هفتە دوم مرداد ماە سال 1391
در این گزارش که نسبت به هفتەهای قبل شکل جدید و گسترده تری یافته است علاوه بر تلاش برای ارتقای کیفی و دقت گزارشات تلاش شدە است موارد تداوم خشونت جمهوری اسلامی با حداقل ٦ رستە حقوقی شهروندان کرد مورد بررسی قرار گیرد هفتە دوم مرداد در حالی سپری شد که کماکان نقض مستمر حقوق بشر در کردستان به قوت خود ادامه دارد، نقضی که ریشه در رفتارهای ناپسند حکومت جمهوری اسلامی ایران دارد.
وضعیت کارگران:
روز ٨ مردادماە سال جاری کارگران شرکت مخابرات آذربایجان غربی همزمان با آغاز جلسه علنی مجلس، در برابر ساختمان اصلی مجلس تجمع کردند. به نقل از منابع کارگری، نزدیک به پنجاە نفر از کارگران شرکت مخابرات آذربایجان غربی در اعتراض به وضعیت نامشخص شغلی و همچنین عدم دریافت ۵ ماه حقوق معوقه خود در مقابل مجلس شورای اسلامی تجمع کرده و خواستار رسیدگی نمایندگان به وضعیت خود شدند، این کارگران ۵ ماه است که حقوقشان را دریافت نکردەاند این درشرایطی است که هنوز وضعیت بیمه و قراردادشان مشخص نیست و به امید اینکه شرایط کاری بهتر میشود، در محل کار نگه داشته شدەاند. گفتنی است کارگران معترض، پلاکاردهایی جهت درخواست برای رسیدگی توسط نمایندگان دردست داشتند.(1)
بازداشت خود سرانە:
1. روز سه شنبه دهم مرداد ماه سال جاری، یک فعال اجتماعی در سنندج به نام احمد مرادی برای بار دوم به ستاد خبری اداره اطلاعات این شهر احضار و مورد بازجویی قرار گرفت. نامبرده طی این بازجویی که چند ساعت به طول انجامید به دلیل قصد انتشار بیانیه ای در حمایت از اعتصاب غذای محمدصدیق کبودوند مورد بازخواست قرار گرفته است. گفتنی است روز شنبه گذشته نیز احمد مرادی به ستاد خبری اداره اطلاعات سنندج احضار و مورد بازجویی قرار گرفته بود.(1)
2. سه شهروند اهل شهرهای نقده، بوکان و مهاباد توسط نيروهای امنيتی بازداشت و روانه زندان شدند. اسامی اين سه شهروند ولی فلاحی، محمد احمدی و مرتضی امینی اعلام شده است. تا لحظه تنظیم خبر علت یا علل بازداشت این افراد از سوی مراجع قضائی استان آذربایجان غربی اعلام نشده، اما گفته میشود اتهام این شهروندان امنیتی می باشد.(1)
3. یکی از مسئولین دفتر مفتی و از اعضای شورای مکتب قرآن کردستان توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.
عبدالله عباسی یکی از مسئولین دفتر حسن امینی، مفتی و رییس شورای مکتب قرآن کردستان، روز جمعه ششم مردادماه جاری در پلیس راه سنندج – کرمانشاه توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد و به ستاد خبری ادارهی کل اطلاعات استان کردستان انتقال یافت.تا لحظه انتشار این خبر از علت بازداشت این فعال مذهبی خبر موثقی در دست نیست.(3)
4. با حملهی نیروهای امنیتی حکومت اسلامی به روستای نی از توابع شهرستان مریوان، پنج جوان ساکن این روستا بازداشت شدند که یکی دیگر از این بازداشتیها به زندان مرکزی مریوان منتقل شد.هویت این شهروند "حمید پرهیزکار" 18 ساله فرزند احمد اعلام شدە است. پیشتر نیز "ادریس کاوه" فرزند کریم بعد از بازداشت و ضرب و شتم شدید به زندان مرکزی شهرستان مریوان منتقل شده بود. طی هفتههای اخیر شماری از شهروندان کُرد در شهرستان مریوان توسط مأموران اطلاعاتی حکومت اسلامی ایران بازداشت شدهاند که تاکنون از سرنوشت شش تن از آنان خبر دقیقی در دسترس نمیباشد.هویت این شهروندان، عُبید زارعی، علی تاسه، برهان کیوانپور، عادل پروازه، پشتیوان افسری و وریا فرجی است. (2)
وضعیت زندانیان سیاسی:
1. روز دوازدهم مرداد ماە شش تن از زندانیان سیاسی کرد محبوس در زندان ارومیه از سوی ماموران وزارت اطلاعات مورد بازجویی و تهدید قرار گرفتند، سید جمال محمدی، مراد عیسایی، بلال چیلگر، یوسف کاکه ممی، مصطفی علی احمد، سید سامی حسینی پس از انتقال به محل استقرار ماموران وزارت اطلاعات در زندان مرکزی ارومیه مورد بازجویی و تهدید قرار گرفتند.بازجویان زندانیان را تهدید کردند در صورت انعکاس اخبار زندان در رسانه های برون مرزی به بازداشت اعضای خانواده اقدام می کنند و یا ایشان به زندان های دور افتاده تبعید میکنند. (3)
2. دو نفر مهابادی در دادگاه انقلاب به اتهام همکاری با احزاب مخالف رژیم به زندان محکوم و دو نفر دیگر در شهرهای مهاباد و سنه توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدهاند، شاهو پرتوی و شمزین احمد نژاد اهل مهاباد، از سوی دادگاه انقلاب اسلامی این شهر به حبس محکوم شدند. پرتوی که بیش از یک ماه است در زندان بسر می برد به اتهام همکاری با یک حزب مخالف رژیم به سه سال و احمد نژاد به اتهام امنیتی به یک سال حبس محکوم شده است ، یک نفر دیگر به نام رسول قادرحاجی اهل مهاباد حدود دو ماه پیش از سوی نیروهای امنیتی به اتهام همکاری با احزاب مخاف نظام بازداشت شدهاست.از سوی دیگر فرهنگ عوضی اهل روستای تنگیسر از توابع شهر سنه حدود ۲۰ روز پیش توسط نیروهای امنیتی بازداشت و تا کنون از سرنوشت وعلت دستگیریش اطلاعی در دست نیست.(3)
3. روز سیزدهم مرداد ماە چهار شهروند بوکانی به حبس محکوم شدند ، دادگاه انقلاب اسلامی مهاباد چهار شهروند اهل روستای کول آباد از توابع شهر بوکان واقع در استان آذربایجان غربی، به نامهای مهدی(هه ژار) رمضانی، رشید کریم شل، خالد کیهانی راد و مولود خورشیدی را به اتهام تبلیغ علیه نظام هر کدام به شش ماه حبس محکوم نمود. یاد آور می گردد که این چهار شهروند که هم اکنون در زندان مهاباد دوران محکومیت خود را سپری می نمایند، سال گذشته نیز مدتی را در بازداشت به سر برده و با قرار وثیقه از زندان آزاد شده بودند. (1)
تیر اندازی مامورین نظامی بە شهروندان بی دفاع:
نیروهای انتظامی حکومت اسلامی ایران یک شهروند کُرد را در شهرستان جوانرود هدف گلوله قرار دادند ، یک دستگاه خودرو از نوع پژو 405 در منطقهی جوانرود در استان کرمانشاه مورد تیراندازی مأموران انتظامی قرار گرفت و در نتیجه سرنشین خودرو زخمی شد.گزارش ارسالی حاکی از آن است که شهروند کُرد زخمیشده هیچگونه کالای قاچاق بهمراه نداشته و فقط مقادیر چای حمل میکرده است.تا انتشار این گزارش از هویت و وضعیت سلامت این شهروند کُرد خبر دقیقی در دسترس نمیباشد.نیروهای نظامی-انتظامی حکومت اسلامی ایران علاوه بر شلیک مستقیم به کولبران و کاسبکاران کُرد در مناطق مرزی کُردستان، شهروندان را نیز در جادههای بینشهری و حتی معابر شهری مورد تیراندازی قرار میدهند ، طی سال جاری 14 شهروند کُرد در مناطق شهری و روستایی کُردستان ایران هدف گلوله مأموران حکومتی قرار گرفته و جان خود را از دست دادهاند. (2)
وضعیت دانشجویان:
1. یک دانشجوی کُرد از سوی ادارهی اطلاعات شهرستان شیروان در استان خراسان شمالی، احضار شد، ادارهی اطلاعات شهرستان شیروان روز هفتم مردادماه، "محمد محمودی" از شهروندان ساکن این شهر را به دلیل آنچه ارتباطات فرهنگی با مناطق کُردنشین غرب ایران عنوان گردیده، احضار و بعدها وی را آزاد کردند.این شهروند کُرد خراسان که از دانشجویان مقطع دورهی کارشناسی ارشد در استان خراسان شمالی است به هنگام احضار مورد بازجویی و بازخواست مأموران اطلاعاتی قرار گرفت.اتهامات این دانشجوی کرد ارتباط و مراودات وی با کُردهای غرب ایران تنها در حد نوعی ارتباط فرهنگی-گردشگری بوده است.کُردهای خراسان با جمعیتی در حدود ٢ میلیون نفر از دورهی شاه عباس صفوی و از غرب دریاچهی ارومیه به مناطق شمال خراسان کوچ داده شدند و فرهنگ و زبان آنان کمترین تفاوت را با دیگر سرزمین کُردستان دارد.(2)
2. یک نشریهی دانشجویی در استان ایلام که پیشتر مجوز انتشار آن صادر شده بود قبل از چاپ نخستین شمارهی آن، لغو امتیاز گردید. ، نشریهی دانشجویی "چرداول" که مدتی قبل مجوز انتشار آن از سوی "دانشگاه باختر" ایلام صادر شده بود، بعد از آمادهسازی و در پایان مراحل چاپ توسط حراست دانشگاه از انتشار نشریه جلوگیری شد.مسئولان حراست دانشگاه باختر ایلام دانشجویانی را که در این نشریه کار میکردند، مطلع نموده که در صورت انتشار و توزیع نشریهبا موانع و مشکلات انضباطی روبرو میشوند.نشریهی دانشجویی چرداول با لهجهی کُردی "لَکی" در حال چاپ و انتشار بود.برخورد و لغو مجوز نشریهای کُردی به ویژه نشریات دانشجویی در پایان سال 88 وارد فاز جدیدی گردید و در این ارتباط در دو استان کُردنشین کرمانشاه و ایلام نشریات نظیر "واژه نو"، "زاروی واران"، "هاوار" و "طاقبُستان" توسط نهادهای امنیتی-فرهنگی از انتشار آنان جلوگیری شده است.بیشتر نشریات کُردی و فارسی دانشجویان کُرد با رویکردی فرهنگی، ادبی و اجتماعی بوده و هیچ گرایش سیاسی خاصی نداشتهاند.(2)
وضعیت کولبران کرد:
انفجار مین در منطقهی مرزی مرگور موجب "قطع پا" ی یک کولبر کُرد گردید، روز یازدهم مرداد ماە سال جاری یک از کولبران کُرد به نام "زِرو ابراهیمی" در مناطق مرزی شهرستان ارومیه به علت انفجار مین، یک پای خود را از دست داد.وی از اهالی روستای "علیه" از توابع دهستان "مَرگور" ارومیه است.به دنبال زخمی شدن این شهروند و انتقال سریع وی به شهر ارومیه، مراکز درمانی دولتی از پذیرش کولبر کُرد خودداری و خانوادهی ابراهیمی ناگزیر وی را به بیمارستان خصوصی "صولت" منتقل کردند، بیم آن میرود که به علت شدت جراحات وارده به این کولبر کُرد، پای دیگر وی نیز قطع گردد.بخش اعظمی از مرز مشترک ایران و عراق در مناطق کُردنشین دو کشور واقع شده و مردم منطقه به سبب رفتوآمد و تردد از مرزها جهت کولبری و امرار معاش، بیشترین قربانی را گرفته و خطرات بسیار جدی جان شهروندان کُرد را تهدید میکند این در حالی است که در خیلی از موارد دستگاههای حکومتی به جای مداوای قربانیان، خانوادههایشان را مورد پیگرد قرار میدهند.حدود 6 میلیون هکتار از خاک کشور، آلوده به مین و ادوات بهجای مانده از دوران جنگ است. (2)
منابع:
1) آژانس خبری موکریان
2) کردپا
3) هرانا خبرگزاری مجموعە فعالان حقوق بشر در ایران

