گزارش هفتگی از نقض حقوق بشر در کردستان فرصتی برای یادآوری وضعیت نگران کننده حقوق بشر در این محدودە جغرافیایی است ، همینطور یادمانی برای قربانیان نقض این حقوق.
گزارش هفته سوم مهرماه شامل این بخشها میباشد: بازداشتها، وضعیت زندانیان سیاسی، تیراندازی به افراد بیگناه و وضعيت دانشجویان
بازداشتها
سرنوشت ٦ بازداشتی شهرستان مریوان بعد از گذشت ٧ ماه همچنان نامعلوم است
سرنوشت یک زن و مرد مریوانی که ٧ ماه قبل بازداشت شدند در هالهای از ابهام قرار دارد.
از سرنوشت بیان کاکاخانی و هیوا دارآفرین.. که روز هفدهم اسفندماه سال گذشته از سوی نیروهای امنیتی مریوان بازداشت شده بودند تاکنون اطلاع دقیقی در دسترس نمیباشد. به گفته یکی از نزدیکان این زوج بازداشتی، در ٧ ماه گذشته خانواده بیان کاکاخانی و هیوا دارآفرین چندین بار به مراکز امنیتی و قضایی حکومت اسلامی ایران در شهر مریوان مراجعه نمودهاند ولی هیچ پاسخی دربارهی سرنوشت فرزندانشان دریافت نکردهاند.. همزمان با بازداشت بیان و هیوا، هریک از فاروق رحیم زاده فرزند عارف اهل روستای.. دروهران"، خلیل شیرزاد فرزند عثمان اهل روستای "کیکن"، عبدالله گلشن زاده، فرزند محمد امین، اهل روستای "قُلقُله"، هیمن رحیم زاده، ساکن شهرک کانی دینار نیز که از روستاهای تابع شهرستان مریوان هستند توسط مأموران امنیتی ایران بازداشت شده بودند. نیروهای اطلاعاتی حکومت اسلامی ایران این ٦ شهروند کُرد را به بهانهی کشتن یکی از اعضای سپاه در اطراف سنندج بازداشت کردند ولی خانوادههای این بازداشت شدگان این اتهام را بیاساس و آن را به شدت تکذیب میکنند(1)
بازداشت شماری از جوانان در یکی از روستاهای تابعەی مهاباد
نیروهای انتظامی رژیم ایران در روستای ''خور خورە'' از توابع شهرستان مهاباد اقدام به بازداشت ١٥ شهروند نمودند.
نیروهای نظامی ـ انتظامی رژیم ایران طی روزهای گذشته در روستای ''خور خوره'' که یکی از روستاهای تابعەی مهاباد میباشد، ١٥ شهروند کرد را بازداشت کردند
به گفتەی ساکنین بومی، این شهروندان به دلیل اعتراض به تأسیس پایگاه بسیج در این روستا بازداشت شدهاند.
خورخورە.. دو هفته قبل نیروهای رژیم ایران به منظور استقرار مقر بیسج وارد روستای.
از توابع مهاباد شدە و این اقدام رژیم با واکنش و اعتراض اهالی این روستا مواجه شد و اجازهی تأسیس پایگاه داده نشد(2)
ضرب و شتم خانوادهی سلیمان قنبری توسط نیروهای امنیتی
نیروهای امنیتی و لباس شخصی با هجوم به منزل سلیمان قنبری، از شهروندان ساکن شهرستان مهاباد، ضمن تفتیش و بازرسی این محل اقدام به ضرب و شتم خانوادهی نامبرده نمودندطی هفتهی گذشته نیروهای امنیتی و لباس شخصی وزارت اطلاعات شهرستان مهاباد با ایجاد فضای رعب و وحشت و با هجوم به منزل سلیمان قنبری، شهروند کرد، در منطقهی بهارستان مهاباد، محل مورد اشاره را مورد بازرسی و تفتیش و خانوادهی وی را مورد ضرب و شتم قرار دادند.
همچنین لازم به ذکر است، حسین قنبری، ٢٠ ساله، فرزند سلیمان نیز توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شده است گفتنی ست که این اقدام نیروهای امنیتی و لباس شخصی به شکلی زننده و با هدف ایجاد ترس و وحشت، بدون ارائهی حکم قانونی و قضایی صورت گرفته است
در ضمن، اتهام مطرح شده از سوی نیروهای امنیتی و لباس شخصی نسبت به خانوادهی این شهروند از سوی مقامات امنیتی ایران، "همکاری با یکی از احزاب کرد مخالف دولت" مطرح شده است(3)
زندانیان سیاسی
گزارشی از وضعیت زندانیان عقیدتی- سیاسی اهل سنت در زندانهای ایران
طبق آخرین گزارشات هم اکنون ۱۹۵ زندانی عقیدتی- سیاسی اهل سنت در ۹ زندان ایران در شرایط اسفباری نگهداری میشوند وضعیت زندانیان عقیدتی- سیاسی اهل سنت در زندانهای ایران بسیار اسفبار گزارش شده است اخبار برخی از این زندانیان در سایتها منتشر شده، ولی اسامی بسیاری از ایشان، مخصوصا کسانی که در زندانهای شهرستانها بسر میبرند تا کنون جایی منتشر نشده و کسی نامی از ایشان نشنیده است.
زندانیان عقیدتی- سیاسی اهل سنت از حقوقی که برای سایر زندانیان در نظر گرفته شده نیز محروم بوده و در زندان از انجام شعائر مذهبی خود منع میشوند.
زندان مرکزی سنندج:
سیدجمال سیدموسوی (محکوم به اعدام)، حسن برخورداری، رامین رحیمی، عبدالله اشرفی، رحیم امجدی، محمد امانی، شوانه شریفی (کارشناس کامپیوتر)، محمود سردشتی، فرزاد حسینی و علی سلیمی.
لازم به ذکر است که حکم اعدام سیدجمال سیدموسوی از ۵ سال پیش به اتهام محاربه از طریق هواداری از گروههای سلفی در دادگاه انقلاب صادر شده و در دیوان عالی کشور نیز به تایید رسیده است.
یکی از زندانیان زندان سنندج در این گفت: "اتهام هواداری از گروههای سلفی اتهام دروغی است که تنها برای سرکوب اهل سنت به ایشان وارد میشود و سیدجمال سیدموسوی تنها گناهش تبلیغ عقیده اهل سنت بوده است. وی هم اکنون در شرایط بسیار بدی در زندان سنندج نگهداری میشود..
زندان سقز
آرام میکائیلی، فرزاد صمدی و عثمان احسنی
یکی از زندانیان عقیدتی اهل سنت گفت: "آرام میکائیلی و فرزاد صمدی را اخیرا هنگام انتقال به زندان سقز بیش از ۱۰ روز در قرنطینه زندان نگهداشته تا ریش آنان را کوتاه کنند و در این مدت ممنوع التلفن و ملاقات بودند. در نهایت که ایشان حاضر به انجام این کار نمیشوند به زور و همراه با توهین ریش آنها را کوتاه نمودند. پس از ورد به بند عمومی نیز ایشان تا مدتی ممنوع التلفن و ملاقات بودند. مسئولین همچنین زمانی که دیدند زندانیان اهل سنت در نمازخانه با سایر زندانیان ارتباط برقرار میکنند و به تبلیغ عقاید خود میپردازند، حضور در نمازخانه زندان را برای ایشان ممنوع کردند وی همچنین در مورد وضعیت عثمان احسنی گفت: "وی بدلیل کهولت سن به امراض مختلفی مبتلاست که مسئولین در روند درمان وی کوتاهی کرده و در بسیاری موارد حتی از ویزیت پزشک عمومی زندان نیز محروم شده است."
زندان دیزلآباد کرمانشاه:
لایق کردپور، مهدی محمدنژاد، فواد رضایی.
یکی از زندانیان عقیدتی این زندان گفت: "زندان دیزلآباد کرمانشاه یکی از بدترین زندانهای ایران و یکی از تبعیدگاههای زندانهای ایران است و زندانیان عقیدتی- سیاسی اهل سنت در بدترین بند این زندان در کنار جرایم مربوط به مواد مخد و قتل نگهداری میشوند. زندانیان اهل سنت در این زندان حتی از حق ملاقات و تلفن نیز که از حقوق اولیه هر زندانی است محروماند."
زندان بانه.
ماموستا عثمان امینپور (از علمای برجسته اهل سنت در کردستان)
مسعود رسولی زندان نقده:
بهمن عظیمی زندان پاوه
.زندان قزلحصار:
حامد احمدی، کمال ملایی، جمشید دهقانی، جهانگیر دهقانی، صدیق محمدی و سید هادی حسینی
این زندانیان نیز همگی به اتهام محاربه از طریق حمایت از گروههای سلفی به اعدام محکوم شده و خطر اجرای حکم اعدام ایشان را تهدید میکند. این ۶ زندانی عقیدتی- سیاسی در واحد ۳ زندان قزلحصار در میان زندانیان متهم به مواد مخدر نگهداری شده و اصل تفکیک جرایم در مورد ایشان رعایت نشده است.
زندان مرکزی زاهدان:
در این زندان بیش از ۵۰ تن از زندانیان اهل سنت از جمله امام جمعه راسک «فتحیمحمد نقشبندی» را در خود جای داده است.
زندان رجایی شهرکرج:
در این زندان ۱۲۰ تن از زندانیان عقیدتی- سیاسی اهل سنت نگهداری میشوند که برخی از ایشان بیش از ۴ سال را بصورت بلاتکلیف در زندان بسر میبرند..
یکی از زندانیان این زندان گفت: "مسئولان زندان اخیرا با دادن وعدههایی همچون مرخصی و آزادی مشروط به زندانیان میگویند که برگه انتقال به زندان شهرستان را نوشته و به مسئولین دهند. ولی در صورت انتقال در زندانهای شهرستان با سرکوب بیشتری از سوی مسئولین مواجه میشوند(3)
اعمال فشار و محدودیت بر محمدصدیق کبودوند همچنان ادامه دارد
از دیدار رئیس سازمان دفاع از حقوقبشر کُردستان با فرزند بیمارش در زندان اوین تهران ممانعت بعمل آمد.
روز پانزدهم مهرماه مأموران زندان اوین در تهران با برخورد تُند و خشن مانع از تمدید ملاقات کوتاه محمدصدیق کبودند با خانواده شدنددر این ملاقات کابینی ــ تلفنی، رئیس سازمان دفاع از حقوقبشر کُردستان خواستار تمدید مدت دیدار با فرزند بیمارش شده بودمأموران زندان، عدم تمدید مدت زمان ملاقات را دستور دادستانی عنوان کردندوبسایت این سازمان با درج این گزارش، اعلام کرد: فرزند کبودوند دچار بیماری صعبالعلاجی میباشد که وی را از تحرک زیاد منع مینماید وی پس از ده ماه به دیدار پدر شتافته بود، که متاسفانه این حادثه منجر به تشدید وضعیت روحی نامناسب او شده است
همچنین مأموران زندان اوین مانع از ارسال چند جلد کتاب آموزش زبان کُردی برای محمدصدیق کبودوند شدند.
پیشتر مقامات امنیتی از اتهامات جدیدی با احکام متفاوت علیه رییس زندانی سازمان دفاع از حقوق بشر کردستان خبر دادند.. مقامهای امنیتی در ایران: اتهامات جدید با احکام متفاوت برای کبودوند در راه است(1)
انتقال ۵ تن از زندانیان اهل سنت محکوم به اعدام به مکانی نامعلوم
5تن از زندانیان عقیدتی- سیاسی اهل سنت زندان رجایی شهر کرج که به اعدام محکوم شدهاند، صبح امروز به مکان نامعلومی منتقل شدندشب گذشته به این ۵ زندانی اهل سنت اطلاع داده شد که ساعت ۷ صبح روز جاری باید جهت اعزام به مراجع قضایی آماده باشنداین ۵ زندانی عقیدتی- سیاسی اهل سنت بنامهای شهرام احمدی، کاوه شریفى، آرش شریفى، طالب ملکى و بهروز شاهنظرى که همگی در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی محمد مقیسهای به اعدام محکوم شدهاند تا کنون موفق به تماس با خانواده خود نشدهاندیک منبع گفت: "ما هیچ اطلاعی از وضعیت این ۵ زندانی اهل سنت نداریم. تنها امروز فردی که خود را یک زندانی از زندان کاشان معرفی میکرد با خانواده آرش شریفی تماس گرفت و گفت فرزندشان به این زندان منتقل شده است وی همچنین در ادامه گفت: "این ۵ زندانی اهل سنت قبل از انتقال به همبندیان خود اعلام نمودند که اگر تا پنجشنبه ۱۸ مهر ماه به بند خود باز نگردند دست به اعتصاب غذا خواهند زدگفتنی است، روز یکشنبه ۷ مهر ماه نیز ماموستا کاوه ویسی و مختار رحیمی که با محکومیت اعدام روبرو هستند، از سالن ۱۰ زندان رجایی شهر کرج به نقطه نامعلومی منتقل شدند و تا کنون خبری از وضعیت ایشان در دست نیست (3)
تعویق در برگزاری جلسهی محاکمهی زندانیان سیاسی کُرد در ارومیه ادامه دارد
جلسهی محاکمهی یک زندانی سیاسی کُرد که از سوی دستگاه قضایی حکومت اسلامی ایران در ارومیه محکوم به اعدام شده بود، به زمان دیگری موکول شد.
طی یک ماه گذشته جلسهی محاکمهی "بهروز آلخانی" زندانی سیاسی کُرد که در زندان مرکزی ارومیه بسر میبرد، به دلیل وضعیت نامناسب جسمی وی برای دومین بار به تعویق افتاد.
بهروز آلخانی" ٢٨ ساله، هفتم بهمنماه سال ١٣٨٨، توسط نیروهای اطلاعات حکومت اسلامی ایران بازداشت و بنا به گفتهی یکی از افراد نزدیک به خانوادهی "آلخانی" این زندانی سیاسی به مدت ١٩ ماه در ادارهی اطلاعات این شهر تحت شکنجه و بازجویی بوده است به طوری که در اثر شدت آزار و اذیت و شکنجه دچار اختلال روانی شده است یه گفتهی همین منبع، "بهروز آلخانی" با حضور وکیلی که ادارهی اطلاعات برای وی مشخص کرده است در جلسهی محاکمهی چند دقیقهای به اتهام "دست داشتن در قتل دادستان شهر خوی" به اعدام محکوم گردیدیک فرد نزدیک به خانوادهی "آلخانی" اشاره کرد، "بهروز" در یک پروندهی دیگر و به اتهام ساختگی حمل سلاح، به ١٠ سال حبس محکوم شدبهروز آلخانی" از تماس با خانوادهاش محروم میباشد و تنها هر چند ماه یکبار با حضور مأموران ادارهی اطلاعات میتواند با خانوادهاش ملاقات داشته باشد(1)
دومین زندانی سیاسی کُرد از زندان آزاد گردید
یک زندانی سیاسی کُرد در مهاباد پس از شش ماه زندان آزاد شد.
روز شنبه مورخهی بیستم مهرماه ١٣٩٢، یک فعال سیاسی زندانی کُرد به نام "حامد زودی" در حالی که سه ماه از حکمش باقی مانده بود از زندان آزاد گردید این زندانی سیاسی سال گذشته برای اولین بار بازداشت و با تودیع وثیقه از زندان آزاد شد، اما پس از چند هفته به اتهام "تجمع و تلاش علیه امنیت ملی" در دادگاه انقلاب شهر مهاباد به ٩ ماه زندان محکوم گردید پیشتر نیز در مورخهی سیزدهم مهرماه، یک زندانی سیاسی دیگر کُرد به نام.. حمزه سبحانی.. فرزند محمد و ساکن شهرستان جوانرود که به اتهام "عضویت و تبلیغ برای یک حزب کُردی مخالف رژیم ایران" به ٦ سال زندان محکوم شده بود از زندان دیزلآباد کرمانشاه، آزاد شد(2)
تیراندازی به افراد بیگناه
تیراندازی نظامیان ایران در سردشت یک زخمی درپی داشت
یک شهروند کُرد ساکن سردشت بر اثر شلیک مستقیم نیروهای انتظامی ایران به شدت زخمی شد.
سهشنبه شب شانزدهم مهرماه، یک شهروند کُرد بهنام.. صلاح شریعتپناه.. ساکن روستای.اسلام آباد..
از سوی مأموران انتظامی حکومت اسلامی ایران مورد تیراندازی قرار گرفت.
یک منبع مطلع گفت:" خودروی حامل من و صلاح به هنگام بازگشت از مزرعه به روستا توسط نیروهای نظامی هدف شلیک قرار گرفت صلاح شریعتپناه هم اکنون در یکی مراکز درمانی سردشت تحت مراقبتهای پزشکی می باشد و حال عمومی وخیم است از ابتدای شهریور ماه سال جاری تاکنون، ٧ شهروند کُرد در پی شلیک مستقیم نیروهای نظامی حکومت اسلامی ایران کشته و ٧ تن دیگر نیز زخمی شدهاند(1)
یک شهروند کُرد توسط نیروهای رژیم ایران زخمی شد
یک شهروند کُرد اهل منطقهی "مرگور" از توابع ارومیه، با شلیک نیروهای رژیم ایران به شدت زخمی شد
جمعه شب مورخهی نوزدهم مهرماه ١٣٩٢، یک جوان ٢٠ ساله به نام "موسی باقری" فرزند عیسی و ساکن روستای "کلبی" از توابع مرگور ارومیه، در حالی که برای امرار معاش به مناطق مرزی روی آورده بود با شلیک مستقیم نیروهای رژیم ایران زخمی شد
این شهروند کُرد به منظور امرار معاش به مناطق مرزی روی آورده بود، از سوی نیروهای رژیم ایران هدف گلوله قرار گرفت و در نهایت به شدت زخمی شدموسی در مرزدالامپر" منطقهی مرگور هدف شلیک گلوله قرار گرفته و سپس به بیمارستان شهرستان ارومیه منتقل گردید براساس آخرین اطلاعات این شهروند کُرد هم اکنون تحت نظرمراقبتهای پزشکی میباشد و هیچ گونه اطلاعی در رابطه با سلامتی نامبرده در دست نیست(2)
دانشجویان
محرومیت یک فعال دانشجویی کُرد از تحصیل
یک فعال دانشجویی کُرد بنابه دستور حراست دانشگاه جامع علمی ـ کاربردی شهر ارومیه از تحصیل محروم شد.
مجید تیباش" فعال دانشجویی گفت: " سال گذشته تحصیلی زمانی که در دانشگاه کنفراس داشتم به دلیل اینکه بر روی صفحەی زمینەی لب تابم تصویر پرچم کُردستان بود و بر روی پروژکتور نشان داده شد، مسئولان حراست دانشگاه لبتابم را ضبط و سپس آن را شکستند تیباش" که دانشجوی ترم ٥ کارشناسی ارشد دانشگاه علمی کاربری میباشد در ادامه افزود، پس از اینکه به حراست دانشگاه مراجعه کردم، رئیس دانشگاه نه تنها با انداختن شناسنامهام به داخل آب به من توهین کرد بلکه گفت به مدت یکسال از ادامه تحصیل نیز محروم میباشم.
این فعال دانشجویی عنوان کرد: "در سال جاری زمانی که برای ثبتنام به دانشگاه مراجعه کردم، مسئول حراست دانشگاه به بنده گفت ما دانشجویی سیاسی را ثبت نام نمیکنیم و نظام به دانشجویانی نظیر شما نیازی نداردمجید تیباش" اشاره کرد: "سپس از سوی ادارهی اطلاعات احضار و به مدت سه روز از سوی مأموران این اداره مورد بازجویی قرار گرفتم وی گفت: " هفدهم آذرماه سال جاری از سوی دادگاه انقلاب ارومیه محاکمه خواهم شد و احتمال دارد حکم زندان برایم صادر شودتیباش" خاطرنشان کرد: "هماکنون مدت چند ماه است که نیروهای امنیتی ارومیه به بهانههای مختلف وارد منزلمان شده و کلیهی منزل را تفتیش میکنند."
محرومیت از تحصیل از دانشجوی دانشگاه ارومیه در حالی است که چند روز پیش "جعفر توفیقی" سرپرست وزارت علوم در رابطه با بازگشت دانشجویان محروم از تحصیل به به دلایل سیاسی گفته بود: " جدا از اینکه به دانشجویان چه نام یا برچسبی زده شده است، تمامی تلاشمان را به کار خواهیم برد که هیچ فردی به دلایل سیاسی یا فعالیت دانشجویی، از تحصیل محروم نشوند(1)
منابع:
1)کردپا
2)کردستان مدیا
3)هرانا

