گزارش هفتگی از نقض حقوق بشر در کردستان فرصتی برای یادآوری وضعیت نگران کننده حقوق بشر در این محدودە جغرافیایی است، همینطور یادمانی برای قربانیان نقض این حقوق.
گزارش این هفته مشروحی ازبازداشتها وا حضار فعالین سیاسی به اداره اطلاعات آتش سوزی در منطقه اورامانات و شهر ستان مریوان و همچنین گزارش کوتاهی از محرومیت کردستان به بهانه هفته دولت است.
بازداشتها
دو شهروند بوکانی توسط دادگاه تجدیدنظر استان آذربایجان غربی به زندان محکوم شدند. به گزارش خبرنگار آژانس خبری موکریان در مهاباد، دو شهروند اهل بوکان به نام های ادریس آک و ادریس برنا از سوی دادگاه تجدید نظر استان آذربایجان غربی به حبس محکوم شدند. آک و برنا که بیش از سه ماه است در زندان بسر می برند، به اتهام امنیتی هر کدام به یک سال زندان تعزیری محکوم شده اند. لازم به ذکر است این دو شهروند که پیشتر نیز مدتی را در حبس بسر برده و با قرار وثیقه آزاد شده بودند هم اکنون در زندان مرکزی مهاباد دوران محکومیت خود را سپری می نمایند. همچنین آژانس خبری موکریان روز سه شنبه در خبری نوشت شعبه اول دادگاه انقلاب اسلامی مهاباد دو شهروند اهل روستای گزلن از توابع میاندوآب را به نام های قاسم رحیمی و محمد ابراهیم زاده به اتهام امنیتی، هر کدام به تحمل یک سال حبس محکوم نموده است ـ)(2
سرنوشت یک دانشجوی کُرد که دو هفته قبل در تهران بازداشت گردیده، مبهم است
یروهای امنیتی حکومت اسلامی ایران 15 روز قبل یک دانشجوی کُرد به نام "معاذ حکیمی" را در تهران بازداشت کردند.
این دانشجوی کارشناسی ارشد الهیات در دانشگاه مذاهب اسلامی تهران، از اهالی روستای "شَرکان" از توابع شهرستان پاوه در استان کرمانشاه میباشد.
این دانشجوی کُرد پیش از بازداشت در جلسات دینی و مناقشات مذهبی حضور داشته و گمان میرود وی در همین ارتباط بازداشت شده باشد.
همچنین خانوادهی حکیمی بارها به مراکز امنیتی حکومت اسلامی ایران جهت اطلاع از وضعیت فرزندشان مراجعه نمودهاند که تاکنون تلاش آنان بینتیجه بوده است.
طی یک ماه اخیر و در آستانهی عید فطر، بسیاری از فعالان مذهبی در مناطق سنینشین کُردستان به مراکز امنیتی احضار و به آنان هشدار دادهاند که مبادا برخلاف اعلام رسمی دولت، پایان ماه رمضان و عید فطر اعلام کنند(1ـ)د.
هفتهی گذشته سه تن از شهروندان سردشتی توسط نیروهای لباس شخصی ادارهی اطلاعات حکومت اسلامی ایران بازداشت شدند.
پنجشنبه هفته گذشته مورخه دوم شهریور ماه، لطیف علیخانی، سیامند علیخانی و محمدامین سعیدی پس از بازداشت از سوی نیروهای ادارهی اطلاعات به مکان نامعلومی منتقل گشتند.
به گفتهی بستگان نزدیک این بازداشتشدگان محل نگهداری آنها تا کنون مشخص نمیباشد.
این سه شهروند کُرد از اهالی دو روستا به نامهای "گویزلی" و "بیژوی" در منطقهی آلان سردشت و از توابه شهر سردشت میباشند.
علیرغم پیگیری پی در پی خانواده این سه بازداشت شده تا کنون هیچ پاسخ روشنی مبنی بر سرنوشت آنها به خانوادههایشان داده نشده است(1)ت.
محمدامین سعیدی کارمند ادارهی بهداشت میباشد.
مأموران امنیتی حکومت اسلامی ایران روز شنبهی گذشته یک جوان کُرد را در روستایی از تواب شهرستان اشنویه بازداشت و به مکانی نامعلومی منتقل کردند.
روز چهارم شهریورماه جوانی ٢٩ ساله به نام "امید رسولپور" فرزند علی از اهالی روستای "امیرآباد" اشنویه توسط نیروهای امنیتی بازداشت و وی را به مکان نامعلومی منتقل میکنند.
برپایهی گزارش ارسالی و به نقل از نزدیکان خانوادهی رسولپور، علیرغم مراجعهی خانوادهی این بازداشتشده به مراکز امنیتی جهت اطلاع از وضعیت فرزندشان اما تاکنون موفق به دریافت پاسخ دقیقی نشدهاند.
تا لحظهی انتشار این خبر از علل بازداشت امید رسولپور و نیز محل نگهداری وی گزارشی در دسترس نمیباشد.
طبق اسناد مرکز آمار آژانس خبررسانی کُردپا، طی ٧٠ روز اخیر، ١٠٧ شهروند کُرد که بیشتر آنان از فعالین سیاسی فرهنگی و حقوقبشری کُردستان هستند توسط نهادهای امنیتی حکومت اسلامی ایران بازداشت گردیدهاند(1)د.
روز یکشنبه مورخه ۱۳۹۱/۶/۱۲ ساعت ۳۰: ۹ صبح ماموران اداره اطلاعات کردستان با مراجعه به منزل هاشم حسین¬پناهی از فعالان اهل سنت وی را بازداشت نمودند.
هاشم حسین¬پناهی مدرس مدرسه علوم دینی امام بخاری سنندج، مدیر دفتر مفتی و حاکم شرع مردمی کردستان و عضو شورای مکتب قرآن کردستان توسط ماموران اداره اطلاعات بازداشت شد.
این فعال اهل سنت کارمند سابق قوه قضائیه بوده و مدت ۱۲ سال در دادگستری مشغول فعالیت بوده است که به علت دفاع از حقوق اهلسنّت و شرکت در فعالیتهای دینی سه سال پیش از کار برکنار و اخراج شدند.
گفتنی است، در طی سالهای گذشته یکی از علمای اهلسنت بنام مفتی حسن امینی به کرات به دستگاههای امنیتی و قضایی احضار و مورد بازخواست، تعقیب و بازداشت قرار گرفته¬اند.
حدود دو ماه قبل یکی از مدیران دفتر این عالم اهل سنت بنام کاک عبدالله عباسی دستگیر و تا به امروز به صورت غیرقانونی در بازداشت به سر می¬برند.
پس از آن و در مورخه ۱۳۹۱/۶/۹ صیدمراد فتحی از اعضای شورای مکتب قرآن کردستان به اداره اطلاعات استان احضار و ساعتها مورد بازجویی قرار گرفت(3.
وبسایت خبری تحلیلی "سهرچاوه" در سردشت، فیلتر و برای سردبیر آن پروندهی قضایی تشکیل شده است.
در روزهای اخیر وبسایت خبری تحلیلی سردشت"سهرچاوه" از سوی افراد ناشناسی فیلتر گردیده و "سیروان حداد" توسط نهادهای امنیتی حکومت اسلامی ایران احضار و او را مورد تهدید قرار دادند.
گزارش ارسالی حاکی از آن است که نهادهای اطلاعاتی شهرستان سردشت برای این فعال فرهنگی، پروندهی قضایی تشکیل دادهاند.
تا لحظهی انتشار این خبر از علل فیلترشدن وبسایت سهرچاوه که رویدادهای منطقهی سردشت را پوشش میداد گزارش دقیقی در دسترس نیست.
همچنین یک منبع مطلع به آژانس خبررسانی کُردپا گفت که سردبیر وبسایت خبری-تحلیلی سردشت از ترس امنیت جانی، مجبور به ترک ایران و پناهندگی در یک کشور اروپایی شده است.
آقای سیروان حداد علاوه بر سردبیری وبسایت سهرچاوه، رئیس "انجمن دفاع از حقوق مصدومین شیمیایی سردشت" نیز بود.
این فعال عرصهی فرهنگی در کُردستان، سال گذشته از سوی شعبهی یکم دادگاه عمومی شهر سردشت به اتهام "نشر اکاذیب و تشویش اذهان عمومی" مورد محاکمه قرار گرفت.
سیروان حداد از سوی یکی از اعضای سپاه پاسداران در دادگاه مورد شکایت قرار گرفت(1)ت.
وضعیت کارگران وکولباران
نظامیان حکومت اسلامی ایران یک کولبر کُرد را هدف تیرانداز مستقیم قرار داده و وی را زخمی کردند.
روز هشتم شهریورماه یک کولبر کُرد به نام "قادر فاتحی" فرزند رحیم از سوی نیروهای نظامی حکومت اسلامی ایران در منطقهی مرزی پیرانشهر هدف شلیک مستقیم قرار گرفت و زخمی شد.
این شهروند کُرد از اهالی روستای "قبرحسین" از توابع بخش مرکزی شهرستان پیرانشهر میباشد.
همچنین در تیراندازی نیروهای نظامی، 13 رأس اسب بارکش نیز تلف شدند.
طبق اسناد مرکز آمار آژانس خبررسانی کُردپا، طی سال جاری 19 کولبر کُرد بر اثر شلیک مستقیم نیروهای نظامی-انتظامی حکومت اسلامی ایران جان خود را از دست داده و 18 تن دیگر نیز زخمی گردیدهاند(1)د.
ممانعت از چاپ ناشریات به زبان کردی
فصلنامهی علمی-ترویجی "فرهنگ ایلام" با بیش از 10 سال فعالیت در فرهنگ عمومی استان ایلام، از انتشار مقالات به زبان کُردی خودداری میکند
فصلنامهی پژوهشی فرهنگ ایلام که نخستین شمارهی آن در سال 79 چاپ و منتشر گردیده علیرغم مجوز انتشار مقالات علمی به زبان کُردی اما تاکنون که بیش از 31 شماره از آن انتشار یافته، مقالهی کُردی در آن به چاپ نرسیده است.
به اعتقاد نویسندگان کُردی زبان استان ایلام، عدم چاپ مقالات کُردی موجب شده که این نشریه به عنوان یک نشریهی دولتی و دغدهغههای حکومتی در منطقه تلقی و نویسندگان مستقل از آن دوری کنند.
از نویسندگانی که پیشتر در این فصلنامه مقالات خود را به چاپ رسانده میتوان؛ حبیب الله محمودیان پدر باستان شناسی ایلام، علی محمدنیاکان، بهروز سپیدنامه، دکتر سعید ملکی، علی موسی نژاد، علی حسن سهراب نژاد، حبی الله محمودیان، ظاهر سارایی، کرم الله پالیزبان، علی گهرسودی و حسین ملکی را برشمرد.
فصلنامهی مزبور در حوزههای علوم انسانی، فرهنگ و آداب رسوم، جمعیت شناسی، فرهنگ بومی، شهرسازی و ... مقاله منتشر میکند(1)د..
نقض مبانی حقوق محیط زیست
یک نقطهی دیگر از مراتع جنگلی شهرستان مریوان طعمهی حریق گردید
در روزهای اخیر جنگل و مراتع طبیعی دامنهی کوه فَیلقوس" که مشرف بر شهر مریوان است طعمهی آتش شده و علیرغم کنترل کردن آن در طی روزهای گذشته اما همچنان میسوزند.
گزارش ارسالی حاکی از آن است که آتشسوزی مناطق اطراف شهر مریوان خسارات جدی به محیطزیست و مراتع جنگلی وارده نموده است
همچنین چند روز قبل جنگلهای انبوه اطراف پادگان نظامی احمد کاظمی وابسته سپاه پاسداران آتش گرفتند.
با آغاز فصل گرما موجی از آتشسوزی جنگلها و مراتع طبیعی اطراف شهرستان مریوان را فرا گرفته و علی رغم وجود هلیکوپتر برای اطفاء حریق در اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان مریوان اما تاکنون هیچ اقدامی در کنترل و خاموش کردن آتشسوزیها انجام ندادهاند.
(1)
طی روزهای اخیر 105 حالت آتشسوزی در مراتع جنگلی اطراف روستای "دزلی" از توابع شهرستان سروآباد روی داده که بیسابقه میباشد.
همچنین در روزهای اخیر جنگل و مراتع اطراف روستای "نژمار" از توابع شهرستان مریوان طعمهی حریق شده که با تلاش اعضای انجمن سبز چیا و علاقمندان به محیطزیست، کنترل و خاموش گردید.
آتشسوزی مراتع جنگلی غرب استان کُردستان از اوایل اردیبهشتماه آغاز شده و تاکنون خسارات جدی به محیطزیست منطقه وارده شده که نهادهای حکومتی کوچکترین نقشی در کاهش آسیبها نداشتهاند(1)د.
مراتع جنگلی یکی از روستاهای تابع شهرستان پاوه در دو روز گذشته همچنان در آتش میسوزند..
از بامداد روز گذشته جنگلهای طبیعی اطراف روستای "بَلهبزان" در اورامانات طعمهی حریق شده و تاکنون آسیبهای جدی به محیطزیست منطقه وارده کرده است.
بنابه گفتهی ساکنین محلی، نیروهای نظامی مستقر در پاسگاه انتظامی روستا بدون هیچ دلیل مشخصی اقدام به آتشزدن مراتع نمودهاند
روستای بلهبزان از توابع دهستان هولی شهرستان پاوه میباشد.
همچنین در هفتههای اخیر نیز مراتع جنگلی منطقهی اورامانات طعمه آتش شده بودند.
به اعتقاد شهروندان ساکن مناطق مرزی کُردستان، نهادهای نظامی-امنیتی حکومت اسلامی ایران خود در وقوع چنین حوادثی در زیستمحیط منطقه دست دارند و بهانهی آنان وجود "عناصر ضد انقلاب احزاب کُرد" عنوان میشود(1)د.
گزارشی کوتاه از محرومیت کُردستان به بهانهی هفتهی دولت
هر ساله و در اوایل شهریورماه که به عنوان "هفتهی دولت" در ایران نامگذاری شده موجی از تبلیغات دربارهی کارها و اقدامات دولت، رسانههای وابسته به حکومت اسلامی ایران را فرا میگیرد اما واقعیت موجود به حدی اعیان است که حتی همین رسانهها حتی قادر به انکار و رد آن نیستند
در نقطهی از استان کرمانشاه و در "بخش فیروزآباد" با 229 روستای تابعه، هنوز از نظر آب آشامیدنی، بهداشت و راه مواصلاتی در محرومیت بسر میبرند محرومیتی که با کلان شهر کرمانشاه فقط 23 کیلومتر فاصله دارند.
اما در مقابل خبرگزاری ایسنا مدعی شد که در حال حاضر 26 مسجد در این بخش فیروزآباد در دست ساخت است.
بخشدار منتصب دولت میگوید که از 229 روستای تابعه، 60% فاقد راه آسفالته و به بیش از 40 روستا از طریق تانکر آبرسانی میشود.
همچنین موضوع تأملبرانگیز در به اصطلاح "محرومیتزدایی" از روستاهای بوژان، سرین، چنار، سرو نو، گرگاوند، وینهبهاران و... اعزام گروههای بسیجی از استانهای تهران، سمنان و اصفهان به مناطق کُردنشین است گویا که اشتغال و آبادی در منطقه تمام و کمال میباشد و باید از دیگر نقاط جذب شوند.
در دیگر مناطق کُردنشین ایران و در شهرهای پلدشت، سلماس، میاندوآب ،مهاباد، تکاب و ارومیه به علت شوری آب شرب بیش از 60 روستا، کمیتهی رفع مشکل تشکیل گردید.
رسانههای حکومتی وضعیت این روستاها را "در معرض خطر" توصیف میکنند که باید آب شرب مورد نیاز روستائیان به هر طریق ممکن در اختیار روستاییان قرار داده شود.
مشکلات آب شُرب روستاییان تنها مختص روزهای اخیر نبوده و قبلا نیز مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان آذربایجانغربی از کمبود شدید منابع آبی به دلیل کاهش 13% بارندگیها نسبت به سال گذشته خبر داده بود.
در جنوبیترین منطقهی کُردستان ایران و در شهر آبدانان از توابع استان ایلام، بیکاری موجب شده که جوانان از این دیار به دیگر نقاط ایران مهاجرت کنند.
این استان به علت نبود سرمایهگذاری دولتی و زیر ساختهای صنعتی عنوان مقام نخست بیکاری در سراسر ایران را کسب کرده و خشکسالی اخیر مزید علت شده که جوانان به شهرهای دیگر مهاجرت نمایند.
وضعیت شهرستان آبدانان وقتی متصور میشود که بدانیم در این شهر وعدهی 151 طرح کشاورزی و اعطای تسهیلات تصویب شده اما تاکنون اجرایی نگردیده است و امام جمعهی این شهر به آن معترف است.
خبرگزاری مهر در گزارشی از استان کُردستان مینویسد: وجود مشکلات بهداشتی و عدم دسترسی به خدمات درمانی یکی از مشکلات اصلی شماری از روستاهای استان کردستان به ویژه در سنندج، دیواندره و کامیاران به شمار می رود.
رئیس مجمع نمایندگان استان کُردستان با اشاره به کمبود پزشک خانواده و عدم دسترسی سریع به خدمات مختلف درمانی، مشکلات شهروندان را راه روستایی آسفالته، آب آشامیدنی سالم، آنتن دهی تلفن همراه، دسترسی به شبکه های صدا و سیمای کشور، کمبود آب برای فعالیت های کشاورزی برشمرد.
به اعتقاد کارشناسان امور کُردستان ایران، محرومیت، عدم سرمایهگذاری اقتصادی و از همه مهمتر رویکرد امنیتی حاکمیت به این مناطق، عملاً رفع مشکلات شهروندان را با چالش جدی روبرو کرده و هر ساله در ایام ویژهی نهادهای حکومتی مگر ذرهای از موانع و گرفتاریهای مردم نمایان و اعیان شود(1)د..
احضار فعالان سیاسی به اطلاعات
صید مراد فتحی عضو شورای رهبری مکتب قرآن کردستان به اداره اطلاعات کردستان احضار شد
. کاک صیدمراد فتحی از اعضای قدیمی مکتب قرآن کامیاران و عضو شورای رهبری مکتب قرآن کردستان، روز پنجشنبه ۹۱/۶/۹ به اداره کل اطلاعات کردستان احضار شد.
بر اساس این گزارش، وی از ساعت ۱۰ صبح در ستاد خبری ادارهٔ کل اطلاعات تا ساعت ۱/۳۰ بعدازظهر حضور یافته و طی سه ساعت و نیم مورد بازجویی کتبی و شفاهی قرار گرفت.
محور بازجویی و سؤالات، محتوی و مطالب سخنرانی دینی ایشان در شب ۲۹ رمضان سال جاری در مسجد زهینهلی سنندج، طی مراسم احیا بوده است که در این سخنرانی افزون بر نصایح دینی برای حضار، برخی عملکرد حکومت در منطقه مورد نقد قرار گرفته بود.
گفتنی است که مسجد یاد شده یکی از مساجد مخصوص مکتب قرآن کردستان در سنندج
میباشد(3)د
.
سه تن از اعضای کانون صنفی معلمان کردستان به شعبه پنجم بازپرسی دادسرای عمومی و
انقلاب شهرستان سنندج احضار شدند
.سه تن از اعضای انجمن صنفی معلمان کردستان بنامهای پیمان نودینیان٬ بهاالدین ملکی و رامین زندنیا به شعبه پنجم بازپرسی دادسرای عموعی و انقلاب شهرستان سنندج احضار شدند.
در احضاریه کتبی که بدست آنان رسیده است، علت احضار ایشان اخذ توضیح ذکر شده است.
گفتنی است، محمد توکلی دبیر کانون صنفی معلمان کرمانشاه در تاریخ ۲۱ مرداد ماه سال جاری احضار و تهدید به بازداشت شده بود(3.
منابع:
کردپا(1
سایت خبری مکریان(2
هرانا(3

