) بادوزاده، يوسف کاکه¬ممی و مصطفی علی احمد به دستور مسئولين زندان اروميه به بازداشتگاه یکی از نهادهای امنیتی در این شهر، منتقل شدند.
تا لحظه تنظيم خبر از علت انتقال اين پنج زندانی اطلاعی به دست نيامده است
يادآور میگردد که احمد تموئی به اتهام ارتباط با يکی از احزاب کُرد به ۱۵ سال زندان، مصطفی علی احمد به اتهام اقدام عليه امنيت به 7 سال حبس، يوسف کاکه ممی به اتهام همکاری با يکی از احزاب اپوزيسيون به 9 سال حبس و علی احمد سلیمان به 5 سال زندان محکوم شدهان(1)د.
ضرب و شتم شدید یک زندانی در زندان سنندج
روز یکشنبه بیست و سوم مهر 91 ، یک زندانی اهل کامیاران به نام نعمت اسحاقی به بهانه نرفتن به ورزش به دفتر رئیس زندان احضار و در آنجا به شدت مورد ضرب و شتم قرار گرفت.
بنا به گزارشهای واصله از زندان سنندج، مسئول تربیت بدنی زندان به اسحاقی اجازه حضور در باشگاه را نداده و وی به این خاطر به رئیس زندان شکایت برده است، که بدنبال آن اسحاقی به دفتر رئیس زندان فراخوانده و در آنجا توسط چند نفر به شدت مورد ضرب و شتم و اهانت قرار گرفته است.
یادآور می گردد نعمت اسحاقی که اهل روستای تا از توابع کامیاران می باشد حدود سه سال پیش توسط نیروهای امنیتی بازداشت و سپس به اتهام همکاری با یک حزب مخالف از طرف دادگاه انقلاب سنندج به 12 سال حبس محکوم شده بود، که این حکم در دادگاه تجدید نظر به 9 سال کاهش یافت. (1)
چهار سال حبس بدون مرخصی زندانی کرد
یک شهروند بوکانی که بیش از چهار سال است در زندان بسر می برد تا کنون از مرخصی و انتقال به شهر محل سکونت خود محروم بوده است.
بیش از 4 سال است در زندان بسر می برد و سه سال از ایام بازداشت خود را در زندان اصفهان و مدتی را در زندان خوی سپری کرده و اخیراً به زندان ارومیه منتقل شده است و در تمام این مدت با مرخصی و انتقال وی به شهر محل سکونت ) مخالفت به عمل آمده است.خانواده اش بوکان
لازم به ذکر است که دادگاه انقلاب اسلامی مهاباد، یوسف رحمانی پور را به اتهام عضویت در یکی از احزاب مخالف و اقدام علیه امنیت به تحمل 5 سال حبس محکوم نموده است(1).
محکومیت یک فعال کارگری در سنندج به زندان
چهارشنبه ۲۶ مهر ۱۳۹۱
یک فعال کارگری توسط دادگاه تجدیدنظر استان کردستان به زندان محکوم شد
یک شهروند سنندجی به نام پدرام نصرالهی از سوی دادگاه تجدید نظر استان کردستان به حبس محکوم شد.
بر اساس همین گزارش، دادگاه انقلاب اسلامی سنندج این فعال کارگری را به اتهام عضویت در کمیته هماهنگی و ارسال خبر به یکی از گروههای مخالف به 3 سال حبس محکوم نمود که این حکم بعد از اعتراض نامبرده ، به دادگاه تجدیدنظر استان کردستان ارجاع و پس از رسیدگی به یک سال و هفت ماه کاهش یافت.
لازم به ذکر است نصرالهی سال گذشته نیز مدتی را در حبس بسر برده و با قرار وثیقه 70 میلیونی از زندان آزاد شده بود. (1)
یک زندانی سالخورده سیاسی کُرد در زندان زاهدان دست به اعتصاب غذا زد
یک زندانی سیاسی اهل پیرانشهر در زندان زاهدان در اعتراض به عدم رسیدگی و بی توجهی به وضعیت جسمی از سوی مسئولین زندان دست به اعتصاب غذا زد.
محمد امین اگوشی ٥٣ ساله که به اتهام امنیتی قریب به ٥ سال است در زندان زاهدان به سر میبرد، پیشتر از مسئولان زندان درخواست کرده بود که به وضعیت جسمی وی رسیدگی کنند اما مسئولان زندان زاهدان در پاسخ به درخواست این زندانی سیاسی کُرد هیچ اقدامی انجام نداده و وی نیز در اعتراض به وضعیت موجود به ناچار دست به اعتصاب غذا زده است.
به گزارش سایت هرانا، این معلم بازنشسته از آغاز اعتصاب توسط مامورین امنیتی رژیم در زندان زاهدان به سلول انفرادی منتقل گردیده است.
محمد اگوشی ٥٣ ساله،سال ١٣٨٦ به همراه چند نفر دیگر دستگیر و به زندان ارومیه منتقل گردیدند.
سازمان قضایی نیروهای مصلح رژیم،در ابتدا این زندانی را به اعدام محکوم کرده ،اما بعدا حکم وی به ١٠ سال زندان تعزیری تقلیل یافت.
این معلم کُرد چندی پیش در نامهای اعلام کرده بود که وضعیت جسمیاش وخیم و اگر به آن رسیدگی نشود دست به اعتصاب خواهد زد.
تا لحظه انتشار این خبر از وضعیت سلامتی این زندانی سیاسی سالخورده کُرد اطلاعی در دست نمیباشد(3).
انتقال پنج زندانی سیاسی کُرد به مکانی نامعلوم
پنج زندانی سیاسی کُرد، ٧ روز پیش از زندان مرکزی ارومیه به مکانی نامعلوم منتقل گردیدند.
یوسف کاکهممی، علی احمد سلیمان، احمد تمویی، بیژن بادو زاده و مصطفی علی احمد ٥ زندانی سیاسی هستند که از سوی حفاظت اطلاعات زندان ارومیه احضار شده اما قریب به یک هفته است که از سرنوشت آنها هیچ اطلاعی در دست نیست.
به گزارش کمپین بینالمللی حقوق بشر این چند زندانی پیشتر نیز از سوی اداره اطلاعات و حفاضت زندان مورد فشار و تهدید قرار گرفتهاند.
هر کدام از این زندانیان، احمد تمویی ١٥ سال، علی احمد سلیمان ٥ سال، مصطفی علی احمد(شهروند اهل سوریه) ١٠ سال و یوسف کاکهممی به ٧ سال زندان محکوم شدهاند.
در همین ارتباط جهانگیر (بیژن) بادوزاده هم به اتهام محاربه از سوی دادگاه انقلاب رژیم به حبس ابد محکوم شده است.
اتهام تمامی این زندانیان همکاری با یکی از احزاب کُرد اپوزیسیون رژیم ایران میباشد. (3)
ـ وضعیت فرهنگیان ودانشجویان
کردستان : ممنوع التدریس شدن چهار فرهنگی
چهار نفر از معلمان استان کردستان ممنوع التدریس شدند.
چهار تن از معلمان شهرستان دیواندره واقع در استان کردستان به اسامی زیر ممنوع التدریس شدند:
صابر خالدیان - دبیر دینی و عربی - لیسانس - ۲۳ سال خدمت
رئوف حسینی - دبیر دینی و عربی راهنمایی - لیسانس - ۱۸ سال سابقه
ادریس رنجبر - مشاور ابتدایی - لیسانس - ۱۲ سال سابقه
عطاالله سلیمی - دبیر علوم تجربی - لیسانس - ۲۳ سال سابقه
یادآور می گردد پیشتر نیز در دو نوبت، ۲۱ نفر از دبیران و معلمان اهل سنت کردستان که آنها هم از اعضای مکتب قرآن بودند، ممنوع التدریس شددندد. (1)
اخذ تعهدنامه از دانشجویان دانشگاه پیامنور مریوان
حراست و مسئولان دانشگاه پیام شهرستان مریوان با احضار دانشجویان آنان را مجبور به پُر کردن تعهدنامه میکند.
طی روزهای اخیر چندین دانشجوی کُرد بهمراه خانوادههای آنان از سوی حراست دانشگاه پیام نور مریوان احضار شده و با ارائهی تعهدنامه از آنان خواسته شده که هیچ عمل غیرقانونی و فعالیت دانشجویی انجام ندهند
یک منبع مطلع به خبرنگار کُردپا گفت که مسئولان دانشگاه پیامنور مریوان مانع از برگزاری دورههای آموزشی زبان کُردی توسط اساتید مجرب شده و در دستورالعملی کلیهی این کلاسها را ملغی اعلام کردهاند.
همچنین حراست و مرکز بسیج دانشگاه پیامنور مریوان کلاس درس دانشجویان را بر اساس جنسیت از یکدیگر تفکیک نموده و این اقدام موجب نگرانی دانشجویان و خانوادههای آنان شده است.
دانشجویان دانشگاه پیامنور مریوان در چند سال اخیر فعالیتهای فرهنگی مؤثری انجام دادهاند و تعداد نیز از دانشجویان به دلیل فعالیت صنفی-دانشجویی از سوی نیروهای امنیتی حکومت اسلامی ایران بازداشت شدهاند(2).
ـ بازداشتهای خودسرانه
نیروهای سپاه و مأموران شهرداری سنندج، ٧٠ واحد مسکونی را تخریب کردن
چند روز قبل نیروهای نظامی حکومت اسلامی ایران با همکاری مأموران شهرداری سنندج، ١٠ شهروند ساکن روستای "دوشان" را بازداشت کردند.
نیروهای نظامی سپاه پاسداران مستقر در پادگان "امام علی" واقع در جادهی کمربندی شهر سنندج و با همکاری مأموران شهرداری به روستای دوشان از توابع بخش مرکزی مراجعه و اقدام به تخریب ٧٠ واحد مسکونی شهروندان میکنند.
خبر ارسالی حاکی از آن است که این اقدام نیروهای حکومتی با واکنش ساکنین روستا مواجه گردید که در این اعتراض جمعی، ١٠ شهروند کُرد توسط مأموران نظامی ایران بازداشت شدند.
هویت افراد بازداشتشده و محل نگهداری آنان تاکنون برای آژانس کُردپا نامشخص میباشد.
طی سالهای اخیر به ویژه یک سال گذشته، نرخ زمین و مسکن در شهر سنندج سیر صعودی داشته و گرانی مصالحه ساختمانی و افزایش نرخ ارز باعث شده که تراکم جمعیت به حاشیهی شهر سنندج سرازیر گردد و در این میان ساکنین روستاهای قار، گرميدر، سرينجانه و كانیكوچک به روستای دوشان در 5 کیلومتری سنندج کوچ کنند.
سنندج با جمعیتی بالغ بر ٤٠٠ هزار نفر جمعیت، بیست و سومین شهر ایران است(2).
چند روز پیش و در اقدامی عجیب نیروهای نظامی حکومت اسلامی ایران در سد داریان شهرستان پاوه یک جوان 17 ساله را بازداشت و به زندان منتقل کردند.
مورخه بیست و دوم مهرماه، یک جوان 17 ساله به نام عبید سجادی که به گفته شاهدان عینی از نظر عقلی در سلامت کامل به سر نمیبرد، توسط نیروهای نظامی بازداشت و به زندان منتقل گردید.
شاهدان حاضر در صحنه به خبرنگار کُردپا گفتهاند که نیروهای نظامی در هنگام بازداشت دست و پای این جوان کُرد را بسته و با ضرب و شتم وی را با خود بردند.
به گفتهی خانوادهی عبید سجادی و پیگیریهای آنان نسبت به سرنوشت فرزندشان تا کنون هیچ دلیلی مبنی بر بازداشت او از سوی نیروهای نظامی حکومت به آنان ابلاغ نشده است.
معلول بودن عقلی این جوان 17 ساله و بازداشت بی دلیل وی توسط نیروهای نظامی موجبات نگرانی و تعجب شاهدان صحنه در سد داریان پاوه را فراهم آورد.
این جوان 17 ساله کماکان در زندان و بازداشت به سر میبرد(2)
بازداشت یک شهروند کُرد و بی خبری از سرنوشت وی
با گذشت یک هفته از بازداشت یک شهروند کُرد اهل نوسود تا کنون از سرنوشت وی اطلاعی در دست نمیباشد.
حدود یک هفته پیش یک شهروند کُرد به نام توفیق محمد امینی توسط نیروهای ادارهی اطلاعات حکومت اسلامی ایران بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل گردید.
به نقل از یک منبع مطلع، از زمان بازداشت این شهروند اهل روستای "هانه گرمله" از توابع نوسود تا کنون خبری از وضعیت، محل بازداشت و اتهامات احتمالی وارده به وی در دسترس نمیباشد(2)
ـ وضعیت کولبران
نظامیان ایران در مرز سردشت یک شهروند کُرد را به شدت زخمی کردند
شامگاه روز پنجشنبهی هفتهی گذشته یک شهروند کُرد هدف شلیک مستقیم نیروهای نظامی ایران قرار گرفت و زخمی شد.
روز بیستم مهرماه در مناطق مرزی شهرستان سردشت جوانی 22 ساله به نام "ابوبکر مولانایی" فرزند علی از سوی نیروهای نظامی حکومت اسلامی ایران هدف گلوله واقع شد.
به علت شدت جراحات وارده، این شهروند کُرد به یکی از مراکز درمانی شهر "سلیمانیه" اقلیم کُردستان انتقال و بعد از عمل جراحی به بیمارستان شهر قلعه دیزه منتقل گردید
ابوبکر مولانای از اهالی روستای گولان سفلی می باشد که برای امرار معاش خود وخانوادهاش در مرز منطقه سردشت مشغول کاسبی بوده است .
همچنین در تیراندازی نیروهای حکومتی نیز 8راس اسب باربر کاسبکاران تلف شدند.
طی مهرماه امسال 7 کولبر کُرد در نتیجهی شلیک مستقیم نیروهای نظامی-انتظامی حکومت اسلامی ایران جان خود را از دست داده و 8 تن دیگر نیز زخمی گردیدهاند(2).
کشته و زخمی شدن دو کولبر کُرد در مناطق مرزی شهرستان ارومیه
بر اثر تیراندازی مأموران هنگ مرزی شهرستان ارومیه یک کولبر کُرد جان خود را از دست داد.
شامگاه روز بیستودوم مهرماه در مناطق اطراف روستای "راژان" از توابع بخش سیلوانه، نیروهای انتظامی حکومت اسلامی ایران با شلیک مستقیم به کولبران کُرد موجب کشته و زخمی شدن دو کولبر شدند.
خبرنگار آژانس کُردپا هویت کولبر جان باخته را "حبیب سعادتیان" فرزند حسین اعلام کرد.
همچنین در جریان تیراندازی نیروهای انتظامی یک کولبر دیگر به نام "شمسالدین کولَکی" فرزند نعمان به شدت زخمی و به بیمارستان ارومیه منتقل گردید.
جسد حبیب سعادتیان نیز به پزشکی قانونی شهرستان ارومیه انتقال یافته است.
در ادامهی گزارش ارسالی آمده است که در تیراندازی مأموران انتظامی ایران، حدود 60 رأس اسب باربر شهروندان کُرد نیز تلف گردیده است(2).
ساکنین راژان ارومیه روز جمعه در اعتراض به کشته شدن کولبران کُرد اعتصاب میکنند
ساکنین یکی از شهرهای مرزی استان آذربایجانغربی در اعتراض به کشتار کولبران کُرد توسط نظامیان حکومت اسلامی ایران، فراخوان عمومی صادر کردند.
مردم ساکن شهرک "راژان" از توابع شهرستان ارومیه نسبت به کشتهشدن یک کولبر جوان کُرد به نام "حبیب سعادتیان" که روز بیست و دوم مهرماه در اطراف راژان توسط نیروهای انتظامی کشته شد واکنش نشان داده و خواستار اعتصاب و اعتراض شهروندان مناطق "ترگور" و "مرگور" پس از نماز جمعهی هفتهی جاری شدهاند.
فقر و تنگدستی بر زندگی بخشی بزرگ از زندگی مردم کُرد مناطق کُردنشین ایران سایه افکنده است، فشار اقتصادی ساکنین این مناطق را مجبور ساخته تا برای تأمین ابتداییترین مایحتاج زندگی، به شغل کاذب و پر مخاطرهی کولبری پناه ببرند، شغلی که بیسرپرست شدن مستمر زنان و کودکان مظلوم را در پی داشته است
اما نیروهای نظامی حکومت ایران نه تنها کولبران نیازمند مرزی را هدف گلوله قرار داده و کشته و زخمی میکنند، بلکه در تازهترین مورد نظامیان پاسگاه "کوه خلیل"در اقدامی کاملاً غیر انسانی یک کولبر کُرد دیگر را بازداشت و مورد ضرب و شتم شدید قرار داده و در عملی وحشیانه و در هنگام بازداشت به وی شلیک، که پس از چند روز جان خود را از دست میدهد(2).
ـ نقض مبانی حقوق محیط زیست
دریاچهی ارومیه از خشک شدن تا سوء مدیریت دولتی
یک مقام بلندپایهی حکومتی در ایران، وضعیت زیستمحیطی دریاچهی ارومیه را مبهم و دردناک توصیف کرد.
شرایط امروزی دومین دریاچهی شور جهان بسیار وخیم است و بنابه آمار ادارهی کل محیطزیست استان آذربایجانغربی میزان نمک متعارف در آب دریاچه از مرز 400 گرم در لیتر گذشته و به کریستاله تبدیل شده است.
رئیس سازمان محیطزیست و معاون رئیسجمهور ایران در اظهاراتی تأسفبرانگیز گفت: از 14 سال قبل تاکنون 120 هزار کیلومتر از وسعت دریاچهی ارومیه کاسته شده یعنی یعنی خشک شدن بیش از 70% عرصه آبی دریاچه.
خبرگزاری مهر به نقل از "محمدجواد محمدیزاده" اعلام کرد: فعالیتهای گستردهی عمرانی از جمله ایجاد جاده، احداث پل، افتتاح سدهای مختلف بر روی دریاچه و حوضههای آبریز آن بدون در نظر گرفتن ملاحظات زیستمحیطی انجام گرفته را از دلایل وضعیت بسیار مبهم و دردناک این دریاچه عنوان کرد.
استانهای کُردستان، آذربایجانغربی و شرقی جزو مناطق آبریز دریاچهی ارومیه هستند.
همچنین گزارش شده که وجود بیش از 24 هزار حلقه چاه غیرمجاز و سوء مدیریت دولتی در استان آذربایجانغربی، یکی از دلایل خشک شدن دریاچه میباشد.
طبق تحقیقات و مطالعات انجام گرفته بر زیست بوم حوضه آبریز دریاچه ارومیه، این دریاچه تا کمتر از 20 سال آینده دچار بحران شدیدی میشود.
جزایرهی نُه گانهی دریاچه که محل سکونت گوزن زرد ایرانی میباشد دچار بحران شده و از این تعداد، پنج جزیره بزرگ به خشکی متصل شدهاند.(2)
سالانه حدود یک میلیارد متر مکعب آب در حوزهی آبریز دریاچهی ارومیه تبخیر میشود.
جنگلهای "شمال بدون رطوبت ایران" در معرض نابودی قرار دارند
مراتع جنگلی شهرستان سردشت به دلیل کمبود اعتبار مالی با خطر تهدید و تخریب جدی مواجه است.
از مجموع 120 هزار هکتار جنگلهای استان آذربایجانغربی 80 هزار هکتار آن در محدودهی شهرستان سردشت واقع شده که به گفتهی یکی از اعضای شورای شهر سردشت این سرمایهی ملی به سبب ضعف در مدیریت، کمبود نیروی انسانی و تجهیزات حفاظتی در معرض نابودی قرار دارد.
همین منبع، قطع غیرمجاز، بروز آتشسوزی و تغییر کاربری را از دیگر عواملی دانست که صیانت و توجه به مراتع جنگلی را تهدید جدی میکنند.
آتشسوزی عمدی که گزارشات ارسالی به آژانس کُردپا حاکی از دست داشتن مأموران حکومتی و نهادهای دولتی است در مراتع جنگلی کُردستان ایران روی میدهد و شهرستان مریوان و سروآباد جزو مناطقی هستند که بیشترین خسارت به جنگلها وارد شده است.
کمبود محیطبان در ادارات منابع طبیعی کشور خود یکی از دلایل اصلی تخریب جنگلها میباشد و تاکنون بسیاری از مراتع جنگلی در زاگرُس فاقد محیطبان و تجهیزات مراقبت هستند.
سرپرست اداره جنگلکاری و جنگلداری منابع طبیعی و آبخیزداری استان آذربایجانغربی اذعان داشت که از 101 هزار هکتار جنگل استان تنها 400 هکتار از جنگلهای سردشت و پیرانشهر تحت پوشش طرح اصلاح و احیا قرار دارند.
هماکنون آفات جنگلی نظیر "موخور"، تنهی 850 هکتار از درختان منطقهی سردشت را تهدید میکند.
سرانه جنگل در آذربایجانغربی چهار دهم درصد است.
منطقهی سردشت با موقعیت کوهستانی، جنگلهای انبوه، درههای سرسبز، رودخانههای پرآب و طبیعت بسیار زیبا به "شمال بدون رطوبت ایران" معروف است.
شهرستان سردشت دارای 270 روستا با جمعیت بیش از 60 هزار نفر است که از این تعداد بیش از 50 هزار نفر در 200 روستای جنگلی منطقه زندگی می کنند(2).
مأموران هنگ مرزی مریوان، عامل آتشسوزی مراتع جنگلی کُردستان
در طی یک هفتهی اخیر، پنج حالت آتشسوزی در مراتع جنگلی اطراف یکی از روستاهای تابعهی شهرستان مریوان به وقوع پیوسته است
جنگلهای طبیعی روستای "دولابی
از توابع بخش خاوومیرآباد طی روزهای گذشته طعمهی حریق شده و خساراتی به محیطزیست منطقه وارد شده است.
گزارش ارسالی میافزاید که در یک هفتهی اخیر این پنجمین بار است که مراتع جنگلی در مرز شهرستان مریوان دچار آتشسوزی میشوند.
همچنین شهروندان محلی به خبرنگار کُردپا گفتهاند که مأموران هنگ مرزی مستقر در پاسگاه روستای دولابی اقدام به آتشزدن مراتع جنگلی کردهاند و تاکنون هیچ نهاد حکومتی پاسخ شرایط بوجود آمده نیست.
بنابه آمار انجمن سبز چیا، در چهار ماه اخیر بیش از 170 حالت آتشسوزی در مناطق اطراف شهرستان مریوان و سروآباد روی داده است.
انجمن سبز چیا در مریوان مهمترین انجمن فعال در عرصهی حفظ محیطزیست مناطق غربی استان کردستان میباشد(2). "
جنگلهای مریوان طعمه حریق شده است جمعه 28 مهر ماه
در ادامه آتش سوزی های مکرر شهرستان های مریوان و سروآباد، ده ها هکتار از مراتع و جنگلهای روستای "دوله بی" از توابع شهرستان مریوان در استان کردستان به دست افرادی ناشناس طعمه حریق شد.
این آتشسوزی که بیستم مهرماه جاری آغاز شده تاکنون بعد از گذشت هفت روز بیش از ده ها هزار هکتار از رویش گاههای جنگلی را نابود کرده است.
شریف باجور تصریح کرد: هر هکتار از عرصههای جنگلی، زیستگاه هزاران درختچه و گونه گیاهی و جانوری است که بر اثر آتشسوزیهای اخیر از بین رفتهاند.
وی افزود: طی این آتشسوزیها گونههای مختلف جنگلی عمدتا از نوع بلوط " که عمر برخی از آنها بیش از هزار و دویست سال تخمین زده میشود" در آتش سوختهاند.
باجور اذعان داشت: این در حالی است که اوایل سال با وجود بارندگی های مکرر و مناسب طبیعت این شهرستان ها رنگ و بوی خاصی به خود گرفته و کاملا سرسبز شده بودند.
وی درباره اقدامات اطفای حریق گفت: بهدلیل عدم امکانات و تجهیزات مناسب آتش نشانی در مریوان، هر روز بیش از دو اکیپ 5 نفره با تجهیزات ابتدایی برای مقابله با این آتشسوزی به محل اعزام شده اند.
مسئول کمیته پیشگیری از آتش سوزی انجمن سبز چیا مریوان اظهار داشت: متاسفانه مهار آتش سوزی در بعضی نقاط آن با ماشین های آتش نشانی ممکن نیست که با این وجود نیاز به بالگرد است.
وی ادامه داد: سال های گذشته از بالگرد برای اطفای حریق استفاده شد که متأسفانه بهدلیل نقص فنی و ضعف مانور نتوانست در این زمینه مؤثر واقع شود.
باجور خاطرنشان کرد: متاسفانه وضعیت اسفناکی بر جنگل های مریوان و سروآباد حاکم است به طوری که می توان گفت مردم محلی و گروه های امدادی به دلیل تداوم آتش سوزی در این شهرستان و روستاهای اطراف ناامید شده اند.
وی یادآور شد: امیدواریم در مریوان شهری که بیشترین پوشش جنگلی را دراستان و حتی غرب کشورر داراست به یگان متخصص و پیشرفته ویژه اطفاء حریق مجهز شود و مسئولان استانی و کشوری نیز برای پیگیری این موضوع اقدام کنند چرا که منافع ملی هر روز در حال خاکستر شدن است.
بر اساس گزارش انجمن سبز چیا مریوان در سال جاری نزدیک به 160مورد آتش سوزی در جنگل های مریوان و سروآباد به ثبت رسیده است.
گفتنی است پدیده آتش سوزی پدیده خطرناکی است که طی چند سال اخیر به عنوان تهدید زیست محیطی درجنگل های مریوان و سروآباد آغاز شده و علیرغم تمام اقدامات و وعده های مسئولان تاکنون فکری برای مهار آتش سوزی در این جنگل ها نشده یا جنبه عملیاتی پیدا نکرده است(1).
تیراندازی به افراد بیگناه
شلیک چند روز قبل ناجا به یک شهروند کُرد، مرگ وی را در پی داشت
به دنبال شلیک مستقیم نیروهای انتظامی و زخمی شدن یک شهروند کُرد اکنون وی در یکی از مراکز درمانی شهر ارومیه جان خود را از دست داد.
" روز گذشته یک شهروند کُرد به نام مهدی کوهی" فرزند کَرم در یکی از بیمارستانهای ارومیه به سبب سوختگی شدید ناشی از تیراندازی نیروهای انتظامی به خودروی وی، جان سپرد.
این شهروند در پانزدهم مهرماه امسال در حین عبور از جادهی بینشهری ارومیه هدف گلولهی نیروهای انتظامی قرار گرفت و
به بیمارستان انتقال یافت.
مهدی کوهی از اهالی روستای "پیرانجوق" بخش صومای برادوست میباشد.
همچنین سال گذشته نیز "داود کوهی" برادر مهدی بر اثر شلیک نیروهای نظامی حکومت ایران، قطع نخاع و فلج گردید.
طی سالهای اخیر نیروهای نظامی-انتظامی حکومت اسلامی ایران در جادههای مواصلاتی کُردستان ایران سرنشین خودروها را به بهانهی حمل کالای قاچاق مورد تعرض و تیراندازی قرار میدهند که در مواردی نیز موجب مرگ شهروندان کُرد شده که در این میان هیچ نهاد حقوقی و رسمی پاسخگوی اقدام غیرقانونی مأموران نیست.
با استناد به مرکز آمار آژانس کُردپا طی سال 91، 29 شهروند کُرد در جادههای بینشهری و روستایی مناطق مختلف کُردستان ایران هدف شلیک نظامیان قرار گرفتهاند که در این میان 20 تن از آنان بر اثر شدت جراحات وارده جان سپردهاند(2).
مجددا انفجار مین پای یک شهروند کُرد را قطع کرد
شب گذشته یک شهروند کُرد در ارتفاعات شهر نوسود بر اثر انفجار مین یک پای خود را از دست داد.
یک شهروند کُرد به نام برهان فرهادی فرزند یوسف، شب گذشته و در هنگام عبور از ارتفاعات موسوم به "سونی" از توابع شهر نوسود، بر اثر انفجار یکی از مینهای کاشته شده در منطقه یک پای خود را از دست داد.
این شهروند کُرد پس از حادثه به بیمارستان منتقل شده اما تا کنون هیچ خبر تازهای درباره وضعیت وی در دسترس نمیباشد.
انفجار مینهای کاشته شده در مناطق مرزی کردستان طی چند سال گذشته به صورت مستمر منجر به صدها مورد نقص عضو شهروندان کُرد شده است و دهها نفر نیز در این رابطه قربانی شدهاند.
ارتفاعات "سونی" یکی از مناطق مرزی استان کرمانشاه میباشد که بر بخشی از خاک اقلیم کردستان عراق مشرف است(2).
منابع
(1)مکریان
(2)کردپا
(3)کردستان میدیا

