گزارش هفتگی از نقض حقوق بشر در کردستان فرصتی برای یادآوری وضعیت نگران کننده حقوق بشر در این محدودە جغرافیایی است، همینطور یادمانی برای قربانیان نقض این حقوق
گزارش زیر مشروحیست از وضعیت زندانیان وکولبران کرد، ممانعت از انتشار وا ستفاده ازکتابها به زبان کردی، بازداشت فعالان سیاسی ون قض مبانی محیط زیست، وضعیت فرهنگیان همچنین گزارشی از کمبود آب آشامیدنی در مناطق کرد نشین و سوءمدیریت دولتی
وضعیت زندانیان
ـ انتقال دو زندانی کرد به سلول انفرادی زندان سنندج
روز دوشنبه 27 شهریورماه دو زندانی محبوس در زندان مرکزی سنندج به نام های فرهاد لاهوریان و حسام صلواتی به دستور مسئولین زندان سنندج به قرنطینه این زندان منتقل شدند.
گفته می شود علت انتقال لاهوریان و صلواتی به سلول انفرادی، اعتراض به اِعمال تبعیض در استفاده از تلفن همگانی در زندان بوده است.
یادآور میگردد که این دوشهروند به اتهام امنیتی و همکاری با احزاب مخالف، در زندان بسر می برند(1.
بی خبری ازسرنوشت یک شهروند بازداشتی در مریوان
از سرنوشت یک شهروند مریوانی که توسط نیروهای امنیتی دستگیر شده اطلاعی در دست نیست.
تاکنون از سرنوشت محمد محمدی که حدود دوهفته پیش از سوی نیروهای امنیتی در مریوان دستگیر و به مکان نامعلومی منتقل شده خبری در دست نیست.
گفتنی است این جوان، اهل روستای لنج آباد از توابع شهر مریوان در استان کردستان می باشد.
شایان ذکر است علیرغم پیگیری خانواده محمدی، تاکنون مقامات مسئول توضیحی در رابطه با محل نگهداری این شهروند و اتهام یا اتهامات احتمالی وی ندادهاند(1.
ـ احضار چند تن از زندانیان کرد زندان ارومیه
روز سوم مهر ماه، هفت تن از زندانیان کرد محبوس در زندان ارومیه، پس از احضار از سوی مأموران یکی از نهادهای امنیتی مورد بازجویی قرار گرفتند.
بر اساس گزارش رسیده به آژانس خبری موکریان، مصطفی احمد سلیمان، سید سامی حسینی، شیرکو عثمان ، علی حسین اندیل، سیدجمال محمدی، قادر محمدزاده و منصور آروند پس از انتقال به محل استقرار مأموران یکی از نهادهای امنیتی در زندان مرکزی ارومیه، مورد بازجویی قرار گرفتند.
بر اساس همین گزارش، پس از اتمام بازجویی علی حسن اندیل به بازداشتگاه یکی از نهادهای امنیتی منتقل و شش نفر دیگر به بند عمومی زندان ارومیه بازگردانده شدند)1)د.
ـ دادگاه تجدیدنظر مهاباد احکام سنگین 13 شهروند کُرد را عینا تأیید کرد
در نتیجهی تجدیدنظرخواهی از آرای صادرهی 14 شهروند کُرد در دادگاه انقلاب شهرستان مهاباد، تنها حکم قبلی یک نفر از آنان تعدیل شده است.
به دنبال بازداشت تعدادی از شهروندان مهابادی در اواخر پاییز سال 90 که هویت شانزده نفر از آنان توسط کُردپا انتشار یافت و 14 نفر از بازداشتیها هر کدام با تودیع وثیقهی 60 میلیون تومانی موقتاً آزاد شدند اکنون حکم سیزده تن از این افراد از سوی دستگاه قضایی حکومت اسلامی ایران بدون تغییر تأیید شده است.
از میان افراد بازداشتی تنها حکم قبلی "عثمان مولانژاد" از 10 سال حبس تعزیری به 5 سال زندان کاهش یافته است.
ادارهی اطلاعات به این افراد اعلام کرده که هر چه سریعتر جهت گذراندن دوران محکومیت خود را به زندان مرکزی مهاباد معرفی نمایند.
اسامی افرادی که در آذرماه سال گذشته در شهرستان مهاباد بازداشت و از سوی شعبهی یک دادگاه انقلاب به اتهام همکاری با احزاب کُرد اپوزسیون حکومت اسلامی ایران محکوم و رأی صادر گردید به شرح ذیل میباشد:
عثمان مولانژاد، عثمان قادرنژاد، ناصر طریقی، چیا مولانژاد، عبدالرحمن قادرزاده ملقب به زانیار، محمد امین قادر زاده، سمکو عثمانی، مراد حسنزاده، هیوا بیرمی، اسماعیل هنر پور، علی مولا نژاد، خسرو زره، قاسم رحیمی، ناصر بهجتی، محمد ایزددوست و انور ایزددوست)2.
ـ احتمال پروندهسازی جدید برای انور حسینپناهی در زندان
علیرغم بیخبری از سرنوشت یک زندانی سیاسی کُرد در سنندج، احتمال پروندهسازی مجدد برای وی نیز وجود دارد.
وز بیستوششم شهریورماه "انور حسینپناهی" از سوی مأموران اطلاعاتی حکومت اسلامی ایران در زندان مرکزی سنندج احضار گردیده و بعد از آن به داخل بند برگردانده نشد. اکنون مسئولان زندان بعد از سپری شدن 9 روز بیخبری از سرنوشت این زندانی سیاسی، از بازگرداندن وی در روز پنجشنبهی این هفته به زندان سنندج خبر میدهند.
به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، خواهر انور حسینپناهی اعلام کرده که مأموران اطلاعاتی سنندج در پی پروندهسازی مجدد برای وی هستند.
همچنین "پروانه حسینپناهی" علت افزایش چنین فشارهایی بر انور را "اقدام او در طی دوران مرخصی کوتاه مدت و استعلاجی اخیر و پیگیری وضعیت برخی همبندان و خانوادههای آنان و همچنین ارتباط با برخی وکلا و فعالان" عنوان میکند.
نامهای از سوی خانوادهی حسینپناهی خطاب به دستگاه قضایی حکومت اسلامی ایران نگارش گردیده و به زودی تسلیم این نهاد حکومتی خواهد شد.
انور حسین پناهی آبانماه سال 86 دستگیر و به اتهام همکاری با یکی از احزاب کُرد مخالف حکومت اسلامی ایران به ١٦ سال حبس تعزیری محکوم شده است.
وی متأهل و دارای دو فرزند میباشد(2.
ـ هشت ماه بیخبری از سرنوشت یک شهروند بازداشتی در سنندج
علیرغم گذشت 8 ماه از بازداشت یک شهروند کُرد، سرنوشت وی همچنان در هالهای از ابهام قرار دارد.
نزدیک به 8 ماه قبل یک شهروند کُرد به نام "علی محمدی" فرزند محمد از سوی مأموران حفاظت اطلاعات سپاه سنندج بازداشت گردید.
وی در روستای "خروسه" از توابع بخش کلاترزان سنندج بازداشت شده است.
خانوادهی محمدی چندین بار به نهادهای امنیتی حکومت اسلامی ایران جهت اطلاع از سرنوشت فرزندشان مراجعه کردهاند ولی تاکنون از محل نگهداری وی خبر دقیقی در دسترس نمیباشد.
برخی منابع محلی گفتهاند که احتمالاً علت بازداشت این شهروند کُرد، همکاری با احزاب کُرد اپوزسیون حکومت ایران باشد.
علی محمدی 35 ساله و داری دو فرزند است.
همچنین در اخباری دیگری گزارش شد که اواخر بهمنماه سال 90 نیروهای امنیتی سه شهروند کُرد ساکن روستای خروسه به نامهای "سهیلا"، "سلمان" و "صادق جعفری" را بازداشت کردند)2.
( ممانعت از انتشار واستفاده ازکتب به زبان کردی)
ـ خبرنگاران کُرد در مجلس نیز محدود شدند
کارکنان اداری مجلس نهم در حکومت اسلامی ایران مانع از آن میشوند که خبرنگاران کُرد از کتابهای کُردی کتابخانهی مجلس اسلامی استفاده کنند.
گزارش ارسالی حاکی از آن است که چند روز قبل مسئولان کتابخانهی مجلس از خبرنگار خبرگزاری ایسنا در استان کُرمانشاه جهت استفاده از کتابهای کُردی ممانعت بعمل آوردهاند.
همین منبع در ادامه به خبرنگار کُردپا گفت که سال گذشته حدود 450 جلد کتاب کُردی در حوزهی علوم سیاسی، تاریخ، فلسفه، حقوق و ادبیات به کتابخانهی مجلس اسلامی افزوده شد که بیشتر این کتابها در نمایشگاه کتاب دانشگاه سلیمانیه در اقلیم کُردستان عراق و نیز مؤسسهی فرهنگی "ژین" خریداری شدهاند.
علاوه بر این تعداد کتاب، نزدیک به 500 شمارهی چهار نشریهی کُردی که 200 شمارهی آن ویژهی مجلات کُردی کتابخانه هستند.
از دیگر سو اواسط شهریورماه امسال نزدیک به 300 جلد کتاب کُردی به کتابخانهی مجلس افزوده شد که علت اصلی چنین اقدامی تامین منابع مورد نیاز پژوهشگران زبان کُردی و غنیسازی منابع چاپی کتابخانهی مجلس اسلامی" عنوان گردید.
خریداری کتاب کُردی و اعزام کارشناس به کُردستان عراق جهت تأمین و تهیهی کتابهای کُردی طی دو سال اخیر در حالی صورت میگیرد که مقامات حکومتی و کارکنان مجلس نهم مانع از بکارگیری کتب کُردی در خبررسانی روزنامهنگاران مستقر در مجلس اسلامی میشوند(2.
تیراندازی به کولبران
ـ در شهرستان سردشت یک کولبر کُرد کشته شد
یک کولبر کُرد بر اثر شلیک مستقیم نیروی انتظامی حکومت اسلامی ایران در شهرستان سردشت جان خود را از دست داد.
تیراندازی مستقیم مأموران انتظامی ایران در منطقهی سردشت موجب کشته شدن یک کولبر کُرد به نام "رزگار گهنمان" 32 ساله گردید.
وی از شهروندان ساکن روستای گندمان از توابع شهرستان سردشت میباشد که در حدفاصله روستاهای قبرحسین و میرآباد هدف گلوله قرار گرفت.
این شهروند کُرد هیچگونه کالای قاچاقی بهمراه نداشته و جسد وی نیز به خانوادهاش تحویل داده شد)2.
ناجا، کولبر کُرد را هدف گلوله قرار داد
ـ یک کولبر کُرد در منطقهی سردشت هدف تیراندازی مستقیم نیروی انتظامی قرار گرفت و جان سپرد.
روز گذشته مأموران انتظامی حکومت اسلامی ایران در منطقهی مرزی "بولفت" شهرستان سردشت یک کولبر کُرد به نام "حسن ابراهیمخضری" را هدف شلیک مستقیم قرار دادند که در نتیجه، این جوان 30 ساله جان خود را از دست داد.
گزارش ارسالی حاکی از آن است که این شهروند کُرد تنها مقادیری "پوشاک" به همراه داشته و برای امرار معاش مشغول کولبری بوده است.
وی از اهالی روستای "داودآباد" شهرستان سردشت میباشد)2.
ـ کشته شدن یک شهروند کُرد به دست سپاه پاسداران
به دلیل شلیک نیروهای سپاه پاسداران، یک شهروند اهل سردشت کشته شد.
روز سهشنبه ٤ مهرماه، در مرز سردشت - پشتدر، نیروهای سپاه پاسداران به چند نفر کاسبکار و کولبر شلیک کردهاند و در نتیجه یک شهروند کُرد به نام "حسن عبدالله" که متأهل هست و ٥ فرزند دارد کشته شد.
حسن ٣٤ سال سن دارد و در یک نقطه مورد هدف نیروهای سپاه پاسداران قرار گرفته و بلافاصله جان خود را از دست داد.
مردم کردستان به دلیل کمبود درآمد به کارهای پرخطر کاسبکاری و کولبری روی آورده و علیرغم داشتن کارت سبز برای کار در مرز، مورد هدف نیروهای رژیم قرار گرفته و ماهانه دهها تن از این کاسبکارها مورد هدف قرار میگیرند و کشته میشوند(4.
ـ نظامیان ایران سه کولبر کُرد را زخمی و یک تن دیگر را بازداشت کردند
جمعی از کولبران و کاسبکاران کُرد در منطقهی مرزی اشنویه هدف تیراندازی مأموران نظامی حکومت ایران قرار گرفته و در نتیجه سه تن از آنان زخمی شدند.
شامگاه روز گذشته نیروهای نظامی حکومت اسلامی ایران در شهرستان اشنویه سه کولبر کُرد به نامهای "سعید بنگینی"، "ریبوار فقیمینه" و "صلاح بنگینی" را هدف گلوله قرار دادند.
گزارش ارسالی حاکی از آن است که یک کولبر دیگر نیز توسط مأموران نظامی دستگیر و به مکان نامعلومی انتقال داده شد که هویت وی نامشخص است .
کولبران زخمی شده از اهالی روستای "سنگان" شهرستان اشنویه هستند.
از ابتدای سال جاری تاکنون 23 کولبر کُرد از سوی نیروهای نظامی-انتظامی حکومت اسلامی ایران کشته و 26 کولبر دیگر زخمی گردیدهاند(2.
بازداشت فعالان سیاسی
ـ طی 6ماه/628 سال زندان برای 100 نفر و بازداشت 192 تن دیگر در کردستان
در نیمهی اول امسال دستگاههای امنیتی- قضایی حکومت اسلامی ایران 192 شهروند کُرد را بازداشت و برای 100 تن دیگر نیز اقدام به صدور 628 سال و یک ماه حبس تعزیری کردهاند.
در شش ماه نخست سال 1391 و در نتیجهی بازداشت دهها تن از شهروندان کُرد توسط دستگاه امنیتی حکومت اسلامی ایران، دستگاه قضایی نیز اقدام به صدور چند صد سال زندان برای شهروندان کُرد کرده است.
ـ بازداشتهای گسترده شهروندان توسط ادارهی اطلاعات:
در شش ماهه اول سالجاری، موج بازداشتهای امنیتی در مناطق کُردنشین ایران همچنان استمرار داشته و در این رابطه 192 نفر از شهروندان کُرد در نقاط مختلف و توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به بازداشتگاهی ادارهی اطلاعات منتقل شدهاند.
طبق گزارشها در برخی موارد حفاظت اطلاعات سپاه پاسداران نیز بصورت مجزا از وزارت اطلاعات، اقدام به بازداشت شهروندان نموده و در همین راستا و در دادگاههای انقلاب تعدادی پرونده امنیتی برای شهروندان کُرد تشکیل شده است
صدور احکام سنگین از سوی دستگاه قضایی:
در مجموع تشکیل پروندهها برای 100 نفر از شهروندان کُرد، دادگاههای انقلاب جمعا، حکم 628 سال حبس تعزیری، 15 سال حبس تعلیقی و 74 ضربه شلاق را برای آنها صادر کردهاند.
قریب با اتفاق این احکام از سوی دادگاههای انقلاب صادر شده که در زمانهای کوتاه و چند دقیقهای دادگاه مبادرت به صدور رأی کرده است. این در حالی است که اکثریت این شهروندان از حق استفاده از وکیل تعیینی محروم شده و دادگاه با اختیار غیر قانونی خود برای آنان وکیل تسخیری انتخاب کرده است.
دلایل بازداشتهای گسترده امنیتی در مناطق کُردنشین:
با توجه به شواهد موجود، کسانی که از سوی دستگاههای امنیتی و در مناطق کُردنشین بازداشت میشوند، عمدتا از فعالان فرهنگی، مدنی و دانشجویان هستند، اما پس از بازداشت شاهد تشکیل پروندههای امنیتی در سیستم قضای برای آنان هستیم.
به طور معمول و در اکثر موارد، با فشار دستگاه امنیتی بر سیستم قضایی، دادگاههای انقلاب بدون در دست داشتن مدارک کافی در جهت محکومیت و یا اثبات اتهام، شهروندان کُرد را به اتهامهایی از قبیل همکاری با احزاب کُرد مخالف جمهوری اسلامی به اعدام و یا حبسهای طولانی مدت محکوم میکنند)2
نقض مبانی حقوق محیط زیست
ـ تفرجگاه کوبگار در شهرستان کامیاران دچار آتشسوزی شد
یکی از تفرجگاههای طبیعی شهرستان کامیاران طعمهی آتش شد و نهادهای ذیربط حکومتی تاکنون اقدامی در کنترل و خاموشی حریق انجام ندادهاند.
منطقهی تفریحی کوبگار"یادگار امام" در حد فاصل بیست کیلومتری شهر کامیاران و در نزدیکی روستای "کوره دره سفلی" طی دور روز اخیر طعمهی حریق گردیده و در حال گسترش به اطراف تفرجگاه است.
به گفتهی ساکنین محلی، نهادهای ذیربط حکومتی علیرغم اطلاع از آتشسوزی مراتع جنگلی شهرستان کامیاران اما تاکنون اقدامی در کنترل آتش نکردهاند.
تاکنون علت اصلی آتشسوزی تفرجگاه کوبگار مشخص نگردیده است.
به هنگام بروز چنین حوادثی در جنگلهای طبیعی کُردستان، مردم بومی منطقه و افراد نگران از حفظ محیطزیست اقدام به خاموش کردن آتشسوزیها نموده و ارگانهای دولتی در این زمینه کمترین همکاری را داشته و در موارد نیز گزارش شده که مشکلات و موانعی بر سر فعالیت گروههای حفظ محیط زیست صورت گرفته است.
طبق آمارها تنها در مراتع جنگلی شهرستان سروآباد و مریوان بیش از 140 مورد آتشسوزی در فصل
تابستان امسال روی داده است)(2.
وضعیت فرهنگیان
ـ محرومیت 4 معلم سقزی، اعتراض معلمان را درپی داشت
جمعی از معلمان و دبیران مدارس سقز در اعتراض به تصمیم ادارهی آموزش و پرورش این شهر دست به اعتصاب زدند.
چهار تن از معلمین مدارس شهرستان سقز از سوی رئیس ادارهی آموزش و پرورش از تدریس محروم گردیدند.
منبع یاد شده هویت این معلمها را "ابوبکر نوری" لیسانس، "حسین عبدیپور" فوق لیسانس، "حبیب فرزامنیا" لیسانس و "محمدجمال هبکی" لیسانس عنوان نموده است.
در روزهای شنبه و یکشنبه هفتهی جاری تعدادی از معلمین شهر سقز در ابراز همدردی با چهار تن از معلمهای محرمشده از تدریس و نارضایتی به تصمیم ادارهی آموزش و پرورش، تجمعی اعتراضی را مقابل درب مدیریت آموزش و پرورش سقز برگزار کردند.
همین منبع در گزارش خود مدعی شده که ادارهی آموزش و پرورش به تجمع اعتراضی معلمین واکنش نشان داده و دستور داده که حقوق ماهیانهی آنان به ازای دو روز اعتصاب، کاهش یابد و در صورت ادامهی تجمعات، برخورد شدیدیتر در انتظار آنان خواهد بود.
گفته میشود که محرومیت 4 معلم سقزی از طرف "مظفر رستمی" رئیس ادارهی آموزش و پرورش صورت گرفته است.
همچنین یکی از معلمهای محروم از تدریس به نام محمدجمال هَبَکی دبیر شیمی، از سوی "هیئت رسیدگی به تخلفات اداری" به اتهام جلوگیری از برنامههای قانونی مدارس، به 3 سال تبعید در استان یزد محکوم
شده است(2.
ـ هفده نفر از دبیران و معلمان کُرد اهل سنّت ممنوع التدریس شدند
در یک اقدام هماهنگ از طرف سازمان آموزش و پرورش استان کردستان ،۱۷ نفر از دبیران و معلمان آموزش و پرورش شهرهای سقز، مریوان، بانه، قروه و موچش ممنوع التدریس شدند.
مدیران آموزش و پرورش شهرهای مذکور به اذعان خود با دستوری شفاهی،اقدام به تعییر پست دبیری به معاونت اجرایی ( امور دفتری ) » 17 نفر از دبیران و معلم ان استان کردستان نمودند.
یکی از این افراد در گفتگو با خبرنگار آژانس خبری موکریان ضمن تأیید این خبر اظهار داشت: این فرهنگیان پس از اعتراض به مدیران آموزش و پرورش شهرستان محل خدمت، به رئیس سازمان استان مراجعه کردند که او نیز با این استدلال که حرکت مکتب قرآن در نظام جمهوری اسلامی مقبولیت ندارد و غیرقانونی است، بر دستور شفاهی زیردستانش صحه گذاشت.
وی افزود: روز سه شنبه ۲۸ شهریور سال جاری برای دفاع از حق خود، به وزارت آموزش و پرورش مراجعه کردند و آنان نیز با غیرقانونی دانستن حکم شفاهی تبدیل پست دبیری به معاونت اجرایی مدرسه، با تأکید بر این مطلب که حکم مذکور تبعیض آمیز و تحقیر معلمان است و . . . قول مساعد برای لغو رأی صادره از طرف مسئولین شهرستان ها و رئیس سازمان استان را دادند؛ اما در آخرین دقایق وقت اداری پنج شنبه، کاربدستان وزارت نیز حکم ممنوع التدریسی را تأیید وآن را رأی حراستهای استان و وزارت آموزش و پرورش اعلام نمودند.
اسامی و مشخصّات افراد ممنوع التدریس
۱. ابوبکر نوری- ۲۹ سال سابقه – شهر سقز
۲. حسین عبدی پور- ۲۴ سال سابقه – شهر سقز
۳ . محمد جمال هبکی - ۲۲ سال سابقه – شهر سقز
۴. حبیب فرزام نیا - ۱۹ سال سابقه – شهر سقز
۵ . خالد ظهیری - ۲۸ سال سابقه – شهر مریوان
۶ . جلال منوچهری - ۲۸ سال سابقه – شهر مریوان
۷ . ملک ذکریایی نسب - ۲۴ سال سابقه – شهر مریوان
۸ . محمدعلی داربوی - ۲۰ سال سابقه – شهر مریوان
۹ . عثمان عبدی - ۲۸ سال سابقه – شهر بانه
۱۰ . جلال کرمی - ۲۷ سال سابقه – شهر بانه
۱۱ . صلاح الدین معروفی - ۲۴ سال سابقه – شهر بانه
۱۲ . عثمان محمدی - ۲۳ سال سابقه – شهر بانه
۱۳ . عبدالسلام فتح اللهی - ۲۳ سال سابقه – شهر بانه
۱۴ . یوسف حمه ویسی - ۲۱ سال سابقه – شهر موچش
۱۵ . ابراهیم مرادپور - ۲۰ سال سابقه – شهر قروه
۱۶ . رسول خداکرمی - ۱۹ سال سابقه – شهر قروه
(1)(۱۷ . بهرام سلیمانی - ۱۷ سال سابقه – شهر قروه
کمبود آب آشامیدنی در مناطق کُردنشین ایران/ سوء مدیریت دولتی
ـ یک مقام دولتی در استانداری آذربایجانغربی از عدم بهرهمندی 132 روستای منطقه از آب سالم بهداشتی خبر داد.
معاون امور برنامهریزی استانداری آذربایجانغربی با اشاره به تعداد 2 هزار و 834 روستای استان، اذعان د اشت: تعداد 132 روستای بالای 20 خانوار در استان آذربایجانغربی فاقد آب آشامیدنی سالم هستند.
غلامرضا دیزجنژاد برداشتهای بیرویه، مصرف غیر اصولی آب و بحران دریاچهی ارومیه را دلیل محرومیت شهروندان روستایی از آب سالم بهداشتی عنوان کرد که تا پایان سال 94 همچنان بسیاری از این روستاها محروم از آب میباشند.
به گفتهی این مقام حکومتی، عدم اجازهی برخی از روستاییان جهت استفاده از منابع آبی را علت دیگری از کمبود آب آشامیدنی این تعداد از روستاها عنوان کرد.
روز گدشته نیز فرماندار شهرستان بوکان در استان آذربایجانغربی گفت که 46 روستای منطقه دچار کمبود آب شُرب میباشند.
جمعیت روستایی استان مزبور یک میلیون و 125 هزار نفر میباشد.
همچنین در دیگر استان محروم غرب ایران، استان ایلام گزارش شده که خشکسالی ضربات سختی به پیکره عشایر ایلام وارد کرده است.
خبرگزاری مهر به نقل از مدیر کل امور عشایری استان ایلام اعلام کرد: کاهش محصولات دامی دلیل محکم اثرات خشکسالی بر مردم منطقهی ایلام میباشد.
یارمحمد کریمی با اشاره به 80 هزار نفر جمعیت عشایر استان ایلام، از مسئولان استانی و کشوری خواست که برای جلوگیری از مشکلات موجود، اعتبار اختصاص یابد.
کمبود آب آشامیدنی در مناطق کُردستان ایران علیرغم منابع آبی فراوان و رودخانههای جاری یکی از مشکلات شهروندان کُرد میباشد و در این ارتباط حتی کلان شهر کرمانشاه از کمبود شدید آب رنج میبرد)2.
منابع
(موکریان1
(2کردپا
(3هرانا
(4کردستان میدیا

