گزارش هفتگی از نقض حقوق بشر در کردستان فرصتی برای یادآوری وضعیت نگران کننده حقوق بشر در این محدودە جغرافیایی است ، همینطور یادمانی برای قربانیان نقض این حقوق.
گزارش هفته سوم اسفند ماه شامل این بخشها میباشد: وضعیت زندانیان سیاسی، بازداشتها و تیر اندازی به افراد بیگناه.
وضعیت زندانیان سیاسی
امروز شنبە هفدهم اسفندماه، یک سال از زمان بازداشت خسرو و مسعود کُردپور، دو برادر روزنامەنگار و فعال حقوق بشر اهل مهاباد سپری شد.
سال ٩١ و در ادامە روند بازداشت روزنامەنگارن و فعالین فرهنگی کُرد در کُردستان ایران، در تاریخ هفدهم اسفندماه، خسرو کُردپور در شهر مهاباد بازداشت و دو روز بعد مسعود کُردپور، در حالی کە برای پیگیری وضعیت برادرش بە ادارە اطلاعات مهاباد رفتە بود بازداشت شد. مسعود و خسرو کُردپور پس از ٨ ماه حبس و ٣ بار محاکمە از سوی دادگاه انقلاب شهر مهاباد با قاضیگری..جواد کیا.. مجموعا بە ٩ سال و ٦ ماه زندان تعزیری محکوم شدند. مسعود کُردپور بە اتهام "اجتماع و تبانی علیهە نظام" بە ٣ سال زندان تعزیری و بە اتهام..فعالیت تبلیغی.. بە ٦ ماه زندان تعزیری و جمعا بە ٣ سال و نیم زندان محکوم گردید.
همچنین خسرو کُردپور بە اتهام همکاری جهت تجمع اعتراضی بە ٥ سال زندان تعزیری و بە اتهام "تبلیغ علیه نظا م. بە ١ سال زندان تعزیری و ٢ سال اقامت اجباری و تبعید به شهرستان کرمان محکوم شد. عثمان مزین یکی از وکلای براداران کُردپور در صفحه فیسبوکی خود منتشر نمود که حکم خسرو کُردپور به ٥ سال زندان تعزیری تقلیل یافته و باید پنج سال این حکم خود را در زندان تبریز بگذراند. دادگاه تجدیدنظر حکم دو سال تبعید و اقامت اجباری خسرو کُردپور به شهرستان کرمان را لغو نموده است این وکیل کُرد درباره حکم مسعود کُردپور در فیسبوک نوشت:"حکم مسعود کُردپور از ٣ سال و شش ماه به ٣ سال کاهش یافته است. این وکیل برادران کُردپور افزود: تاکنون علیرغم اینکه چندین بار برای این دو روزنامهنگار کُرد درخواست مرخصی کردهاند، اما دادگاه مرتبا با این در خواست مخالفت کرده است(1)
عدنان حسنپور پس از تبعید به زندان زابل، دوباره تبعید شد
روزنامهنگار کُرد پس از تبعید به زندان زابل، بدون هیچ اعلام قبلی به زندان زاهدان انتقال یافت.
عدنان حسنپور قدیمیترین روزنامەنگار زندانی ایران، پس از ١٥ روز نگهداری در قرنطینهی زندان زابل به زندان زاهدان منتقل شد.. این روزنامهنگار امروز، نوزدهم اسفندماه پس از ٥ روز نگهداری در قرنطینهی زندان زاهدان به بند عمومی منتقل شده است.. خواهر عدنان حسنپور صحت این خبر را برای آژانس خبررسانی کُردپا تأیید کرد.. مسئولین قضایی و مسئولین زندان زابل از پذیرش این روزنامهنگار کُرد امتناع کردهاند که در نتیجه وی به زندان زاهدان منتقل شده است.. حدود بیست روز پیش عدنان حسنپور با دستور مدیرکل اطلاعات استان کُردستان از زندان مریوان به..زندان زابل.. با دو هزار کیلومتر مسافت در استان سیستان و بلوچستان تبعید گردید.. عدنان حسنپور در تاریخ ٥ بهمن ماە ١٣٨٥ بازداشت و پس از تحمل چندین ماه حبس انفرادی در بازداشتگاه ادارهی اطلاعات سنندج، در تاریخ ٢٢ خرداد ٨٦ در دادگاه انقلاب شهر مریوان یه صورت غیر علنی محاکمه و به اتهام اقدام علیه امنیت ملی، محارب شناخته شده و به مجازات اعدام محکوم گردید که حکم صادره در تاریخ ٢٦ تیرماه ٨٦ به یکی از وکلای وی ابلاغ شد. این حکم پس از گذشت سه ماه در شعبه ٣٢ دیوان عالی کشور بررسی و در نهایت ناباوری تأیید شد. بلافاصله پس از تأیید حکم، وکلای وی (آقایان صالح نیکبخت و سیروان هوشمندی)با درخواست اعاده دادرسی پرونده را دوباره به دیوان عالی برگشت داده و نهایتاً اینبار در شعبهی دیگری از دیوان عالی حکم اعدام لغو گردید. پس از اعلام عدم صلاحیت دادگاه و قاضی قبلی از سوی وکلا، این بار در دادگاه انقلاب شهرستان سنندج در دو نوبت (١٦ شهریور و ١١ بهمن ٨٧) و باز به صورت غیر علنی محاکمه شد و به تحمل ٣١ سال حبس تعزیری محکوم گردید که این حکم با اعتراض وکلا در دادگاه تجدیدنظر به ١٦ سال تقلیل یافت و هماکنون در زندان مرکزی سنندج در حال سپری کردن دورهی محکومیتش میباشد. وی از تاریخ دستگیری تاکنون حتی ١ روز هم اجازه رفتن به مرخصی را نداشته است(1).
بازداشتها
سرنوشت مبهم سه شهروند کُرد پس از ٩ ماه بازداشت
سرنوشت سه شهروند کُرد که ٩ ماه پیش از سوی نیروهای رژیم ایران بازداشت شدەاند، مشخص نمیباشد.
سه شهروند کُرد به نامهای "محسن خدادادی.. اهل شهرستان صحنه. کیانوش رستمی.. و "نعمت فتحی" اهل کرمانشاه که خردادماه سال ١٣٩٢ از سوی نیروهای اطلاعاتی رژیم ایران بازداشت شدەاند، مشخص نمیباشد.""
نیروهای اطلاعاتی رژیم ایران به خانوادەی این سه شهروند کُرد در کرمانشاه فشار آورده و تهدید کردەاند که فرزندانشان را اعدام میکنند. محسن خدادادی، کیانوش رستمی و نعمت فتحی پس از گذشت ٩ ماه از زمان بازداشت تاکنون به چندین اتهام گوناگون از جمله "هواداری احزاب کردی، اقدام علیه امنیت ملی، و به آتش کشیدن عکس خمینی" متهم شدەاند.
این سه شهروند کُرد مورخەی..24 خردادماه ١٣٩٢ در میان تجمعات اعتراضی شهروندان کرمانشاهی نسبت به توهین مسئولین رژیم ایران به آیین یارسان بازداشت شدەاند و تاکنون نیز هیچ اطلاعاتی از سرنوشت آنها وجود ندارد.
گزارشهای دریافتی حاکی از این میباشند که این سه شهروند کُرد طی مدت بازداشت در ادارەی اطلاعات رژیم ایران مورد شکنجه و آزار و اذیت قرار گرفتەاند(2).
بازداشت یک فعال حقوق زنان در سنندج
مریم ناصری، از فعالان مدافع حقوق زنان ۱۷ اسفند (هشتم مارس) توسط نیروهای امنیتی در شهر سنندج بازداشت شد.
،این فعال حقوق زنان از اعضای “کمپین حمایت از زنان بیسرپرست و ستمدیده” است. دلیل بازداشت این فعال حقوق زنان هنوز مشخص نیست. بهمن ماه گذشته نیز روزیتا احمدی، یکی دیگر از فعالان حقوق زنان در سنندج بازداشت شده بود.
بر پایه این گزارش “همچنین در ادامه موج بازداشت شهروندان کرد به ویژه مدافعان حقوق زن، طی روزهای اخیر دو خواهر عضو کمپین حمایت از زنان بیسرپرست و ستمدیده به نامهای سمیه و شهلا اللهویسی توسط نهادهای امنیتی تهدید به بازداشت شدند که اکنون خبری از سرنوشت آنان در دست نیست(3)
تیراندازی به افراد بیگناه
جو امنیتی در سنندج و زخمی شدن یک جوان کُرد بر اثر شلیک نیروهای نظامی
طی چند روز گذشته مأموران یگان ویژه و لباس شخصی، فضای شهر سنندج را امنیتی نموده و یک جوان کُرد بر اثر تیراندازی این نیروها زخمی شد.
روز دوشنبه بیستم اسفندماه نیروهای نظامی حکومت اسلامی ایران در شهر سنندج به دلایل نامعلومی خودور شخصی یک شهروند کُرد را مورد شلیک مستقیم قرار داده که زخمیشدن وی را درپی داشت.. به گفته شاهدان عینی، این جوان کُرد پس از زخمی شدن، خودروی خود را رها کرده و از ترس ماموران، ناپدید شده است.. در هفتههای گذشته فضای شهر بطور محسوسی توسط نیروهای نظامی و لباس شخصی امنیتی شده و تدابیر منع آمد و شد در ساعات نیمه شب برقرار میباشد.. گزارش میافزاید: نیروهای یگان ویژه در خیابان آزادگان (میدان امام شافعی - میدان کوهنورد) مستقرند و تیراندازیبه شهروندان کُرد، با فضای امنیتی شهر بیارتباط نیست.. در این زمینه، یک منبع مطلع در سنندج که نخواست نامش فاش شود، مدعی حضور یک مقام بلندپایهی حکومتی در سنندج گردید..(1)
منابع
1)کردپا
2)کردستان میدیا
3)هرانا

