گزارش هفتگی از نقض حقوق بشر در کردستان فرصتی برای یادآوری وضعیت نگران کننده حقوق بشر در این محدودە جغرافیایی است ، همینطور یادمانی برای قربانیان نقض این حقوق.
گزارش هفته آخراسفند ماه شامل این بخشها میباشد: احکام، زندانیان سیاسی و تیراندازی به افراد بیگناه.
احکام
کرمانشاه/ حکم ٤٨ ماه حبس فعالان فرهنگی شهر پاوه قطعی شد
دستگاه قضایی حکومت اسلامی ایران در کرمانشاه، حکم شش ماه زندانی هشت فعال فرهنگی کُرد را تأیید کرد.
دادگاه تجدیدنظر استان کرمانشاه، حکم به تأیید ٤٨ ماه حبس هشت فعال فرهنگی شهرستان پاوه داد حکم دادگاه بدوی روز بیست و دوم آذرماه امسال صادر شده بود. هویت این شهروندان کُرد قانع حاتمی، معتصم شافعی، جهانبخش احمدی، بابک عباسی، پدرام قادریان، محمد نیگاری، آراس حاتمی و گوران بهرامی اعلام شدە کە هر کدام بە ٦ ماه حبس تعزیری محکوم شدەاند.
این حکم بر اساس شکایت ملا قادر قادری، امام جمعهی پاوه و اتهام "تبلیغ برای احزاب کُرد اپوزسیون حکومت اسلامی ایران" از طریق سایتهای اجتماعی صادر شده است.
گفتە میشود کە محمد نگاری و فاتح حاتمی، کارمندان ادارەی امور صنفی پاوە از کار اخراج شدهاند و معتصم شافعى و بابک عباسى كه معلم میباشند بر اساس حكم قطعى دادگاه نيز اخراج خواهند شد.این. ٨ فعال فرهنگی کُرد اسفندماه سال ٩١ در ادامە بازداشت فعالین فرهنگی و روزنامەنگاران کُرد در مناطق کُردنشین ایران توسط مأموران حفاظت اطلاعات سپاه بازداشت و بعدها با تودیع وثیقه موقتا آزاد شدند.. طی اسفندماه سال گذشتە، ٢٢ فعال سیاسی و فرهنگی کُرد در شهر پاوە بازداشت شدە بودند.. مأموران امنیتی حکومت اسلامی ایران علاوه بر بازداشت این افراد، اقدام به ضبط و مصادرهی کیس کامپیوتر و مدارک شخصی آنان نیز کردند(1)
چهل سال حبس برای سه شهروند کُرد اهل کرمانشاه
شماری از جوانان کُرد کرمانشاهی توسط دستگاه قضایی حکومت اسلامی ایران به تحمل حبسهای بلندمدت محکوم گردیدند.
دادگاه انقلاب در کرمانشاه سه شهروند کُرد را به اتهام "اقدام علیه امنیت ملی و تبلیغ برای احزاب کُرد اپوزسیون" به ٤٠ سال زندان محکوم کرد.. دستگاه قضایی ایران محسن خدایاری اهل صحنه، کیانوش رستمی اهل کرمانشاه را هر کدام به ١٥ سال و نعمت فتحی اهل کرمانشاه را به ١٠ سال حبس محکوم کرد.. این سه جوان کُرد پیرو آیین یاری، روز بیست و چهارم خردادماه در کرمانشاه از سوی نیروهای وزارت اطلاعات بازداشت شدند.. همزمان با بازداشت این سه جوان کُرد، تعدادی دیگر از جوانان پیرو آیین یاری از سوی نیروهای اداره اطلاعات بازداشت شده بودند که تا کنون اطلاعات دقیقی از سنوشت آنان در دست نمیباشد. یکی از نزدیکان خانوادهی بازداشتشدگان گفت: طی ٩ اخیر مأموران ادارهی اطلاعات کرمانشاه، سه جوان کُرد را تحت شدید شکنجههای روحی و جسمی قرار دادهاند.. پیشتر نیز دادگستری استان کرمانشاه حکم ٤٨ ماه حبس برای ٨ شهروند دیگر کُرد را صادر کرده بود(1).
زندانیان سیاسی
سرنوشت سمکو خلقتی نامعلوم میباشد
سمکو خلقتی زندانی سیاسی کُرد اهل شهرستان مهاباد، طی ١٥ روز گذشته هیچ اطلاعی از سرنوشت و مکان نگهداری وی در دسترس نیست.
پس از اینکه سمکو خلقتی زندانی سیاسی کُرد روز سهشنبه، سیزدهم اسفندماه به بهانه انتقال به بند ٣٥٠ زندان اوین به شعبهی "اعزام زندانیان" رجاییشهر احضار گردید، به مکان نامعلومی انتقال یافته است. یک منبع نزدیک به خانوادهی خلقتی اعلام کرد: "در حالی که بستگان این زندانی سیاسی پیگیر سرنوشت فرزندشان بودند، آنان را مطلع نمودند که سمکو خلقتی در زندان اوین نمیباشد. سمکو خلقتی، مدت ٤ سال و نیم است که در زندانهای ایران در بازداشت بسر میبرد و او روز چهارشنبه، نهم بهمنماه به بهانه ملاقات با خانوادهاش از سالن ١٢ به سلول انفرادی منتقل و به مدت سه روز در سلول انفرادی نگهداری شده بود.. سمکو خلقتی ٣٥ ساله و اهل مهاباد، بیست و هشتم دیماه ٨٨ در اراک از سوی نیروهای امنیتی ایران بازداشت و به اتهام "اقدام علیه امنیت ملی از طریق عضویت در احزاب کُرد اپوزسیون حکومت اسلامی ایران" به ١٥ سال حبس تعزیری محکوم شد(1)
روانسر/ وثیقهی ١٥٠ میلیون تومانی برای سه فعال سیاسی کُرد صادر شد
سه فعال سیاسی کُرد اهل شهرستان روانسر که از سوی نیروهای اطلاعاتی بازداشت شده بودند، با تودیع وثیقه ١٥٠ میلیون تومانی بصورت موقت آزاد شدند.
دستگاه قضایی حکومت اسلامی ایران هر کدام از سیروس منصوری و شاهرخ و شاپور (برادر)، از اهالی شهر روانسر در استان کرمانشاه، را روز چهارشنبه هفته گذشته، بیست و یکم اسفندماه، با تودیع وثیقه ٥٠ میلیون تومانی تا زمان محاکمه آنان از زندان آزاد کرد.. شاهرخ و شاپور...برادر.. روزهای یکم و دوم اسفندماه بهمراه آرام سلیمانی، مهدی ویسی، عبدالکریم احمدنژاد و هدایت به اتهام "عضویت و همکاری با احزاب کُرد اپوزسیون حکومت اسلامی ایران" بازداشت شده بودند.
همچنین روز دوشنبه پنجم اسفندماه سال ١٣٩٢، سیروس منصوری ٣٣ ساله در منزل شخصیاش توسط نیروهای ادارهی اطلاعات شهر روانسر بازداشت گردید.. تا لحظه انتشار این خبر، آرام سلیمانی ٢٤ سالە، مهدی ویسی ٣٠ سالە، عبدالکریم احمدنژاد و هدایت در زندان نگهداری و سرنوشت آنان نامعلوم میباشد.(1)
زندانی سیاسی کُرد پس از ١٧ سال حبس به مرخصی رفت
پس از ١٧ سال زندان با مرخصی ١٥ روزه یک زندانی سیاسی کُرد موافقت شد.
ابرهیم حسینپور زندانی سیاسی کُرد اهل شهرستان مهاباد که در زندان رجایی شهر کرج محبوس میباشد، روز دوشنبه بیست و ششم اسفندماه به مرخصی رفت.. ابراهیم حسینپور ٤٣ ساله، اوایل مردادماه سال ١٣٧٥ در شهر مهاباد بازداشت و بعدها در دادگاه انقلاب این شهر به ریاست قاضی "عباسزاده" به اتهام عضویت در یکی از احزاب کُرد اپوزسیون حکومت اسلامی ایران به ١٧ سال زندان تعزیری محکوم گردید. این فعال سیاسی کُرد، به مدت ١٠ سال در زندانهای شهر مهاباد و ارومیه در بازداشت بوده و بعد از آن به زندان رجایی شهر کرج تبعید شد. ابراهیم حسینپور در حالی به مرخصی رفته است که وی طی مدت حکماش از حق مرخصی محروم بوده و اواسط خردادماه سال ١٣٩٣ حکم وی به اتمام خواهد رسید.
اکنون دو زندانی سیاسی دیگر کُرد به نامهای محمد نظری ساکن شهرستان شاهیندژ و عمر فقیپور ساکن شهرستان مهاباد که به اتهام عضویت در یکی از احزاب کُرد اپوزسیون حکومت اسلامی ایران به مدت ٢٠ است در بازداشت بسر میبرند تاکنون از حق مرخصی محروم و علیرغم اینکه چندین بار درخواست مرخصی نمودند، تاکنون حق مرخصی به آنها داده نشده است.
محمد نظری ٤٣ ساله و فعال سیاسی آذری که در سال ١٣٧٣ بازداشت شده است، تاکنون چندین نامه برای "محمد یزدی، هاشمی شاهرودی و صادق لاریجانی" مسئولان دستگاه قضایی حکومت اسلامی ایران نوشته است و اعتراض خود را نسبت به شیوه محاکمه خود اعلام، اما تاکنون هیچ پاسخی دریافت نکرده است(1)
محمدامین آگوشی دست به اعتصاب غذا زد
محمدامین آگوشی زندانی سیاسی زندان مرکزی زاهدان دست به اعتصاب غذا زد و لبهای خود را دوخت.
محمد امین آگوشی معلم بازنشسته ۵۴ ساله و اهل پیرانشهر که هماکنون در زندان زاهدان محکومیت ۱۰ ساله خود را در تبعید سپری میکند، در اعتراض به عدم موافقت مسئولین با مرخصی درمانیاش دست به اعتصاب غذا زد و لبهای خود را دوخت.
گفتنی است، محمدامین آگوشی بارها تقاضای مرخصی خود را از مسئولین کرده، ولی با کارشکنی دادستانی ارومیه و زاهدان روبرو میشود. این زندانی زندان مرکزی زاهدان به همراه ایرج محمدی و احمد پولادخانی اهل پیرانشهر به اتهام جاسوسی به نفع حکومت اقلیم کردستان و محاربه از طریق همکاری با گروههای معاند نظام در سال ۸۶ بازداشت شدند.. وی پس از تحمل بیش ۷ ماه انفرادی به زندان مرکزی ارومیه منتقل شد و پس از برگزاری دادگاه در شعبه دوم دادگاه نظامی (سازمان قضایی نیروهای مسلح) به اعدام از طریق تیرباران محکوم شد.. حکم صادره در شعبه ۳۱ دیوان عالی کشور عینا تائید شد اما مجددا پرونده ایشان به جریان افتاده و با ارجاع به شعبه یکم دادگاه نظامی وی به همراه دو متهم دیگر به ۱۰ سال حبس و تبعید به زندان زاهدان محکوم شده است(2).
انتقال هفت زندانی اهلسنت اوین به زندان رجایی شهر
زندانی اهلسنت محکوم به اعدام محبوس در زندان اوین، صبح روز جاری به زندان رجایی شهر کرج منتقل شدند.7
شهرام احمدی، مختار رحیمی، کاوه ویسی، طالب ملکی، بهروز شاهنظری، آرش شریفی و کاوه شریفی، هفت زندانی اهلسنت محکوم به اعدام هستند که صبح روز جاری، دوشنبه ۲۶ اسفند ماه، از بند ۳۵۰ زندان اوین به زندان رجایی شهر کرج منتقل شدند.. این هفت زندانی اهلسنت هم اکنون در بند قرنطینهٔ زندان رجایی شهرکرج به سر میبرند.. لازم به یادآوری ست که تمامی این افراد، ۱۷ مهر ماه گذشته از زندان رجایی شهر به بند ۲۴۰ زندان اوین منتقل و پس از تحمل ۴۰ روز انفرادی به بند ۳۵۰ زندان اوین منتقل شده بودند.. شهرام احمدی، مختار رحیمی، کاوه ویسی، طالب ملکی، بهروز شاهنظری، آرش شریفی و کاوه شریفی در دادگاه انقلاب تهران به اتهام محاربه به اعدام محکوم شده و پروندهٔ آنها جهت بررسی در دیوان عالی کشور قرار دارد(2)
سه فعال سیاسی کُرد در زندان دیزلآباد کرمانشاه اعتصاب غذا کردند
سه زندانی سیاسی کُرد در زندان دیزلآباد کرمانشاه دست به اعتصاب غذا زدند.
از روز دوشنبه، بیست و ششم اسفندماه سه فعال سیاسی کُرد در واکنش به آنچه "وضعیت نامناسب و اذیت و آزار" عنوان شده در اعتصاب غذا بسر میبرند.. هویت این سه زندانی سیاسی، محسن خدایاری اهل صحنه، کیانوش رستمی اهل کرمانشاه و نعمت فتحی اهل کرمانشاه است که از سوی دستگاه قضایی به ٤٠ سال..حبس.. محکوم شدند.. یک منبع مطلع از داخل زندان دیزلآباد کرمانشاه با تأیید این گزارش گفت: طی سه روز گذشته این سه فعال سیاسی در سلولهای انفرادی دست به اعتصاب غذا زدهاند و در وضعیت بسیار نامناسبی بسر میبرند.. وی همچنین در ادامه افزود: "یکی از آنان حتی به نشانهی اعتراض، لبهای خود را دوخته و توسط مأموران امنیتی زندان مورد ضرب و شتم قرار گرفته است.. این سه جوان کُرد پیرو آیین یاری، روز بیست و چهارم خردادماه در کرمانشاه از سوی نیروهای وزارت اطلاعات به اتهام "اقدام علیه امنیت ملی و تبلیغ برای احزاب کُرد اپوزسیون بازداشت شدند.. همزمان با بازداشت این سه جوان کُرد، تعدادی دیگر از جوانان پیرو آیین یاری از سوی نیروهای اداره اطلاعات بازداشت شده بودند که تا کنون اطلاعات دقیقی از سنوشت آنان در دست نمیباشد(1)
خسرو کُردپور به زندان تبریز تبعید شد
خسرو کُردپور، روزنامهنگار و مسئول آژانس خبری موکریان از زندان مهاباد به زندان مرکزی تبریز تبعید گردید.
روز سهشنبه بیست و هفتم اسفندماه خسرو کُردپور پس ا 1 سال و10 روز بازداشت به منظور گذراندن حکم صادره، به زندان تبریز تبعید شد.. جعفر کُردپور برادر این روزنامهنگار کُرد در صفحه فیسبوک خود منتشر کرده که "متاسفانه در آستانه نوروز و سال نو، خسرو به زندان تبریز تبعید شده است.. همچنین گفته میشود، خسرو کُردپور بدون اطلاع قبلی، به افسر نگهبانی زندان احضار شده و حتی از سوی ماموران امنیتی اجازه جمعآوری وسایل شخصی نیز به وی داده نشده و به زندان تبریز منتقل شده است.. مسعود و خسرو کُردپور هفدهم و نوزدهم اسفندماه سال ١٣٩١ در شهر مهاباد بازداشت و پس از ٨ ماه نگهداری در زندان و سه بار محاکمه از سوی دادگاه انقلاب شهر مهاباد به ریاست قاضی "جوادی کیا" به ٩ سال و ٦ ماه زندان تعزیزی محکوم شدند(1).
تیراندازی به افراد بیگناه
اورامانات/ شلیک مأموران نظامی مرگ یک شهروند مدنی را در پی داشت
یک شهروند کُرد ساکن یکی از روستاهای شهرستان سروآباد، به دلایلی نامعلوم از سوی نیروهای انتظامی در خودروی شخصیاش مورد تیراندازی قرار گرفت.
عمر مرادی ٣٠ ساله ساکن روستای "دزلی" در نقطهی ایست بازرسی پاسگاه "ژالانه" مورد شلیک مستقیم قرار گرفته و در نتیجه جان خود را از دست داده است. یکی از ساکنین روستای دزلی اعلام کرد: عمر مرادی متاهل میباشد و بر اثر اصابت گلوله به شاهرگ گردن، بلافاصله جان خود را از دست میدهد.. این منبع که نخواست نامش فاش شود، گفت: ماموران و فرماندهی پاسگاه ژالانه، برادر و خانواده این شهروند کُرد را تهدید نمودند که در صورت ثبت شکوائیه، جسد فرزندشان را تحویل نخواهند داد.. این منبع افزود: در حالی جسد عمر مرادی در بیمارستان بوعلی مریوان نگهداری میشود، ساکنین این منطقه در مقابل درب این بیمارستان تجمع نموده که نیروهای امنیتی با باتوم اقدام به متفرق کردن معترضان کردند.
متعاقب نارضایتی شهروندان در مقابل بیمارستان بوعلی در شهر مریوان، جسد عمر مرادی به پزشکی قانونی شهر سنندج انتقال و تا لحظهی انتشار این خبر به خانوادهشان تحویل داده نشده است به گفته شهروندان، طی دو سال گذشته چهار شهروند کُرد ساکن این منطقه توسط شلیک مستقیم نیروهای انتظامی مستقر در پاسگاه ژالانه جان باختهاند..
همچنین ساکنین این منطقه اعلام میکنند: عمر مرادی در خودروی شخصیاش هیچگونه کالای را حمل ننموده و به دلیل هوای مهآلود نقطه بازرسی را ندیده که بلافاصله این نیروها وی را مورد تیراندازی قرار داده و براثر آن جان خود را از دست داده است.. پاسگاه ژالانه در مسیر جادهی مریوان ـ نودشه ـ پاوه قرار دارد و راه ارتباطی دو استان کُردستان و کرمانشاه در غربیترین نقطه مناطق کُردشنین ایران است..(1).
منابع:
1)کردپا
2)هرانا

