گزارش هفتگی از نقض حقوق بشر در کردستان فرصتی برای یادآوری وضعیت نگران کننده حقوق بشر در این محدودە جغرافیایی است ، همینطور یادمانی برای قربانیان نقض این حقوق.
گزارش هفته دوم دی ماه شامل این بخشها میباشد: زندانیان سیاسی، احکام، کولبران کرد، وضعیت دانشجویان و دانش آموزان، تیراندازی به افراد بیگناه و بازداشتها.
زندانیان سیاسی
نقض حکم اعدام دو تن از زندانیان اهل سنت قزلحصار
حکم اعدام سیدهادی حسینی و صدیق محمدی بدلیل اختلالات روانی نقض و این دوتن به اعتصاب غذای خود پایان دادند.
روز ۷ دی ماه سیدهادی حسینی و صدیق محمدی از طریق وکلای خود باخبر شدند که حکم اعدامشان از سوی دیوان عالی کشور نقض خورده و پرونده ایشان مجددا باید در دادگاه انقلاب سنندج مورد بررسی قرار گیرد
یک منبع مطلع گفت: «خانم فاطمه مرشد وکیل سیدهادی حسینی به خانواده این زندانی اهل سنت اعلام کرده است که به علت مشکلات روانی و اختلالات جدی روانی موکلش حکم اعدام ایشان نقض خورده و مجددا مورد بررسی قرار خواهد گرفت
وی همچنین گفت: «آقاى حمید ساعدى موچش وکیل صدیق محمدى هم به خانواده آقاى محمدى اعلام کرده است که حکم موکلش به علت اختلالات روانى لغو شده است. سید هادى حسینى و صدیق محمدى روزانه ۲۱ قرص اعصاب و روان مصرف میکنند و رفتارشان کاملا غیر عادى شده است سید هادى حسینى از بیمارستان فارابى کرمانشاه کارت قرمز گرفته بود وى در زندانهاى سنندج و اوین و رجایى شهر بدون محاکمه بازداشت بود و اکنون یک سال کامل است که در زندان قزلحصار منتظر اجراى حکم اعدام خویش است(1)
یک زندانی سیاسی کُرد پس از چهار سال حبس آزاد شد
یک زندانی سیاسی کُرد در زندان مرکزی مهاباد پس از اتمام دوران محکومیتاش از زندان آزاد شد.
قاسم رحیمی آذر زندانی سیاسی کُرد اهل شهرستان بوکان، که به ٤ سال زندان تعزیری محکوم شده بود، روز یکشنبه هشتم دی ماه و پس از اتمام دوران محکومیتش از زندان آزاد گردید. این فعال سیاسی اسفندماه..89 .. از سوی نیروهای امنیتی شهر بوکان بازداشت و در محاکمههای اولیه در دادگاه به اتهام همکاری با یکی از احزاب کُرد اپوزیسیون حکومت اسلامی ایران به هشت سال حبس محکوم که سپس این حکم از سوی دادگاه تجدیدنظر استان به چهار سال کاهش یافت قاسم رحیمی آذر در دوران زندان دچار بیماری سل شده بود و مسئولان زندان مرکزی مهاباد بدون توجه به وضعیت نامناسب جسمی وی، او را به قرنطینه منتقل کردهبودند این زندانی سیاسی کُرد در اعتراض به بیتوجهی مسئولان این زندان، چندین بار در زندان دست به اعتصاب زده بود.
پیشتر نیز در چهارم تیرماه گذشته، اداره اطلاعات شهر بوکان از انتقال این زندانی سیاسی کُرد از زندان مهاباد به زندان بوکان مخالفت کرده بود
همچنین کیوان کریمی فیلمساز و کارگردان کُرد ساکن شهرستان بانه که بیست و چهارم آذرماه سال جاری در تهران بازداشت شده بود، روز یکشنبه هفتم دیماه با تودیع وثیقه از زندان آزاد گردید گفته میشود کیوان کریمی به اتهام "امنیتی" از سوی نیروهای اطلاعاتی حکومت اسلامی ایران بازداشت شده بود(2).
مخالفت با ملاقات حضوری شش زندانی اهل سنت در زندان اوین
احتمال اجرای حکم اعدام در پی پخش اعترافات تلویزیونی مغشوش
مسئولین قضایی بار دیگر با ملاقات حضوری زندانیان اهل سنت زندان اوین مخالفت کردند.
بستگان دوتن از زندانیان اهل سنت در بند ۳۵۰ زندان اوین که برای گرفتن ملاقات حضوری به نزد دادستان مراجعه کرده بودند با مخالفت وی روبرو شدند مختار رحیمی، شهرام احمدی، کاوه ویسی، کاوه شریفی، طالب ملکی و بهروز شاه نظری، شش تن از زندانیان اهل سنت محکوم به اعدام بند ۳۵۰ زندان اوین پنج ماه است که از ملاقات حضوری با خانواده های خود محروم شده اند.
با توجه به پخش اعترافات تلویزیونی مغشوش از سوی صدا سیما خطر اعدام این شش زندانی اهل سنت باعث نگرانی محافل حقوق بشری شده است(1).
عدم اجازه دادگاه برای ورود وکیل به پرونده اهل سنت
– دادگاه انقلاب با خواست یکی از وکلای حقوق بشری که برای برعهده گرفتن وکالت شش زندانی اهل سنت مراجعه کرده بود مخالفت کرد یکی از وکلای پایه یک دادگستری و فعال حقوق بشر که قصد داشت بصورت افتخاری وکالت شش زندانی اهل سنت محکوم به اعدام زندان قزلحصار را برعهده بگیرد پس از مراجعه به شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی محمد مقیسهای با مخالفت روبرو شد..
این وکیل تعینی که به خواست خانواده زندانیان اهل سنت به دادگاه انقلاب مراجعه کرده بود نخواست نامش فاش شود.
وی گفت: «قاضی دادگاه اجازه ورود وکلای تعیینی را در پرونده این شش محکوم نداده و بهانه این عدم اجازه نیز فقط این بوده که پرونده محرمانه است و هیچ کس حق ورود به پرونده را ندارد. در حال حاضر هم با وکلای انتخابی این شش نفر و خانوادههایشان جهت بازخوانی پرونده همکاری نمیشود. خواست این شش نفر جز این نیست که مقامات قضایی برگزاری دادگاه علنی همراه با دفاع وکلای انتخابی را تجویز نمایند. علی الظاهر اعتصاب غذای این ۶ نفر به این واسطه بوده است که محاکمهشان بدون رعایت اصول و قواعد محاکمه عادلانه برگزار گردیده است و برگزاری دادگاه عادلانه برای ایشان میتواند موجبات پایان اعتصاب غذایشان را فراهم کند.
یک منبع مطلع دیگر گفت.. این سومین بار است که دادگاه انقلاب وکلای انتخابی این زندانیان را رد میکند. بار اول دو ماه پس از بازداشت ایشان یک وکیل انتخابی در دادگاه تهدید شد و دیگر به دادگاه نرفت. وکیل بعدی یکی از وکلای جنایی صاحب نام بود که وی نیز اجازه دسترسی به پرونده این زندانیان را پیدا نکرد.. حامد احمدی، کمال ملایی، جمشید دهقانی، جهانگیر دهقانی از روز دوشنبه ۱۳ آبان ماه در اعتراض به عدم رعایت اصل تفکیک جرائم و حکم اعدام که برایشان صادر شده، دست به اعتصاب غذا زدهاند(1)
رمضان سعیدی پس از هشت سال زندان آزاد شد
رمضان سعیدی زندانی سیاسی کرد پس از ۸ سال بدون مرخصی از زندان آزاد شد.
رمضان سعیدی به اتهام هواداری از حزب حیات آزاد کردستان (پژاک) به ۸ سال زندان محکوم شده بود، با پایان دوران محکومیت خود از زندان رجایی شهر کرج آزاد شدوی در ۲۰ سالگی در در یکی از روستاهای اطراف ارومیه، در مغازه نجاری پدرش دستگیر و به ۸ سال زندان محکوم گردید(1).
احکام
یک روزنامهنگار کُرد برای گذراندن دوران محکومیتش به زندان منتقل شد
یک روزنامهنگار کُرد ساکن شهرستان مهاباد پس از تأیید حکمش در دادگاه تجدیدنظر استان آذربایجانغربی، برای گذراندن دوران محکومیتش به زندان منتقل گردید
قاسم احمدی روزنامهنگار و فعال فرهنگی کُرد ساکن شهر مهاباد که به ٢ سال حبس تعزیری محکوم شده بود، طی روزهای گذشته برای گذراندن دوران محکومیتش خود را به بخش اجرایی احکام دادسرای شهر مهاباد معرفی نمودە است.
این فعال فرهنگی، در مردادماه گذشته به ٢ سال حبس محکوم و هماکنون در زندان مهاباد در حال سپری نمودن دوران محکومیت خود میباشد این فعال فرهنگی از سوی شعبه یکم دادگاه انقلاب مهاباد به ٤ سال زندان تعزیری محکوم شده بود که سرانجام این حکم از سوی دادگاه تجدیدنظر استان آذربایجانغربی به ٢ سال حبس تعزیری کاهش یافت این روزنامهنگار کُرد روز چهارشنبه شانزدهم اسفندماه سال ١٣٩١، از سوی نیروهای اطلاعات حکومت اسلامی ایران در مهاباد همراه با "منوچهر پُردل" بازداشت و پس از ١٦ روز با تودیع وثیقهی ٥٠ میلیون تومانی به صورت موقت آزاد شد قاسم احمدی یکی از فعالین دانشجویی و همچنین سردبیر فصلنامهی دانشجویی "روژف" بود که در دانشگاه تهران منتشر میشد، این فصلنامه در بیستم فروردین ماه سال ١٣٩٠، توسط مسئولان امور فرهنگی دانشگاه تهران توقیف شد(2).
کولبران کرد
شلیک مستقیم نیروهای انتظامی کولبر کُرد را بە کُما برد
یک کولبر دیگر کُرد در منطقە آلان سردشت، مورد شلیک مستقیم گلولە نیروهای انتظامی ایران قرار گرفت و بە شدت زخمی شد.
رامیار ابراهیمی فرزند حسین و ساکن روستای.. بیژاوی.. منطقە آلان سردشت، بر اثر اصابت مستقیم گلولە نیروهای انتظامی حکومت اسلامی ایران زخمی و جهت مداوا روانە یکی از مراکز درمانی شهر ارومیە شدە است بە گفتە یک منبع مطلع این رویداد، رامیان ابراهیمی کە ٢٣ سال سن داشتە است در نزدیکی روستای. بیژاوی.. بە کمین نیروهای انتظامی افتادە است و با شلیک مستقیم این نیروها زخمی شدە است. بە گفتە این منبع، رامیار ابراهیمی از ناحیە سر مورد اصابت گلولە قرار گرفتە است و وی هماکنون در یکی از مراکز درمانی شهر ارومیە در حالت کُما میباشد. پزشکهای این مرکز درمانی وضعیت جسمانی این کولبر کُرد را وخیم اعلام کردەاند.. طی ٣ ماه فصل پاییز سال..1392 ..12.. کولبر کُرد با شلیک مستقیم نیروهای انتظامی حکومت اسلامی ایران جاشان را از دست دادەاند و ١٨ کولبر دیگر نیز زخمی شدەاند(2)
دانشجویان ودانش آموزان
ممانعت از ادامه تحصیل یک دانشجوی کُرد در بوکان
یک دانشجوی دختر کُرد دانشگاه پیام نور شهر بوکان که پیشتر از سوی نیروهای اطلاعاتی بازداشت شده بود، از ادامه تحصیل محروم گردید.
به گفته یک منبع مطلع، حراست دانشگاه پیامنور بوکان به افسانه بایزیدی دانشجوی کُرد این دانشگاه پس از آزاد شدن از زندان اعلام کرده است: "تا هنگامی که مراحل قانونی پرونده وی در دادگاه سپری و مشخص نگردد، حق ادامه تحصیل ندارد
افسانه بایزیدی دانشجوی دانشگاه پیام نور بوکان، پس از آزاد شدن از زندان برای ادامه تحصیل به دانشگاه مراجعه نموده بود که با این برخورد مسئولان حراست دانشگاه روبهرو گردید این برخورد حراست دانشگاه پیام نور بوکان در حالی است که این دانشجوی کُرد پس از آزاد شدن از زندان، تاکنون از سوی شعبه بازپرسی دادگاه احضار نشده است و این امکان وجود دارد که زمان رسیدگی به پرونده وی تا شش ماه به طول بانجامد .افسانە بایزیدی دانشجوی دانشگاه پیامنور بوکان همراه با برادرش "شاهو"، روز ٢٥ آبانماه از سوی نیروهای اطلاعاتی حکومت اسلامی ایران در شهر بوکان بازداشت شدە بودند.
این خواهر و برادر بوکانی، پس از بیست روز بازداشت و نگهداری در اداره اطلاعات بوکان با تودیع وثیقه یکصد میلیون تومانی موقتا از زندان آزاد شدند(2)
سروآباد/ محرومیت از شرکت در امتحانات به دنبال عدم پرداخت وجه نقد به مدرسه
دانشآموزان یکی از مدارس سروآباد به دلیل عدم پرداخت وجه نقد درخواستی از سوی مدیران مدرسه، از حضور در جلسەی امتحان محروم شدند.
مدیران هنرستان دخترانه عفت پس از عدم پرداخت وجه نقد از سوی دانشآموزان این مدرسه، آنان را از شرکت در امتحانات این مدرسه که مورخەی هشتم دیماه برگزار گردیدند محروم کرد مدیران هنرستان دخترانه عفت که یکی از مدارس دخترانه سروآباد میباشد، به طور غیرقانونی برای تامین هزینەهای مدرسه از دانشآموزان وجه نقد مطالبه کرده بودند و دانشآموزان نیز این درخواست مدیران مدرسه که حتی با تهدید نیز همراه بود را رد کردند به گفتەی یکی از شهروندان سروآبادی، دانشآموزان این مدرسه از سوی مدیران مطلع شدەاند که در صورت عدم پرداخت وجه نقد مطالباتی از شرکت در دیگر امتحانات نیز محروم خواهند شد بسیاری از مدارس مناطق کردنشین ایران به صورت غیرقانونی از دانشآموزان وجه نقد مطالبه میکنند و این درحالیست که این اقدام با قانون اساسی خود رژیم ایران نیز مغایرت دارد، اما هیچ اقدامی از سوی مسئولین رژیم ایران در این باره صورت نمیگیرد(3).
تیر اندازی به افراد بیگناه
نیروهای انتظامی در دو شهر کُردستان دو شهروند کُرد را ضرب گلوله قرار دادند
دو شهروند کُرد در شهرهای سقز و اسلامآبادغرب با شلیک مستقیم نیروی انتظامی حکومت اسلامی ایران کشته شدند..
کاوە مصطفایی ٢٤ سالە و ساکن شهر سقز، یکی از کشتە شدگان است کە بە گفتە منابع مطلع، وی بدون آنکە مرتکب جرمی شدە باشد هدف تیراندازی نیروی انتظامی قرار گرفته است.. کاوە مصطفایی ساکن محلە "کریمآباد" شهر سقز بودە کە بە گفتە منابع مطلع، پس از یک مشاجرە لفظی با مأموران نیروی انتظامی، از سوی یکی از نیروها هدف گلوله قرار گرفتە کە منجر کشته شدن وی شدە است بە گفتە این منبع مطلع، کاوە مصطفایی کە یک شهروند مدنی بودە است بدونە اینکه هیچ عکسالعملی ازخود نشان دادە باشد هدف گلوله قرار گرفته است.. در همین ارتباط و در ادامە روند کشتە شدن شهروندان کُرد، یک جوان ٣٠ سالە بە نام پوریا اسدی ساکن شهر اسلامآبادغرب در استان کرمانشاه، در یکی از خیابانهای این شهر هدف شلیک گلولە قرار گرفته و جانش را از دست داد.. گفتە میشود پوریا اسدی بە دست یکی از درجەداران ادارە آگاهی بە نام..رشیدیان.. کشتە شدە است و علیرغم شکایت خانوادە پوریا از وی، تاکنون بازداشت نشدە است نیروهای انتظامی حکومت اسلامی ایران اعلام کردەاند کە این جوان قصد فرار داشتە است، اما بە گفتە یک منبع مطلع، این جوان کُرد در حالی در مقابل ادارە آگاهی شهر اسلامآبادغرب کشتە شدە است کە دستهای او با دستبند پلیس بسته شده بود(2).
بازداشتها
بازداشت یک شهروند کرد توسط نیروهای رژیم در قروه
یک شهروند کُرد اهل شهر قروه از توابع استان کُردستان، به دلایل نامعلومی توسط نیروهای رژیم اسلامی بازداشت شد.
به گزارش "کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی"، روز سهشنبه دهم دیماه، یک شهروند کُرد اهل قروه به نام "عرفان محـمدی" از سوی نیروهای انتظامی رژیم ایران بازداشت شد .گفته میشود، نیروهای انتظامی رژیم بدون اطلاع قبلی و مجوز، به منزل شخصی این شهروند کرد رفته و اقدام به بازداشت وی کردهاند. تا زمان انتشار این خبر هیچ اطلاعی از دلایل بازداشت این شهروند کُرد در دسترس نیست از ابتدای دیماه سال جاری تاکنون ١١ شهروند کُرد توسط نیروهای رژیم اسلامی ایران بازداشت شدەاند(3).
ادارهی اطلاعات ارومیه یک فعال حقوقبشر کُرد را بازداشت کردند
یک دانشجوی دختر ساکن شهرستان مهاباد در دانشگاه ارومیه از سوی نیروهای اطلاعاتی حکومت اسلامی ایران بازداشت گردید.
مأموران امنیتی ایران اواخر هفتهی گذشته یک فعال حقوقبشر کُرد به نام شرمین قادری ٢٩ ساله فرزند محیالدین را بازداشت کردند. وی دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه ارومیه است. این فعال حقوقبشر در رابطه با "مطالبه وجه نقد از دانش آموزان" چندین نامه برای ادارهی آموزش و پرورش استان آذربایجانغربی نوشته بود.. گفته میشود علت بازداشت این شهروند کُرد، نامهنگاری روزهای اخیر به مسئولان آموزش و پرورش شهرهای استان آذربایجانغربی بوده است. شرمین قادری که در رشتهی مدیریت دانشگاه ارومیه مشغول به تحصیل است، روز چهارشنبه یازدهم دیماه در دانشگاه بازداشت و به مکان نامعلومی انتقال یافت. گفته میشود شرمین قادری در سالهای گذشته نیز به عنوان یک فعال حقوقبشر با مراکز حقوق بشری همکاری داشته است طی روزهای گذشته فشار بر دانشجویان کُرد در دانشگاهها افزایش یافته و در همین رابطه چند روز پیش افسانه بایزیدی دانشجوی دانشگاه پیام نور بوکان، که آبانماه امسال بازداشت شده بود، از سوی مسئولان حراست دانشگاه تا هنگامی که مراحل قانونی پرونده وی در دادگاه سپری و مشخص نگردد، از ادامه تحصیل محروم گردید. در پاییز سال جاری در مناطق کُردنشین ایران ١٧٦ شهروند کُرد از سوی نیروهای اطلاعاتی بازداشت شدهاند(2)
منابع
1)هرانا
2)کردپا
3)کردستان میدیا

