گزارش هفتگی از نقض حقوق بشر در کردستان فرصتی برای یادآوری وضعیت نگران کننده حقوق بشر در این محدودە جغرافیایی است ، همینطور یادمانی برای قربانیان نقض این حقوق
گزارش هفته دوم بهمن ماه شامل این بخشها میباشد: بازداشتها، وضعیت زندانیان، دانشجویان، کولبران کرد
بازداشتها
یکماه بیخبری از سرنوشت وبلاگنویس کُرد در کرمانشاه
در ادامه فشار بر شهروندان کُرد، یک فعال مذهبی پیرو یارسان و فعال حوزهی مجازی در شهر کرمانشاه بازداشت گردید.
طی روزهای گذشته مأموران لباس شخصی وزارت اطلاعات یک فعال یارسانی کُرد ساکن کرمانشاه به نام امیرعلی مهراننیا را بازداشت و به مکان نامعلومی انتقال یافت وی به دلیل "فعالیتهای مذهبی" روز چهارم دیماه بازداشت شده است.
امیر علی (مهرداد) مهراننیا در حوزهی وبنگاری(وبلاگنویس) نیز فعال بوده و به هنگام بازداشت مورد ضرب و شتم مأموران امنیتی قرار گرفته بود وب سایت جرس در اینباره اعلام کرد: "نیروهای امنیتی با ورود به منزل این درویش یارسانی اقدام به تفتیش منزل وی نموده و کامپیوتر، فایلهای رایانهای، سیدی و جزوات وی را ضبط کردند نیروهای لباس شخصی همچنین خانواده این شهروند کُرد را تهدید کردند که از رسانهای کردن بازداشت امیرعلی مهراننیا خودداری کنند تاکنون پس از یک ماه، از دلیل بازداشت و مکان نگهداری و وضعیت این فعال یارسانی و نویسنده وبلاگ "یاری" هیچ اطلاعی در دسترس نمیباشد . پیروان آئین یاری.. بزرگترین اقلیت دینی در ایران هستند که از حقوق شهروندی هم برخوردار نیستند، آنان همواره مورد تبعیض از سوی مسلمانان تندرو و حکومتها قرار گرفتند که در حکومت جمهوری اسلامی ایران این تبعیض شدت بیشتری داشته است(1)
یک فعال دانشجویی کُرد به ادارهی کل اطلاعات در سنندج انتقال یافت
باگذشت نُه روز از بازداشت یک فعال دانشجویی در مریوان، تاکنون سرنوشت وی نامعلوم میباشد
دانا لنجآبادی فعال دانشجویی کُرد که روز شنبهی هفته گذشته از سوی نیروهای اطلاعاتی مریوان بازداشت شده بود، به بازداشتگاه اداره اطلاعات سنندج منتقل شد یک منبع نزدیک به خانواده این فعال دانشجویی کُرد گفت: "خانوادهی لنجآبادی طی روزهای اخیر بطور مداوم به ستاد خبری شهر مریوان مراجعه نمودند، اما مأموران این اداره از وجود این فعال دانشجویی ابراز بیاطلاعی نمودند وی که نخواست نامش فاش شود، افزود: "یک روز بعد از بازداشت دانا، ادارهی کل اطلاعات استان کُردستان، وی را به سنندج منتقل کرده و همچنان در بازداشت آنان میباشد دانا لنجآبادی که در عرصهی حقوقبشر نیز فعالیت میکند، سال گذشته به دستور مستقیم وزارت اطلاعات حکومت اسلامی ایران بهمراه دو فعال دانشجویی دیگر به نامهای عزیز تازیک و ژیار سلامتیان از دانشگاه پیامنور مریوان به دانشگاه پیامنور سنندج انتقال یافتند پیشتر نیز دانا لنجآبادی در اردیبهشتماه ١٣٨٩ ازسوی دادگاه انقلاب شهرستان مریوان به دلیل فعالیتهایش به پنج سال حبس تعلیقی محکوم شده بود پس از بازداشت دانا لنجآبادی و احضار چندین فعال دانشجویی شهر مریوان به اداره اطلاعات این شهر روز سهشنبه گذشته هشتم بهمنماه نیز سه دانشجوی دانشگاه پیام نور مریوان به نامهای دانا امینی دانشجوی رشتهی علوم اجتماعی، میثم جوانمیری دانشجوی رشتهی علوم اجتماعی و سوران راوش دانشجوی رشتهی کشاورزی از ادامه تحصیل محروم شدند(1)
وضعیت زندانیان
سختگیری دو تن از زندانیان اهلسنت در قزلحصار
سیدهادی حسینی و صدیق محمدی که همچنان در زندان قزلحصار باقی ماندهاند با سختگیریهای مسئولین امور روبرو شدهاند.
پس از انتقال حامد احمدی، کمال ملایی، جمشید دهقانی و جهانگیر دهقانی به زندان رجایی شهر کرج در پی ۷۵ روز اعتصاب غذا، دوتن از زندانیان بنام صدیق محمدی و سیدهادی حسینی همچنان در زندان قزلحصار باقی مانده و سخت گیریها نسبت به وضعیت ایشان بیشتر شده است صدیق محمدی و هادی حسینی پس از بازگشت چهار اهل سنت اعتصابی مورد اهانت قرار گرفته و برخی از امکانات که از پیش در اختیارشان بود نیز محدود شده است. مسئولین حتی اتاقی که برای اهل سنت در نظر گرفته بودند از ایشان پس گرفته و جیره غذاییشان را کاهش دادهاند این دو زندانی اهلسنت در خرداد ماه ۱۳۸۸ بازداشت و در اقدامی غیر معمول پرونده ایشان از سنندج به شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران ارسال و در این شعبه حکم اعدام برایشان صادر شد.
حکم صادره به گفته وکلای تسخیری ایشان در دیوان عالی کشور نقض خورده و قرار است مجددا مورد بررسی قرار گیرد.
این دو زندانی اهل سنت از اختلالات شدید روانی رنج میبرند و گفته میشود دلیل نقض حکم ایشان در دیوان نیز همین بوده است اتهامی که این دو زندانی بخاطر آن به اعدام محکوم شدهاند هواداری از گروههای سلفی عنوان شده، اما از اتهامات دقیق و مستندات دادگاه برای محکومیت ایشان اطلاع دقیقی دردست نیست این دو زندانی همچنین از حق داشتن وکیل تعینی محروم بودهاند(2)
دیواندره/ یک فعال سیاسی کُرد با تودیع وثیقه ٨٠٠ میلیونی آزاد شد
دادگاه انقلاب شهرستان دیواندره در استان کُردستان برای یک شهروند کُرد وثیقهی ٨٠٠ میلیون تومانی صادر کرد.
یک شهروند کُرد ساکن شهرستان دیواندره به نام سید انور قریشی که یک ماه قبل از سوی نیروهای اطلاعاتی بازداشت شده بود، با تودیع وثیقه ٨٠٠ میلیون تومانی از زندان آزاد گردید
این شهروند ٤٥ ساله به اتهام همکاری با احزاب کُرد اپوزسیون حکومت اسلامی ایران بازداشت شده بود گفته میشود، نیروهای اطلاعاتی اتهام این شهروند کُرد را همکاری مالی با یکی احزاب کُرد اپوزسیون حکومت اسلامی ایران اعلام کردندبه گفته یک منبع مطلع، سید انور قریشی به مدت یک ماه در ادارهی اطلاعات دیواندره در بازداشت بسر برده و در این مدت توسط مأموران امنیتی حکومت اسلامی ایران تحت بازجویی و شکنجه روحی قرار گرفته است (1)
سمکو خلقتی به سلول انفرادی منتقل شد
سمکو خلقتی زندانی سیاسی کرد سالن ۱۲ زندان رجایی شهر کرج به سلول انفرادی منتقل شد سمکو خلقتی زندانی سیاسی کرد اهل مهاباد که در سالن ۱۲ زندان رجایی شهر کرج بسر میبرد، سبح امروز به اسم ملاقات به نگهبانی فراخوانده و سپس به سلول انفرادی بند5 . این زندان منتقل شد. یک منبع مطلع در اینباره گفت.:
گارد زندان رجایی شهر روز شنبه ۵ بهمن ماه اقدام به بازرسی سالن ۱۲ نمود و در این بین سمکو خلقتی نسبت به چندباره بازرسی اتاقاش به یکی از بازرسین اعتراض نمود. به همین علت روز دوشنبه ۷ بهمن وی را جهت انتقال به سلول انفرادی به نگهبانی فراخواندند که با مقاومت زندانیان سیاسی روبرو شد . مسئولین طی روز جاری نام سمکو خلقتی را به همراه سایر زندانیان ملاقات کننده صدا زده و زمانی که وی به نگهبانی رفت، به سلول انفرادی منتقل شد مسبب تمام اتفاقات اخیر آقای بحرینی رئیس جدید حفاظت است. وی که به تازگی از زندان ارومیه به رجایی شهر منتقل شده زندانیان سیاسی را بشدت محدود کرده و موجب بسته شدن کتابخانه و از سرگیری مجدد ارسال پارازیت و… شده است این زندانی سیاسی که سال ۱۳۸۸در اراک بازداشت گردیده پس از مدتی به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل و در آنجا تحت فشار برای انجام مصاحبه تلویزیونی قرار گرفته بود.
وی به اتهام همکاری با حزب دمکرات کردستان به ۱۵ سال زندان محکوم شده است بحرینی، پیشتر نیز ریاست حفاظت زندان مرکزی ارومیه را بر عهده داشته است، وی بارها اقدام به ضرب و شتم زندانیان سیاسی از جمله احمد تمویی در زندان ارومیه نموده که بر اثر آن این زندانی از ناحیه بینی و دندان مورد آسیب جدی قرار گرفت. اعتراضات زندانیان سیاسی ارومیه موجب شد که محل خدمت وی به زندان رجایی شهر تغییر یابد، برخورد او با زندانیان سیاسی کُرد همواره شدیدتر است(3)
احضار و بازجویی مجدد از نُه تن از زندانیان اهلسنت
نُه تن از زندانیان اهلسنت زندان رجایی شهر کرج از سوی کارشناس وزارت اطلاعات احضار و مجددا مورد بازجویی قرار گرفتندروز چهارشنبه ۹ بهمن ماه، ۹ نفر از زندانیان اهلسنت کرد در سالن ۱۰ زندان رجایی شهر کرج به اسامی؛ وریا امیری (محکوم به هشت سال)، یاسر شرفیپور (محکوم به هشت سال) وریا قادری فرد (اعدام)، شاهو ابراهیمی (اعدام)، امجد صالحی (بلاتکلیف)، امید پیوند (بلاتکلیف)، بهمن رحیمی (اعدام) و محمد یاور رحیمی (اعدام) به بند ۸ این زندان که به وزارت اطلاعات تعلق دارد، موسوم به بند سپاه منتقل شده و توسط یکی از کارشناسان وزارت اطلاعات مجددا مورد بازجویی قرار گرفتندگفتنی است، این ۹ زندانی اهلسنت حدود چهار سال پیش بازداشت و احکام همگی نیز پیشتر در دادگاه انقلاب صادر شده است یک منبع مطلع گفت. این ۹ زندانی عقیدتی را بازجو محمدی... بازجویی که به بازجو کرده مشهور است... که از سنندج آمده و کل پرونده سازیهای جوانان اهل سنت توسط او انجام میشود مورد بازجویی، تهدید و فشار قرار داد هم اکنون بیش از ۱۰۰ زندانی اهلسنت در سالن ۱۰ بند ۴ زندان رجایی شهر کرج نگهداری میشوند که حدود ۴۰ تن از ایشان با حکم اعدام روبرو هستند(3).
دانشجویان
ادارهی اطلاعات مریوان دستور به محرومیت سه دانشجوی کُرد داد
سه دانشجوی کُرد در دانشگاه پیامنور شهرستان مریوان از ادامه تحصیل محروم شدند.
حراست دانشگاه پیامنور مریوان دستور محرومیت از تحصیل سه دانشجوی کُرد به نامهای دانا امینی دانشجوی رشتهی علوم اجتماعی، میثم جوانمیری دانشجوی رشتهی علوم اجتماعی و سوران راوش دانشجوی رشتهی کشاورزی را بطور شفاهی به آنان اعلام کرد یک منبع مطلع با تأیید این گزارش گفت: محرومیت از تحصیل دانشجویان به دستور وزات اطلاعات بوده و روز گذشته حراست دانشگاه پیامنور مریوان با احضار آنان، احکام صادره را به آنان ابلاغ نموده است وی که نخواست نامش فاش گردد، افزود: "احکام صادره بصورت موقت میباشد و مدت مشخصی تعییین نگردیده اما پرونده به کمیتهی انضباطی دانشگاه فرستاده شده است محرومیت از تحصیل این دانشجویان درحالی است که اوایل هفتهی جاری، ادارهی اطلاعات مریوان ٤ فعال دانشجویی را احضار که یکی از آنان به نام دانا لنجآبادی همچنان در بازداشت میباشد و سرنوشت وی نامعلوم میباشد."
یک منبع مطلع دلیل احضار و بازجویی از دانشجویان کُرد را "شرکت درتظاهرات اعتراضی اواسط پاییز امسال در مریوان" عنوان میکند(1).
کولبران کرد
آزادی سه کولبر کُرد بازداشتشدە با قید وثیقه
کولبر کُردی که چند روز گذشته در مرز "شوشمی" از توابع پاوه، بازداشت شده بودند،با تودیع وثیقه آزاد شدند.3.
سه کولبر کُرد بازداشت شده در شهرستان پاوه که به اتهام حمل تلویزیون در مرز رسمی شوشمی" بازداشت شده بودند، پس از ٨ روز بازداست، با قید وثیقه ٩٠٠ میلیون تومانی، آزاد شدند زکریا محمدی ساکن روستای "نروی" و دیدار قادری اهل روستای "نجار" از توابع پاوه، هویت دو تن از بازداشت شدگانی است که بعد از چند روز بازداشت، آزاد شدند ..
یک شهروند مطلع از این مسئله گفت . این کولبران کُرد از وجود یک نوع ..ال.اس.دی.. ماهوارهای در کنار تلویزیونهایی که حمل میکردند، کاملا نامطلع بودهاند وبه دلیل حمل همین دستگاهها نیز بازداشت شده بودند .
این شهروند که نخاست نامش فاش شود در ادامه افزود: از قرار معلوم، روز شنبه مورخه ١٢ بهمنماه در دادگاه شهرستان پاوه جلسه محاکمه این سه کولبر برگزار میشود که از شواهد وقراین چنین پیشبینی میشود که جریمه نقدی سنگینی برای آنها در نظر گرفته میشود بر اساس گفتههای شهروند مطلع، حمل هر..ال.اس..دی.. سه میلیون تومان جریمه نقدی در پی خواهد داشت که با این حساب هرکدام از این کولبران، باید جریمه ٣٧ دستگاه را بپردازد(2).
ضبط و کشتار حیوانات بارکش کولبران در نوسود
در پی تیراندازی نیروهای رژیم اسلامی ایران در شهر نوسود، ٣ راس اسببارکش تلف شدند.
راس ساعت ٣ بعد از ظهر روز پنجشنبه مورخه ١٠ بهمنماه ١٣٩٢، نیروهای مستقر در پاسگاه "تاقهدار" در حوزه شهرستان نوسود در محلی به نام "قلعهگاه" به سمت کاروان کولبران مرزی، تیراندازی کردهاند.
یک شهروند در این باره گفت. دز نتیجه یورش نیروهای انتظامی به کولبران، سه راس از اسبهای بارکش تلف شده و چهار راس دیگر به همراه بارهای کولران، ضبط شدند این احشام ابزار اصلی یافتن درآمد کاذب کولبری است که سالانه صدها راس از آنها توسط نیروهای مستقر در نواحی مرزی کشته و یا ضبط میشوند (2).
ارومیه/ سرنوشت چهار کولبر کُرد در کوههای مرزی با ترکیه نامعلوم میباشد
چهار کولبر کُرد ساکن روستاهای منطقهی "مرگور" ارومیه از چهار روز قبل در بیخبری هستند و اطلاعی از سرنوشت آنان در دسترس نیست.
چهار تن از شهروندان کُرد که به منظور کولبری به روستای "گلیشه" در کُردستان ترکیه رفتهاند، طی چهار روز اخیر از سرنوشت آنان اطلاعی در دسترس نمیباشد و این باعث نگرانی شهروندان و خانواده این کولبران شده است.
هویت این چهار کولبر کُرد، فاخر شینودکان فرزند احمد و شاکر شینودکان فرزند احمد از اهالی روستای "گسیان" و آدم گردیپور فرزند مصطفی ساکن روستای "شیخ زرد" و خبات فرزند موسی ساکن روستای "دیزج" مرگور اعلام شده است.
ساکنین محلی گفتهاند، به دلیل بارش برف و سقوط بهمن در کوههای مرزی با کُردستان ترکیه احتمالا کولبران گرفتار برف شدهانداین کولبران کُرد روز جمعه یازدهم بهمنماه به منظور کولبری به روستای گلیشه ترکیه رفته بودند و تاکنون ساکنین منطقه موفق به پیدا کردن هیچکدام از این کولبران نشدهاند و سرنوشت این کولبران در هالهای از ابهام قرار دارد به دلیل نبود شغل مناسب و مشکلات مالی، ساکنین مرزی کوهستانهای کردستان جهت کسب درآمد و امرار معاش به شغل پر مخاطرهی کولبری روی برده که در این ارتباط هر روز شاهد کشته شدن تعدادی از این کولبران توسط نیروهای انتظامی حکومت اسلامی ایران هستیم در فصل زمستان نیز بارش برف سنگین از دیگر خطراتی است که جان کولبران مرزی کردستان را با خطر روبرو ساخته است ششم آذرماه سال جاری نیز دو کولبر کُرد به نامهای فرهنگ فتاحی هفده ساله و یاسر انصارینژاد بیست و دو ساله ساکن روستای "خانقاه" از توابع منطقه ترگور ارومیه به دلیل سقوط بهمن جان خود را از دست دادند همچنین چند روز بعد و در بیست و دوم آذرماه دو کولبر دیگر به نامهای پرویز دهقان، زیاد درگهیی در روستای "اشکوتان" که در داخل خاک ترکیه است در محاصرهی برف و کولاک قرار میگیرند و سقوط بهمن جان آنان را میگیرد این شهروندان کُرد از اهالی روستای "پیرانجوق" از توابع بخش صومای برادوست بودند که به دلیل برودت هوا و کولاک شدید مسیر را گم کرده و جان سپردند(1)
منابع:
1)کردپا
2)کردستان میدیا
3)هرانا

